Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Νομική βάση των Δεσμευτικών Δασμολογικών Πληροφοριών και Αμφισβητήσεων (Μάθημα 4) 20 Μαΐου 2014


Νομική βάση των Δεσμευτικών Δασμολογικών Πληροφοριών και Αμφισβητήσεων (Μάθημα 4) 20 Μαΐου 2014

Αποφάσεις
EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Αίτηση για παροχή δεσμευτικής δασμολογικής πληροφορίας (ΔΔΠ) Γενικές πληροφορίες
Τελωνειακές αρχές που καθορίσθηκαν για την παραλαβή των αιτήσεων καθώς και για την παροχή δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών
Εγκ Δ1156/616/25-8-2000 Κοινοποίηση διατάξεων του Κανονισμού (ΕΚ} αριθ. 1602/2000 της Επιτροπής που αφορούν τις Δεσμευτικές Δασμολογικές Πληροφορίες (Δ.Δ.Π.}()
2008_ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την ειδική έκθεση αριθ. 2/2008 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες (ΔΔΠ) Επιτροπή Ελέγχου των Προϋπολογισμών Εισηγητής: Bart Staes
Αρ. Πρωτ. Δ17Α/5022236/ΕΞ2011/17.05.2011 Διαδικασία εφαρμογής του Κοινοτικού Συστήματος Παροχής Δεσμευτικών Δασμολογικών Πληροφοριών.
Aνώτατη Επιτροπή Τελωνειακών Αμφισβητήσεων (Α.Ε.Τ.Α.)
Αριθμ. 30/009/517/2012 (ΦΕΚ Β 3256/2012.  Διαδικασίες έκδοσης των Δελτίων Χημικής Ανάλυσης, των χρονικών ορίων φύλαξης των τελωνειακών δειγμάτων από τις Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους και διαδικασίες αμφισβητήσεων των αποτελεσμάτων εργαστηριακής εξέτασης.
Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής της 2ας Ιουλίου 1993 για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου για τη θέσπιση του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα

Κείμενα αποφάσεων
Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 (άρθρα 5 έως 15)

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Ορισμοί (άρθρο 5)

Άρθρο 5
Κατά την έννοια του παρόντος τίτλου, νοείται ως:
1. δεσμευτική δασμολογική πληροφορία:
δασμολογική πληροφορία που δεσμεύει τις διοικητικές υπηρεσίες όλων των κρατών μελών της Κοινότητας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στα άρθρα 6 και 7·
2. αιτών:
κάθε πρόσωπο που υποβάλλει στις τελωνειακές αρχές αίτηση για παροχή δεσμευτικής δασμολογικής πληροφορίας·
3. δικαιούχος:
πρόσωπο στο όνομα του οποίου παρέχεται η δεσμευτική δασμολογική πληροφορία.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Διαδικασία απόκτησης των δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών - Γνωστοποίηση στον αιτούντα και διαβίβαση στην Επιτροπή (άρθρα 6-8)

Άρθρο 6
1. Η αίτηση για παροχή δεσμευτικής δασμολογικής πληροφορίας συντάσσεται γραπτώς και απευθύνεται είτε στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους ή των κρατών μελών, στο οποίο ή στα οποία η εν λόγω πληροφορία πρέπει να χρησιμοποιηθεί, είτε στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους, στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο αιτών.
2. Η αίτηση για παροχή δεσμευτικής δασμολογικής πληροφορίας πρέπει να αφορά ένα μόνον είδος εμπορευμάτων.
3. Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει ιδίως τα ακόλουθα πληροφοριακά στοιχεία:
α) το όνομα και τη διεύθυνση του δικαιούχου·
β) το όνομα και τη διεύθυνση του αιτούντος, στην περίπτωση που αυτός δεν είναι ο δικαιούχος·
γ) την τελωνειακή ονοματολογία, στην οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί η κατάταξη. Όταν ο αιτών επιθυμεί να επιτύχει την κατάταξη εμπορεύματος σε μια από τις ονοματολογίες, που αναφέρονται στο άρθρο 20 παράγραφος 3 στοιχείο β) του κώδικα, στην αίτησή του για παροχή δεσμευτικής δασμολογικής πληροφορίας πρέπει να αναφέρεται ρητά η σχετική ονοματολογία·
δ) λεπτομερή περιγραφή του εμπορεύματος η οποία επιτρέπει την εξακρίβωση της ταυτότητάς του και την κατάταξή του στην τελωνειακή ονοματολογία·
ε) τη σύνθεση του εμπορεύματος, καθώς και τις μεθόδους εξέτασης που, ενδεχομένως, χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της, στην περίπτωση που η κατάταξη εξαρτάται από αυτή·
στ) την προσκόμιση, ενδεχομένως υπό μορφή συνημμένων, δειγμάτων, φωτογραφιών, σχεδίων, καταλόγων ή κάθε άλλου έντυπου υλικού, που μπορεί να βοηθήσει τις τελωνειακές αρχές να προσδιορίσουν την ορθή κατάταξη του εμπορεύματος στην τελωνειακή ονοματολογία·
ζ) την προτεινόμενη κατάταξη·
η) τη συμφωνία για προσκόμιση, μετά από αίτηση των τελωνειακών αρχών, μετάφρασης των εγγράφων, που ενδεχομένως επισυνάπτονται, στην επίσημη γλώσσα ή σε μία από τις επίσημες γλώσσες του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους·
θ) τα στοιχεία που πρέπει να θεωρούνται ως εμπιστευτικά·
ι) την ένδειξη, εκ μέρους του αιτούντος, ότι, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει, έχει ήδη ζητηθεί ή εκδοθεί στην Κοινότητα δεσμευτική δασμολογική πληροφορία για πανομοιότυπο ή ομοειδές εμπόρευμα·
κ) τη συναίνεσή του για την καταχώρηση των παρεχόμενων πληροφοριών σε τράπεζα δεδομένων της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων· ωστόσο, εφαρμόζονται, εκτός από τις διατάξεις του άρθρου 15 του κώδικα, οι διατάξεις που ισχύουν στα κράτη μέλη στον τομέα της προστασίας των πληροφοριών.
4. Αν οι τελωνειακές αρχές θεωρούν ότι η αίτηση δεν περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να είναι σε θέση να αποφασίσουν, γνωρίζοντας πλήρως την κατάσταση, ζητούν από τον αιτούντα να προσκομίσει τα ελλείποντα στοιχεία.
5. Ο κατάλογος των τελωνειακών αρχών, που ορίζονται από τα κράτη μέλη για να δέχονται την αίτηση για παροχή δεσμευτικής δασμολογικής πληροφορίας ή να εκδίδουν αυτή, αποτελεί αντικείμενο ανακοίνωσης στη σειρά C της Επίσημης Εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Άρθρο 7
1. Η δεσμευτική δασμολογική πληροφορία πρέπει να γνωστοποιείται γραπτώς στον αιτούντα το ταχύτερο δυνατό. Αν, μετά την πάροδο προθεσμίας τριών μηνών από την αποδοχή της αίτησης για παροχή πληροφορίας, δεν είναι ακόμη δυνατή η παροχή της δεσμευτικής δασμολογικής πληροφορίας στον αιτούντα, οι τελωνειακές αρχές τον ενημερώνουν σχετικά, αναφέροντας το λόγο της καθυστέρησης, καθώς και την προθεσμία εντός της οποίας αυτές πιστεύουν ότι θα μπορούν να γνωστοποιήσουν τη δεσμευτική δασμολογική πληροφορία.
2. Η γνωστοποίηση πραγματοποιείται με έντυπο, το υπόδειγμα του οποίου περιλαμβάνεται στο παράρτημα 1. Στο έντυπο αυτό αναφέρεται ποια από τα περιλαμβανόμενα στοιχεία θεωρείται ότι παρέχονται εμπιστευτικά. Πρέπει να αναφέρεται ρητά η δυνατότητα προσφυγής που προβλέπεται στο άρθρο 243 του κώδικα.
Άρθρο 8
1. Αντίγραφο της δεσμευτικής δασμολογικής πληροφορίας (αντίτυπο αριθ. 2 του παραρτήματος 1), καθώς και τα στοιχεία (αντίτυπο αριθ. 4 του παραρτήματος 1), διαβιβάζονται το ταχύτερο δυνατό από τις τελωνειακές αρχές του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους στην Επιτροπή. Μόλις τούτο είναι δυνατό, οι πληροφορίες αυτές θα διαβιβάζονται μέσω συστημάτων τηλεματικής.
2. Μετά από αίτηση κράτους μέλους, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο αντίγραφο του εντύπου, καθώς και οι άλλες σχετικές πληροφορίες, διαβιβάζονται σ’ αυτό από την Επιτροπή το ταχύτερο δυνατό. Μόλις αυτό είναι εφικτό, η διαβίβαση αυτή πραγματοποιείται μέσω συστημάτων τηλεματικής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Διάταξη που αναφέρεται στην περίπτωση διισταμένων δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών (άρθρο 9)

Άρθρο 9
Στην περίπτωση που η Επιτροπή διαπιστώνει την ύπαρξη διισταμένων δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών για το ίδιο εμπόρευμα, θεσπίζει, ενδεχομένως, μέτρα που εξασφαλίζουν την ομοιόμορφη εφαρμογή της τελωνειακής ονοματολογίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

Νομική ισχύς των δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών (άρθρα 10-12)

Άρθρο 10
1. Με την επιφύλαξη των άρθρων 5 και 64 του κώδικα, μόνο ο δικαιούχος μπορεί να επικαλεστεί τη δεσμευτική δασμολογική πληροφορία.
2. Οι τελωνειακές αρχές είναι δυνατό να απαιτούν από το δικαιούχο να δηλώνει στις τελωνειακές αρχές, κατά τη διεκπεραίωση των τελωνειακών διατυπώσεων, ότι κατέχει δεσμευτική δασμολογική πληροφορία για τα εμπορεύματα που αποτελούν το αντικείμενο εκτελωνισμού.
3. Ο δικαιούχος δεσμευτικής δασμολογικής πληροφορίας μπορεί να την επικαλεστεί για συγκεκριμένο εμπόρευμα μόνον εφόσον αποδεικνύεται, κατά τρόπο ικανοποιητικό, στις τελωνειακές αρχές ότι υπάρχει πλήρης αντιστοιχία μεταξύ αυτού του εμπορεύματος και εκείνου που περιγράφεται στην προσκομιζόμενη πληροφορία.
4. Οι τελωνειακές αρχές έχουν την ευχέρεια να ζητήσουν μετάφραση της εν λόγω πληροφορίας στην επίσημη γλώσσα ή σε μία από τις επίσημες γλώσσες του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους.
Άρθρο 11
Δεσμευτική δασμολογική πληροφορία που εκδόθηκε από τις τελωνειακές αρχές κράτους μέλους από την 1η Ιανουαρίου 1991 και μετά δεσμεύει τις αρμόδιες αρχές όλων των κρατών μελών υπό τους ίδιους όρους.
Άρθρο 12
1. Από τη θέσπιση μιας από τις πράξεις ή ενός από τα μέτρα που απαριθμούνται στο άρθρο 12 παράγραφος 5 του κώδικα, οι τελωνειακές αρχές λαμβάνουν όλα τα μέτρα, ούτως ώστε στο εξής να εκδίδονται δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες μόνον εφόσον είναι σύμφωνες με αυτή την πράξη ή το μέτρο.
2. Για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 1, η ημερομηνία που θα λαμβάνεται υπόψη:
- για τους κανονισμούς που προβλέπονται στο άρθρο 12 παράγραφος 5 στοιχείο α) του κώδικα, σχετικά με τις τροποποιήσεις της τελωνειακής ονοματολογίας, είναι εκείνη της έναρξης εφαρμογής τους,
- για τους κανονισμούς που προβλέπονται στο εν λόγω άρθρο ίδια παράγραφος στοιχείο α), που προσδιορίζουν ή επηρεάζουν την κατάταξη εμπορεύματος στην τελωνειακή ονοματολογία, είναι εκείνη της δημοσίευσής τους στη σειρά L της Επίσημης Εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων,
- για τα μέτρα που προβλέπονται στο εν λόγω άρθρο ίδια παράγραφος στοιχείο β), σχετικά με τις τροποποιήσεις των επεξηγηματικών σημειώσεων της συνδυασμένης ονοματολογίας, είναι εκείνη της δημοσίευσής τους στη σειρά C της Επίσημης Εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων,
- για τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που προβλέπονται στο εν λόγω άρθρο ίδια παράγραφος στοιχείο β), είναι εκείνη της έκδοσης της απόφασης,
- για τα μέτρα που προβλέπονται στο εν λόγω άρθρο ίδια παράγραφος στοιχείο β), σχετικά με την έκδοση γνώμης κατάταξης ή τροποποιήσεων των επεξηγηματικών σημειώσεων της ονοματολογίας του εναρμονισμένου συστήματος εκ μέρους του Συμβουλίου Τελωνειακής Συνεργασίας, είναι η ημερομηνία της σχετικής ανακοίνωσης της Επιτροπής στη σειρά C της Επίσημης Εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
3. Η Επιτροπή κοινοποιεί το συντομότερο στις τελωνειακές αρχές τις ημερομηνίες υιοθέτησης των μέτρων και πράξεων που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

Παύση της ισχύος των δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών (άρθρα 13-14)

Άρθρο 13
Αν, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 12 παράγραφος 4 σημείο 2 του κώδικα, δεσμευτική δασμολογική πληροφορία καταργείται ή παύει να ισχύει, η τελωνειακή αρχή που την εξέδωσε ενημερώνει σχετικά, το ταχύτερο δυνατό, την Επιτροπή.
Άρθρο 14
1. Όταν ο δικαιούχος δεσμευτικής δασμολογικής πληροφορίας, που έχει παύσει να ισχύει για τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 12 παράγραφος 5 του κώδικα, επιθυμεί να έχει τη δυνατότητα να την επικαλεστεί κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου σύμφωνα με την παράγραφο 6 του εν λόγω άρθρου, το γνωστοποιεί στην τελωνειακή υπηρεσία παρέχοντας, εφόσον χρειάζεται, τα δικαιολογητικά έγγραφα που επιτρέπουν να ελεγχθεί αν πληρούνται οι όροι που προβλέπονται σχετικά.
2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η Επιτροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 παράγραφος 7 τελευταίο εδάφιο, έχει θεσπίσει μέτρο κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις της παραγράφου 6 του εν λόγω άρθρου, καθώς και στην περίπτωση κατά την οποία δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1 σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της επίκλησης της δεσμευτικής δασμολογικής πληροφορίας, οι τελωνειακές αρχές ενημερώνουν σχετικά εγγράφως το δικαιούχο αυτής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

Μεταβατική διάταξη (άρθρο 15)

Άρθρο 15
Οι δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες που έχουν εκδοθεί σε εθνικό επίπεδο πριν από την 1η Ιανουαρίου 1991 εξακολουθούν να ισχύουν.
Ωστόσο, οι δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες που έχουν εκδοθεί σε εθνικό επίπεδο, των οποίων η ισχύς εκτείνεται πέραν της 1ης Ιανουαρίου 1997, παύουν να ισχύουν από την ημερομηνία αυτή.


Aνώτατη Επιτροπή Τελωνειακών Αμφισβητήσεων (Α.Ε.Τ.Α.)
Δομή:
Η Ανώτατη Επιτροπή Τελωνειακών Αμφισβητήσεων (Α.Ε.Τ.Α.) είναι Συλλογικό Γνωμοδοτικό  Όργανο μόνιμου χαρακτήρα, που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Ιδρύθηκε το 1920 σύμφωνα με το άρθρο 10 Κώδικας Νόμων Τελωνειακού Δασμολογίου του Β.Δ. της 25ης Ιουλίου 1920 (ΦΕΚ 170/Α/3-7-1920).
Η Ανώτατη Επιτροπή Τελωνειακών Αμφισβητήσεων (Α.Ε.Τ.Α.) λειτουργεί σύμφωνα με το άρθρο 114 του Π.Δ. 284/88 περί «Οργανισμού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Η λειτουργία της διέπεται από τα διαλαμβανόμενα στα άρθρα 13, 14 και 15 του Ν.2690/1999 (ΦΕΚ 45/Α/9-3-99) «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις», κεφ. Δεύτερο «Συλλογικά  Όργανα  Διοίκησης».
Η Γραμματειακή εξυπηρέτηση της Α.Ε.Τ.Α. γίνεται από Αυτοτελές Γραφείο, που εδρεύει στο κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους, το οποίο έχει τη φροντίδα για την λειτουργία της Επιτροπής και του οποίου προΐσταται ο Γραμματέας της Α.Ε.Τ.Α., χημικός με βαθμό Α΄ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής πραγματοποιούνται επίσης στο κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Η Επιτροπή συνεδριάζει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο ορισμός του Προέδρου, των μελών και του  Γραμματέα της Επιτροπής, για θητεία διάρκειας δύο ετών, γίνεται κάθε φορά, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

Αρμοδιότητες:
Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής, περιγράφονται στο άρθρο 114 του Π.Δ, 284/98 «Οργανισμός του Yπουργείου Οικονομικών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Αυτές είναι:
- Η εκδίκαση των ασκουμένων εφέσεων, κατά αποφάσεων των Πρωτοβάθμιων Επιτροπών Τελωνειακών Αμφισβητήσεων (ΠΕΤΑ)
- Η γνωμοδότηση σε υποβαλλόμενα στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ερωτήματα, σε σχέση με τη δασμολογική κατάταξη εμπορευμάτων.
- Η επίλυση των μεταξύ του Τελώνη και Ελεγκτή αναφυομένων διαφωνιών, ως προς τη δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων.
- Η εξέταση των αντιρρήσεων του παραλήπτη των εμπορευμάτων, σε περιπτώσεις ανατελωνισμών,  καθώς και η έκδοση τελεσίδικης απόφασης αμφισβήτησης, για το είδος ή την κατάταξη εισαγομένων ή  εξαγομένων εμπορευμάτων, που δεν προβλέπεται ειδικά αλλού.
- Η έκδοση γενικής γνωμοδότησης, που προκαλείται οίκοθεν από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών,  σε θέματα δασμολογικής κατάταξης ή επιβολής, κάποιου από τους εισπραττόμενους στα Τελωνεία φόρους.
- Κάθε άλλη αρμοδιότητα, που της έχει ανατεθεί με γενικές ή ειδικές διατάξεις (όπως η έκδοση γνωμοδότησης για την επιβολή Φ.Π.Α. εγχωρίων προϊόντων Ν.1731/87, άρθρο 29).

Η διαδικασία της Αμφισβήτησης κατά τον τελωνισμό καθώς και η εκδίκαση των ασκουμένων εφέσεων κατά  των αποφάσεων των Π.Ε.Τ.Α., διαλαμβάνονται στο άρθρο 28 του Ν.2690/2001 «Εθνικός Τελωνειακός  Κώδικας» (ΦΕΚ 265/Α/22-11-2001).

Δραστηριότητες:
Έκδοση Αποφάσεων και Γνωμοδοτήσεων σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Δ/νσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ., του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Ενδιαφέρουσες συνδέσεις:
- Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
http://www.mnec.gr

- Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών
www.gsis.gr 
Φορολογία και Τελωνεία - Βάσεις δεδομένων - TARIC-ECICS-EBTI
http://www.europa.eu./int/comm.taxation-customs/ddw/el/home.htm  
Επικοινωνία:
Διεύθυνση Γραμματείας :  Αν. Τσόχα 16, Αθήνα 115 21
                   Τηλέφωνα      :  210 6479239, 210 6479234
                   FAX                :  210 6479235
                   e-mail           :  aeta@gcsl.gr  


E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση

Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου