Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Βεβαιώσεις τελωνειακού χαρακτήρα από τους διαχειριστές τελωνειακών αποθηκών (Μάθημα 1d) 5 Μαρτίου 2020



Βεβαιώσεις τελωνειακού χαρακτήρα  από τους διαχειριστές τελωνειακών αποθηκών (Μάθημα 1d) 5 Μαρτίου 2020


Η ψηφιακή διαδικασία στα Τελωνεία δημιούργησε νέες συνθήκες εργασίας  και στα  προ τελωνισμού στάδια.
Ο Εκτελωνιστής πήγαινε στις Εταιρείες Διεθνών Μεταφορών (Ναυτικά Πρακτορεία, Εταιρείες Αεροπορικές, Σιδηροδρομικές. Οδικές) και παρελάμβανε τη διατακτική προς το Τελωνείο. Η ΕΔΜ με το τελωνειακό καθεστώς τη προσωρινής εναπόθεσης αποθήκευε το εμπόρευμα στους Οργανισμούς Λιμένος  ανά την Ελλάδα και στην ΠΑΕΓΑΕ,  αφού κατέθετε δηλωτικό στο Τελωνείο. Η συνέχεια είναι γνωστή  ………..  αίτηση στον ΟΛΠ, Διασάφηση στο Τελωνείο, πληρωμή των δασμών και παραλαβή.
Η κατακερμάτιση των σχετικά Δημόσιων Τελωνειακών Αποθηκών μετά το 1993, άλλαξε τα δεδομένα. Οι πολλές ιδιωτικές τελωνειακές αποθήκες ψηφιοποιήθηκαν με τα Τελωνεία και απέκτησαν ανεξαρτησία μετά από άδεια των Τελωνειακών Αρχών. Ανεξαρτησία στην φορτοεκφόρτωση, ανεξαρτησία στην στοιβασία,  ανεξαρτησία στην είσοδο, την παράδοση και παραλαβή των εμπορευμάτων, είτε προέρχονται από τρίτες χώρες, είτε προέρχονται από την ΕΕ, είτε είναι εγχώρια προϊόντα.
Απέκτησαν και μια σπουδαία υποχρέωση της έκδοσης (ΒΤΑ) Βεβαίωσης Τελωνειακού Χαρακτήρα του εμπορεύματος. Βέβαια όλα βρίσκονται υπό την επιτήρηση – επίβλεψη των Τελωνειακών Αρχών (μετά από Άδεια).
Το συμπέρασμα είναι ότι τα Τελωνεία αποτραβήχτηκαν στις θέσεις «Ελέγχου», ενώ ο τελωνειακός χαρακτήρας ενός εμπορεύματος δεν είναι απλή υπόθεση.
Μπορείτε να ενημερωθείτε και με τις  ανακοινώσεις των Ιδιωτικών τελωνειακών αποθηκών στα παρακάτω κείμενα  και από το Ιντερνέτ.

 



Κοινοτικά εμπορεύματα, κατά την 1η Μαΐου 2004, θα θεωρούνται τα ακόλουθα: (Κανονισμός 2454/1993)
- εμπορεύματα που έχουν κατασκευασθεί ή παραχθεί εξ ολοκλήρου στο τελωνειακό έδαφος της διευρυμένης Κοινότητας χωρίς τη χρήση υλικών που έχουν εισαχθεί από χώρες ή εδάφη που δεν αποτελούν μέρος του τελωνειακού εδάφους της διευρυμένης Κοινότητας,
- τα εμπορεύματα που έχουν εισαχθεί από χώρες ή εδάφη που δεν αποτελούν μέρος του τελωνειακού εδάφους της διευρυμένης Κοινότητας και τα οποία έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία (δηλαδή, έχουν ολοκληρωθεί οι τελωνειακές διαδικασίες, έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες εισαγωγικοί δασμοί και έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα εμπορικής πολιτικής),

- τα εμπορεύματα που έχουν κατασκευασθεί ή παραχθεί στο έδαφος της διευρυμένης Κοινότητας από εμπορεύματα που αναφέρονται στην ανωτέρω δεύτερη περίπτωση ή από εμπορεύματα που αναφέρονται στην πρώτη και δεύτερη περίπτωση μαζί.

«Τελωνειακός Χαρακτήρας»:
ο χαρακτήρας εμπορεύματος ως ενωσιακού ή μη ενωσιακού.

Αρ. Πρωτ.: ΔΤΔ Α 1055689 ΕΞ 2016
Ως σημαντικές αλλαγές σημειώνονται οι παρακάτω μετά την εφαρμογή του Εν.Τ.Κ.: Καθορίζεται προθεσμία ισχύος των πιστοποιητικών απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα. Η προθεσμία αυτή
· ορίζεται σε 90 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής των πιστοποιητικών, εκτός αν το τελωνείο έκδοσης έχει χορηγήσει μεγαλύτερη προθεσμία.  Εμπορικά έγγραφα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά του ενωσιακού χαρακτήρα
· εμπορευμάτων, χωρίς να φέρουν θεώρηση τελωνειακής αρχής, εφόσον η αξία των εμπορευμάτων δεν υπερβαίνει τα 15000€. Για μεγαλύτερης αξίας εμπορεύματα τα εν λόγω εμπορικά έγγραφα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο εφόσον φέρουν τη σχετική θεώρηση της τελωνειακής αρχής έκδοσης.  Το πιστοποιητικό Τ2Μ καταργείται. Η απόδειξη του ενωσιακού χαρακτήρα των αλιευμάτων
· πραγματοποιείται μόνο μέσω της εκτύπωσης του ημερολογίου των αλιευτικών σκαφών, επί του οποίου τίθεται και η μνεία για τυχόν μεταφορτώσεις αλιευμάτων σε τρίτη χώρα (πρώην θέση 13 του πιστοποιητικού Τ2Μ).Οι προϋποθέσεις αποδοχής του εν λόγω αποσπάσματος ημερολογίου παραμένουν οι καθοριζόμενες στην αριθμ. Τ3125/51/Β0019/19.6.2006 ΔΥΟ.

Η αποθήκη προσωρινής εναπόθεσης PCDC (Piraeus Destination & distribution center) ανακοινώνει: (Λιμάνι του Πειραιά)
Σας ενημερώνουμε ότι από 8 Ιανουαρίου 2019 οι ΒΤΧ (Βεβαιώσεις Τελωνειακού Χαρακτήρα) δεν θα εκτυπώνονται αλλά θα αποστέλλονται σε ηλεκτρονική μορφή από το τμήμα ελεύθερης ζώνης PCDC στο τελωνείο.
Αντί της φόρμας ΒΤΧ που μέχρι τότε θα παίρνετε, απο 8 Ιανουαρίου θα παίρνετε μόνο το μοναδικό αριθμό αναφοράς της ΒΤΧ με τον οποίο θα αναζητείτε τη ΒΤΧ στο Γ΄ Τελωνείο για την διεκπεραίωση της διαδικασίας.
Για κοινοτικά εμπορεύματα η αποδοχή της ΒΤΧ από το τελωνείο θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην PCDC και θα αρκεί για την απελευθέρωση των εμπορευμάτων σας – δεν θα υπάρχει εκτυπωμένο έγγραφο ΒΤΧ με υπογραφές.
Για μη κοινοτικά εμπορεύματα σε αυτή τη φάση η διαδικασία παράδοσης τελωνειακής άδειας στο τμήμα ΕΖ θα παραμείνει.
Θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως για τις νέες αλλαγές.

Η εφαρμογή Ηλεκτρονικής Βεβαίωσης Τελωνειακού Χαρακτήρα (ΒΤΧ) είναι προσβάσιμη σε χρήστες που έχουν το ρόλο Τελωνειακού Αντιπροσώπου.
Με την προϋπόθεση ότι έχει κατατεθεί Ηλεκτρονική Διατακτική και ο χρήστης/Τελωνειακός Αντιπρόσωπος έχει αποδεχθεί την εξουσιοδότηση για την τέλεση των τελωνειακών διαδικασιών, θα δίνεται η δυνατότητα αίτησης έκδοσης Ηλεκτρονικής ΒΤΧ με την επισύναψη των απαραίτητων δικαιολογητικών. Η Ηλεκτρονική ΒΤΧ με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά διαβιβάζονται αυτόματα μέσω του HPCS στο Αρμόδιο Τελωνείο όπου διεκπεραιώνεται.
Ο χρήστης/Τελωνειακός Αντιπρόσωπος λαμβάνει ενημέρωση μέσω του HPCS για το αποτέλεσμα της διεκπεραίωσης.

Συντάσσουν
Βεβαιώνουν του Τελωνειακού Χαρακτήρα
Ιδιωτικές Τελωνειακές Αποθήκες
Ελεύθερες Ζώνες

Η συμπλήρωση και υποβολή του αιτούμενου πιστοποιητικού στο τελωνείο έκδοσης πραγματοποιείται, μέσω των μηχανογραφικών συστημάτων των φορέων και του μηχανογραφικού συστήματος των τελωνείων, ICISnet, με την αποστολή του μηνύματος TF015 «Υποβολή έκδοσης πιστοποιητικού». 501Οδηγίες για τη λειτουργία του Υποσυστήματος Διαμετακόμισης -Έκδοση πιστοποιητικού απόδειξης κοινοτικού χαρακτήρα (T2L/T2LF) στα πλαίσια του ICISnet 0493 ΕΞ 2015/14.5.2015
Βεβαίωση Τελωνειακού Χαρακτήρα: Η βεβαίωση που συντάσσεται από τον φορέα διαχείρισης ή την εγκατεστημένη επιχείρηση και πιστοποιείται από το τελωνείο ελέγχου για τον ενωσιακό ή μη χαρακτήρα των εμπορευμάτων.
Βεβαίωση Τελωνειακού Χαρακτήρα Το έντυπο αυτό αποδεικνύει τον κοινοτικό χαρακτήρα εμπορευμάτων που έχουν εξαχθεί από ελεύθερες ζώνες ή ελεύθερες αποθήκες.
8.   ΕΤΚ — Αποδεικτικό Ενωσιακού Καθεστώτος (ΑΕΚ)
Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου διευρωπαϊκού συστήματος για την αποθήκευση, διαχείριση και ανάκτηση των αποδεικτικών ενωσιακού καθεστώτος T2L/F και του τελωνειακού δηλωτικού εμπορευμάτων (που εκδίδονται από μη εξουσιοδοτημένο εκδότη).
Δεδομένου ότι η εφαρμογή του τελωνειακού δηλωτικού εμπορευμάτων πρόκειται να συνδεθεί με την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή ενιαία θυρίδα, το συγκεκριμένο μέρος του έργου θα καλυφθεί σε χωριστή φάση.
Άρθρο 6 παράγραφος 1 και άρθρα 16 και 153 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, Εν.Τ.Κ. (UCC).και Εκτελεστική ΑπόφασηΗ (ΕΕ) 2019/2151


Προβλήματα διαδικασίας της Βεβαίωσης
-Αριθμός βεβαίωσης τελωνειακού χαρακτήρα
-Διόρθωση
Σχόλιο: Το αποδεικτικό ενωσιακού τελωνειακού χαρακτήρα θα εφαρμοθεί το 2024/25 προκειμένου να υλοποιηθεί και ο Κεντρικός Εκτελωνισμός.

Δικαιολογητικά έγγραφα για τη Βεβαίωση Τελωνειακού Χαρακτήρα
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και αποτελούν συνημμένα τη Βεβαίωση Τελωνειακού Χαρακτήρα, είναι:
- Έγγραφα Μεταφοράς
- Διατακτική
- Τιμολόγιο
- Πιστοποιητικά απόδειξης ενωσιακού χαρακτήρα (T2L, κλπ) εφόσον απαιτούνται.

(χαρακτήρας προτιμησιακής καταγωγής),
ο προμηθευτής το πράττει με μια δήλωση προμηθευτή
άρθρο 61  καν.2447/2015


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς


Παραγγείλετε αντίτυπα με το σύστημα PrePrint

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου