Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Προσαρμογή της Δεσμευτικής Δασμολογικής Πληροφορίας της ΕΕ σε αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου Τελωνειακής Συνεργασίας της ΠΟΤ (Μάθημα 2) 21 Ιανουαρίου 2019



Προσαρμογή της Δεσμευτικής Δασμολογικής Πληροφορίας της ΕΕ σε αντίθετες αποφάσεις του  Συμβουλίου  Τελωνειακής Συνεργασίας της ΠΟΤ (Μάθημα 2) 21 Ιανουαρίου 2019


Σχόλιο: Όλα ξεκινούν από τους Παγκόσμιους Διεθνείς Οργανισμούς. Οι Έλληνες Εκτελωνιστές είναι   απαραίτητο να αφουγκράζονται τέτοιες αποφάσεις για το καλό των εντοπίων βιομηχανιών

14.1.2019   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
L 10/71

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2019/54 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
της 9ης Ιανουαρίου 2019
σχετικά με την ισχύ ορισμένων δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών
[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2019) 142]
(Το κείμενο στην πολωνική γλώσσα είναι το μόνο αυθεντικό)
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (1), και ιδίως το άρθρο 34 παράγραφος 11 και το άρθρο 37 παράγραφος 2 στοιχείο α),
Μετά από διαβουλεύσεις με την Επιτροπή Τελωνειακού Κώδικα,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Η απόφαση σχετικά με τις δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες (ΔΔΠ) που αναφέρονται στο παράρτημα περιλαμβάνουν δασμολογική κατάταξη η οποία δεν συμφωνεί με τη Συνδυασμένη Ονοματολογία (ΣΟ) που περιλαμβάνεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 (2). Ειδικότερα, η εν λόγω ΔΔΠ δεν συμφωνεί με τους γενικούς κανόνες για την ερμηνεία της ΣΟ ούτε με το κείμενο των κωδικών ΣΟ 2833 11 00, σε συνδυασμό με τη σημείωση 1 του κεφαλαίου 25 της ΣΟ, καθώς και με το κείμενο του κωδικού ΣΟ 2530 90 00.

(2)
Η σημείωση 1 του κεφαλαίου 25 της ΣΟ προβλέπει ότι οι κλάσεις του συγκεκριμένου κεφαλαίου αφορούν μόνο τα ακατέργαστα προϊόντα ή τα προϊόντα που έχουν υποβληθεί σε περιορισμένο αριθμό μηχανικών ή φυσικών διεργασιών (με εξαίρεση την κρυστάλλωση), όχι όμως τα προϊόντα που έχουν υποστεί φρύξη, πύρωση, που προκύπτουν από μείγμα ή έχουν υποστεί επεξεργασία πέραν εκείνης που αναφέρεται σε κάθε κλάση.

(3)
Το προϊόν που καλύπτεται από τη ΔΔΠ που αναφέρεται στο παράρτημα είναι πανομοιότυπο βάσει των αντικειμενικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων του με το προϊόν που περιγράφεται στην αριθ. 2530.90/2 γνωμοδότηση δασμολογικής κατάταξης της επιτροπής του εναρμονισμένου συστήματος (ΕΣ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων (ΠΟΤ) ως «λευκή σκόνη ελεύθερης ροής που περιέχει κατά βάρος περισσότερο από 99,2 % άνυδρο θειικό νάτριο, η οποία λαμβάνεται μόνο από μηχανική συλλογή τεναρδίτη (άνυδρου θειικού νατρίου) που σχηματίζεται με φυσικό τρόπο σε ατμοσφαιρικές συνθήκες σε επιφάνεια μιραμπιλίτη (δεκαένυδρου θειικού νατρίου), του οποίου η κρυστάλλωση προήλθε από την άλμη φυσικής λίμνης λόγω χαμηλής θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πριν από τη συσκευασία, το προϊόν διέρχεται από κόσκινο με άνοιγμα βρόχων 0,65 mm». Στη γνωμοδότηση δασμολογικής κατάταξης της επιτροπής ΕΣ του ΠΟΤ, η κατάταξη του προϊόντος γίνεται στη διάκριση 2530 90 του εναρμονισμένου συστήματος, η οποία αντιστοιχεί στη διάκριση 2530 90 00 της συνδυασμένης ονοματολογίας.

(4)
Το προϊόν αυτό, συλλεγόμενο με μηχανικά μέσα, είναι ακατέργαστο. Είναι σαφές από τη διατύπωση της σημείωσης 1 του κεφαλαίου 25 ότι μόνο η κρυστάλλωση που προκαλείται ανθρωπογενώς αποκλείεται. Στην περίπτωση του εν λόγω προϊόντος, η κρυστάλλωση πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Η άντληση άλμης φυσικής λίμνης από μία λίμνη σε άλλη (όπου πραγματοποιείται κατ' ουσίαν η κρυστάλλωση) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επεξεργασία πρώτης ύλης υπό την έννοια της σημείωσης 1 του κεφαλαίου 25, καθώς πρόκειται απλώς για διαδικασία μεταφοράς. Κατά συνέπεια, η δασμολογική κατάταξη του προϊόντος, όπως αναγράφεται στη ΔΔΠ που αναφέρεται στο παράρτημα δεν είναι σύμφωνη με τον κωδικό ΣΟ 2530 90 00, ιδίως βάσει της γνωμοδότησης δασμολογικής κατάταξης αριθ. 2530.90/2 της επιτροπής ΕΣ του ΠΟΤ.

(5)
Η ΕΕ είναι, βάσει της απόφασης 87/369/ΕΟΚ του Συμβουλίου (3), συμβαλλόμενο μέρος της διεθνούς σύμβασης για το εναρμονισμένο σύστημα περιγραφής και κωδικοποίησης των εμπορευμάτων (γνωστό ως «εναρμονισμένο σύστημα» ή «ΕΣ»), που καταρτίστηκε από το Συμβούλιο Τελωνειακής Συνεργασίας (γνωστό ως «Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων» ή «ΠΟΤ»). Η επιτροπή του εναρμονισμένου συστήματος (ΕΣ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων εγκρίνει γνωμοδοτήσεις δασμολογικής κατάταξης που αποτελούν καταρχήν μέσα καθοδήγησης για ενωσιακά δασμολογικά μέτρα.

(6)
Η επιτροπή ΕΣ ενέκρινε κατά την 58ή σύνοδό της τον Οκτώβριο του 2016 γνωμοδότηση δασμολογικής κατάταξης για την κατάταξη προϊόντος πανομοιότυπου με το προϊόν που καλύπτει η ΔΔΠ που αναφέρεται στο παράρτημα στη διάκριση ΕΣ 2530.90 (γνωμοδότηση δασμολογικής κατάταξης της επιτροπής ΕΣ του ΠΟΤ αριθ. 2530.90/2).

(7)
Με σκοπό την εξασφάλιση της ομοιόμορφης ερμηνείας και εφαρμογής του εναρμονισμένου συστήματος σε διεθνές επίπεδο και λαμβάνοντας υπόψη ότι η απόφαση είναι σύμφωνη με το κείμενο της διάκρισης ΕΣ 2530.90, η Ένωση θα πρέπει να εφαρμόσει την εν λόγω γνωμοδότηση δασμολογικής κατάταξης.

(8)
Η ανακοίνωση της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 7 στοιχείο α) σημείο iii) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 σχετικά με τις αποφάσεις που αφορούν δεσμευτικές πληροφορίες οι οποίες εκδίδονται από τις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών σχετικά με την κατάταξη των εμπορευμάτων στην τελωνειακή ονοματολογία (ανακοίνωση 2017/C 128/01) (4) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη γνωμοδότηση δασμολογικής κατάταξης αριθ. 2530.90/2 της επιτροπής ΕΣ του ΠΟΤ. Κατά συνέπεια, οι τελωνειακές αρχές υποχρεούνται να ανακαλέσουν αποφάσεις που σχετίζονται με δεσμευτικές πληροφορίες, εάν δεν είναι πλέον συμβατές με την ερμηνεία της τελωνειακής ονοματολογίας ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, των γνωμοδοτήσεων κατάταξης που εκδίδει το Συμβούλιο Τελωνειακής Συνεργασίας.



(9)
Για να διασφαλιστεί η ορθή και ενιαία δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων, η ΔΔΠ που αναφέρεται στο παράρτημα θα πρέπει να ανακληθεί. Συνεπώς, η τελωνειακή αρχή η οποία εξέδωσε τις εν λόγω πληροφορίες θα πρέπει να τις ανακαλέσει το συντομότερο δυνατόν μετά την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης και να ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:
Άρθρο 1
1.   Οι δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες που αναγράφονται στη στήλη 1 του πίνακα του παραρτήματος, οι οποίες εκδόθηκαν από την τελωνειακή αρχή που αναγράφεται στη στήλη 2 του εν λόγω πίνακα για τη δασμολογική κατάταξη που αναγράφεται στη στήλη 3 του εν λόγω πίνακα, ανακαλούνται σύμφωνα με την παράγραφο 2.
2.   Η τελωνειακή αρχή που αναγράφεται στη στήλη 2 του πίνακα του παραρτήματος ανακαλεί τις δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες που αναγράφονται στη στήλη 1 του εν λόγω πίνακα και ενημερώνει σχετικά τον δικαιούχο το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός 10 ημερών το αργότερο από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης.
3.   Όταν μια τελωνειακή αρχή ανακαλεί δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες και προβαίνει σε κοινοποίηση σύμφωνα με την παράγραφο 2, ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή.
Άρθρο 2
Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στη Δημοκρατία της Πολωνίας.
Βρυξέλλες, 9 Ιανουαρίου 2019.
Για την Επιτροπή,
εξ ονόματος του Προέδρου,
Stephen QUEST
Γενικός Διευθυντής
Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης

(2)  Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (ΕΕ L 256 της 7.9.1987, σ. 1).
(3)  Απόφαση 87/369/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 7ης Απριλίου 1987, για τη σύναψη της διεθνούς σύμβασης για το εναρμονισμένο σύστημα περιγραφής και κωδικοποίησης των εμπορευμάτων, καθώς και του τροποποιητικού της πρωτοκόλλου (ΕΕ L 198 της 20.7.1987, σ. 1).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Δεσμευτική δασμολογική πληροφορία — αριθ.
Τελωνειακή αρχή
Δασμολογική κατάταξη
1
2
3
PL PL-WIT-2016-00758
Dyrektor Izby Administracji Skarbowej w Warszawie
ul. Felińskiego 2 B
01-513 Warszawa
[Βαρσοβία, Πολωνία]
2833 11 00




ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ


Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Ιστοσελίδες
www.bookstars.gr
ektelonistivivlia.blogspot
sxoli-ekteloniston.blogspot
gnomesmetaforas.blogspot
logotexnia-ekteloniston.blogspot

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου