Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Έμμεση και άμεση αντιπροσώπευση της Εκτελωνιστικής Επιχείρησης (Μάθημα 4) 30 Μαΐου 2014


Έμμεση και άμεση αντιπροσώπευση της Εκτελωνιστικής Επιχείρησης (Μάθημα 4) 30 Μαΐου 2014

Σχόλιο: Η τελωνειακή συναλλαγή μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσε το σύστημα της έμμεσης αντιπροσώπευσης μεταξύ πελάτη και εκτελωνιστή. Η άμεση αντιπροσώπευση είναι πλέον προ των πυλών. Μοναδική αλλά δύσκολη προϋπόθεση είναι η τήρηση της απλουστευμένης τελωνειακής διαδικασίας για κάθε καθεστώς.  Τα εκτελωνιστικά γραφεία μετά από την ανακοίνωση – λειτουργία του Υπουργείου Οικονομικών (βλέπε παρακάτω) πρέπει να βρουν τρόπους να ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα εμπορική συναλλαγή.

Σας ενημερώνουμε ότι με τη version 02.01.01 στις 29/4/2014 εγκαταστάθηκε στο παραγωγικό περιβάλλον του ICISnet η παρακάτω βελτίωση η οποία αφορά το Υποσύστημα Εισαγωγών – Εξαγωγών.
Συγκεκριμένα κατά την απλουστευμένη διαδικασία των Εισαγωγών – Εξαγωγών, υπάρχει διαλειτουργικότητα μεταξύ του είδους αντιπροσώπευσης (άμεσης, έμμεσης) που δηλώνεται στην άδεια (έγκριση) και των θέσεων 8, 14 της διασάφησης Εισαγωγής ή των θέσεων 2, 14 της διασάφησης Εξαγωγής αντίστοιχα.

Νομική Βάση
Νόμο 718/78 όπως εχει τροποποιηθεί

Άρθρο 1 παρ 2 και 3 
2. Κάθε πρόσωπο μπορεί να ορίσει τελωνειακό αντιπρόσωπο. Η εν λόγω αντιπροσώπευση μπορεί να είναι είτε άμεση, οπότε ο τελωνειακός αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομα και για λογαριασμό του αντιπροσωπευόμενου, είτε έμμεση, οπότε ο τελωνειακός αντιπρόσωπος ενεργεί στο δικό του όνομα, αλλά για λογαριασμό του αντιπροσωπευόμενου.
Ο τελωνειακός αντιπρόσωπος πρέπει να είναι εγκατεστημένος στο τελωνειακό έδαφος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).
Κατά τις συναλλαγές του με τις τελωνειακές αρχές, ο τελωνειακός αντιπρόσωπος αναφέρει ότι ενεργεί στο όνομα του αντιπροσωπευόμενου και διευκρινίζει ρητώς κατά πόσον η αντιπροσώπευση είναι άμεση ή έμμεση. Το πρόσωπο που δεν δηλώνει ότι ενεργεί ως τελωνειακός αντιπρόσωπος ή που δηλώνει ότι ενεργεί ως τελωνειακός αντιπρόσωπος χωρίς να έχει σχετική έγγραφη εξουσιοδότηση, θεωρείται ότι ενεργεί στο δικό του όνομα και για ίδιο λογαριασμό.
3. Οι τελωνειακές Αρχές μπορούν να ζητήσουν από οποιοδήποτε πρόσωπο, το οποίο δηλώνει ότι ενεργεί ως τελωνειακός αντιπρόσωπος, να παρουσιάσει έγγραφη εξουσιοδότηση του προσώπου που αντιπροσωπεύει.
Άρθρο 10 παρ. 2
2. Οι εκτελωνιστές κατά την εκτέλεση των εκτελωνιστικών εργασιών εκπροσωπούν τον εντολέα αυτών ενώπιων των τελωνειακών αρχών, με άμεση ή έμμεση αντιπροσώπευση

Εισηγητική έκθεση Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222Α/12-11-2012). Υποπαράγραφος Ε. 5. Τροποποίηση διατάξεων του ν. 718/1977


Με τις προτεινόμενες διατάξεις τροποποίησης του ν. 718/1977, αναθεωρείται εξ ολοκλήρου το πλαίσιο της άσκησης της τελωνειακής αντιπροσώπευσης καθώς προβλέπεται ότι οι εκτελωνιστικές εργασίες δύναται να διενεργούνται για λογαριασμό του κυρίου του εμπορεύματος, με άμεση ή έμμεση αντιπροσώπευση, όχι μόνο από τα πρόσωπα που ασκούν κατ΄ επάγγελμα την τελωνειακή αντιπροσώπευση (εκτελωνιστές) αλλά και από κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα οποία δεν απαιτείται να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Δ19Γ 5044128 ΕΞ 23.11.2012 Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις διατάξεις της Υποπαραγράφου Ε5 του άρθρου 1 του ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α ) και τις διατάξεις του άρθρου 3 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012»

Α. Άσκηση Τελωνειακής αντιπροσώπευσης.

Κάθε πρόσωπο μπορεί να ορίσει τελωνειακό αντιπρόσωπο. Η αντιπροσώπευση μπορεί να είναι άμεση, οπότε ο αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομα και για λογαριασμό τρίτου, ή έμμεση, οπότε ο αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομά του, αλλά για λογαριασμό τρίτου.
Ο αντιπρόσωπος πρέπει να έχει εξουσιοδότηση στην οποία να δηλώνεται ότι ενεργεί για λογαριασμό του προσώπου που αντιπροσωπεύει και να διευκρινίζεται για το αν πρόκειται για άμεση ή έμμεση αντιπροσώπευση.
Το πρόσωπο που δεν δηλώνει ότι ενεργεί εξ ονόματος ή για λογαριασμό άλλου προσώπου ή που δηλώνει ότι ενεργεί εξ ονόματος ή για λογαριασμό άλλου προσώπου χωρίς να έχει εξουσιοδότηση θεωρείται ότι ενεργεί εξ ιδίου ονόματος και για ίδιο λογαριασμό.
………………………………………………………………

Σύμφωνα με την αριθμ.Τ.2556/80/Α0019/24-5-2007 ΔΥΟΟ, με την οποία δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή του Καν(ΕΟΚ) 2286/2003 - Οδηγίες συμπλήρωσης του Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου, όσον αφορά την συμπλήρωση της θέσης 14 Διασαφιστής/ Αντιπρόσωπος του ΕΔΕ, στην οποία συμπληρώνεται το πρόσωπο το οποίο καταθέτει την διασάφηση, πρέπει να αναγράφεται σε αγκύλη πριν από το όνομα και την πλήρη διεύθυνση του διασαφιστή ή αντιπροσώπου του, ένας από τους παρακάτω κωδικούς (αριθμούς), ανάλογα με την περίπτωση:
[1] στην περίπτωση που η διασάφηση κατατίθεται από τον ίδιο τον διασαφιστή,
[2] στην περίπτωση που η διασάφηση κατατίθεται από αντιπρόσωπο του διασαφιστή με σχέση άμεσης αντιπροσώπευσης και
[3] στην περίπτωση που η διασάφηση κατατίθεται από αντιπρόσωπο του διασαφιστή με σχέση έμμεσης αντιπροσώπευσης.
Επισημαίνεται ότι και στις περιπτώσεις των υπαλλήλων των εισαγωγικών - εξαγωγικών εταιρειών η συμπλήρωση της θέσης 14 θα γίνεται πλέον με τους αντίστοιχους κωδικούς [2] ή [3] των αντιπροσώπων.
Όσον αφορά την Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τα στοιχεία του αντιπροσώπου συμπληρώνονται στη θέση 14 Υπόχρεος/Αντιπρόσωπος.


Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Δημιουργούμε
«Τράπεζα Θεμάτων Εξετάσεων Εκτελωνιστών»
Αν υπάρχουν από προηγούμενους διαγωνισμούς
μπορείτε να μας τα στείλετε

Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου