Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή υποστηρικτικών εγγράφων απαλλαγών για Διπλωματικές Σχέσεις και και Διεθνείς Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Ε. 2074/2020 (Μάθημα 4CC) 13 Ιουλίου 2020



Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή υποστηρικτικών εγγράφων απαλλαγών για Διπλωματικές Σχέσεις και και Διεθνείς Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Ε. 2074/2020 (Μάθημα 4CC) 13 Ιουλίου 2020



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Α.Α.Δ.Ε.
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
1)ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ,
ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ – ΤΜΗΜΑ Γ΄
2) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΦΠΑ – ΤΜΗΜΑ Ε’
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα, 27 Μαΐου 2020
Αριθ. Πρωτ.:Ε.2074
ΠΡΟΣ:
Ως πίνακας διανομής
Θέμα: «Κοινοποίηση της αρ. πρωτ. Α. 1095/27.04.2020 Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. με θέμα «Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή υποστηρικτικών εγγράφων για τη χορήγηση δασμοφορολογικών απαλλαγών στα πλαίσια των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων καθώς και στους αναγνωρισμένους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς».
Σχετ: α) Η αριθμ. πρωτ. Α. 1437/2019 (ΦΕΚ Β΄ 4443) Απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε.
β) Η αριθμ. πρωτ. ΔΤΔ Α 1184721ΕΞ2016/2016 (ΦΕΚ Β΄ 4488) Απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε.
Κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή την αρ. πρωτ. Α.1095/27.04.2020 Απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο Διαύγεια με ΑΔΑ: ΨΧΕΘ46ΜΠ3Ζ-ΩΝ0, δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. αρ. 1804, Τεύχος Β΄ και ισχύει από 12-05-2020.
Με την κοινοποιούμενη Απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. τροποποιείται η ανωτέρω (α) σχετική, που αφορά την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των επισυναπτόμενων εγγράφων της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και Λοιπών Φορολογιών (Δ.Ε.Φ.Κ.) και η ανωτέρω (β) σχετική Απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε., που αφορά ομοίως τα υποστηρικτικά της Διασάφησης Εισαγωγής, ώστε τα δικαιολογητικά έγγραφα για τη χορήγηση απαλλαγής από τις δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις στα πλαίσια των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων καθώς και στους αναγνωρισμένους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς να μην υποβάλλονται πρωτότυπα στις τελωνειακές αρχές, αλλά μόνο ηλεκτρονικά.
Οι εν λόγω διατάξεις θεσπίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη την άμεση ανάγκη, υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες λόγω της υγειονομικής κρίσης που προήλθε από την πανδημία της νόσου του κορονοϊού, να επισπευσθεί η επέκταση των ηλεκτρονικών διατυπώσεων στις τελωνειακές συναλλαγές και να ελαχιστοποιηθεί η φυσική παρουσία των συναλλασσομένων στις τελωνειακές αρχές αλλά και γενικότερα λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής για την απλοποίηση και επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των τελωνειακών συναλλαγών σε ένα πλήρες και ασφαλές ηλεκτρονικό περιβάλλον.
Συγκεκριμένα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1, με τις οποίες αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο του άρθρου 3 της αριθμ. πρωτ. Α. 1437/2019 (ΦΕΚ Β΄ 4443) Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., συμπεριελήφθη διάταξη, με την οποία ορίζεται ότι τα υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα που προβλέπονται για τη χορήγηση απαλλαγών από φορολογικές επιβαρύνσεις στα πλαίσια των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων και στους αναγνωρισμένους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς σύμφωνα με τα οριζόμενα στη συμφωνία ίδρυσης ή έδρας τους, πέραν της ηλεκτρονικής τους υποβολής, θα προσκομίζονται και σε πρωτότυπη μορφή μόνο στην περίπτωση των εκ των υστέρων ελέγχων, εφόσον κριθεί σκόπιμο από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.
Επίσης, με την παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου τροποποιείται το σημείο α) του άρθρου 5 της αριθ. πρωτ. ΔΤΔ Α 1184721ΕΞ2016/2016 (ΦΕΚ Β΄ 4488) Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε και τα υποστηρικτικά της Διασάφησης Εισαγωγής για τη χορήγηση δασμοφορολογικών απαλλαγών στα πλαίσια των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων, καθώς και στους αναγνωρισμένους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς δεν θα περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις για υποβολή πρωτοτύπων αλλά θα υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές, υποχρεωτικά μόνο ηλεκτρονικά. Σε ότι αφορά τη φυσική τους προσκόμιση, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 6 της ως άνω Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ


Α.1095/27.04.2020  Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή υποστηρικτικών εγγράφων για τη χορήγηση δασμοφορολογικών απαλλαγών στα πλαίσια των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων καθώς και στους αναγνωρισμένους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.

Αριθμ. Α.1095
(ΦΕΚ Β΄ 1804/12.05.2020)
Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή υποστηρικτικών εγγράφων για τη χορήγηση δασμοφορολογικών απαλλαγών στα πλαίσια των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων καθώς και στους αναγνωρισμένους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Έχοντας υπόψη:
αποφασίζουμε:
Την τροποποίηση των αριθμ. Α. 1437/2019 (ΦΕΚ 4443 Β΄) και ΔΤΔ Α 1184721ΕΞ2016/2016 (ΦΕΚ 4488 Β΄) αποφάσεων Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. και Γ.Γ.Δ.Ε. αντίστοιχα, ώστε τα υποστηρικτικά δικαιολογητικά έγγραφα για τα οποία προβλέπεται η προσκόμιση αυτών στις τελωνειακές αρχές προκειμένου να χορηγηθεί απαλλαγή από τις δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις στα πλαίσια των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων καθώς και στους αναγνωρισμένους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς σύμφωνα με τα οριζόμενα στη συμφωνία ίδρυσης ή έδρας τους, να υποβάλλονται ηλεκτρονικά με το κατά περίπτωση τελωνειακό παραστατικό (ΕΔΕ Εισαγωγής, Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και Λοιπών Φορολογιών).
Άρθρο 1
1. Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 3 της αριθμ. Α.1437/ 2019 (ΦΕΚ 4443 Β΄) απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Τα υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα, εκτός της ηλεκτρονικής υποβολής τους σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας, προσκομίζονται και σε πρωτότυπη μορφή, στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, εφόσον προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, στις περιπτώσεις:
α) φυσικού ελέγχου, β) ελέγχου εγγράφων, εφόσον κριθεί σκόπιμο από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή και γ) εκ των υστέρων ελέγχου, εφόσον κριθεί σκόπιμο από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.
Τα υποστηρικτικά έγγραφα που προβλέπονται για τη χορήγηση απαλλαγών από φορολογικές επιβαρύνσεις στα πλαίσια των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων και στους αναγνωρισμένους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς σύμφωνα με τα οριζόμενα στη συμφωνία ίδρυσης ή έδρας τους προσκομίζονται και σε πρωτότυπη μορφή μόνο στην περίπτωση εκ των υστέρων ελέγχου, εφόσον κριθεί σκόπιμο από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή».
2. Το σημείο α. του άρθρου 5 της αριθμ. ΔΤΔ Α 1184721ΕΞ2016/2016 (ΦΕΚ 4488 Β΄) απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«α. τα δικαιολογητικά χορήγησης δασμοφορολογικών απαλλαγών στα πλαίσια μεταφοράς συνήθους κατοικίας».
Άρθρο 2
1. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 27 Απριλίου 2020
O Διοικητής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ





Αριθμ. ΔΤ Αριθμ. Α.1437 (ΦΕΚ Β΄ 4443/03.12.2019) Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών, δικαιολογητικών εγγράφων της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και λοιπών Φορολογιών (Δ.Ε.Φ.Κ.) - Τήρηση Αρχείου

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Έχοντας υπόψη:
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Σκοπός - Πεδίο εφαρμογής
1. Σκοπός της παρούσας είναι η καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των υποστηρικτικών της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και λοιπών Φορολογιών (Δ.Ε.Φ.Κ.), εγγράφων, στο πλαίσιο βεβαίωσης και είσπραξης ή απαλλαγής του Ε.Φ.Κ., του Φ.Π.Α., του Τέλους Ταξινόμησης, του Φόρου Κατανάλωσης και των λοιπών επιβαρύνσεων καθώς και ο καθορισμός του τρόπου και του τόπου τήρησης αυτών σε αρχείο, από τους υπόχρεους υποβολής του ως άνω τελωνειακού παραστατικού.
2. Η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών της Δ.Ε.Φ.Κ. εγγράφων τα οποία δηλώνονται στο πεδίο 44.2 «Επισυναπτόμενα έγγραφα» αυτής, καθιερώνεται:
α) στις περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, η υποβολή αυτής και
β) στις περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, η διόρθωση ή ακύρωση αυτής.
3. Για τους σκοπούς της παρούσας:
α) τα απαιτούμενα υποστηρικτικά δικαιολογητικά έγγραφα της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και λοιπών Φορολογιών (Δ.Ε.Φ.Κ.) αναφέρονται ως, υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα,
β) ως αρμόδια Τελωνειακή Αρχή νοείται, η Τελωνειακή Αρχή στην οποία υποβάλλεται η Δ.Ε.Φ.Κ.
Άρθρο 2
Χρόνος και τρόπος υποβολής των υποστηρικτικών της Δ.Ε.Φ.Κ. εγγράφων
1. Ο υπόχρεος υποβολής της Δ.Ε.Φ.Κ. με την απόδοση του Μοναδικού Αριθμού Καταχώρησης (MRN) στη Δ.Ε.Φ.Κ, συνυποβάλλει ηλεκτρονικά τα υποστηρικτικά αυτής έγγραφα.
2. Η Δ.Ε.Φ.Κ. με τα υποστηρικτικά σε αυτή έγγραφα, καταρτίζεται με ευθύνη του υπόχρεου σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 109, 110 και 130 του ν. 2960/2001, υποβάλλεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων ICISnet και αποτελεί δέσμευση αναφορικά με την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται σε αυτή.
Άρθρο 3
Ηλεκτρονική υποβολή και προσκόμιση σε πρωτότυπη μορφή των υποστηρικτικών της Δ.Ε.Φ.Κ. εγγράφων
Τα υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα, εκτός της ηλεκτρονικής υποβολής τους σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας, προσκομίζονται και σε πρωτότυπη μορφή στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, εφόσον προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις καθώς και στις περιπτώσεις:
α) φυσικού ελέγχου,
β) ελέγχου εγγράφων, εφόσον κριθεί σκόπιμο από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή,
γ) εκ των υστέρων ελέγχου, εφόσον κριθεί σκόπιμο από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.
Άρθρο 4
Εφεδρικές διαδικασίες
1. Όταν το υποσύστημα Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του Πληροφορικού Συστήματος ICISnet τίθεται εκτός λειτουργίας, για την υποβολή της Δ.Ε.Φ.Κ. ακολουθείται η χειρόγραφη διαδικασία βάσει των οδηγιών που έχουν παρασχεθεί και τα υποστηρικτικά αυτής έγγραφα προσκομίζονται σε φυσική μορφή, με την κατάθεση του εν λόγω παραστατικού εγγράφου, στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.
2. Όταν η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των υποστηρικτικών της Δ.Ε.Φ.Κ. εγγράφων τίθεται εκτός λειτουργίας, τα υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα αποστέλλονται από τον υπόχρεο στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο αποστολής.
3. Με την αποκατάσταση της λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος ICISnet ή/και της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των υποστηρικτικών της Δ.Ε.Φ.Κ. εγγράφων, ο υπόχρεος υποβολής της Δ.Ε.Φ.Κ. υποβάλλει υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τα υποστηρικτικά έγγραφα, για τα οποία έχει ακολουθηθεί η εφεδρική διαδικασία των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου.
Άρθρο 5
Έλεγχοι - Διοικητικά μέτρα
Σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου, πέραν των προβλεπόμενων ενεργειών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή του, ο αρμόδιος για τον έλεγχο υπάλληλος, διασταυρώνει ότι τα υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα που δηλώνονται στο πεδίο 44.2 «Επισυναπτόμενα έγγραφα», έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά από τον υπόχρεο. Εφόσον κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστωθεί ότι υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα δεν έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά, αναστέλλεται η διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης των φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων, μέχρι την ηλεκτρονική υποβολή τους.
Άρθρο 6
Τήρηση αρχείου των υποστηρικτικών της Δ.Ε.Φ.Κ. εγγράφων - Υποχρεώσεις Τελωνείου
1. Ο υπόχρεος υποβολής της Δ.Ε.Φ.Κ. τηρεί σε φυσικό αρχείο τα υποστηρικτικά αυτής έγγραφα είτε στην έδρα του είτε σε οποιοδήποτε άλλο τόπο για δέκα (10) έτη καθώς και για όσο χρόνο εκκρεμεί σχετική υπόθεση ενώπιον των αρμόδιων Δικαστικών Αρχών. Υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα που βάσει των προβλεπόμενων διατάξεων προσκομίζονται στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή σε πρωτότυπη μορφή ενώ απαιτείται η μετέπειτα παράδοση τους σε άλλη Δημόσια Υπηρεσία/Αρχή σε πρωτότυπη μορφή, τηρούνται αντίγραφα αυτών από τον υπόχρεο στο αρχείο του.
2. Ο τόπος τήρησης του αρχείου σε κάθε περίπτωση δηλώνεται, προς έγκριση, στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, με την υποβολή της Αίτησης/Δήλωσης του τόπου τήρησης του αρχείου των υποστηρικτικών της Δ.Ε.Φ.Κ. εγγράφων, που προβλέπεται στην παρούσα απόφαση.
Οι Αιτήσεις-Δηλώσεις τηρούνται σε αρχείο από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.
3. Ο υπόχρεος υποβολής της Δ.Ε.Φ.Κ. δύναται μετά από σχετική εξουσιοδότηση να ορίσει τελωνειακό αντιπρόσωπο για την τήρηση του αρχείου των υποστηρικτικών της Δ.Ε.Φ.Κ. εγγράφων, ο οποίος και αναλαμβάνει την υποχρέωση τήρησης αυτού. Στην περίπτωση αυτή η Αίτηση/Δήλωση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου συμπληρώνεται με τα στοιχεία του τελωνειακού αντιπροσώπου και συνυπογράφεται από αυτόν.
4. Σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής των στοιχείων της Αίτησης/Δήλωσης της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, ο υπόχρεος υποβολής της Δ.Ε.Φ.Κ., υποχρεούται άμεσα να ενημερώνει εγγράφως την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.
5. Ο υπόχρεος υποβολής της Δ.Ε.Φ.Κ. ή ο εξουσιοδοτημένος τελωνειακός αντιπρόσωπος υποχρεούται, εφόσον αυτό ζητηθεί, να επιδεικνύει και να προσκομίζει σε κάθε έλεγχο στις τελωνειακές αρχές τα υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα.
6. Τα υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα που προσκομίζονται σε πρωτότυπη μορφή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας απόφασης, τηρούνται σε φυσικό αρχείο από τις Τελωνειακές Αρχές μέχρι την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων από τις ισχύουσες διατάξεις διαδικασιών και ελέγχων και στη συνέχεια παραδίδονται στον υπόχρεο για την εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
Άρθρο 7
Παραβάσεις -Πρόστιμα
Σε περίπτωση διαπίστωσης μη εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας απόφασης, επιβάλλεται, με την επιφύλαξη των περί λαθρεμπορίας διατάξεων, ποινή ανακριβούς δήλωσης ή πρόστιμο απλής τελωνειακής παράβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2960/2001.
Άρθρο 8
Έναρξη Ισχύος
Η παρούσα απόφαση ισχύει από την 01.01.2020.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2019
Ο Διοικητής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Αριθ. Πρωτ.: Ε.2205 Αθήνα, 24 / 12/ 2019  :   Κοινοποίηση της με αρ. Α.1437/20-11-2019 Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. (ΦΕΚ 4443/Β΄/3-12-2019- Α.Δ.Α.:ΩΒΣΨ46ΜΠ3Ζ-2Ε7) «Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών, δικαιολογητικών εγγράφων της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και λοιπών Φορολογιών (Δ.Ε.Φ.Κ.) -Τήρηση Αρχείου»



ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ-ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΑΔΑ
______
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Α.Α.Δ.Ε.
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
Α.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
1.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ε.Φ.Κ. ΚΑΙ Φ.Π.Α.
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα, 24 / 12/ 2019
Αριθ. Πρωτ.: Ε.2205
ΠΡΟΣ:
Ως προς τον πίνακα διανομής
ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση της με αρ. Α.1437/20-11-2019 Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. (ΦΕΚ 4443/Β΄/3-12-2019- Α.Δ.Α.:ΩΒΣΨ46ΜΠ3Ζ-2Ε7) «Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών, δικαιολογητικών εγγράφων της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και λοιπών Φορολογιών (Δ.Ε.Φ.Κ.) -Τήρηση Αρχείου»
Κοινοποιείται συνημμένα για ενημέρωση και εφαρμογή η αριθμ. Α.1437/20-11-2019 Απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4443/Β΄/3-12-2019, έλαβε αριθμό ΑΔΑ: ΩΒΣΨ46ΜΠ3Ζ-2Ε7 και ισχύει από την 01.01.2020. Με την εν λόγω Απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., καθιερώνεται στο πλαίσιο επικαιροποίησης και εκσυγχρονισμού των τελωνειακών διαδικασιών, η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και Λοιπών Φορολογιών (Δ.Ε.Φ.Κ.) εγγράφων, για τη βεβαίωση και είσπραξη ή απαλλαγή του Ε.Φ.Κ., του Φ.Π.Α., του Τέλους Ταξινόμησης, του Φόρου Κατανάλωσης και των λοιπών επιβαρύνσεων και επιπλέον καθορίζεται ο τρόπος και ο τόπος τήρησης των εν λόγω υποστηρικτικών εγγράφων σε αρχείο.
Ειδικότερα, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Με τις διατάξεις του άρθρου 1 της κοινοποιούμενης Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. ορίζεται ο σκοπός, ο οποίος είναι η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών στην Δ.Ε.Φ.Κ. εγγράφων και ο ορισμός του τόπου και τρόπου τήρησης αρχείου. Τα υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά (δηλώνονται στο πεδίο 44.2 της Δ.Ε.Φ.Κ.) στις περιπτώσεις που προβλέπεται η υποβολή της από τις ισχύουσες διατάξεις καθώς και στις περιπτώσεις διόρθωσης ή ακύρωσης αυτής (π.χ. άρθρο 130, ν.2960/2001). Διευκρινίζεται ότι η ως άνω διόρθωση ή ακύρωση της Δ.Ε.Φ.Κ. δεν σχετίζεται με την κατάσταση (status) του εν λόγω παραστατικού στο ICISnet, πριν την δρομολόγησή του προς έλεγχο/πληρωμή.
Με τις διατάξεις του άρθρου 2 της Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε, καθορίζεται ο χρόνος και ο τρόπος ηλεκτρονικής υποβολής των υποστηρικτικών της Δ.Ε.Φ.Κ. εγγράφων. Ειδικότερα, τα υποστηρικτικά έγγραφα συνυποβάλλονται σε κάθε περίπτωση ηλεκτρονικά αμέσως με την απόδοση του MRN στη Δ.Ε.Φ.Κ., ανεξάρτητα από τον βαθμό επικινδυνότητας που προσδίδεται από την Ανάλυση Κινδύνου (π.χ. κατά δήλωση Δ.Ε.Φ.Κ.).
Σημειώνεται, ότι τα υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσα από την αρχική σελίδα ηλεκτρονικής υποβολής της Δ.Ε.Φ.Κ. (ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Ενέργειες → Αίτηση με συνημμένα αρχεία από Οικονομικό Φορέα → Δημιουργία συνυποβαλλόμενων αρχείων).
Με τις διατάξεις του άρθρου 3 της Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. προβλέπεται, πέραν της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των υποστηρικτικών στη Δ.Ε.Φ.Κ. εγγράφων και η φυσική προσκόμιση των εν λόγω εγγράφων στην πρωτότυπη (αυθεντική) μορφή τους σε όλες τις περιπτώσεις που αυτό προκύπτει από τις ισχύουσες διατάξεις καθώς και στις περιπτώσεις:
α) φυσικού ελέγχου,
β) ελέγχου εγγράφων, εφόσον κρίνεται σκόπιμο από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή και
γ) εκ των υστέρων ελέγχου, εφόσον κρίνεται σκόπιμο από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.
Με το άρθρο 4, προβλέπεται εφεδρική διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση που είτε το υποσύστημα Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης είτε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των υποστηρικτικών εγγράφων του Πληροφοριακού Συστήματος ICISnet, τίθενται εκτός λειτουργίας.
Ειδικότερα, στην περίπτωση που το υποσύστημα Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης είναι εκτός λειτουργίας εφαρμόζονται οι οδηγίες που παρασχέθηκαν στην ενότητα «VII. ΕΦΕΔΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ» της αριθμ. ΔΕΦΚ 5041345ΕΞ2013/28-11-2013 Ε.Δ.Υ.Ο. και συγκεκριμένα ακολουθείται η χειρόγραφη διαδικασία κατάθεσης της Δ.Ε.Φ.Κ. με τα υποστηρικτικά αυτής έγγραφα, σε φυσική μορφή, στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.
Στην περίπτωση που μόνο η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των υποστηρικτικών εγγράφων είναι εκτός λειτουργίας, αποστέλλονται από τον υπόχρεο τα υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής ή μέσω τηλεομοιοτυπίας (FAX), αναφέροντας επί του σχετικού διαβιβαστικού το MRN της αντίστοιχης Δ.Ε.Φ.Κ. (επί της οποίας είναι επισυναπτόμενα) καθώς και το πλήθος και το είδος αυτών.
Με την αποκατάσταση της λειτουργίας του υποσυστήματος Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ή της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής των υποστηρικτικών εγγράφων, τα υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα υποβάλλονται υποχρεωτικά και ηλεκτρονικά.
Στο άρθρο 5 της Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. καθορίζεται, ότι, στις περιπτώσεις που διενεργείται φυσικός έλεγχος ή έλεγχος εγγράφων, ο αρμόδιος για τον έλεγχο υπάλληλος οφείλει να διαπιστώνει ότι τα δηλούμενα δικαιολογητικά στην θέση 44.2 της Δ.Ε.Φ.Κ. έχουν πράγματι συνυποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής εφαρμογής. Σε περίπτωση που αυτά δεν έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά και μέχρι την ηλεκτρονική υποβολή τους, η διαδικασία της βεβαίωσης και είσπραξης των φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων αναστέλλεται και το παραστατικό παραμένει σε εκκρεμότητα.
Με τις διατάξεις του άρθρου 6 καθορίζεται ο τρόπος και τόπος τήρησης των υποστηρικτικών της Δ.Ε.Φ.Κ. εγγράφων σε αρχείο καθώς και οι σχετικές υποχρεώσεις της Τελωνειακής Αρχής.
Ειδικότερα, ορίζεται ότι, ο υπόχρεος υποβολής της Δ.Ε.Φ.Κ. τηρεί σε φυσικό αρχείο τα υποστηρικτικά έγγραφα για δέκα έτη και οπωσδήποτε για όσο χρονικό διάστημα εκκρεμεί σχετική υπόθεση ενώπιον των αρμόδιων Δικαστικών Αρχών.
Διευκρινίζεται ότι, στην περίπτωση που υποστηρικτικά έγγραφα προσκομίζονται μεν στη Τελωνειακή Αρχή σε πρωτότυπη μορφή, ωστόσο στη συνέχεια απαιτείται η παράδοσή τους σε άλλη Δημόσια Υπηρεσία, φυλάσσεται από τον υπόχρεο, αντίγραφο αυτών στο αρχείο του (π.χ. πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας μεταχειρισμένου οχήματος που προσκομίζεται κατά τον τελωνισμό στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή και στη συνέχεια απαιτείται η παράδοσή της στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών).
Ο υπόχρεος υποβολής της Δ.Ε.Φ.Κ. δηλώνει στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή η οποία και χορηγεί σχετική έγκριση, με ΑΙΤΗΣΗ/ΔΗΛΩΣΗ του:
· τον τόπο τήρησης του αρχείου του που δύναται να είναι η έδρα του ή οποιοσδήποτε άλλος τόπος,
· την κατόπιν εξουσιοδότησης ανάληψη υποχρέωσης τήρησης αρχείου από τον τελωνειακό αντιπρόσωπο.
Επιπλέον δηλώνεται ότι:
α) τα αναφερόμενα επί της ΑΙΤΗΣΗΣ/ΔΗΛΩΣΗΣ στοιχεία είναι αληθή,
β) σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής των δηλούμενων στοιχείων άμεσα θα πραγματοποιηθεί έγγραφη ενημέρωση της Τελωνειακής Αρχής,
γ) τα υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα είναι άμεσα διαθέσιμα, στις Τελωνειακές Αρχές στο δηλωθέντα τόπο τήρησης,
δ) τα υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα θα επιδεικνύονται ή και θα προσκομίζονται στις Τελωνειακές Αρχές, εφόσον αυτό ζητείται,
ε) τα υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα θα διατηρούνται για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών και οπωσδήποτε για όσο εκκρεμεί σχετική υπόθεση ενώπιον των αρμόδιων Δικαστικών Αρχών,
στ) σε περίπτωση εξουσιοδότησης από τον υπόχρεο υποβολής της Δ.Ε.Φ.Κ. τελωνειακού αντιπροσώπου, τηρούνται από αυτόν τα υποστηρικτικά της Δ.Ε.Φ.Κ. έγγραφα και υποβάλλεται συνημμένα και η σχετική εξουσιοδότηση.
Σημειώνεται επίσης, ότι τα προσκομιζόμενα σε πρωτότυπη μορφή υποστηρικτικά έγγραφα τηρούνται από τις Τελωνειακές Αρχές μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενοι από τις κατά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις έλεγχοι και διαδικασίες. Μετά το πέρας των ως άνω διαδικασιών και ελέγχων, τα υποστηρικτικά έγγραφα παραδίδονται στον υπόχρεο προκειμένου για την τήρησή τους κατά τα προαναφερόμενα στο αρχείο του.
Με τις διατάξεις του άρθρου 7 καθορίζεται η επιβολή ποινής ανακριβούς δήλωσης ή πρόστιμο απλής τελωνειακής παράβασης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν.2960/2001, όπως ισχύει, σε περίπτωση μη εφαρμογής των οριζομένων στην Απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. που κοινοποιείται.
Συνοψίζοντας επισημαίνονται τα ακόλουθα:
· Σε κάθε περίπτωση με την υποβολή της Δ.Ε.Φ.Κ., συνυποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά και τα υποστηρικτικά σε αυτή έγγραφα, ανεξάρτητα από την επικινδυνότητα που προσδίδεται από τη ανάλυση κινδύνου στο εν λόγω παραστατικό και το είδος του ελέγχου που διενεργείται.
· Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής ή τήρησης σε αρχείο των υποστηρικτικών της Δ.Ε.Φ.Κ. εγγράφων που προβλέπεται με κατά περίπτωση κανονιστικές πράξεις δεν θίγεται με την εφαρμογή της κοινοποιούμενης Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε..
· Για την εφαρμογή της κοινοποιούμενης Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. και για την ορθή συμπλήρωση της θέσης 44.2 της Δ.Ε.Φ.Κ., επισυνάπτεται προς διευκόλυνση των Τελωνειακών Αρχών καθώς και των συναλλασσομένων, σχετικός πίνακας αναφοράς επικαιροποιημένος με τους κωδικούς των υποστηρικτικών εγγράφων και την αντίστοιχη περιγραφή αυτών.
Τέλος, προκειμένου για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου εφιστάται η προσοχή για την ακριβή συμπλήρωση της θέσης 44.2 της Δ.Ε.Φ.Κ..
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ


Δ Α 1184721 ΕΞ 2016 (ΦΕΚ Β΄ 4488/30.12.2016 Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων - Τήρηση αρχείου.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
αποφασίζουμε:
Κεφάλαιο Α’
Υποβολή των υποστηρικτικών της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων
Άρθρο 1
Σκοπός και πεδίο εφαρμογής
1. Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των υποστηρικτικων της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων και ο καθορισμός του τρόπου τήρησης και φύλαξης αυτών.
2. Καθιερώνεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικων της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων τα οποία:
Ι. Δηλώνονται στη θέση 44 της διασάφησης, κατά την εφαρμογή:
α. της συνήθους διαδικασίας εισαγωγής,
β. της ελλιπούς διασάφησης εισαγωγής που χρησιμοποιείται σε μη τακτική βάση, και της συμπληρωματικής της,
γ. της απλουστευμένης διασάφησης εισαγωγής και της συμπληρωματικής της που χρησιμοποιείται για τακτική χρήση, κατόπιν άδειας,
δ. της απλουστευμένης διαδικασίας εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,
ε. της διαδικασίας εισαγωγής με ΕΔΕ άνευ Στατιστικής.
II. Υποβάλλονται στο τελωνείο εισαγωγής προκειμένου να εγκριθεί αίτημα διόρθωσης ή ακύρωσης της διασάφησης εισαγωγής.
III. Υποβάλλονται με τον Εκκαθαριστικό Λογαριασμό σύμφωνα με το άρθρο 175 του Κανονισμού (ΕΕ) 2446/2015 και αποκλειστικά για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα υποστηρικτικα της διασάφησης έγγραφα δε διασφαλίζουν τον έλεγχο των ειδικών καθεστώτων.
IV. Υποβάλλονται στα πλαίσια της διαδικασίας διενέργειας εκ των υστέρων ελέγχων που διενεργούνται από τις τελωνειακές αρχές.
3. Εξαιρούνται από την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή τα υποστηρικτικά της διασάφησης εισαγωγής έγγραφα όπως ρητά ορίζονται στο άρθρο 5 της παρούσας.
Άρθρο 2
Χρόνος υποβολής των υποστηρικτικών της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων
1. Ο εισαγωγέας/διασαφιστής υποβάλλει ηλεκτρονικά τα υποστηρικτικά της διασάφησης εισαγωγής έγγραφα:
α. που έχουν δηλωθεί στη θέση 44 της διασάφησης, όταν ενημερωθεί ότι πρόκειται να διενεργηθεί έλεγχος εγγράφων ή φυσικός,
β. προκειμένου να εγκριθεί σχετικό αίτημα διόρθωσης ή ακύρωσης, με την υποβολή του αιτήματος διόρθωσης/ακύρωσης,
γ. στις περιπτώσεις διενέργειας εκ των υστέρων ελέγχων, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από το τελωνείο.
2. Κατ’ εξαίρεση της παραγράφου 1, υποβάλλονται ηλεκτρονικά με την απόδοση MRN στη διασάφηση:
α. η Δήλωση Αξίας DV1,
β. οι βεβαιώσεις των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΔΜΗΕ ΑΕ, με τα τιμολόγια αγοράς για τις εισαχθείσες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας,
γ. πιστοποιητικά-άδειες-εγκρίσεις εμπορευμάτων που υπόκεινται σε απαγορεύσεις/περιορισμούς,
δ. δικαιολογητικά χορήγησης απαλλαγών ΦΠΑ, τα οποία προβλέπονται ρητά από διατάξεις ΦΠΑ νομικού ή κανονιστικού χαρακτήρα.
Άρθρο 3
Τρόπος υποβολής των υποστηρικτικών της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων
1. Ο εισαγωγέας/διασαφιστής υποβάλλει στο Πληροφορικό Σύστημα ICISnet τα υποστηρικτικά της διασάφησης εισαγωγής έγγραφα, υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή και συσχετίζει την κάθε υποβολή των εγγράφων με το συγκεκριμένο Αριθμό Αναφοράς Κίνησης MRN εισαγωγής.
2. Η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων δεν αίρει το δικαίωμα του τελωνείου να ζητήσει από τον εισαγωγέα/διασαφιστή να προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα σε πρωτότυπη μορφή, οποτεδήποτε κρίνεται σκόπιμο.
3. Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή διασάφησης στο τελωνείο σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα Καν.952/2013 ισοδυναμεί με δέσμευση όσον αφορά την ακρίβεια των στοιχείων της διασάφησης και γενικά την τήρηση κάθε υποχρέωσης που αφορά την υπαγωγή των εκάστοτε εμπορευμάτων στο σχετικό καθεστώς.
Άρθρο 4
Εφεδρικές Διαδικασίες
1. Όταν το Υποσύστημα Εισαγωγών του ICISnet τίθεται εκτός λειτουργίας, τα υποστηρικτικά της διασάφησης εισαγωγής έγγραφα τα οποία αναφέρονται στα σημεία Ι και II της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της παρούσας, συνυποβάλλονται σε έντυπη μορφή με τη διασάφηση εισαγωγής, σύμφωνα με τις ειδικότερες οδηγίες που έχουν εκδοθεί.
2. Όταν η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των υποστηρικτικών της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων τίθεται εκτός λειτουργίας, ο εισαγωγέας/διασαφιστής αποστέλλει στο τελωνείο τα έγγραφα τα οποία αναφέρονται στα σημεία Ι και II της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της παρούσας, κάνοντας χρήση εναλλακτικών τρόπων αποστολής.
3. Όταν αποκατασταθεί η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος ICISnet ή της ηλεκτρονικής εφαρμογής, ο εισαγωγέας/διασαφιστής υποβάλλει υποχρεωτικά τα υποστηρικτικά της διασάφησης εισαγωγής έγγραφα ηλεκτρονικά, για τα οποία προηγουμένως είχε κάνει χρήση εφεδρικής διαδικασίας.
Άρθρο 5
Εξαιρέσεις
Εξαιρούνται της ηλεκτρονικής υποβολής και υποβάλλονται πρωτότυπα τα υποστηρικτικά της διασάφησης εισαγωγής έγγραφα ως ακολούθως:
α. τα δικαιολογητικά χορήγησης δασμοφορολογικων απαλλαγών σε δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα (ατέλειες που χορηγούνται στα πλαίσια διπλωματικών, προξενικών σχέσεων, στους αναγνωρισμένους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς καθώς και ατέλειες που χορηγούνται στα πλαίσια μεταφοράς συνήθους κατοικίας),
β. τα Δελτία Πληροφοριών (INF) των ειδικών καθεστώτων, όπως προβλέπονται στο Προσάρτημα του Παραρτήματος 13 του Καν.(ΕΕ) 341/2016, και το Δελτίο Πληροφοριών INF3 των Παραρτημάτων 62-01 του Καν.(ΕΕ) 2446/2015 και 62-02 του Καν. (ΕΕ) 2447/2015,
γ. τα Αποδεικτικά Καταγωγής και Ελεύθερης Κυκλοφορίας,
δ. τα υποστηρικτικά του ΕΔΕ άνευ Στατιστικής στις περιπτώσεις που προβλέπεται η υποβολή του σε έντυπη μορφή.
Άρθρο 6
Ηλεκτρονική υποβολή και φυσική προσκόμιση των υποστηρικτικών της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων
Τα υποστηρικτικά της διασάφησης εισαγωγής έγγραφα, εκτός της ηλεκτρονικής υποβολής τους που προβλέπεται στο σημείο Ι της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της παρούσας, προσκομίζονται και σε πρωτότυπη μορφή στο τελωνείο στις περιπτώσεις:
i). φυσικού ελέγχου
ii). ελέγχου εγγράφων, τα ακόλουθα:
α. πιστοποιητικά-άδειες-εγκρίσεις εμπορευμάτων που υπόκεινται σε απαγορεύσεις/περιορισμούς, όταν απαιτείται θεώρηση αυτών από την τελωνειακή αρχή,
β. τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις δικαιολογητικά χορήγησης απαλλαγών (μερικών ή ολικών), εκτός των περιπτώσεων του στοιχείου α) του άρθρου 5 της παρούσας.
Άρθρο 7
Διοικητικά Μέτρα
Όταν κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστωθεί ότι τα υποστηρικτικά της διασάφησης εισαγωγής έγγραφα που καθορίζονται στα σημεία Ι και II της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της παρούσας δεν υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, η διαδικασία τελωνισμού των εμπορευμάτων αναστέλλεται, μέχρι την ηλεκτρονική υποβολή τους.
Άρθρο 8
Παραβάσεις-Πρόστιμα
Επιφυλασσόμενων των περί λαθρεμπορίας διατάξεων, επιβάλλεται ποινή ανακριβούς δήλωσης ή πρόστιμο απλής τελωνειακής παράβασης στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. ηλεκτρονικής υποβολής πλαστού ή παραποιημένου εγγράφου,
β. μη ηλεκτρονικής υποβολής των υποστηρικτικών της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων για τα οποία προηγουμένως είχε γίνει χρήση εφεδρικής διαδικασίας,
γ. διαπίστωσης λανθασμένης ή ελλιπούς υποβολής των υποστηρικτικων της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων κατά τη διενέργεια εκ των υστέρων ελέγχου,
δ. μη ανταπόκρισης υποβολής των υποστηρικτικών της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων στην προθεσμία που ορίζει το τελωνείο για τη διαδικασία διενέργειας εκ των υστέρων ελέγχου της διασάφησης,
ε. ελλιπούς τήρησης του αρχείου του άρθρου 9 της παρούσας.
Κεφάλαιο Β’
Τήρηση αρχείου των υποστηρικτικών της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων
Άρθρο 9
Υποχρεώσεις του εισαγωγέα/διασαφιστή
1. Ο εισαγωγέας/διασαφιστής τηρεί το σύνολο του αρχείου στην έδρα του ή σε άλλη εγκατάσταση την οποία διαθέτει για το σκοπό αυτό για δέκα (10) έτη και οπωσδήποτε για όσο χρόνο εκκρεμεί σχετική υπόθεση ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων ή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο ακριβής τόπος τήρησης του αρχείου δηλώνεται στο τελωνείο με σχετική δήλωση.
Ειδικότερα τηρούνται τα υποστηρικτικά των διασαφήσεων εισαγωγής έγγραφα, τα οποία:
α. δηλώνονται στη θέση 44 της διασάφησης ανεξαρτήτως διενέργειας ή μη ελέγχου κατά τη διαδικασία τελωνισμού των εμπορευμάτων,
β. δηλώνονται στη θέση 44 της διασάφησης και ελέγχθηκαν κατά τη διαδικασία εκ των υστέρων ελέγχου από το τελωνείο,
γ. κατατίθενται στο τελωνείο σε περίπτωση χρήσης εφεδρικής διαδικασίας,
δ. υποβάλλονται για τη διόρθωση ή ακύρωση αυτής.
2. Ο εισαγωγέας/διασαφιστής δύναται να ορίσει τελωνειακό αντιπρόσωπο/αντιπροσώπους για την τήρηση του αρχείου. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται κατόπιν εξουσιοδότησης και με την υποχρέωση κατάθεσης σχετικής δήλωσης στο αρμόδιο τελωνείο από τον εξουσιοδοτούμενο αντιπρόσωπο του, η οποία θα διαλαμβάνει την τήρηση της ως άνω υποχρέωσης.
3. Τα Αποδεικτικά Καταγωγής και Ελεύθερης Κυκλοφορίας θα τηρούνται είτε από τον εισαγωγέα είτε από τον έμμεσο αντιπρόσωπο του.
Άρθρο 10
Υποχρεώσεις τελωνείου
Το τελωνείο τηρεί σε φυσικό αρχείο μόνο τα παρακάτω υποστηρικτικά της διασάφησης εισαγωγής έγγραφα:
1. τα αντίτυπα πιστοποιητικών/αδειών για την τήρηση απαγορεύσεων-περιορισμών όταν προβλέπεται ρητά από τις κατά περίπτωση εθνικές ή ενωσιακές διατάξεις,
2. τα επισυναπτόμενα του ΕΔΕ άνευ Στατιστικής όταν υποβάλλεται σε έντυπη μορφή,
3. τα δικαιολογητικά χορήγησης απαλλαγών και ατελειών μέχρι την τακτοποίηση τους οπότε είτε παραδίδονται στον εισαγωγέα/διασαφιστή είτε αποστέλλονται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή παρακολούθησης κατά τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες διατάξεις.
Κεφάλαιο Γ’
Τελικές διατάξεις -Έναρξη ισχύος
Άρθρο 11
Τελικές διατάξεις
1. Με εγκυκλίους Διαταγές της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας απόφασης, όπως και κάθε άλλη επεξήγηση απαιτείται για την ομοιόμορφη εφαρμογή από τις τελωνειακές αρχές και από τους οικονομικούς φορείς.
2. Κάθε διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις της παρούσας παύει να ισχύει.
Άρθρο 12
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας απόφασης ισχύει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφαρμόζεται από 1/1/2017.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2016
Ο Γενικός Γραμματέας κ.α.α.
Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας
Δημοσίων Εσόδων
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΛΟΥΡΗ



ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα


Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτεροο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ




Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου