Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Η δειγματοληψία και μεταφορά του στα ελεγκτήρια των Τελωνείων κατά τον τελωνισμό του εμπορεύματος 14871/1981 (Μάθημα 1) 20 Νοεμβρίου 2018-11-20



Η δειγματοληψία και μεταφορά του  στα ελεγκτήρια των Τελωνείων κατά τον τελωνισμό του εμπορεύματος 14871/1981  (Μάθημα 1) 20 Νοεμβρίου 2018-11-20



61.       ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αριθ. 14871/363      της 29 Ιουλ./13 Αυγ. 1981 (ΦΕΚ Β΄ 477)

Περί διαδικασίας εξετάσεως Τελωνειακών δειγμάτων υπό των Χημικών Υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Έχοντας υπόψη:
1.Το Νόμ. 4328/23.8.1929 «περί συστάσεως Γενικού Χημείου του Κράτους».
2.Το Νόμ. 1821/12.5.1951 «περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως ενίων διατάξεων του Νόμ. 4328/1929 περί συστάσεως Γενικού Χημείου του Κράτους».
3.Το Νόμ. 115/20.8.1975 «περί τροποποιήσεως διατάξεών τινων του Νόμ. 4328/1929 «περί συστάσεως Γενικού Χημείου του Κράτους».
4.Το Π.Δ. 528/14.5.1981 «περί απλοποιήσεως ωρισμένων διαδικασιών κατά τον τελωνισμόν των εισαγομένων και των εξαγομένων εμπορευμάτων».
5.Τη Δ. 2652/66/20.5.1980 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού των Οικονομικών «περί αναθέσεως αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Οικονομικών», αποφασίζουμε:
Δειγματοληψία, συσκευασία, μεταφορά
Άρθρ.1.-Το δείγμα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό του εμπορεύματος.
Η δειγματοληψία γίνεται από τελωνειακό υπάλληλο σε συνεργασία με χημικό του Γενικού Χημείου του Κράτους, όπου τούτο κρίνεται απαραίτητο.
Η συσκευασία θα πρέπει να είναι ανάλογη με τη φύση των δειγμάτων, ήτοι:
α)Δείγματα υγρά, πολτοί, διαβρωτικά και υγροσκοπικά, σε γυάλινα δοχεία.
β)Νήματα, χαρτικά, υφάσματα, ανόργανες ή οργανικές ουσίες σε σκόνη, σε κόκκους ή τεμάχια, σε φακέλλους ανθεκτικούς ή σακκίδια πλαστικά.
γ)Αυτοτελείς συσκευασίες όπως, φάρμακα χημικά σκευάσματα, κονσέρβες, παρασκευάσματα διατροφής που μπορούν να μεταφερθούν θα προσκομίζονται ως έχουν γιατί αυτό παρέχει πλήρη εικόνα του είδους και διευκολύνει τις περαιτέρω εργασίες.
Η μεταφορά των δειγμάτων θα πρέπει να γίνεται απαραίτητα με συνοδεία Τελωνειακού οργάνου, και η παράδοσή τους σε Χημικό της Υπηρεσίας που θα κάνει ένα σχετικό προέλεγχο παραστατικών εγγράφων και δειγμάτων.
Σε περίπτωση που τα δείγματα δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν από Τελωνειακό Υπάλληλο, η μεταφορά θα γίνεται σε σφραγισμένους από την Τελωνειακή Υπηρεσία σάκκους για να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της δειγματοληψίας.
Δεν θα παραλαμβάνονται τα δείγματα και οι διασαφήσεις σε περίπτωση που η συσκευασία τους δεν είναι σύμφωνη με τα ανωτέρω και επιπροσθέτως όταν δεν τηρούνται οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
α)Όταν διαπιστώνεται λανθασμένος χαρακτηρισμός του δείγματος ή η επισήμανσή του είναι ελλειπής.
β)Όταν διαπιστώνεται ασυμφωνία τιμολογίων και δείγματος.
γ)Όταν η ποσότητα του δείγματος κρίνεται ανεπαρκής για την εξέταση.
Διανομή διασαφήσεων
Άρθρ.2.-Η διανομή των διασαφήσεων θα πρέπει να γίνεται από τον Προϊστάμενο Χημικής Υπηρεσίας ή οριζόμενα από αυτόν Χημικό.
Η κατανομή των διασαφήσεων σε μεγάλες υπηρεσιακές μονάδες θα γίνεται κατά τομείς ειδικεύσεως ώστε η υπόθεση να προωθείται το ταχύτερον δυνατόν.
Πορεία εργασίας
Άρθρ.3.-Ο Χημικός που θα παραλάβει τη διασάφηση με τα δείγματα θα εργασθεί ως εξής:
1.Θα ελέγξει επισταμένα τα δείγματα για να διαπιστώσει ότι η δειγματοληψία έγινε σωστά.
2.Θα βεβαιωθεί για την αντιστοιχία δειγμάτων και διασαφήσεων. Αν διαπιστωθεί αντικανονική δειγματοληψία και ασυμφωνία δειγμάτων-διασαφήσεων πρέπει να επιμεληθεί ο ίδιος για την επανάληψή της.
3.Θα προχωρήσει στην εξέταση του δείγματος με τις κατωτέρω προϋποθέσεις:
α)Αν το δείγμα εισάγεται με εμπορική ονομασία, που συνήθως δεν υποδηλώνει και τη χημική του σύσταση, ο εισαγωγέας οφείλει να προσκομίσει έντυπο τεχνικό φυλλάδιο («PROSPECTUS») ή ειδική βιβλιογραφία.
β)Αν πρόκειται για τρόφιμα εκτός από τη χημική ανάλυση θα εξετασθεί αν είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές του Κώδικος Τροφίμων και Ποτών.
γ)Αν πρόκειται για σκεύασμα διατροφής ή για συμπλήρωμα τροφίμων για να τεθεί στην κατανάλωση χρειάζεται έγκριση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.).

δ)Αν πρόκειται για φάρμακο χρειάζεται θεώρηση του τιμολογίου από το Κρατικό Εργαστήριο Ελέγχου Φαρμάκων (Κ.Ε.Ε.Φ.).
Το δείγμα θα πρέπει να συνοδεύεται με αντίγραφο της εγκριτικής αποφάσεως στο οποίο θα αναγράφεται η πλήρης σύνθεση του φαρμάκου κατά την πρώτη φορά προσκομίσεώς του στη Χημική Υπηρεσία.
4.Έρευνα για τη δασμολογική κατάταξη.
Για την ορθή διατύπωση του δελτίου χημικής εξετάσεως, σύμφωνα με το πνεύμα του Δασμολογίου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη:
α)Το Δασμολόγιο, οι Γενικοί Κανόνες του, οι Γενικές Σημειώσεις του αντιστοίχου Κεφαλαίου, οι σχετικές Επεξηγηματικές Σημειώσεις της Ονοματολογίας των Βρυξελλών.
β)Οι Πίνακες Κωδικών Αριθμών δασμολογικών κλάσεων και φορολογικών επιβαρύνσεων (κομπιούτερ).
γ)Οι Συναλλαγματικοί Πίνακες (οι αναφερόμενοι στη διαδικασία εισαγωγείς εμπορευμάτων).
δ)Τυχόν απαγορευτικές διατάξεις ή εγκύκλιοι διαταγές σχετικές με την εισαγωγή του είδους.
ε)Αποφάσεις ΠΕΤΑ και ΑΕΤΑ.
στ)Κώδιξ Τροφίμων και Ποτών προκειμένου για τρόφιμα.
ζ)Οι ειδικές νομοθεσίες αρμοδιότητος Γενικού Χημείου του Κράτους, προκειμένου για εισαγωγές ή εξαγωγές οινοπνευμάτων, οίνων, ζύθου, ποτών, όξους, χλωρικού καλίου, αμυλοσιροπίου, οξεικού οξέος κλπ.
η)Τα σχετικά πληροφοριακά δελτάρια («PROSPECTUS»).
θ)Η επιστημονική και εμπορευματολογική βιβλιογραφία.
ι)Το τηρούμενο σε κάθε Χημική Υπηρεσία Αρχείο εισαγομένων εμπορευμάτων.
Η ανωτέρω διερεύνηση είναι αναγκαία για να μη υπάρξουν περιπτώσεις διατυπώσεως δελτίων χημικής εξετάσεως (Δ.Χ.Ε.) με ελλειπή στοιχεία που θα δυσκολεύσουν την Τελωνειακή Υπηρεσία στον καθορισμό της δασμολογικής κλάσεως ή θα γίνουν πρόξενοι παραλήψεως καταλογισμού προσθέτων φόρων και επιβαρύνσεων.
5.Διατύπωση του Δ.Χ.Ε.
Το κείμενο του δελτίου χημικής εξετάσεως πρέπει να συμβιβάζεται με το πνεύμα και την ορολογία του Δασμολογίου και φυσικά με τα στοιχεία της φυσικής εξετάσεως.
Αν τούτο δεν είναι εφικτό τότε θα πρέπει να γίνεται στο Δ.Χ.Ε. λεπτομερής περιγραφή του είδους σύμφωνα πάλι με την ορολογία του Δασμολογίου.
6.Θεώρηση του Δ.Χ.Ε.
Η θεώρηση του Δ.Χ.Ε. από τον Προϊστάμενο της Χημικής Υπηρεσίας θεωρείται ουσιαστική και αποβλέπει στην πρόληψη σφαλμάτων ή παραλείψεων.
Επιστροφή διασαφήσεων
Άρθρ.4.-Η επιστροφή των Τελωνειακών εγγράφων και η αποστολή του Δ.Χ.Ε. θα πρέπει να γίνεται με υπάλληλο του Τελωνείου ή της Χημικής Υπηρεσίας ή, εάν τούτο είναι δύσκολο, με τον μεσολαβούντα εκτελωνιστή εντός σφραγισμένου φακέλλου.
Διαφύλαξη των δειγμάτων
Άρθρ.5.-Για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου, τα δείγματα φυλάσσονται στη Χημική Υπηρεσία επί 15θήμερο και στη συνέχεια επιστρέφονται στον ενδιαφερόμενο ή καταστρέφονται.
Αυτό ισχύει για δείγματα κανονικά που δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα.
Στην περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες κρατούνται μέχρι την οριστική τακτοποίηση (αμφισβητήσεις κλπ.).
Σε περίπτωση μεταποιήσεων τα δείγματα κρατούνται μέχρις ότου το αρμόδιο Τελωνείο πληροφορήσει τη Χημική Υπηρεσία ότι έληξε η όλη διαδικασία.
Άρθρ.6.-Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εξέταση του δείγματος χωρίς την καταστροφή ή την μερική του βλάβη και ο εισαγωγέας δεν δέχεται αυτές τότε η Χημική Υπηρεσία, βάσει υπευθύνου δηλώσεώς του, συντάσσει Δ.Χ.Ε. ελλειπές ως προς τα στοιχεία που ο προσδιορισμός του συνεπάγεται την ως άνω βλάβη ή καταστροφή του δείγματος.
Άρθρ.7.-Η ομοιόμορφη διατύπωση των Δ.Χ.Ε. εκ μέρους όλων των Χημικών Υπηρεσιών είναι επιβεβλημένοι και για τον σκοπό αυτό θα συνταχθούν υποδείγματα.
Πληροφοριακά δελτία.-Αρχείο
Άρθρ.8.-Η Διεύθυνση Χημικοτεχνική του Δασμολογίου του Γενικού Χημείου του Κράτους, θα εκδίδει κατά την κρίση της, κατά χρονικά διαστήματα, πληροφοριακό δελτίο σχετικά με το είδος και τη δασμολογική κατάταξη των εισαγομένων προϊόντων.
Άρθρ.9.-Οι Χημικές Υπηρεσίες θα δημιουργήσουν Αρχείο-Ευρετήριο των εισαγομένων ειδών που θα περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά στοιχεία του είδους, τα «PROSPECTUS» και τις τυχόν εκδοθείσες αποφάσεις ΠΕΤΑ, ΑΕΤΑ και Διοικητικών Δικαστηρίων.
Άρθρ.10.-Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να ισχύσει από τη δημοσίευσή της.



ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Δείτε σχετικές  με το θέμα Αναρτήσεις στις

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Ιστοσελίδες
www.bookstars.gr
ektelonistivivlia.blogspot
sxoli-ekteloniston.blogspot
gnomesmetaforas.blogspot
logotexnia-ekteloniston.blogspot

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου