Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Κοινές διατάξεις καταγωγής εμπορευμάτων στην ΕΕ (Μάθημα 2) 11 Ιανουαρίου 2019



Κοινές διατάξεις καταγωγής εμπορευμάτων στην ΕΕ (Μάθημα 2) 11 Ιανουαρίου 2019


Σχόλιο: Ενδιαφέρουσα περίληψη για τα πιστοποιητικά που χρησιμοποιούνται στις διεθνείς συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόκτηση ενός πιστοποιητικού σημαίνει και μείωση, μέχρι και μηδέν του εισαγόμενο προϊόντος, ανάλογα τη συμφωνία που έχουν υπογράψει η ΕΕ και η χώρα εξαγωγής. Έχουμε στο παρελθόν ονοματολογήσει τα πιστοποιητικά σαν αξιόγραφα των Τελωνείων.  

           Απόδειξη προέλευσης           
·         Διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών καταγωγής
           Εξαιρέσεις από την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού καταγωγής
           Διοικητική συνεργασία
           Κοινοποιήσεις προς τους εισαγωγείς - εύλογες αμφιβολίες ως προς την καταγωγή των εμπορευμάτων
           Εγκεκριμένος εξαγωγέας
           Όρια αξίας σε ευρώ και αντίστοιχα ποσά σε εθνικό νόμισμα



Αν και ο στόχος όλων των προτιμησιακών καθεστώτων καταγωγής είναι ο ίδιος, οι διατάξεις των ρυθμίσεων αυτών ενδέχεται να ποικίλλουν σε ορισμένες λεπτομέρειες. Για να έχετε μια πλήρη εικόνα, πρέπει συνεπώς να εξετάσετε τόσο τις κοινές διατάξεις που παρατίθενται στο παρόν τμήμα όσο και τις ειδικές διατάξεις κάθε επιμέρους συμφωνίας, δηλαδή οποιεσδήποτε περιπτώσεις όπου οι κανόνες της συγκεκριμένης ρύθμισης διαφέρουν από τις κοινές διατάξεις ή όταν αυτό οι πληροφορίες πρέπει να συμπληρωθούν.
Οι κυριότερες κοινές διατάξεις είναι οι ακόλουθες:
  • Κατάσταση προέλευσης Τα
    προϊόντα πρέπει να έχουν χαρακτήρα καταγωγής για να τύχουν προτιμησιακής μεταχείρισης.
  • Η σωρευτική
    σώρευση είναι ένα σύστημα που επιτρέπει στα συμβαλλόμενα μέρη να χρησιμοποιούν τα προϊόντα καταγωγής μεταξύ τους.
  • Ελάχιστες πράξεις
    Είναι είτε λειτουργίες που θεωρούνται ανεπαρκείς για να αποδοθεί η προέλευση είτε το ελάχιστο επίπεδο επεξεργασίας που πρέπει να πραγματοποιηθεί στη σώρευση.
  • Γενικός κανόνας ανοχής
    Αυτό επιτρέπει στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν μη καταγόμενα υλικά μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσοστό.
  • Κανόνας μη επιστροφής
    Ο όρος σημαίνει απαγόρευση επιστροφής των δασμών που καταβάλλονται στα εισαγόμενα εμπορεύματα.
  • Αρχή της εδαφικότητας
    Η αρχή της εδαφικότητας σημαίνει ότι οι επεξεργασίες ή μεταποιήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται στο έδαφος των μερών.
  • Κανόνας άμεσης μεταφοράς
    Στόχος της άμεσης μεταφοράς είναι να εξασφαλίσει ότι τα εμπορεύματα που φθάνουν στη χώρα εισαγωγής είναι τα ίδια με αυτά που εξήλθαν από τη χώρα εξαγωγής.
  • Απόδειξη προέλευσης
    Όταν τα εμπορεύματα ισχυρίζονται ότι έχουν ιδιαίτερη προνομιακή προέλευση, η απαίτηση αυτή πρέπει να πιστοποιείται με απόδειξη της καταγωγής.
  • Εγκεκριμένος εξαγωγέας
    Ένας εγκεκριμένος εξαγωγέας είναι εξαγωγέας ο οποίος υπό ορισμένες προϋποθέσεις επιτρέπεται να συντάξει πιστοποιητικά καταγωγής.
  • Όρια αξίας σε ευρώ και αντίστοιχα ποσά σε εθνικό νόμισμα
Κατάσταση προέλευσης
Τα προϊόντα έχουν χαρακτήρα καταγωγής εάν είναι είτε "εξ ολοκλήρου παραγόμενα" είτε επαρκώς επεξεργασμένα ή μεταποιημένα. Αυτό ισχύει για όλες τις προτιμησιακές διευθετήσεις προέλευσης.
Ολοκληρώθηκε
Το προϊόν που λαμβάνεται εξ ολοκλήρου αφορά κυρίως τα φυσικά προϊόντα από τη δικαιούχο χώρα και τα προϊόντα που παράγονται εξ ολοκλήρου από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν δεν μπορεί να περιέχει εισαγόμενα μη καταγόμενα στοιχεία.
Επαρκώς επεξεργασμένο ή επεξεργασμένο
Τα μη καταγόμενα υλικά ή κατασκευαστικά στοιχεία πρέπει να υφίστανται επαρκή επεξεργασία για την απόκτηση της καταγωγής τους. Επαρκώς επεξεργασμένα μέσα επαρκώς επεξεργασμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές των κανόνων του καταλόγου .
Συσσώρευση
Η σώρευση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει την περαιτέρω επεξεργασία ή την προσθήκη προϊόντων καταγωγής χωρών Α καταγωγής προϊόντων της χώρας Β, ακριβώς όπως αν είχαν κατάγεται από τη χώρα Β. Το προκύπτον προϊόν θα είχε την καταγωγή της χώρας Β. Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μεταξύ χωρών που λειτουργούν με πανομοιότυπους κανόνες καταγωγής.
Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι στην περίπτωση της σώρευσης η επεξεργασία ή η μεταποίηση που πραγματοποιείται σε κάθε χώρα εταίρο σε προϊόντα καταγωγής δεν χρειάζεται να είναι «επαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση», όπως ορίζεται στους κανόνες του καταλόγου.
Υπάρχουν τέσσερις τύποι σώρευσης: διμερής, διαγώνιος, περιφερειακός και πλήρης.
Διμερής σώρευση
Η διμερής σώρευση λειτουργεί μεταξύ δύο χωρών όπου μια συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ή μια αυτόνομη συμφωνία περιλαμβάνει μια διάταξη που τους επιτρέπει να συσσωρεύουν την καταγωγή τους. Αυτός είναι ο βασικός τύπος σώρευσης και είναι κοινός σε όλες τις ρυθμίσεις καταγωγής. Από αυτό μπορούν να επωφεληθούν μόνο τα προϊόντα ή τα υλικά που προέρχονται από αυτά.
Διαγώνια σώρευση
Η διαγώνια σώρευση λειτουργεί μεταξύ περισσότερων από δύο χωρών υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών που περιέχουν πανομοιότυπους κανόνες καταγωγής και πρόβλεψη σώρευσης μεταξύ τους. Όπως και με τη διμερή σώρευση, μόνον τα προϊόντα ή τα υλικά καταγωγής μπορούν να επωφεληθούν από τη διαγώνια σώρευση.
Παρόλο που περισσότερες από δύο χώρες μπορούν να συμμετάσχουν στην κατασκευή ενός προϊόντος, θα έχει την προέλευση της χώρας στην οποία πραγματοποιήθηκε η τελευταία εργασία επεξεργασίας ή μεταποίησης, υπό την προϋπόθεση ότι ήταν κάτι παραπάνω από ελάχιστη. Η διαγώνια σώρευση λειτουργεί μεταξύ της Κοινότητας και των χωρών της λεγόμενης "πανευρωμεσογειακής ζώνης σώρευσης".
Περιφερειακή σώρευση
Η περιφερειακή σώρευση είναι μια μορφή διαγώνιας σώρευσης, η οποία υπάρχει μόνο στο πλαίσιο του συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων (ΣΓΠ) και λειτουργεί μεταξύ των μελών μιας περιφερειακής ομάδας δικαιούχων χωρών (π.χ. ASEAN).
Πλήρης σώρευση
Η πλήρης σώρευση επιτρέπει στα συμβαλλόμενα μέρη να συνάψουν συμφωνία για την πραγματοποίηση επεξεργασιών ή μεταποιήσεων σε μη καταγόμενα προϊόντα στην περιοχή που σχηματίζουν. Η πλήρης σώρευση σημαίνει ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι πράξεις που πραγματοποιούνται στις συμμετέχουσες χώρες. Ενώ άλλες μορφές σώρευσης απαιτούν τα εμπορεύματα να προέρχονται πριν από την εξαγωγή τους από έναν από τους συμβαλλόμενους σε άλλο για περαιτέρω επεξεργασίες ή μεταποιήσεις, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της πλήρους σώρευσης. Η πλήρης σώρευση απαιτεί απλώς να διεξάγονται όλοι οι κανόνες επεξεργασίας ή μεταποίησης στον κατάλογο των μη καταγόμενων υλών, προκειμένου το τελικό προϊόν να αποκτήσει την καταγωγή.
Η πλήρης σώρευση λειτουργεί μεταξύ της Κοινότητας και π.χ. των χωρών του ΕΟΧ, του Μαγκρέμπ, των ΥΧΕ ή των χωρών ΑΚΕ.
Ελάχιστες λειτουργίες
Οι ελάχιστες εργασίες είναι πράξεις οι οποίες, όταν εκτελούνται είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, θεωρούνται ότι έχουν μικρή σημασία ώστε να μην προσδίδουν ποτέ χαρακτήρα καταγωγής. Όλοι οι προτιμησιακοί κανόνες προέλευσης περιλαμβάνουν ένα είδος, το οποίο ορίζει τις επεξεργασίες ή μεταποιήσεις που πρέπει να θεωρηθούν ανεπαρκείς για την απόκτηση προέλευσης. (π.χ. άρθρο 7 του πρωτοκόλλου αριθ. 4 της ευρωπαϊκής συμφωνίας σύνδεσης με τη Βουλγαρία).
Η επεξεργασία ή η μεταποίηση που πραγματοποιείται σε προϊόν που πληροί τον κανόνα της λίστας δεν πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση προέλευσης του προϊόντος, εφόσον αυτή η επεξεργασία ή μεταποίηση αναφέρεται ως ελάχιστη εργασία που ορίζεται στο σχετικό άρθρο.
Από την άλλη πλευρά, κατά την κατανομή της καταγωγής σε ένα σύστημα σώρευσης , κάθε εργασία επεξεργασίας ή μεταποίησης πρέπει να υπερβαίνει τις προαναφερθείσες ελάχιστες λειτουργίες, αλλά δεν είναι απαραίτητο να ικανοποιεί τον σχετικό κανόνα της λίστας.
Γενικός κανόνας ανοχής
Ο γενικός κανόνας ανοχής επιτρέπει στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν μη καταγόμενα υλικά μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσοστό της τιμής εκ του εργοστασίου. Ωστόσο, εάν ο συγκεκριμένος κανόνας επεξεργασίας ή μεταποίησης επιτρέπει ήδη τη χρήση μη καταγόμενων υλών, η ανοχή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπερβεί το ποσοστό ποσοστού που καθορίζεται στον κανόνα της λίστας. Το μέγιστο θα είναι πάντοτε αυτό που επιτρέπει ο συγκεκριμένος κανόνας. Το ποσοστό της επιτρεπόμενης ανοχής κυμαίνεται από το ένα προτιμησιακό καθεστώς στο άλλο.
Ο γενικός κανόνας ανοχής δεν εφαρμόζεται στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα των κεφαλαίων 50 έως 63 (περιλαμβανομένων). Οι ειδικοί κανόνες ανοχής για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα περιλαμβάνονται στις εισαγωγικές σημειώσεις των κανόνων του καταλόγου .
"Καμία επιστροφή" κανόνας
Ο όρος "επιστροφή χρημάτων" σημαίνει την επιστροφή των δασμών που καταβλήθηκαν για τα εισαγόμενα εμπορεύματα και η διάταξη "χωρίς επιστροφή", όταν προβλέπεται ότι απαγορεύεται αυτό. Αυτός ο κανόνας εξασφαλίζει ότι καταβάλλονται οι δασμοί που εφαρμόζονται σε υλικά τρίτων χωρών. Στόχος αυτού του κανόνα είναι να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός στις εθνικές αγορές.
Ωστόσο, ορισμένες συμφωνίες επιτρέπουν τη μερική επιστροφή για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο λόγος αυτής της παρέκκλισης είναι ότι οι δασμοί που εφαρμόζονται σε μη καταγόμενες ύλες σε ορισμένες χώρες είναι σημαντικά υψηλότεροι από τους ισχύοντες στην Κοινότητα και επιτρέποντας την επιστροφή σε ορισμένο επίπεδο της ανισορροπίας που μπορεί να θεωρηθεί ότι ευνοεί τους κοινοτικούς παραγωγούς μειωμένος.
Αρχή της εδαφικότητας
Η αρχή της εδαφικότητας σημαίνει ότι οι επεξεργασίες ή μεταποιήσεις πρέπει να διεξάγονται στο έδαφος των μερών.
Λόγω των σύγχρονων διαδικασιών παραγωγής δεν είναι πάντοτε δυνατό να εκπληρωθεί αυτή η απαίτηση. Μπορεί να χρειαστεί κάποια επεξεργασία σε μια χώρα που δεν συμμετέχει στην προτιμησιακή ρύθμιση. Ορισμένες ρυθμίσεις επιτρέπουν τέτοιες εξωτερικές επεξεργασίες ή μεταποιήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται με ορισμένες συγκεκριμένες συνθήκες.
Η μη συμμόρφωση με τις καθορισμένες προϋποθέσεις θα έχει ως αποτέλεσμα το προϊόν που επιστρέφεται να θεωρείται ως μη καταγόμενος.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παρέκκλιση από την αρχή της εδαφικότητας δεν ισχύει για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα των κεφαλαίων 50 έως 63 (συμπεριλαμβανομένης) και ούτε ένα προϊόν μπορεί να επωφεληθεί από την εν λόγω παρέκκλιση και από τον κανόνα γενικής ανοχής ταυτόχρονα.
Κατά τον προσδιορισμό της καταγωγής του τελικού προϊόντος, δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι επεξεργασίες ή μεταποιήσεις που πραγματοποιούνται εκτός του εδάφους των συμβαλλομένων μερών. Ωστόσο, κατά τον υπολογισμό της προστιθέμενης αξίας, η συνολική προστιθέμενη αξία της επεξεργασίας ή της μεταποίησης που πραγματοποιείται εκτός του εδάφους των συμβαλλομένων μερών πρέπει να λαμβάνεται μαζί με την αξία των μη καταγόμενων υλών που ενσωματώνονται στο έδαφος του άλλου συμβαλλόμενου μέρους.
Οι συνδυασμένες αξίες (η προστιθέμενη αξία εκτός του εδάφους και η αξία των μη καταγόμενων υλών) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα ποσοστά που αναφέρονται στον αντίστοιχο κανόνα λίστας.
Άμεσος κανόνας μεταφοράς
Οι προτιμησιακές ρυθμίσεις περιέχουν κανόνες σχετικά με τη μεταφορά προτιμησιακών εμπορευμάτων από το έδαφος ενός μέρους σε άλλο. Στόχος της άμεσης μεταφοράς είναι να διασφαλιστεί ότι τα εμπορεύματα που φθάνουν στη χώρα εισαγωγής είναι τα ίδια με αυτά που εξήλθαν από τη χώρα εξαγωγής. Ωστόσο, αν για οποιοδήποτε λόγο τα εμπορεύματα διέρχονται ή σταματούν στο έδαφος τρίτης χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι παραμένουν υπό τελωνειακή επιτήρηση, θεωρούνται ότι πληρούνται οι όροι άμεσης μεταφοράς.
Η απόδειξη της συμμόρφωσης με τον κανόνα της άμεσης μεταφοράς μπορεί να συνοδεύεται από ένα ενιαίο έγγραφο μεταφοράς που καλύπτει τη διέλευση των εμπορευμάτων μέσω της χώρας διαμετακόμισης ή, για παράδειγμα, ένα «πιστοποιητικό μη χειραγώγησης» που εκδίδεται από τις αρχές της χώρας αυτής.
Απόδειξη προέλευσης
Όταν τα εμπορεύματα ισχυρίζονται ότι έχουν ιδιαίτερη προτιμησιακή καταγωγή, οι τελωνειακές αρχές της χώρας εισαγωγής πρέπει να βεβαιωθούν ότι η απαίτηση είναι ορθή και, ως εκ τούτου, απαιτείται απόδειξη της καταγωγής αυτής. Τα διαφορετικά προτιμησιακά καθεστώτα απαιτούν συγκεκριμένες αποδείξεις καταγωγής που αφορούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, το προτιμησιακό καθεστώς της Κοινότητας με ορισμένες χώρες απαιτεί πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 ή EUR-MED, ενώ στο πλαίσιο του ΣΓΠ απαιτείται πιστοποιητικό καταγωγής τύπου Α. Οι έμποροι καλούνται να ελέγξουν το συγκεκριμένο αποδεικτικό προέλευσης που απαιτείται για την τεκμηρίωση των απαιτήσεών τους για προτιμησιακή καταγωγή. Δήλωση σχετικά με ορισμένα εμπορικά έγγραφα (τιμολόγιο, δελτίο παράδοσης ή οποιοδήποτε άλλο εμπορικό έγγραφο που περιγράφει τα σχετικά προϊόντα με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε να είναι δυνατή η αναγνώρισή τους - το αποκαλούμενο "Επιπλέον, οι περισσότερες ρυθμίσεις επιτρέπουν τη χρήση των "δηλώσεων τιμολογίου" που συντάσσει ο εξαγωγέας για κάθε αποστολή κάτω από μια ορισμένη τιμή.
Η δήλωση του προμηθευτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από προμηθευτή για να δηλώσει τον χαρακτήρα καταγωγής των προϊόντων που παρέχει στον πελάτη του, ο οποίος μπορεί να χρειαστεί αυτές τις πληροφορίες, για να πιστοποιήσει την προτιμησιακή καταγωγή των αγαθών που εξάγει. Καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση των διατάξεων που αφορούν τη δήλωση του προμηθευτή Η αναζήτηση των διαθέσιμων μεταφράσεων του προηγούμενου συνδέσμου••• συμφωνήθηκε από την ομάδα εμπειρογνωμόνων τελωνείων - Τμήμα προέλευσης.
Σε περιορισμένες περιπτώσεις, οι αποδείξεις προέλευσης μπορούν να εκδοθούν αναδρομικά και σε περιπτώσεις απώλειας ή καταστροφής ο εξαγωγέας μπορεί να ζητήσει αντίγραφο.
Όταν προβλέπεται από τη νομοθεσία, είναι δυνατόν να αντικατασταθεί το πρωτότυπο πιστοποιητικό καταγωγής με ένα ή περισσότερα πιστοποιητικά κυκλοφορίας. Κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση των διατάξεων σχετικά με τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας αντικατάστασης Η αναζήτηση των διαθέσιμων μεταφράσεων του προηγούμενου συνδέσμου••• έχει συμφωνηθεί από την επιτροπή τελωνειακού κώδικα ως προς αυτό το θέμα.
Επισημαίνεται ότι τόσο το πιστοποιητικό καταγωγής τύπου Α όσο και το πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR.1 ή EUR-MED πρέπει να πληρούν ορισμένες ειδικές τεχνικές απαιτήσεις που καθορίζονται σε κάθε ρύθμιση. Μία από αυτές τις απαιτήσεις είναι ότι πρέπει να έχουν ένα τυπωμένο πράσινο υπόβαθρο μοτίβο. Δεν υπάρχει ένα ενιαίο μοντέλο, αλλά υπάρχει μια διευρυμένη απεικόνιση ενός τύπου "πράσινου φόντου με μοτίβο guilloche".

Κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή στην ΕΕ των διατάξεων σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις εκτύπωσης των πιστοποιητικών κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1, EUR-MED, A.TR και πιστοποιητικών καταγωγής Έντυπο Α Αναζήτηση διαθέσιμων μεταφράσεων του προηγούμενου συνδέσμου•••έχουν συμφωνηθεί από την επιτροπή τελωνειακού κώδικα ως προς το θέμα αυτό. Για πληροφορίες, οι Οδηγίες έγιναν στα Αγγλικά και η αρχική έκδοση θα επικρατήσει. Σε περίπτωση απόκλισης μεταξύ των διαφόρων γλωσσικών εκδόσεων, πρέπει να γίνει αναφορά στην αρχική έκδοση στα αγγλικά.
Διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών καταγωγής
Τα δικαιολογητικά έγγραφα καταγωγής έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής σύμφωνα με κάθε ρύθμιση. Η περίοδος αρχίζει να τρέχει από την ημέρα έκδοσης του πιστοποιητικού καταγωγής. Εντούτοις, μπορεί να υπάρξουν εξαιρετικές περιστάσεις υπό τις οποίες η προσκόμιση του πιστοποιητικού καταγωγής μπορεί να γίνει δεκτή μετά την πάροδο του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Η Επιτροπή Τελωνειακού Κώδικα έχει επίσης εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την καθυστερημένη υποβολή αποδεικτικών στοιχείων για εμπορεύματα που έχουν τεθεί υπό καθεστώς αναστολής. Αναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου••• . Τέλος, οι εξαγωγείς υποχρεούνται να διατηρούν αντίγραφα όλων των πιστοποιητικών καταγωγής και των σχετικών εγγράφων για περίοδο τριών ετών από την ημερομηνία έκδοσής τους.
Εξαιρέσεις από την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού καταγωγής
Υπάρχουν απαλλαγές από την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού καταγωγής, πάντοτε υπό τον όρο ότι τα εμπορεύματα δεν εισάγονται στο εμπόριο. Τα μικρά πακέτα που αποστέλλονται από έναν ιδιώτη σε άλλο έως μια καθορισμένη μέγιστη τιμή επιτρέπονται χωρίς την απόδειξη της καταγωγής. Οι προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών επωφελούνται επίσης από μια παρόμοια παραχώρηση έως μια καθορισμένη μέγιστη τιμή.
Διοικητική συνεργασία
Η διοικητική συνεργασία είναι κοινή σε όλες τις ρυθμίσεις καταγωγής. Πρόκειται για το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών των χωρών εταίρων που τους επιτρέπει να ελέγχουν την ορθή εφαρμογή των κανόνων. Από τη μία πλευρά, οι εταίροι πρέπει να παρέχουν ο ένας στον άλλο τις εντυπώσεις των γραμματοσήμων που χρησιμοποιούν για την εξακρίβωση της ταυτότητας των πιστοποιητικών καταγωγής. Από την άλλη πλευρά, επιτρέπει στις τελωνειακές διοικήσεις να διενεργούν ελέγχους μετά την εισαγωγή για τη γνησιότητα και την ακρίβεια των πιστοποιητικών καταγωγής.
Οι εμπορευόμενοι πρέπει να επισημάνουν ότι εάν αποδειχθεί ότι τα εμπορεύματα δικαιούνται ή όχι το προτιμησιακό καθεστώς, η προτιμησιακή μεταχείριση θα απορρίφθηκε και ο τυχόν μη καταβληθείς δασμός μπορεί να ανακτηθεί. Επομένως, είναι προς το συμφέρον των εισαγωγέων να κάνουν ό, τι μπορούν πριν από την εισαγωγή τους να ελέγξουν όλες τις πληροφορίες που αφορούν το αποδεικτικό καταγωγής και τα εμπορεύματα που καλύπτονται από αυτήν για να διαπιστώσουν εάν δικαιούνται προτίμησης.
Κοινοποιήσεις προς τους εισαγωγείς - εύλογες αμφιβολίες ως προς την καταγωγή των εμπορευμάτων
Σύμφωνα με το σημείο 3 παράγραφος 1 της ανακοίνωσης της Επιτροπής αριθ. 2012 / C 332/01 Αναζητώντας τις διαθέσιμες μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου••• , η Επιτροπή δημοσιεύει προκηρύξεις προς τους εισαγωγείς στην Επίσημη Εφημερίδα (ΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Προκειμένου να ενημερωθούν οι οικονομικοί φορείς (εισαγωγείς) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εύλογες αμφιβολίες ως προς την προέλευση των εμπορευμάτων που καλύπτονται από προτιμησιακό δασμολογικό καθεστώς.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κατάλογος των ανακοινώσεων που επισυνάπτεται στην ανακοίνωση πρέπει να ενημερωθεί, αλλά μόνο στην έκδοση του δικτυακού της τόπου. Αυτό σημαίνει ότι ο κατάλογος που επισυνάπτεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ΕΕ μπορεί να καταστεί άνευ αντικειμένου. Για το λόγο αυτό, ανατρέξτε στον κατάλογο που δημοσιεύεται σε αυτόν τον ιστότοπο για να ελέγξετε τις ειδοποιήσεις που ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης της ανακοίνωσης.
Εάν μια ανακοίνωση προς τους εισαγωγείς έχει δημοσιευθεί από την Επιτροπή, οι οικονομικοί φορείς δεν μπορούν να επικαλούνται καλή πίστη όσον αφορά τα εμπορεύματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας ανακοίνωσης. Αυτό καθορίζεται στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου 220 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα. Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την τελωνειακή οφειλή, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του άρθρου 220 παράγραφος 2 στοιχείο β), διατίθενται στην ειδική ιστοσελίδα .
Εγκεκριμένος εξαγωγέας
Ο εγκεκριμένος εξαγωγέας είναι εξαγωγέας που πληρούσε ορισμένους όρους που έχουν επιβληθεί από τις τελωνειακές αρχές και στους οποίους επιτρέπεται να συντάσσουν δηλώσεις τιμολογίου. Ακριβώς όπως οι τελωνειακές αρχές μπορούν να χορηγήσουν το καθεστώς αυτό, μπορούν επίσης να το αποσύρουν αν ο εξαγωγέας καταχραστεί ή καταχραστεί την άδεια. Οι διαδικασίες που συνδέονται με τη χορήγηση καθεστώτος "εγκεκριμένου εξαγωγέα" εξαρτώνται από τις εθνικές διατάξεις.
Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να χορηγηθεί «ενιαία άδεια» σε εγκεκριμένο εξαγωγέα, ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε ένα κράτος μέλος, όπου διατηρεί τα αρχεία του που περιέχουν τα αποδεικτικά στοιχεία καταγωγής αλλά τα προϊόντα των οποίων εξάγονται από άλλα κράτη μέλη (βλ. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1207/2001 του Συμβουλίου της 11ης Ιουνίου 2001).
Όρια αξίας σε ευρώ και αντίστοιχα ποσά σε εθνικό νόμισμα

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Βάσει Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου