Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Γενικές πτυχές της προτιμησιακής καταγωγής (Πηγή Taxud) (μάθημα 2) 10 Δεκεμβρίου 2019



Γενικές πτυχές της προτιμησιακής καταγωγής (Πηγή Taxud) (μάθημα 2) 10 Δεκεμβρίου 2019


·         Εισαγωγή Η προτιμησιακή καταγωγή χορηγείται σε προϊόντα από συγκεκριμένες χώρες, τα οποία πληρούν ορισμένα κριτήρια που επιτρέπουν την διεκδίκηση προτιμησιακών δασμών.
·         Κοινές διατάξεις Παρότι οι διατάξεις των μεμονωμένων ρυθμίσεων ενδέχεται να ποικίλλουν σε ορισμένες λεπτομέρειες, τα περισσότερα προτιμησιακά καθεστώτα καταγωγής έχουν ορισμένες κοινές διατάξεις.
·         Νομικό πλαίσιο (-α) για προτιμησιακή καταγωγή Κάθε επιμέρους ρύθμιση έχει τη δική της νομική βάση.
·         Κανόνες καταλόγου Κατάλογος κατεργασιών ή μεταποιήσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε μη καταγόμενες ύλες, ώστε το παραγόμενο προϊόν να μπορεί να αποκτήσει χαρακτήρα καταγωγής.
·         Νέες εξελίξεις Εισαγωγή στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το μέλλον των κανόνων καταγωγής στις προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες και την παρακολούθησή τους.
·         Κατάλογος ρυθμίσεων Ο κατάλογος αυτός περιέχει χρήσιμους συνδέσμους με τις διάφορες ρυθμίσεις, τις σχετικές διατάξεις περί καταγωγής τους και τις διατάξεις περί σώρευσης.
·         Σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων που χορηγείται μονομερώς στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας «Όλα εκτός από όπλα» για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.
·         Το σύστημα πανευρωμεσογειακής σώρευσης και η σύμβαση pan-Euro-MED
Το σύστημα πανευρωμεσογειακής σώρευσης προέλευσης επιτρέπει την εφαρμογή διαγώνιας σώρευσης μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Βασίζεται σε ένα δίκτυο συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών που έχουν πανομοιότυπα πρωτόκολλα προέλευσης. Τα εν λόγω πρωτόκολλα καταγωγής αντικαθίστανται από αναφορά στην περιφερειακή σύμβαση για τους ευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής (σύμβαση PEM). Μια ενιαία σύμβαση θα διευκολύνει την τρέχουσα αναθεώρηση των κανόνων καταγωγής PEM με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευσή τους.
·         Οι χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) διαθέτουν
εμπορικές προτιμήσεις στις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού που έχουν συνάψει συμφωνίες συμβατές με τον ΠΟΕ με την ΕΕ.
·         Οι υπερπόντιες χώρες και εδάφη (ΥΧΕ) Η EUC χορηγεί μονομερείς εμπορικές προτιμήσεις στις ΥΧΕ. Αυτά συνδέονται συνταγματικά με τέσσερα κράτη μέλη (Δανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες και Ηνωμένο Βασίλειο).
·         Νότια Αφρική Η διμερής συμφωνία εμπορικής ανάπτυξης και συνεργασίας καθιερώνει μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της EUC και της Νότιας Αφρικής.
·          Συμφωνίες Λατινικής Αμερικής με το Μεξικό και τη Χιλή.
·         Θέουτα και Μελίλια Αυτή η σελίδα συνοψίζει τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της ΕΕ και της Θέουτα και Μελίλια καθώς και μεταξύ της Θέουτα και της Μελίλιας και άλλων χωρών που έχουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.
·         Καναδάς


Κοινές διατάξεις
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑΣ
·         Περίληψη:
·         Συσσώρευση
·         Διμερής σώρευση
·         Πλήρης σώρευση
Περίληψη:
Ενώ οι διατάξεις των μεμονωμένων ρυθμίσεων ενδέχεται να ποικίλλουν σε ορισμένες λεπτομέρειες, τα περισσότερα προτιμησιακά καθεστώτα καταγωγής έχουν ορισμένες κοινές διατάξεις
Αν και ο στόχος όλων των προτιμησιακών καθεστώτων προέλευσης είναι ο ίδιος, οι διατάξεις των ρυθμίσεων αυτών ενδέχεται να ποικίλλουν σε ορισμένες λεπτομέρειες. Για να έχετε μια πλήρη εικόνα, πρέπει συνεπώς να εξετάσετε τόσο τις κοινές διατάξεις που παρατίθενται στο παρόν τμήμα όσο και τις ειδικές διατάξεις κάθε επιμέρους συμφωνίας, δηλαδή περιπτώσεις όπου οι κανόνες της συγκεκριμένης ρύθμισης διαφέρουν από τις κοινές διατάξεις ή όταν αυτό οι πληροφορίες πρέπει να συμπληρωθούν.
Οι κυριότερες κοινές διατάξεις είναι οι ακόλουθες:
·         Κατάσταση προέλευσης Τα
προϊόντα πρέπει να έχουν χαρακτήρα καταγωγής για να τύχουν προτιμησιακής μεταχείρισης.
·         Η σωρευτική
σώρευση είναι ένα σύστημα που επιτρέπει στα συμβαλλόμενα μέρη να χρησιμοποιούν τα προϊόντα καταγωγής μεταξύ τους.
·         Ελάχιστες ενέργειες
Οι εργασίες θεωρούνται είτε ανεπαρκείς για να προσδώσουν προέλευση είτε το ελάχιστο επίπεδο επεξεργασίας που πρέπει να πραγματοποιηθεί στη σώρευση.
·         Γενικός κανόνας ανοχής
Αυτό επιτρέπει στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν μη καταγόμενα υλικά μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσοστό.
·         Κανόνας μη επιστροφής
Ο όρος σημαίνει απαγόρευση επιστροφής των δασμών που καταβάλλονται στα εισαγόμενα εμπορεύματα.
·         Αρχή της εδαφικότητας
Η αρχή της εδαφικότητας συνεπάγεται ότι η επεξεργασία ή η μεταποίηση πρέπει να πραγματοποιείται στο έδαφος των μερών.
·         Κανόνας άμεσης μεταφοράς
Στόχος της άμεσης μεταφοράς είναι να διασφαλιστεί ότι τα εμπορεύματα που φθάνουν στη χώρα εισαγωγής είναι τα ίδια με αυτά που εξήλθαν από τη χώρα εξαγωγής.
·         Απόδειξη προέλευσης
Όταν τα εμπορεύματα ισχυρίζονται ότι έχουν ιδιαίτερη προνομιακή προέλευση, η απαίτηση αυτή πρέπει να πιστοποιείται με απόδειξη της καταγωγής.
·         Εγκεκριμένος εξαγωγέας
Ένας εγκεκριμένος εξαγωγέας είναι εξαγωγέας ο οποίος υπό ορισμένες προϋποθέσεις δικαιούται να συντάξει πιστοποιητικά καταγωγής.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο προνομιακό εμπόριο: Καθοδήγηση σχετικά με τους κανόνες καταγωγής .
Κατάσταση προέλευσης
Τα προϊόντα έχουν χαρακτήρα καταγωγής εάν είναι είτε "πλήρως παραγόμενα" είτε επαρκώς επεξεργασμένα ή μεταποιημένα. Αυτό ισχύει για όλες τις διευθετήσεις προτιμησιακής καταγωγής.
Ελήφθη εξ ολοκλήρου
Το προϊόν που έχει παραχθεί εξ ολοκλήρου αφορά κυρίως τα φυσικά προϊόντα από τη δικαιούχο χώρα και τα προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν δεν μπορεί να περιέχει εισαγόμενα μη καταγόμενα στοιχεία.
Επαρκώς επεξεργασμένο ή επεξεργασμένο
Τα μη καταγόμενα υλικά ή κατασκευαστικά στοιχεία πρέπει να είναι επαρκώς επεξεργασμένα για να αποκτήσουν προέλευση. Επαρκώς επεξεργασμένα μέσα επαρκώς επεξεργασμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές των κανόνων του καταλόγου .
Συσσώρευση
·         Διμερής σώρευση
·         Πλήρης σώρευση
Η σώρευση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει την περαιτέρω επεξεργασία ή προσθήκη προϊόντων καταγωγής χωρών Α καταγωγής προϊόντων της χώρας Β, ακριβώς όπως αν είχαν κατάγεται από τη χώρα Β. Το προϊόν που προκύπτει θα έχει την καταγωγή της χώρας Β. Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μεταξύ χωρών που λειτουργούν με πανομοιότυπους κανόνες καταγωγής.
Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι στην περίπτωση της σώρευσης η επεξεργασία ή η μεταποίηση που πραγματοποιείται σε κάθε χώρα εταίρο σε προϊόντα καταγωγής δεν χρειάζεται να είναι «επαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση», όπως ορίζεται στους κανόνες του καταλόγου.
Υπάρχουν τέσσερις τύποι σώρευσης: διμερής, διαγώνιος, περιφερειακός και πλήρης.
Διμερής σώρευση
Η διμερής σώρευση λειτουργεί μεταξύ δύο χωρών όπου μια συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ή μια αυτόνομη συμφωνία περιέχει μια διάταξη που τους επιτρέπει να συσσωρεύουν την καταγωγή τους. Αυτός είναι ο βασικός τύπος σώρευσης και είναι κοινός σε όλες τις ρυθμίσεις καταγωγής. Από αυτό μπορούν να επωφεληθούν μόνο τα προϊόντα ή τα υλικά που προέρχονται από αυτά.
Διαγώνια σώρευση
Η διαγώνια σώρευση λειτουργεί μεταξύ περισσότερων από δύο χωρών υπό τον όρο ότι έχουν Συμφωνίες Ελευθέρων Συναλλαγών που περιέχουν ταυτόσημους κανόνες καταγωγής και πρόβλεψη σώρευσης μεταξύ τους. Όπως και με τη διμερή σώρευση, μόνο τα προϊόντα ή τα υλικά καταγωγής μπορούν να επωφεληθούν από τη διαγώνια σώρευση.
Παρόλο που περισσότερες από δύο χώρες μπορούν να συμμετάσχουν στην κατασκευή ενός προϊόντος, θα έχει την προέλευση της χώρας στην οποία πραγματοποιήθηκε η τελευταία εργασία επεξεργασίας ή μεταποίησης, υπό τον όρο ότι ήταν κάτι περισσότερο από ελάχιστη. Διαγώνια σώρευση λειτουργεί μεταξύ της Κοινότητας και των χωρών της λεγόμενης "πανευρωμεσογειακής ζώνης σώρευσης".
Περιφερειακή σώρευση
Η περιφερειακή σώρευση είναι μια μορφή διαγώνιας σώρευσης, η οποία υπάρχει μόνο στο πλαίσιο του συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων (ΣΓΠ) και λειτουργεί μεταξύ μελών μιας περιφερειακής ομάδας δικαιούχων χωρών (π.χ. ASEAN).
Πλήρης σώρευση
Η πλήρης σώρευση επιτρέπει στα συμβαλλόμενα μέρη να συνάψουν συμφωνία για την πραγματοποίηση επεξεργασιών ή μεταποιήσεων σε μη καταγόμενα προϊόντα στην περιοχή που σχηματίζουν. Η πλήρης σώρευση σημαίνει ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι πράξεις που πραγματοποιούνται στις συμμετέχουσες χώρες. Ενώ άλλες μορφές σώρευσης απαιτούν τα προϊόντα να προέρχονται πριν από την εξαγωγή τους από έναν συμβαλλόμενο μέρος σε άλλο για περαιτέρω επεξεργασίες ή μεταποιήσεις, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της πλήρους σώρευσης. Η πλήρης σώρευση απαιτεί απλώς να εκτελούνται όλοι οι κανόνες επεξεργασίας ή μεταποίησης στον κατάλογο μη καταγόμενων υλών, προκειμένου το τελικό προϊόν να αποκτήσει την καταγωγή.
Η πλήρης σώρευση λειτουργεί μεταξύ της Κοινότητας και π.χ. των χωρών του ΕΟΧ, του Μαγκρέμπ, των ΥΧΕ ή των χωρών ΑΚΕ.
Ελάχιστες λειτουργίες
Οι ελάχιστες λειτουργίες είναι πράξεις οι οποίες, όταν εκτελούνται είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, θεωρούνται ότι έχουν μικρή σημασία ώστε να μην προσδίδουν ποτέ χαρακτήρα καταγωγής. Όλοι οι προτιμησιακοί κανόνες προέλευσης περιέχουν ένα είδος, το οποίο ορίζει τις επεξεργασίες ή μεταποιήσεις που πρέπει να θεωρηθούν ανεπαρκείς για την απονομή της καταγωγής. (π.χ. άρθρο 7 του πρωτοκόλλου αριθ. 4 της ευρωπαϊκής συμφωνίας σύνδεσης με τη Βουλγαρία).
Οι επεξεργασίες ή μεταποιήσεις που πραγματοποιούνται σε προϊόν που ικανοποιεί τον κανόνα της λίστας δεν πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την απόκτηση προέλευσης του προϊόντος, εφόσον αυτή η επεξεργασία ή μεταποίηση αναφέρεται ως ελάχιστη εργασία που ορίζεται στο σχετικό άρθρο.
Από την άλλη πλευρά, κατά την κατανομή της καταγωγής σε ένα σύστημα σώρευσης , οποιαδήποτε επεξεργασία ή μεταποίηση που πραγματοποιείται πρέπει να υπερβαίνει τις προαναφερθείσες ελάχιστες εργασίες, αλλά δεν είναι απαραίτητο να ικανοποιεί τον σχετικό κανόνα της λίστας.
Γενικός κανόνας ανοχής
Ο γενικός κανόνας ανοχής επιτρέπει στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν μη καταγόμενα υλικά μέχρις συγκεκριμένης ποσοστιαίας τιμής της τιμής εκ του εργοστασίου. Ωστόσο, αν ο συγκεκριμένος κανόνας επεξεργασίας ή μεταποίησης επιτρέπει ήδη τη χρήση μη καταγόμενων υλών, η ανοχή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπερβεί το ποσοστό του ποσοστού που καθορίζεται στον κανόνα της λίστας. Το μέγιστο θα είναι πάντοτε αυτό που επιτρέπει ο συγκεκριμένος κανόνας. Το ποσοστό της επιτρεπόμενης ανοχής ποικίλλει από το ένα προτιμησιακό καθεστώς στο άλλο.
Ο γενικός κανόνας ανοχής δεν ισχύει για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα των κεφαλαίων 50 έως 63 (περιλαμβανομένων). Οι ειδικοί κανόνες ανοχής για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα περιλαμβάνονται στις εισαγωγικές σημειώσεις των κανόνων του καταλόγου .
"Καμία επιστροφή" κανόνας
Ο όρος "επιστροφή χρημάτων" σημαίνει την επιστροφή δασμών που καταβλήθηκαν για τα εισαγόμενα εμπορεύματα και η διάταξη "χωρίς επιστροφή", όταν προβλέπεται ότι απαγορεύεται αυτό. Αυτός ο κανόνας εξασφαλίζει ότι καταβάλλονται οι δασμοί που εφαρμόζονται σε υλικά τρίτων χωρών. Στόχος αυτού του κανόνα είναι να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός στις εθνικές αγορές.
Ωστόσο, ορισμένες συμφωνίες επιτρέπουν τη μερική επιστροφή για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο λόγος αυτής της παρέκκλισης είναι ότι οι δασμοί που εφαρμόζονται σε μη καταγόμενες ύλες σε ορισμένες χώρες είναι σημαντικά υψηλότεροι από τους ισχύοντες στην Κοινότητα και επιτρέποντας την επιστροφή σε ορισμένο επίπεδο της ανισορροπίας που μπορεί να θεωρηθεί ότι ευνοεί τους κοινοτικούς παραγωγούς. μειωμένος.
Αρχή της εδαφικότητας
Η αρχή της εδαφικότητας σημαίνει ότι η επεξεργασία ή η μεταποίηση πρέπει να πραγματοποιείται στο έδαφος των μερών.
Λόγω των σύγχρονων διαδικασιών παραγωγής, δεν είναι πάντα δυνατό να εκπληρωθεί αυτή η απαίτηση. Μπορεί να χρειαστεί κάποια επεξεργασία σε μια χώρα που δεν συμμετέχει στην προτιμησιακή ρύθμιση. Ορισμένες ρυθμίσεις επιτρέπουν τέτοιες εξωτερικές επεξεργασίες ή μεταποιήσεις, υπό τον όρο ότι συμμορφώνονται με ορισμένες συγκεκριμένες συνθήκες.
Η μη συμμόρφωση με τους καθορισμένους όρους θα έχει ως αποτέλεσμα το επιστρεφόμενο προϊόν να αντιμετωπίζεται ως μη καταγόμενος.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παρέκκλιση από την αρχή της εδαφικότητας δεν ισχύει για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα των κεφαλαίων 50 έως 63 (συμπεριλαμβανομένης) και ούτε ένα προϊόν μπορεί να επωφεληθεί από την εν λόγω παρέκκλιση και από τον κανόνα γενικής ανοχής ταυτόχρονα.
Κατά τον προσδιορισμό της καταγωγής του τελικού προϊόντος, δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι επεξεργασίες ή μεταποιήσεις που πραγματοποιούνται εκτός του εδάφους των συμβαλλομένων μερών. Ωστόσο, κατά τον υπολογισμό της προστιθέμενης αξίας, η συνολική προστιθέμενη αξία της επεξεργασίας ή της μεταποίησης που πραγματοποιείται εκτός του εδάφους των συμβαλλομένων μερών πρέπει να λαμβάνεται μαζί με την αξία των μη καταγόμενων υλών που ενσωματώνονται στο έδαφος του άλλου συμβαλλόμενου μέρους.
Οι συνδυασμένες αξίες (η προστιθέμενη αξία εκτός του εδάφους και η αξία των μη καταγόμενων υλών) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα ποσοστά που αναφέρονται στον αντίστοιχο κανόνα λίστας.
Άμεσος κανόνας μεταφοράς
Τα προτιμησιακά καθεστώτα περιέχουν κανόνες σχετικά με τη μεταφορά προτιμησιακών εμπορευμάτων από το έδαφος ενός μέρους σε άλλο. Στόχος της άμεσης μεταφοράς είναι να διασφαλιστεί ότι τα εμπορεύματα που φθάνουν στη χώρα εισαγωγής είναι τα ίδια με αυτά που εξήλθαν από τη χώρα εξαγωγής. Ωστόσο, εάν για οποιοδήποτε λόγο τα εμπορεύματα διέρχονται ή σταματούν στο έδαφος τρίτης χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι παραμένουν υπό τελωνειακή επιτήρηση, θεωρούνται ότι πληρούνται οι όροι άμεσης μεταφοράς.
Η απόδειξη της συμμόρφωσης με τον κανόνα της άμεσης μεταφοράς μπορεί να συνοδεύεται από ένα ενιαίο έγγραφο μεταφοράς το οποίο καλύπτει τη διέλευση των εμπορευμάτων μέσω της χώρας διαμετακόμισης ή, για παράδειγμα, ένα "πιστοποιητικό μη χειραγώγησης" που εκδίδεται από τις αρχές της χώρας αυτής.
Απόδειξη προέλευσης
Όταν τα εμπορεύματα ισχυρίζονται ότι έχουν ιδιαίτερη προνομιακή καταγωγή, οι τελωνειακές αρχές της χώρας εισαγωγής πρέπει να βεβαιωθούν ότι η απαίτηση είναι ορθή και, ως εκ τούτου, απαιτείται απόδειξη αυτής της καταγωγής. Τα διαφορετικά προτιμησιακά καθεστώτα απαιτούν συγκεκριμένα αποδεικτικά καταγωγής σχετικά με συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, τα προτιμησιακά καθεστώτα που έχει θεσπίσει η Κοινότητα με ορισμένες χώρες απαιτούν πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR.1 ή EUR-MED, ενώ στο πλαίσιο του ΣΓΠ απαιτείται πιστοποιητικό καταγωγής τύπου Α. Οι έμποροι καλούνται να ελέγξουν το συγκεκριμένο αποδεικτικό προέλευσης που απαιτείται για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους για προτιμησιακή καταγωγή. Δήλωση σχετικά με ορισμένα εμπορικά έγγραφα (τιμολόγιο, δελτίο παράδοσης ή οποιοδήποτε άλλο εμπορικό έγγραφο που περιγράφει τα σχετικά προϊόντα με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε να είναι δυνατή η αναγνώρισή τους - το αποκαλούμενο "εγκεκριμένους εξαγωγείς Επιπλέον, οι περισσότερες ρυθμίσεις επιτρέπουν τη χρήση των "δηλώσεων τιμολογίου" που συντάσσει ο εξαγωγέας για κάθε αποστολή κάτω από μια ορισμένη τιμή.
Σε περιορισμένες περιπτώσεις, αποδεικτικά καταγωγής μπορούν να εκδοθούν αναδρομικά και σε περιπτώσεις απώλειας ή καταστροφής ο εξαγωγέας μπορεί να ζητήσει αντίγραφο.


Αναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτού•••έχουν συμφωνηθεί από την Επιτροπή Τελωνειακού Κώδικα εν προκειμένω. Για πληροφορίες, οι Οδηγίες έγιναν στα Αγγλικά και η αρχική έκδοση θα υπερισχύσει. Σε περίπτωση απόκλισης μεταξύ των διαφόρων γλωσσικών εκδόσεων, πρέπει να γίνει αναφορά στην αρχική έκδοση στα αγγλικά.
Διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών καταγωγής
Εξαιρέσεις από την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού καταγωγής
Υπάρχουν απαλλαγές από την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού καταγωγής, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι τα εμπορεύματα δεν εισάγονται στο εμπόριο. Τα μικρά πακέτα που αποστέλλονται από έναν ιδιώτη σε άλλο έως μια καθορισμένη μέγιστη τιμή επιτρέπονται χωρίς την απόδειξη καταγωγής. Οι προσωπικές αποσκευές του ταξιδιώτη επωφελούνται επίσης από μια παρόμοια παραχώρηση έως μια καθορισμένη μέγιστη τιμή.
Διοικητική συνεργασία
Η διοικητική συνεργασία είναι κοινή σε όλες τις ρυθμίσεις καταγωγής. Πρόκειται για το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών των χωρών εταίρων που τους επιτρέπει να ελέγχουν την ορθή εφαρμογή των κανόνων. Αφενός, οι εταίροι πρέπει να παρέχουν ο ένας στον άλλο εμφανίσεις των σφραγίδων που χρησιμοποιούν για την εξακρίβωση της ταυτότητας των πιστοποιητικών καταγωγής. Από την άλλη πλευρά, επιτρέπει στις τελωνειακές διοικήσεις να διενεργούν ελέγχους μετά την εισαγωγή για τη γνησιότητα και την ακρίβεια των πιστοποιητικών καταγωγής.
Οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να σημειώσουν ότι εάν αποδειχθεί ότι τα εμπορεύματα πράγματι δικαιούνται ή όχι το προτιμησιακό καθεστώς, η προτιμησιακή μεταχείριση θα απορρίπτεται και ο τυχόν μη καταβληθείς δασμός μπορεί να ανακτηθεί. Επομένως, είναι προς το συμφέρον των εισαγωγέων να κάνουν ό, τι μπορούν πριν από την εισαγωγή, να ελέγξουν όλες τις πληροφορίες που αφορούν το πιστοποιητικό καταγωγής και τα εμπορεύματα που καλύπτονται από αυτό, για να διαπιστώσουν εάν δικαιούνται προτίμησης.
Κοινοποιήσεις προς τους εισαγωγείς - εύλογες αμφιβολίες ως προς την προέλευση των εμπορευμάτων
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κατάλογος των ανακοινώσεων που επισυνάπτεται στην ανακοίνωση πρέπει να ενημερωθεί, αλλά μόνο στην έκδοση του ιστοτόπου της. Αυτό σημαίνει ότι ο κατάλογος που προσαρτάται στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ΕΕ μπορεί να καταστεί άνευ αντικειμένου. Για το λόγο αυτό, ανατρέξτε στον κατάλογο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο για να ελέγξετε τις ειδοποιήσεις που ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης της ανακοίνωσης.
Εάν η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει ανακοίνωση προς τους εισαγωγείς, οι οικονομικοί φορείς δεν μπορούν να επικαλούνται την καλή πίστη όσον αφορά τα εμπορεύματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας ανακοίνωσης. Αυτό καθορίζεται στην τελευταία παράγραφο του άρθρου 220 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα. Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την τελωνειακή οφειλή, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του άρθρου 220 παράγραφος 2 στοιχείο β), διατίθενται στην ειδική ιστοσελίδα .
Εγκεκριμένος εξαγωγέας
Εγκεκριμένος εξαγωγέας είναι εξαγωγέας ο οποίος πληροί ορισμένους όρους που έχουν επιβληθεί από τις τελωνειακές αρχές και δικαιούται να συντάσσει δηλώσεις τιμολογίου. Όπως ακριβώς οι τελωνειακές αρχές μπορούν να χορηγήσουν το καθεστώς αυτό, μπορούν επίσης να τις αποσύρουν αν ο εξαγωγέας καταχραστεί ή καταχραστεί την άδεια. Οι διαδικασίες που συνδέονται με τη χορήγηση καθεστώτος "εγκεκριμένου εξαγωγέα" εξαρτώνται από τις εθνικές διατάξεις.
Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να χορηγηθεί «ενιαία άδεια» σε εγκεκριμένο εξαγωγέα, ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε ένα κράτος μέλος, όπου διατηρεί τα αρχεία του που περιέχουν τα αποδεικτικά στοιχεία καταγωγής αλλά τα προϊόντα των οποίων εξάγονται από άλλα κράτη μέλη (βλ. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1207/2001 του Συμβουλίου της 11ης Ιουνίου 2001).
Όρια αξίας σε ευρώ και αντίστοιχα ποσά σε εθνικά νομίσματα
·         Μεξικό ( όρια αξίας 2014 )
·         Κορέα - ( Όρια Αξίας 2020 )


Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Ζητάμε
ΕΝΤΥΠΑ ΔΙΑΣΑΦΗΣΕΩΝ
Από το 1830 μέχρι σήμερα

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
βάσει Ενωσιακού τελωνειακού Κώδικα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου