Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Όροι ανάγνωσης των ηλεκτρονικών φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών (Εκτ. Απόφ. 1553/2018 (Μάθημα 6) 28 Νοεμβρίου 2018



Όροι ανάγνωσης των ηλεκτρονικών φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών (Εκτ. Απόφ. 1553/2018 (Μάθημα 6) 28 Νοεμβρίου 2018


17.10.2018   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
L 260/22

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ (EΕ) 2018/1553 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ
της 15ης Οκτωβρίου 2018
για τους όρους αναγνώρισης των ηλεκτρονικών φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών που εκδίδουν οι εθνικοί οργανισμοί φυτοπροστασίας τρίτων χωρών
[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2018) 5370]
(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη την οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Μαΐου 2000, περί μέτρων κατά της εισαγωγής στην Κοινότητα οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσής τους στο εσωτερικό της Κοινότητας, (1) και ιδίως το άρθρο 13 παράγραφος 1 της οδηγίας,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Η οδηγία 2000/29/EΚ προβλέπει ότι τα φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα αντικείμενα που απαριθμούνται στο παράρτημα V μέρος Β της οδηγίας και τα οποία προέρχονται από τρίτη χώρα και εισάγονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης συνοδεύονται από το αντίστοιχο πρωτότυπο του απαιτούμενου επίσημου φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού από τη στιγμή της εισόδου τους στην Ένωση. Στο παράρτημα της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των φυτών («IPPC») ορίζεται το υπόδειγμα του φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού που απαιτείται.

(2)
Η οδηγία 2000/29/ΕΚ προβλέπει ότι μπορούν να αναγνωρίζονται ηλεκτρονικά φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζονται από την Επιτροπή.

(3)
Το σύστημα Traces, που έχει θεσπιστεί με την απόφαση 2004/292/ΕΚ της Επιτροπής (2) σύμφωνα με την οδηγία 90/425/ΕΟΚ του Συμβουλίου (3), είναι το διαδικτυακό εργαλείο της Επιτροπής για την πιστοποίηση των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων που ισχύουν στο ενδοενωσιακό εμπόριο και στις εισαγωγές ζώων, σπέρματος, εμβρύων, τροφίμων, ζωοτροφών και φυτών στην Ένωση. Παρέχει τη δυνατότητα να διενεργείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά η διαδικασία πιστοποίησης και διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των οικείων συναλλασσόμενων μερών και των ελεγκτικών αρχών.

(4)
Το σύστημα TRACES δίνει τη δυνατότητα μεταφόρτωσης, στο σύστημα, αντιγράφων των φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών που εκδίδονται σε χαρτί από τους εθνικούς οργανισμούς φυτοπροστασίας τρίτων χωρών. Τα εθνικά συστήματα πιστοποίησης των κρατών μελών μπορούν να παρέχουν παρόμοιες λειτουργικές δυνατότητες.

(5)
Το Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών για τη Διευκόλυνση του Εμπορίου και των Ηλεκτρονικών Συναλλαγών («UN/CEFACT») ανέπτυξε τεχνικά πρότυπα για την απλούστευση των διαδικασιών συναλλαγών και, επομένως, για τη συμβολή στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου. Τα εν λόγω πρότυπα αφορούν την εφαρμογή εμπορικών διευκολύνσεων χωρίς χαρτί και περιγράφουν τους μορφότυπους δεδομένων για την ανταλλαγή πληροφοριών. Η επεκτάσιμη γλώσσα σήμανσης (Extendsible Markup Language - XML) είναι ένας παγκοσμίως αποδεκτός τυποποιημένος μορφότυπος μηνύματος για την οργάνωση και περιγραφή δεδομένων σε έγγραφα όπως τα φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά.

(6)
Η τήρηση των προτύπων UN/CEFACT και η χρήση του μορφότυπου XML θα πρέπει, επομένως, να αποτελούν προϋπόθεση για την αναγνώριση των ηλεκτρονικών φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών στην Ένωση.

(7)
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) θεσπίζει κανόνες για τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης και θεσπίζει επίσης το νομικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές υπογραφές, τις ηλεκτρονικές σφραγίδες, τις ηλεκτρονικές χρονοσφραγίδες, τα ηλεκτρονικά έγγραφα, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες συστημένης παράδοσης και τις υπηρεσίες πιστοποιητικών για την επαλήθευση της ταυτότητας ιστοτόπων, που απαιτούνται για να αποδίδεται ορισμένος βαθμός εμπιστοσύνης στα μέσα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.

(8)
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 θεσπίζει τις αναγκαίες απαιτήσεις ασφάλειας, οι οποίες μπορούν να ικανοποιούνται μέσω διαφορετικών τεχνολογιών. Ιδίως, ορίζει τις απαιτήσεις για τους εγκεκριμένους παρόχους υπηρεσιών εμπιστοσύνης που παρέχουν εγκεκριμένες ηλεκτρονικές υπογραφές και σφραγίδες και για τους μη εγκεκριμένους παρόχους υπηρεσιών εμπιστοσύνης που παρέχουν προηγμένες ηλεκτρονικές υπογραφές και σφραγίδες. Αμφότεροι είναι σε θέση να ταυτοποιούν κατηγορηματικά τον υπογράφοντα ή τον δημιουργό της σφραγίδας.

(9)
Με σκοπό τη διατήρηση επαρκούς επιπέδου ασφάλειας στα μέσα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και στις ηλεκτρονικές πιστοποιήσεις, με σκοπό την ψηφιοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2015 με τίτλο «Στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά της Ευρώπης» (5), καθώς και με σκοπό την εναρμόνιση των προτύπων σε όλα τα κράτη μέλη, θα πρέπει οι όροι αναγνώρισης των ηλεκτρονικών φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών να πληρούν τα πρότυπα που ορίζει ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014, και ιδίως τα πρότυπα για την εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή, σφραγίδα και χρονοσφραγίδα και για την προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή και σφραγίδα.

(10)
Ωστόσο, για να δοθεί ένα περιθώριο για τη σταδιακή εφαρμογή της παρούσας απόφασης και για να αποφευχθεί κάθε διατάραξη του εμπορίου, είναι σκόπιμο να αναγνωρίζονται ηλεκτρονικά φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά τα οποία πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014 για την ηλεκτρονική υπογραφή και σφραγίδα, για περιορισμένη χρονική περίοδο.

(11)
Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:
Άρθρο 1
Αντικείμενο
Η παρούσα απόφαση καθορίζει τους όρους αναγνώρισης των ηλεκτρονικών φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών που εκδίδουν οι εθνικοί οργανισμοί φυτοπροστασίας τρίτων χωρών.
Άρθρο 2
Όροι αναγνώρισης των ηλεκτρονικών φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών που εκδίδουν οι εθνικοί οργανισμοί φυτοπροστασίας τρίτων χωρών
1.   Φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που περιέχει τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο υπόδειγμα φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού το οποίο παρατίθεται στο παράρτημα της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των φυτών («IPPC») αναγνωρίζεται ως ηλεκτρονικό φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό με τον όρο ότι πληρούνται όλες οι ακόλουθες απαιτήσεις:
α)
εκδίδεται από τον εθνικό οργανισμό φυτοπροστασίας τρίτης χώρας σ' ένα από τα ακόλουθα συστήματα:
i)
στο σύστημα Traces,

ii)
στο εθνικό σύστημα πιστοποίησης κράτους μέλους,

iii)
μέσω συστήματος ηλεκτρονικής πιστοποίησης τρίτης χώρας που μπορεί να ανταλλάσσει δεδομένα με το σύστημα TRACES ή με το εθνικό σύστημα πιστοποίησης κράτους μέλους·

β)
βασίζεται στο πρότυπο UN/CEFACT και χρησιμοποιεί μορφότυπο XML·

γ)
υπογράφεται από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο με προηγμένη ή με εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημεία 11) και 12), αντιστοίχως, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014·

δ)
φέρει προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημεία 26) και 27), αντιστοίχως, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014, του εθνικού οργανισμού φυτοπροστασίας που το εξέδωσε ή προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή του νόμιμου εκπροσώπου του εθνικού οργανισμού φυτοπροστασίας που το εξέδωσε·

ε)
χρησιμοποιεί εγκεκριμένη ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 34) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014.
2.   Όταν το ηλεκτρονικό φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό εκδίδεται σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχείο α) σημείο iii), τα κράτη μέλη και η Επιτροπή σχεδιάζουν το σύστημα παραλαβής τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αναγνωρίζει την ανταλλαγή δεδομένων μέσω της προηγμένης ή της εγκεκριμένης ηλεκτρονικής σφραγίδας του εθνικού οργανισμού φυτοπροστασίας που εξέδωσε το πιστοποιητικό ή μέσω της προηγμένης ή εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής του νόμιμου εκπροσώπου του εθνικού οργανισμού φυτοπροστασίας που το εξέδωσε. Στην περίπτωση αυτή, δεν ισχύει η απαίτηση της παραγράφου 1 στοιχείο γ).
3.   Κατά παρέκκλιση από τις απαιτήσεις της παραγράφου 1 στοιχεία γ) και δ) και για περίοδο 12 μηνών η οποία λήγει στις 15 Οκτωβρίου 2019, ένα φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό αναγνωρίζεται ως ηλεκτρονικό φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό όταν είναι υπογεγραμμένο από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο με ηλεκτρονική υπογραφή, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 10) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014, και όταν φέρει την ηλεκτρονική σφραγίδα του εθνικού οργανισμού φυτοπροστασίας που το εξέδωσε, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 25) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014 ή την ηλεκτρονική υπογραφή του νόμιμου εκπροσώπου του εθνικού οργανισμού φυτοπροστασίας που το εξέδωσε.
Άρθρο 3
Αποδέκτες
Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.
Βρυξέλλες, 15 Οκτωβρίου 2018.
Για την Επιτροπή
Vytenis ANDRIUKAITIS
Μέλος της Επιτροπής

(2)  Απόφαση 2004/292/ΕΚ της Επιτροπής, της 30ής Μαρτίου 2004, σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος TRACES και την τροποποίηση της απόφασης 92/486/ΕΟΚ (ΕΕ L 94 της 31.3.2004, σ. 63).
(3)  Οδηγία 90/425/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 1990, σχετικά με τους κτηνιατρικούς και ζωοτεχνικούς ελέγχους που εφαρμόζονται στο ενδοκοινοτικό εμπόριο ορισμένων ζώντων ζώων και προϊόντων με προοπτική την υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς (ΕΕ L 224 της 18.8.1990, σ. 29).
(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/93/ΕΚ (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 73).
(5)  COM(2015) 192 final.


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Ιστοσελίδες
www.bookstars.gr
ektelonistivivlia.blogspot
sxoli-ekteloniston.blogspot
gnomesmetaforas.blogspot
logotexnia-ekteloniston.blogspot

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
με τον ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου