Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Έλεγχος εξαγωγής ειδών διπλής χρήσεως Εξ. Καν (ΕΕ) 2019/2199 (Μάθημα 6α) 13 Μαρτίου 2020



Έλεγχος εξαγωγής ειδών διπλής χρήσεως Εξ. Καν (ΕΕ) 2019/2199 (Μάθημα 6α) 13 Μαρτίου 2020


30.12.2019   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
L 338/1


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/2199 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
της 17ης Οκτωβρίου 2019
για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 του Συμβουλίου περί κοινοτικού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, της μεταφοράς, της μεσιτείας και της διαμετακόμισης ειδών διπλής χρήσης
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 428/2009 του Συμβουλίου, της 5ης Μαΐου 2009, περί κοινοτικού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, της μεταφοράς, της μεσιτείας και της διαμετακόμισης ειδών διπλής χρήσης (1), και ιδίως το άρθρο 15 παράγραφος 3,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 του Συμβουλίου, τα είδη διπλής χρήσης πρέπει να υπόκεινται σε αποτελεσματικό έλεγχο όταν εξάγονται από την Ένωση ή διαμετακομίζονται μέσω της Ένωσης, ή παραδίδονται σε τρίτη χώρα ως αποτέλεσμα υπηρεσιών μεσιτείας οι οποίες παρέχονται από μεσίτη που είναι κάτοικος της Ένωσης ή εδρεύει στην Ένωση.

(2)
Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 θεσπίζει τον κοινό κατάλογο των ειδών διπλής χρήσης τα οποία υπόκεινται σε ελέγχους στην Ένωση. Οι αποφάσεις για τα είδη που υπόκεινται σε ελέγχους λαμβάνονται στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών για τους ελέγχους των προϊόντων διπλής χρήσης, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ομάδα της Αυστραλίας (2), το Καθεστώς Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας (3), η Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών (4), η ρύθμιση του Wassenaar (5) και η σύμβαση για τα χημικά όπλα (6).

(3)
Ο κατάλογος ειδών διπλής χρήσης που παρατίθεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 πρέπει να επικαιροποιείται τακτικά, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων ασφαλείας και η διαφάνεια, καθώς και να διατηρείται η ανταγωνιστικότητα των οικονομικών παραγόντων. Οι κατάλογοι ελέγχου που εγκρίθηκαν από τα διεθνή καθεστώτα μη διάδοσης και διευθετήσεων ελέγχου των εξαγωγών μεταβλήθηκαν το 2018 και, ως εκ τούτου, το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι αναφορές για τις αρχές ελέγχου των εξαγωγών και τους οικονομικούς παράγοντες, το παράρτημα I του εν λόγω κανονισμού θα πρέπει να αντικατασταθεί.

(4)
Τα παραρτήματα IΙα έως ΙΙστ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 θεσπίζουν γενικές άδειες εξαγωγών στο επίπεδο της Ένωσης.

(5)
Το παράρτημα IΙζ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 ορίζει κατάλογο των ειδών διπλής χρήσης τα οποία πρέπει να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής των εθνικών γενικών αδειών εξαγωγής καθώς και των γενικών αδειών εξαγωγής της Ένωσης.

(6)
Το παράρτημα IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 καθορίζει τις απαιτήσεις για τη χορήγηση αδειών όσον αφορά ορισμένες ενδοκοινοτικές μεταφορές.

(7)
Οι τροποποιήσεις του καταλόγου ειδών διπλής χρήσης που παρατίθενται στο παράρτημα I καθιστούν αναγκαίες ορισμένες παρεπόμενες τροποποιήσεις στα παραρτήματα IΙα έως ΙΙζ και στο παράρτημα IV για τα είδη διπλής χρήσης που παρατίθενται επίσης στα παραρτήματα IΙα έως ΙΙζ και στο παράρτημα IV.

(8)
Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 428/2009 εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να επικαιροποιεί τον κατάλογο των ειδών διπλής χρήσης που καθορίζονται στο παράρτημα I καθώς και στα παραρτήματα IΙα έως ΙΙζ και στο παράρτημα IV με κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με τις συναφείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, και τις τυχόν τροποποιήσεις αυτών, που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη ως συμβαλλόμενα μέρη των διεθνών καθεστώτων μη διάδοσης και διευθετήσεων ελέγχου των εξαγωγών ή με την κύρωση των οικείων διεθνών συνθηκών.

(9)
Δεδομένης της σημασίας που έχει η διασφάλιση της πλήρους τήρησης των διεθνών υποχρεώσεων ασφαλείας το συντομότερο δυνατόν, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του.

(10)
Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 428/2009 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 428/2009 του Συμβουλίου τροποποιείται ως εξής:
(1)
Το παράρτημα I αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος I του παρόντος κανονισμού.

(2)
Τα παραρτήματα IΙα έως ΙΙζ αντικαθίστανται από το κείμενο του παραρτήματος II του παρόντος κανονισμού.

(3)
Το παράρτημα IV αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος III του παρόντος κανονισμού.
Άρθρο 2
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες, 17 Οκτωβρίου 2019.
Για την Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Jean-Claude JUNCKER


(1)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 428/2009 του Συμβουλίου, της 5ης Μαΐου 2009, περί κοινοτικού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών της μεταφοράς, της μεσιτείας και της διαμετακόμισης ειδών διπλής χρήσης (ΕΕ L 134 της 29.5.2009, σ. 1).
(2)  Η Ομάδα της Αυστραλίας (AG) είναι ένα ανεπίσημο φόρουμ χωρών, το οποίο, με την εναρμόνιση των ελέγχων των εξαγωγών, επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι οι εξαγωγές δεν συμβάλουν στην ανάπτυξη χημικών ή βιολογικών όπλων. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: http://www.australiagroup.net/
(3)  Το Καθεστώς Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας (MTCR) είναι μια άτυπη πολιτική συμφωνία μεταξύ κρατών που επιδιώκουν τον περιορισμό της διάδοσης πυραύλων, πλήρων πυραυλικών συστημάτων, συστημάτων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, και σχετικής τεχνολογίας. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: http://mtcr.info/
(4)  Η Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών (NSG) είναι μια ομάδα χωρών που προμηθεύουν πυρηνικά υλικά, η οποία επιδιώκει να συμβάλει στη μη διάδοση πυρηνικών όπλων μέσω της εφαρμογής δύο δεσμών κατευθυντήριων γραμμών για τις εξαγωγές πυρηνικών υλικών και άλλες συναφείς εξαγωγές. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: http://www.nuclearsuppliersgroup.org/
(5)  Η ρύθμιση του Wassenaar (WA) θεσπίστηκε για να συμβάλει στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα, προωθώντας τη διαφάνεια και μεγαλύτερη υπευθυνότητα κατά τις μεταφορές συμβατικών όπλων και αγαθών και τεχνολογιών διπλής χρήσης, προλαμβάνοντας, με τον τρόπο αυτό, αποσταθεροποιητικές συσσωρεύσεις. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: https://www.wassenaar.org/
(6)  Η σύμβαση για την απαγόρευση αναπτύξεως, παραγωγής, αποθηκεύσεως και χρήσεως χημικών όπλων και για την καταστροφή τους («Σύμβαση για τα χημικά όπλα» ή «CWC») αποβλέπει στην εξάλειψη μιας ολόκληρης κατηγορίας όπλων μαζικής καταστροφής, απαγορεύοντας την ανάπτυξη, την παραγωγή, την απόκτηση, την αποθήκευση, τη διατήρηση, τη μεταφορά ή τη χρήση χημικών όπλων από κρατικούς φορείς. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: https://www.opcw.org/chemical-weapons-convention


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΔΩΝ ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
(αναφέρεται στο άρθρο 3 του παρόντος κανονισμού)
Ο παρών κατάλογος αποτελεί εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών για τους ελέγχους των προϊόντων διπλής χρήσης, στις οποίες περιλαμβάνονται η συμφωνία για την Ομάδα της Αυστραλίας (1), η συμφωνία για το Καθεστώς Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας (MTCR) (2), η συμφωνία για την Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών (NSG) (3), ο διακανονισμός του Wassenaar (4) και η Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα (CWC) (5).
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Παρατηρήσεις
Αρκτικόλεξα και συντμήσεις
Ορισμοί
Κατηγορία 0
Πυρηνικά υλικά, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός

Κατηγορία 1
Ειδικά υλικά και συναφής εξοπλισμός

Κατηγορία 2
Επεξεργασία υλικών

Κατηγορία 3
Ηλεκτρονικά

Κατηγορία 4
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Κατηγορία 5
Τηλεπικοινωνίες και «ασφάλεια πληροφοριών»

Κατηγορία 6
Αισθητήρες και λέιζερ

Κατηγορία 7
Αεροναυτική και αεροηλεκτρονική

Κατηγορία 8
Θαλάσσιο περιβάλλον

Κατηγορία 9
Αεροδιαστημική και πρόωση
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I
1.
Για τον έλεγχο των προϊόντων που προορίζονται ή έχουν τροποποιηθεί για στρατιωτική χρήση, βλέπε τον ή τους σχετικούς καταλόγους ελέγχων στρατιωτικών προϊόντων οι οποίοι τηρούνται από τα κράτη μέλη. Οι παραπομπές του παραρτήματος με τη διατύπωση «ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» αφορούν τους καταλόγους αυτούς.

2.
Ο στόχος των ελέγχων που περιλαμβάνονται στο παρόν παράρτημα δεν πρέπει να καταστρατηγείται με την εξαγωγή οποιωνδήποτε μη ελεγχόμενων προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων) που περιέχουν ένα ή περισσότερα ελεγχόμενα κατασκευαστικά μέρη, όταν το ελεγχόμενο κατασκευαστικό μέρος ή μέρη αποτελούν κύρια στοιχεία των προϊόντων και είναι δυνατόν να αφαιρεθούν ή να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
ΣΗΜ. Για να κριθεί κατά πόσο ένα κατασκευαστικό μέρος ή μέρη πρέπει να θεωρούνται κύριο στοιχείο, είναι αναγκαίο να σταθμιστούν οι παράγοντες της ποσότητας, της αξίας και της τεχνογνωσίας που υπεισέρχονται, καθώς και άλλες ειδικές συνθήκες που δύνανται να καταστήσουν το ελεγχόμενο κατασκευαστικό μέρος ή μέρη κύριο στοιχείο των προϊόντων που παράγονται.

3.
Τα προϊόντα που απαριθμούνται στο παρόν παράρτημα περιλαμβάνουν τόσο νέα όσο και μεταχειρισμένα προϊόντα.

4.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι χημικές ουσίες απαριθμούνται κατ’ όνομα και αριθμό CAS. Ο κατάλογος έχει εφαρμογή στις χημικές ουσίες με τον ίδιο συντακτικό τύπο (περιλαμβανομένων των ενυδατωμένων) ανεξαρτήτως ονομασίας και αριθμού CAS. Οι αριθμοί CAS αναγράφονται για να διευκολύνεται η ταυτοποίηση κάθε δεδομένης χημικής ουσίας ή μίγματος, ανεξαρτήτως ονοματολογίας. Οι αριθμοί CAS δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως μοναδικοί αναγνωριστικοί αριθμοί, διότι ορισμένες μορφές της αναγραφόμενης ουσίας φέρουν διαφορετικούς αριθμούς CAS, ενώ και μίγματα που περιέχουν μια συγκεκριμένη ουσία του καταλόγου μπορεί επίσης να φέρουν διαφορετικούς αριθμούς CAS.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΕΡΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (NTN)
(Να διαβαστεί σε συνδυασμό με το τμήμα Ε της κατηγορίας 0.)
Η «τεχνολογία» που συνδέεται άμεσα με οποιοδήποτε από τα προϊόντα που υπάγονται στην κατηγορία 0 ελέγχεται σύμφωνα με τις διατάξεις της κατηγορίας 0.
Η «τεχνολογία» για την «ανάπτυξη», «παραγωγή» ή «χρήση» ελεγχόμενων προϊόντων παραμένει υπό έλεγχο ακόμα και αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση μη ελεγχόμενων προϊόντων.
Η έγκριση εξαγωγής προϊόντων επιτρέπει επίσης την εξαγωγή στον ίδιο τελικό χρήστη της ελάχιστης «τεχνολογίας» που απαιτείται για την εγκατάσταση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την επισκευή αυτών των προϊόντων.
Έλεγχοι που αφορούν τη μεταφορά «τεχνολογίας» δεν εφαρμόζονται στις πληροφορίες «ελευθέρας χρήσεως» ή στη «βασική επιστημονική έρευνα».
ΓΕΝΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (GTN)
(Να διαβαστεί σε συνδυασμό με το τμήμα Ε των κατηγοριών 1 έως 9.)
Η εξαγωγή «τεχνολογίας» η οποία «απαιτείται» για την «ανάπτυξη», την «παραγωγή» ή τη «χρήση» ελεγχόμενων προϊόντων των κατηγοριών 1 έως 9, ελέγχεται σύμφωνα με τις διατάξεις των κατηγοριών 1 έως 9.
Η «τεχνολογία» που «απαιτείται» για την «ανάπτυξη», την «παραγωγή» ή τη «χρήση» ελεγχόμενων προϊόντων παραμένει υπό έλεγχο ακόμα και όταν εφαρμόζεται σε μη ελεγχόμενα προϊόντα.
Έλεγχοι δεν εφαρμόζονται στην ελάχιστη «τεχνολογία» που απαιτείται για την εγκατάσταση, τη λειτουργία, τη συντήρηση (έλεγχο) ή την επισκευή των προϊόντων που δεν ελέγχονται ή των οποίων η εξαγωγή έχει εγκριθεί.
Σημείωση: Αυτό δεν καθιστά ελεύθερη την «τεχνολογία» που καθορίζεται στα σημεία 1Ε002.ε., 1Ε002.στ., 8Ε002.α. και 8Ε002.β.
Έλεγχοι στις μεταφορές «τεχνολογίας» δεν εφαρμόζονται στις πληροφορίες «ελευθέρας χρήσεως», ούτε στη «βασική επιστημονική έρευνα» ή στις ελάχιστες απαραίτητες πληροφορίες για τις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΕΡΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (ΝSN)
(Η σημείωση αυτή υπερισχύει οποιουδήποτε ελέγχου στα πλαίσια του τμήματος Δ της κατηγορίας 0)
Στο τμήμα Δ κατηγορία 0 του παρόντος καταλόγου δεν υπάγεται το «λογισμικό» το οποίο είναι ο ελάχιστος «αντικειμενικός κώδικας» που απαιτείται για την εγκατάσταση, τη λειτουργία, τη συντήρηση (έλεγχο) ή την επισκευή των ειδών των οποίων η εξαγωγή έχει εγκριθεί.
Η έγκριση εξαγωγής προϊόντων επιτρέπει επίσης την εξαγωγή στον ίδιο τελικό χρήστη του ελάχιστου «αντικειμενικού κώδικα» που απαιτείται για την εγκατάσταση, τη λειτουργία, τη συντήρηση (έλεγχο) ή την επισκευή των προϊόντων.
Σημείωση: Η Γενική Σημείωση περί Λογισμικού δεν καθιστά ελεύθερο το «λογισμικό» που προσδιορίζεται στην Κατηγορία 5 — Μέρος 2 («Ασφάλεια Πληροφοριών»).
ΓΕΝΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΕΡΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (GSN)
(Η σημείωση αυτή υπερισχύει οποιουδήποτε ελέγχου στα πλαίσια του τμήματος Δ των κατηγοριών 1 έως 9.)
Οι κατηγορίες 1 έως 9 του παρόντος καταλόγου δεν ελέγχουν το «λογισμικό» το οποίο είτε:
α.
Διατίθεται ελεύθερα στην αγορά, καθώς:
1.
Διατίθεται στη χονδρική και λιανική πώληση, χωρίς περιορισμούς, μέσω:
α.
Συνήθων συναλλαγών,

β.
Ταχυδρομικών παραγγελιών,

γ.
Ηλεκτρονικών συναλλαγών ή

δ.
Πώλησης μέσω τηλεφώνου· και

2.
Έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο που να επιτρέπει την εγκατάστασή του από τον χρήστη χωρίς σημαντική περαιτέρω βοήθεια από τον προμηθευτή·
Σημείωση: Το στοιχείο α. της Γενικής Σημείωσης περί Λογισμικού δεν καθιστά ελεύθερο το «λογισμικό» που προσδιορίζεται στην Κατηγορία 5 - Μέρος 2 («Ασφάλεια Πληροφοριών»).

β.
Είναι «ελευθέρας χρήσεως»· ή

γ.
Είναι ο ελάχιστος «αντικειμενικός κώδικας» που απαιτείται για την εγκατάσταση, τη λειτουργία, τη συντήρηση (έλεγχο) ή την επισκευή των ειδών των οποίων η εξαγωγή έχει εγκριθεί.
Σημείωση: Το στοιχείο γ. της Γενικής Σημείωσης περί Λογισμικού δεν καθιστά ελεύθερο το «λογισμικό» που προσδιορίζεται στην Κατηγορία 5 - Μέρος 2 («Ασφάλεια Πληροφοριών»).
ΓΕΝΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ»
Τα είδη ή οι λειτουργίες «ασφάλειας πληροφοριών» θα πρέπει να εξεταστούν με βάση τις διατάξεις στην κατηγορία 5 - μέρος 2, ακόμη και αν αυτά αποτελούν δομικά στοιχεία, «λογισμικό» ή λειτουργίες άλλων συστημάτων του εξοπλισμού.
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στην παράγραφο 6.5 στη σελίδα 108 του Διοργανικού εγχειριδίου σύνταξης κειμένων (έκδοση 2015), για κείμενα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
χρησιμοποιείται υποδιαστολή για τον διαχωρισμό ενός ακέραιου αριθμού από τα δεκαδικά ψηφία,

τα ψηφία των πολυψήφιων ακεραίων αναγράφονται ανά τρία και κάθε τριάδα χωρίζεται από τις άλλες με αδιάσπαστο κενό.
Το κείμενο που ενσωματώνεται στο παρόν παράρτημα ακολουθεί την πρακτική που περιγράφεται ανωτέρω.



Διαβάστε τα βιβλία μας






ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
με βάση τον Ενωσιακό τελωνειακό Κώδικα

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Ζητάμε
ΕΝΤΥΠΑ ΔΙΑΣΑΦΗΣΕΩΝ
Από το 1830 μέχρι σήμερα


Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου