Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Σε εκμίσθωση Ε.Ι.Χ. με οδηγό υποχρεωτικό στο όχημα το συμβόλαιο κλπ. οικ Α 43545/2224/1 6.07.2020 (Μάθημα 7a) 23 Ιουλίου 2020



Σε εκμίσθωση  Ε.Ι.Χ. με οδηγό   υποχρεωτικό στο όχημα το συμβόλαιο κλπ.  οικ Α 43545/2224/1 6.07.2020 (Μάθημα 7a) 23 Ιουλίου 2020


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Αθήνα, 16 Ιουλίου 2020
οικ Α 43545/2224
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Προς:
Όπως πίνακας αποδεκτών
ΘΕΜΑ: Θέματα εκμίσθωσης με οδηγό μέσω προκρατήσεως με αντίστοιχη σύμβαση ελαχίστου διάρκειας Επιβατηγών Ιδιωτικών Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχημάτων, κατά τις διατάξεις των περιπτ. 1 έως 5 της υποπαρ. Η.2 της παρ. Η του ν. 4093/2012 (Α’ 222), του ν. 4512/2018 (Α’ 5) και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτών κανονιστικών πράξεων.
Σε συνέχεια πολυάριθμων ερωτημάτων από επιχειρήσεις της περίπτ. 1 της υποπαρ. Η.2 της παρ. Η του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222), όπως ισχύει, καθώς και από τα αρμόδια όργανα ελέγχου εφαρμογής του οικείου θεσμικού πλαισίου αναφορικά με το εν θέματι αντικείμενο και ενόψει σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, πληροφορούμε τα ακόλουθα:
1. Tα οριζόμενα στην παρ. 2 της υπ’ αριθμ. Α 50427/2440/19.09.2018 (Β’ 4535) Κ.Υ.Α. στοιχεία (i.) έως (ix.) περιλαμβάνονται υποχρεωτικώς στο αντίγραφο της αρμοδίως υπογεγραμμένης (συμβατικά ή ψηφιακά) έγγραφης σύμβασης ενοικίασης (συμφωνητικό εκμίσθωσης) που η επιχείρηση συνάπτει με τον μισθωτή και την οποία φέρει ο οδηγός εντός του εκμισθωμένου οχήματος προς εκτέλεση του μεταφορικού έργου των περιπτ. 1 έως 5 της υποπαρ. Η.2 της παρ. Η του ν. 4093/2012 (Α’ 222), του ν. 4512/2018 (Α’ 5) και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτών κανονιστικών πράξεων.
Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι οι διατάξεις απαιτούν τον έγγραφο τύπο της σύμβασης λαμβανομένου, ιδίως, υπόψη ότι στην παρούσα χρονική στιγμή το Ψηφιακό Μητρώο της υπ’ αριθμ. οικ Α 43618/1925/06.06.2019 (Β’ 2251) Υ.Α. που τηρείται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στο οποίο καταχωρούνται τα εκ του ν.4530/2018 (Α’ 59) και της υπ’ αριθμ. Α 50427/2440/19.09.2018 Κ.Υ.Α οριζόμενα στοιχεία εξυπηρετεί τον σκοπό ελέγχου, κυρίως κατά τη διενέργεια καθ’ οδόν ελέγχων από τα αρμόδια όργανα, της ορθής ή μη εκτέλεσης του έργου της εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. με οδηγό δίχως, ωστόσο, να είναι στην παρούσα φάση διασυνδεδεμένο με την Α.Α.Δ.Ε.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που συμπληρώνονται στη σύμβαση ενοικίασης (συμφωνητικό εκμίσθωσης) και καταχωρούνται στο ψηφιακό Μητρώο, ισχύουν τα εξής: Στην περίπτωση που Μισθωτής είναι Νομικό Πρόσωπο, τότε στα στοιχεία του μισθωτή (στοιχείο ii)
απαιτητά είναι η Επωνυμία και ο Α.Φ.Μ. Στην περίπτωση που Μισθωτής είναι Φυσικό Πρόσωπο που δεν επιβαίνει στο όχημα ή Νομικό Πρόσωπο, συμπληρώνεται το σημείο επιβίβασης του επιβάτη στο στοιχείο (ix). Για παραβάσεις των προαναφερθέντων υποχρεώσεων επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κατά την κείμενη νομοθεσία κυρώσεις.
Προς διαφύλαξη, σε συνάρτηση με τα δικαιώματα άλλων επαγγελματικών τάξεων, όπως αυτή των αυτοκινητιστών, των όρων και των προϋποθέσεων της παροχής του έργου της ολικής εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. οχημάτων με οδηγό μέσω προκρατήσεως με αντίστοιχη σύμβαση ελαχίστου διάρκειας κατά την κείμενη ως άνω αναφερθείσα νομοθεσία, ο οδηγός θα τηρεί και θα επιδεικνύει οποτεδήποτε του ζητηθεί από αρμόδιο όργανο ελέγχου, κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα των επιβαινόντων ή των προς παραλαβή επιβατών, κατά περίπτωση. Παρομοίως, εφόσον η μεταφορά επιβατών εκτελείται από τα πρόσωπα της περ.1 της υποπαρ.Η.2 της παρ. Η του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 στο πλαίσιο έγγραφης συμφωνίας μακροχρόνιας διάρκειας με Νομικό Πρόσωπο, τότε εντός του οχήματος θα τηρείται και θα επιδεικνύεται οποτεδήποτε ζητηθεί από αρμόδιο όργανο ελέγχου, αντίγραφο αρμοδίως υπογεγραμμένης (συμβατικά ή ψηφιακά) έγγραφης συμφωνίας από όπου προκύπτει η υποχρέωση εκτέλεσης του έργου της μεταφοράς.
Τέλος, εξυπακούεται ότι συμφωνίες που υπογράφονται μεταξύ δύο συμβαλλόμενων μερών και αποτελούν κοινές συμβάσεις, διέπονται από τις γενικότερες διατάξεις του Αστικού Κώδικα, με τα θέματα των ενοχών να ρυθμίζονται στο δεύτερο βιβλίο αυτού (άρθρα 287-946), και εμπορικού δικαίου και εφαρμόζονται στο βαθμό που δεν αντιβαίνουν στην ισχύουσα νομοθεσία.
2. Σε ό,τι αφορά θέματα λύσης της έγγραφης σύμβασης ενοικίασης (μισθωτήριο συμβόλαιο εκμίσθωσης), υπενθυμίζεται ότι στα στοιχεία που υποχρεωτικώς συμπληρώνονται σε αυτήν και, συνακόλουθα, καταχωρούνται στο ψηφιακό Μητρώο περιλαμβάνεται η διάρκεια της μίσθωσης. Κατά συνέπεια, και σύμφωνα με το άρθρο 608 ΑΚ περί της λήξης της μίσθωσης ορισμένου χρόνου, μίσθωση που συνομολογήθηκε για ορισμένο χρόνο λήγει μόλις περάσει αυτός ο χρόνος. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που ο μισθωτής επιθυμεί την παράταση της μίσθωσης του Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτου, μετά οδηγού, και λάβει σχετική έγκριση από τον εκμισθωτή το ψηφιακό Μητρώο επιτρέπει την σχετική τροποποίηση στην καρτέλα «Συμβάσεις ενοικίασης». Κατά τα λοιπά, υπογραμμίζεται ότι επί ειδικότερων κατηγοριών λόγων λύσης μίσθωσης εφαρμογή έχουν οι γενικότερες διατάξεις του αστικού δικαίου.
3. Με το άρθρο 21 του ν.4530/2018, όπως ισχύει, ως «σημείο έναρξης της μίσθωσης Ε.Ι.Χ. οχήματος, με οδηγό» ορίζεται η έδρα ή το υποκατάστημα ή νομίμως δηλωμένος χώρος στάθμευσης της επιχείρησης που εκμισθώνει το όχημα. Υπογραμμίζεται ότι τα παραπάνω προκύπτουν από το οικείο Καταστατικό και τυχόν τροποποιήσεις αυτού ή από τους τίτλους ιδιοκτησίας ή από το συμφωνητικό μίσθωσης ή παραχώρησης χρήσης, τα οποία απαραιτήτως υποβάλλονται, κατά την υπ’ αριθμ 15732/13.11.2012 (Β’ 3053) Κ.Υ.Α., όπως ισχύει, στην οικεία Π.Υ.Τ. ή Ε.Κ.Ε. στο πλαίσιο της αναγγελίας άσκησης της δραστηριότητας εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτου με οδηγό. Για εκμισθωτή που, εκ της ανωτέρω Κ.Υ.Α., δεν απαιτείται για την αναγγελία άσκησης της υπόψη δραστηριότητας η
ύπαρξη χώρου στάθμευσης, ήτοι ο συνολικός αριθμός των οχημάτων δεν υπερβαίνει τα δέκα (10), τότε σημείο έναρξης δεν δύναται να είναι άλλο από την έδρα ή το υποκατάστημα.
Επιπλέον, καθώς οι σχετικές διατάξεις του ν.4530/2018 δεν ορίζουν διαφορετικά, στην περίπτωση επιχείρησης που διαθέτει και υποκατάστημα/ -τα ή/ και νομίμως δηλωμένους χώρους στάθμευσης, η νέα εκμίσθωση Ε.Ι.Χ. οχήματος για το οποίο παρήλθε είτε η συμφωνημένη, αναγραφόμενη στη σύμβαση και καταχωρημένη στο ψηφιακό Μητρώο διάρκεια μίσθωσης είτε το εναπομείναν μέχρι τη συμπλήρωση της ελάχιστης διάρκειας χρονικό διάστημα (στην περίπτωση λύσης της σύμβασης προ της παρόδου της ελάχιστης διάρκειας), δύναται να εκκινεί από οποιοδήποτε εκ των αναφερόμενων στο άρθρο 21 σημείων.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Ι. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ακριβές Αντίγραφο
Ελένη Δαμάσκου


περιπτ. 1 έως 5 της υποπαρ. Η.2 της παρ. Η του ν. 4093/2012 (Α’ 222),
Η.2. ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΚΥΚΛΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΟΔΗΓΟ
1. Επιτρέπεται στα τουριστικά γραφεία και στα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, όπως ορίζονται στις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 2 του ν.2160/1993 (Α'118), και σε εταιρείες και συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτων, που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3109/2003 (Α' 38) και το άρθρο 87 του ν. 4070/2012 (Α' 82), η ολική εκμίσθωση με οδηγό μέσω προκρατήσεως με αντίστοιχη σύμβαση ελαχίστου διάρκειας δώδεκα (12) ωρών, Επιβατηγών Ιδιωτικής Χρήσης (ΕΙΧ) αυτοκινήτων απαγορευομένης της μεταφοράς επιβατών με κόμιστρο με τα αυτοκίνητα αυτά.
2. Οι οδηγοί επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης που απασχολούνται σε επιχειρήσεις της περίπτωσης 1, πρέπει υποχρεωτικά:
α) Να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα ή για κάποιο από τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, παραχάραξης, βαριάς σωματικής βλάβης, παράβασης των διατάξεων περί ναρκωτικών ή των διατάξεων που αναφέρονται στα ήθη.
β) Να είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β' σε ισχύ, για τουλάχιστον είκοσι τέσσερεις (24) μήνες πριν την έναρξη της απασχόλησής τους ως οδηγοί επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης στις επιχειρήσεις της περίπτωσης 1.
γ) Να είναι υγιείς με βάση τις ιατρικές εξετάσεις που καθορίζονται σύμφωνα με το εδάφιο ζ' της παραγράφου 2 του άρθρου 95 του ν. 4070/2012 (ΦΕΚ Α' 82).
Για την απόδειξη της συνδρομής των ανωτέρω προϋποθέσεων, οι επιχειρήσεις της περίπτωσης 1 υποχρεούνται να τηρούν στο αρχείο τους και να επιδεικνύουν σε κάθε έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές: για τη συνδρομή του εδαφίου α' πιστοποιητικό ποινικού μητρώου γενικής χρήσης του οδηγού, για τη συνδρομή του εδαφίου β' επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας οδήγησης και για τη συνδρομή του εδαφίου γ' ιατρικό πιστοποιητικό.
3. Τα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα που εκμισθώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης 1, φέρουν τα εξής χαρακτηριστικά:
α) Είναι οχήματα άνω των 1.500 κ.εκ..
β) Εμπίπτουν στην κατηγορία εκπομπών EURO V ή μεταγενέστερη.
γ) Έχουν μέγιστο χρόνο κυκλοφορίας τα επτά (7) χρόνια από την ημερομηνία της πρώτης άδειας κυκλοφορίας τους, εφόσον αυτή δεν διαφέρει από την ημερομηνία κατασκευής τους πάνω από ένα χρόνο, και για τα ανοικτού τύπου τα εννέα (9) χρόνια από την κυκλοφορία τους.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Τουρισμού ορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις σύστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων της περίπτωσης 1 ως προς την άσκηση της δραστηριότητας αυτής, τα προσόντα των οδηγών, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
5. Επιτρέπεται η μεταφορά άνευ κομίστρου πελατών κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στην περίπτωση Α' της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 (Α' 118) με επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα, είτε ιδιοκτησίας των καταλυμάτων, είτε κατόπιν χρηματοδοτικής μίσθωσης κατά τις κείμενες διατάξεις, από τα σημεία αφίξεως ή αναχωρήσεως μέχρι τις εγκαταστάσεις των καταλυμάτων αυτών και αντίστροφα. Επιτρέπεται στις εταιρείες και τους συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτων, που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3109/2003 (ΦΕΚ Α' 38) και το άρθρο 87 του ν. 4070/2012 (ΦΕΚ Α' 82) να συνάπτουν συμβάσεις με ολική ή μερική εκμίσθωση των ΕΔΧ αυτοκινήτων, με οδηγό, με κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, με κόμιστρο που διαμορφώνεται με συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών για τη μεταφορά των πελατών των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων από τα σημεία αφίξεως ή αναχωρήσεως μέχρι τις εγκαταστάσεις των καταλυμάτων και αντίστροφα. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται διακριτικά γνωρίσματα και λοιπά αποδεικτικά στοιχεία που φέρουν τα ανωτέρω οχήματα, προκειμένου να πιστοποιείται η συνδρομή των προϋποθέσεων της περίπτωσης, καθώς και άλλες σχετικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή της περίπτωσης αυτής.
6. α) Για κάθε παράβαση των διατάξεων της περίπτωσης 2 επιβάλλεται πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ. Σε υποτροπή εντός τριετίας, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους εξακοσίων (600) ευρώ, σε δεύτερη υποτροπή επιβάλλεται πρόστιμο ύψους εννιακοσίων (900) ευρώ και σε κάθε επόμενη υποτροπή αφαιρείται το Ε.Σ.Λ. της επιχείρησης για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών.
β) Για κάθε παράβαση των διατάξεων της περίπτωσης 3 επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. Σε υποτροπή εντός τριετίας, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και σε δεύτερη υποτροπή αφαιρείται το Ε.Σ.Λ. της επιχείρησης για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.
γ) Σε περίπτωση που σε διάστημα δύο (2) ετών έχει επιβληθεί δύο (2) φορές η κύρωση της αφαίρεσης του Ε.Σ.Λ., το Ε.Σ.Λ. αφαιρείται οριστικά. Με απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Τουρισμού δύνανται να τροποποιούνται τα ως άνω ποσά.
δ) Κατά των παραπάνω αποφάσεων επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον της επιτροπής της περίπτωσης δ' της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του ν. 3270/2004, όπως ισχύει.
ε) Σε περίπτωση όπου αυτοκίνητο μισθωμένο κατά τις διατάξεις της περίπτωσης 1 διενεργεί επιβατικές μεταφορές με κόμιστρο, επιβάλλονται στο νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης και στον οδηγό οι ποινές της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν. 1903/1990 (Α' 167). Επιπλέον, ανακαλείται η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος για δύο (2) χρόνια. Για τις παραβάσεις της παρούσας περίπτωσης εφαρμόζεται η συνοπτική διαδικασία των άρθρων 417 και επόμενα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.


ν. 4512/2018 (Α’ 5)
Άρθρο 219Α Επιτρέπεται στα τουριστικά γραφεία και στα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, όπως ορίζονται στις περιπτώσεις γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α΄ 155), και σε εταιρείες και συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης Αυτοκινήτων, που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3109/2003 (Α` 38) και το άρθρο 87 του ν. 4070/2012 (Α΄ 82), η ολική εκμίσθωση με οδηγό μέσω προκρατήσεως με αντίστοιχη σύμβαση ελαχίστου διάρκειας τριών (3) ωρών, Επιβατηγών Ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) Αυτοκινήτων απαγορευομένης της μεταφοράς επιβατών με κόμιστρο με τα αυτοκίνητα αυτά.



Βοηθητικά Βιβλία
για κατανόηση
Βιβλίου για άδεια Οδικού Μεταφορέα Διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές (Ερωτηματολόγιο)
Μελέτες Περιπτώσεων για άδεια Οδικού Μεταφορέα Διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές (Case Studies)

  1. ΦΟΡΤΩΤΙΚΗ CMR, έκδοση 2016, σελ 209, τιμή 22,50 €, σελ.210
  2. Διατακτική Πρακτορείου Μεταφοράς, έκδοση 2011, τιμή 22,50  €, σελ. 155

Ρωτήστε μας Μεταφορικά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε


Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Δείτε σχετικές  με το θέμα Αναρτήσεις
και στην ιστοσελίδα
sxoli-ekteloniston.blogspot

E-mail = ggioggaras@Gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου