Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Προστασία των ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας με τον έλεγχο του εμπορίου του Καν. 2117/2019. Εισηγητική έκθεση (Μάθημα 6α) 30 Δεκεμβρίου 2019



Προστασία των ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας με τον έλεγχο του εμπορίου του Καν. 2117/2019. Εισηγητική έκθεση  (Μάθημα 6α) 30 Δεκεμβρίου 2019



11.12.2019   
Ενεργοποίηση
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
L 320/13

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/2117 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
της 29ης Νοεμβρίου 2019
για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη: τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 1996, για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους  1 ) , και ιδίως το άρθρο 19 παράγραφος 5,
Ενώ:
(1)
Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 338/97 ρυθμίζει τις συναλλαγές ζωικών και φυτικών ειδών που απαριθμούνται στο παράρτημα του κανονισμού. Τα είδη που απαριθμούνται στο παράρτημα περιλαμβάνουν τα είδη που περιλαμβάνονται στα προσαρτήματα της σύμβασης για το διεθνές εμπόριο των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES) (στο εξής: σύμβαση), καθώς και είδη των οποίων η κατάσταση διατήρησης απαιτεί το εμπόριο από και εντός της Ένωσης να ρυθμίζονται ή να παρακολουθούνται.

(2)
Κατά την 18η συνεδρίαση της διάσκεψης των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας από τις 17 έως τις 28 Αυγούστου 2019 (CoP 18), έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις στα προσαρτήματα της σύμβασης. Οι τροποποιήσεις αυτές πρέπει να αντικατοπτρίζονται στα παραρτήματα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97.

(3)
Το παρακάτω taxa είχαν συμπεριληφθεί στο Παράρτημα Ι της Σύμβασης και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο παράρτημα Α του κανονισμού (ΕΚ) 338/97: Ceratophora erdeleni , Ceratophora Karu , Ceratophora tennentii , Cophotis ceylanica , Cophotis Dumbara , Gonatodes daudini , Αχιλλίδης chikae hermeli και Parides burchellanus .

(4)
Τα ακόλουθα είδη μεταφέρθηκαν από το προσάρτημα ΙΙ στο προσάρτημα Ι της σύμβασης και πρέπει να διαγραφούν από το παράρτημα Β και να περιληφθούν στο παράρτημα Α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97: Aonyx cinerea , Lutrogale perspicillata , Balearica pavonina , Cuora bourreti , Cuora picturata , Mauremys annamensis και Geochelone elegans . Το Malacochersus tornieri μεταφέρθηκε από το προσάρτημα ΙΙ στο προσάρτημα Ι. το είδος περιλαμβάνεται ήδη στο παράρτημα Α και πρέπει να αλλάξει μόνο η αναφορά στο σχετικό προσάρτημα.

(5)
Τα ακόλουθα ταξινομικά στοιχεία μεταφέρθηκαν από το προσάρτημα Ι στο προσάρτημα ΙΙ της σύμβασης και θα πρέπει να διαγραφούν από το παράρτημα Α και να περιληφθούν στο παράρτημα Β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97: Vicugna vicugna (πληθυσμός της επαρχίας Salta της Αργεντινής με σχολιασμό ), Leporillus conditor , Pseudomys fieldi praeconis (με αλλαγή ονοματολογίας σε Pseudomys fieldi ), Xeromys myoides , Zyzomys pedunculatus , Dasyornis broadbenti litoralis , Dasyornis longirostris και Crocodylus acutus (πληθυσμός Μεξικού, με σχολιασμό).

(6)
Το ακόλουθο οικογένεια, γένη και είδη που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης και θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο παράρτημα Β του κανονισμού (ΕΚ) 338/97: Giraffa camelopardalis , Syrmaticus reevesii , Ceratophora aspera (με σχολιασμό), Ceratophora stoddartii (με σχολιασμό ), Lyriocephalus scutatus (με σχολιασμό), Goniurosaurus spp. (Με σχολιασμό), Gekko gecko , Paroedura androyensis , Ctenosaura spp. (τέσσερα είδη αυτού του γένους περιελήφθησαν στο προσάρτημα ΙΙ προηγουμένως και έχουν πλέον καταστεί μέρος του καταλόγου γένους), Pseudocerastes urarachnoides ,Echinotriton chinhaiensis , Echinotriton maxiquadratus , Paramesotriton spp. (ένα είδος αυτού του γένους συμπεριλήφθηκε στο προσάρτημα ΙΙ προηγουμένως και έχει πλέον γίνει μέλος του καταλόγου γένους), Tylototriton spp., Isurus oxyrinchus , Isurus paucus , Glaucostegus spp., Rhinidae spp., Holothuria fuscogilva (με καθυστερημένη εφαρμογή), Holothuria nobilis (με καθυστερημένη εφαρμογή), Holothuria whitmaei (με καθυστερημένη εφαρμογή), Poecilotheria spp., Widdringtonia fortei , Pterocarpus tinctorius (με σχολιασμό),Cedrela spp. (με σχολιασμό και καθυστερημένη υλοποίηση).

(7)
Syrmaticus reevesii , Ctenosaura quinquecarinata , Paramesotriton spp. και Tylototriton spp., τα οποία μέχρι στιγμής απαριθμούνται στο παράρτημα Δ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97, θα πρέπει να διαγραφούν από το εν λόγω παράρτημα μετά τη συμπερίληψή τους στο προσάρτημα ΙΙ της σύμβασης στην CoP 18.

(8)
Το τμήμα ερμηνείας των προσαρτημάτων τροποποιήθηκε και ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με διάφορα taxa που περιλαμβάνονται στα προσαρτήματα της σύμβασης εγκρίθηκαν ή τροποποιήθηκαν στην CoP 18 και πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζονται στα παραρτήματα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 .
(ένα)
Περιλήφθηκαν οι ακόλουθοι σχολιασμοί:
-
- σχολιασμό για τα είδη Saiga tatarica και Saiga borealis που απαριθμούνται στο προσάρτημα ΙΙ, και -

-
τον σχολιασμό # 17 (για να αντικαταστήσει τον σχολιασμό # 5) για το είδος Pericopsis elata που παρατίθεται στο προσάρτημα ΙΙ.

(σι)
Οι ακόλουθοι σχολιασμοί τροποποιήθηκαν:
-
το σχολιασμό για το είδος Vicugna vicugna που παρατίθεται στο προσάρτημα ΙΙ,

-
η ένδειξη # 4 στ) για το είδος Aloe ferox που περιλαμβάνεται στο προσάρτημα ΙΙ,

-
- τον σχολιασμό # 16 για την εγγραφή της Adansonia grandidieri στο προσάρτημα II, και -

-
την ένδειξη # 15 για την εγγραφή στο παράρτημα ΙΙ του είδους Dalbergia spp. και το είδος Guibourtia demeusei , Guibourtia pellegriniana , Guibourtia tessmannii .

(9)
Οι όροι ερμηνείας των παραρτημάτων Α, Β, Γ και Δ "Τέλη μουσικών οργάνων", "Αξεσουάρ τελειωμένων μουσικών οργάνων", "Τελικά μέρη μουσικών οργάνων", "Αποστολή" και "Μετασχηματισμένο ξύλο" », δεδομένου ότι οι ορισμοί αυτοί υιοθετήθηκαν στην CoP 18.

(10)
Τα παρακάτω είδη πρόσφατα περιλαμβάνονται στο προσάρτημα III της σύμβασης: Sphaerodactylus armasi , Sphaerodactylus celicara , Sphaerodactylus dimorphicus , Sphaerodactylus intermedius , Sphaerodactylus nigropunctatus alayoi , Sphaerodactylus nigropunctatus granti , Sphaerodactylus nigropunctatus lissodesmus , Sphaerodactylus nigropunctatus ocujal , Sphaerodactylus nigropunctatus strategus , Sphaerodactylus notatus atactus , Sphaerodactylus ελιές , Sphaerodactylus pimienta , Sphaerodactylus ruibali ,Sphaerodactylus siboney , Sphaerodactylus torrei , Anolis agueroi , Anolis baracoae , Anolis barbatus , Anolis chamaeleonides , Anolis equestris , Anolis guamuhaya , Anolis luteogularis , Anolis pigmaequestris , Anolis porcus , όλα κατόπιν αιτήματος της Κούβας. Επομένως, τα είδη αυτά πρέπει να περιληφθούν στο παράρτημα Γ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97.

(11)
Τα ακόλουθα είδη αφαιρέθηκαν πρόσφατα από το Παράρτημα ΙΙΙ της Σύμβασης: Galictis vittata , Bassaricyon gabbii , Bassariscus sumichrasti , Cabassous centralis , Choloepus hoffmanni , Sciurus deppei και Crax rubra (μόνο ο πληθυσμός της Κόστα Ρίκα), όλα κατόπιν αιτήματος της Κόστα Ρίκα. Επομένως, η αναφορά στην Κόστα Ρίκα στον κατάλογο του Crax rubra και αυτών των άλλων ειδών πρέπει να διαγραφεί από το παράρτημα Γ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97.

(12)
Η Ένωση δεν διατύπωσε επιφύλαξη όσον αφορά καμία από τις τροπολογίες αυτές.

(13)
Στην CoP 18 εγκρίθηκαν νέες ονοματολογικές αναφορές για τα ζώα και τα φυτά, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένα ορισμένα είδη του γένους Ovis και αρκετά είδη που ανήκουν στην οικογένεια Felidae. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να αντικατοπτρίζονται στα παραρτήματα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97, διατηρώντας παράλληλα τα ισχύοντα σήμερα αυστηρότερα μέτρα της ΕΕ για τις εισαγωγές των ειδών που έχουν περιγραφεί προηγουμένως ως Ovis ammon , σύμφωνα με το παράρτημα XIII του κανονισμού (ΕΚ) 865/2006  2 ) .

(14)
Ορισμένα ονόματα ειδών (τόσο στα αγγλικά όσο και στα λατινικά) πρέπει να διορθωθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα πρακτική της χρήσης τους.

(15)
Πρέπει να γίνουν περαιτέρω διορθώσεις σε υπάρχοντες σχολιασμούς, ιδίως δε η απαρίθμηση «(ενδεχομένως εξαφανισμένη)» θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο τεσσάρων ειδών, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του CoP 17.

(16)
Λόγω της έκτασης αυτών των τροπολογιών, είναι σκόπιμο, για λόγους σαφήνειας, να αντικατασταθεί το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 στο σύνολό του.

(17)
Ως εκ τούτου, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 338/97 πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(18)
Το άρθρο XV.1 (γ) της Σύμβασης ορίζει ότι «οι τροπολογίες που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των συμβαλλομένων μερών θα αρχίσουν να ισχύουν 90 ημέρες μετά τη συνεδρίαση για όλα τα μέρη». Για να τηρηθεί η εν λόγω προθεσμία και να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού, η έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί την τρίτη ημέρα μετά τη δημοσίευσή του.

(19)
Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της Επιτροπής Εμπορίου Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που συστάθηκε σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97,
Άρθρο 2
Άρθρο 1
Το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 αντικαθίσταται από το κείμενο που παρατίθεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.
Άρθρο 2
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες, 29 Νοεμβρίου 2019.
Για την Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Jean-Claude JUNCKER

2 )   Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 865/2006 της Επιτροπής, της 4ης Μαΐου 2006, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου ( ΕΕ L 166 της 19.6.2006, σ. 1 ).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ



ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
με βάση τον Ενωσιακό τελωνειακό Κώδικα

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Ζητάμε
ΕΝΤΥΠΑ ΔΙΑΣΑΦΗΣΕΩΝ
Από το 1830 μέχρι σήμερα

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου