Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Δειγματοληψία στα Τελωνεία χημική και μακροσκοπική εξέταση Μάθημα (4) 26 Μαΐου 2014



Δειγματοληψία στα Τελωνεία χημική και μακροσκοπική εξέταση Μάθημα (4) 26 Μαΐου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 3256, 6 Δεκεμβρίου 2012
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 30/009/517/2012  Διαδικασίες έκδοσης των Δελτίων Χημικής Ανάλυσης, των χρονικών ορίων φύλαξης των τελωνειακών δειγμάτων από τις Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους και διαδικασίες αμφισβητήσεων των αποτελεσμάτων εργαστηριακής εξέτασης.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τα άρθρα 41, 50, 51, 54 και 90 του κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο «πρώτο» του Π.Δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α΄/98).
2. Το Ν. 4328/1929 «περί συστάσεως Γενικού Χημείου του Κράτους», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
3. Το Ν. 3470/2006 «Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγής, Φορολογικές Ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» άρθρο 13, παρ. 2 (Α΄ 132).
4. Το Π.Δ. 551/1988 «Οργανισμός Νομαρχιών− Οργάνωση Οικονομικών Υπηρεσιών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (Α΄ 259)»
5. Την υπ’ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 07927 ΕΞ/24−9−2012 απόφαση «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη» (Β΄ 2574).
6. Τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα (Νόμος 2960/2001, ΦΕΚ 265/Α΄/22−11−2001)
7. Την ανάγκη απλούστευσης και επικαιροποίησης των διαδικασιών που εφαρμόζονται.
8. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
Το Κεφάλαιο Α΄ «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ Γ.Χ.Κ. ΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ» της παρούσας εφαρμόζεται για τα δείγματα που αποστέλλονται από τις Τελωνειακές Αρχές στις Χημικές Υπηρεσίες αποκλειστικά για τελωνειακούς σκοπούς, δηλαδή για επαλήθευση των στοιχείων της διασάφησης και τις ανάγκες λεπτομερούς ελέγχου στα πλαίσια εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας.
Τα Κεφάλαια Β΄ «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ» και Γ΄ «ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ» ισχύουν επιπλέον και για τα τελωνειακά δείγματα που εξετάζονται από τις Χημικές Υπηρεσίες με σκοπό τον έλεγχο της συμμόρφωσής τους με τη λοιπή νομοθεσία.
Το Κεφάλαιο Δ΄ «ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ» αναφέρεται στην έκδοση πιστοποιητικών από τις υπηρεσίες του ΓΧΚ σε δείγματα που αποστέλλονται από τις Τελωνειακές Αρχές κατά την εξαγωγή, γίνεται δε κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερομένων εξαγωγέων και δεν αποτελεί μέρος της τελωνειακής διαδικασίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ Γ.Χ.Κ. ΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ
Άρθρο 2
Δειγματοληψία
1. Η δειγματοληψία πραγματοποιείται από τελωνειακούς υπαλλήλους σύμφωνα με τον Τελωνειακό Κώδικα, Ν 2960/2001, όπως ισχύει και τον Κοινοτικό Τελωνειακό Κώδικα [Καν (ΕΚ) 2913/1992 και 2454/1993, όπως ισχύουν].
2. Στις περιπτώσεις που προβλέπεται η συμμετοχή χημικού κατά τη δειγματοληψία, αυτή ζητείται από το Τελωνείο εγγράφως.
3. Σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες η δειγματίζουσα τελωνειακή αρχή έχει αμφιβολία για τον τρόπο δειγματοληψίας ή για την ποσότητα του δείγματος που πρέπει να ληφθεί, μπορεί να απευθύνεται για οδηγίες στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία.
4. Οι ποσότητες των δειγμάτων πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να επαρκούν για την εξέταση και την ενδεχόμενη νέα εξέταση. Επίσης να είναι αντιπροσωπευτικές του όγκου και των παρτίδων του εμπορεύματος.
5. Εφόσον τα εμπορεύματα (συσκευασμένα για τη λιανική πώληση ή μη) προέρχονται από διάφορες παρτίδες, λαμβάνεται δείγμα σε επαρκή ποσότητα από περισσότερες της μιας παρτίδας ή και από όλες, όταν κρίνεται απαραίτητο.
6. Σε περιπτώσεις αυτοτελών συσκευασιών λαμβάνεται κατά τη δειγματοληψία επαρκής αριθμός συσκευασιών, ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση των απαραίτητων για την εξέταση του δείγματος αναλύσεων.
Άρθρο 3
Πολλαπλότητα δείγματος
Οι Τελωνειακές Αρχές στο πλαίσιο των φυσικών ελέγχων, όταν κρίνεται απαραίτητο από αυτές, αποστέλλουν δείγματα στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ. ως εξής: Τα δείγματα λαμβάνονται εις απλούν, εκτός των ακόλουθων περιπτώσεων κατά τις οποίες τα δείγματα λαμβάνονται εις διπλούν ή σε ορισμένες περιπτώσεις και εις πολλαπλούν:
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
Προϊόντα που καλύπτονται από ειδικές διατάξεις.
2. ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ (ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΕΞΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗ):
Δείγματα προϊόντων που προορίζονται για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή (ενεργητική τελειοποίηση), αλλά και δείγματα προϊόντων που προορίζονται για τελειοποίηση προς επανεισαγωγή (παθητική τελειοποίηση) λαμβάνονται εις διπλούν κατά την εισαγωγή για το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή και κατά την προσωρινή εξαγωγή για το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή. Κατά παρέκκλιση της ανωτέρω διάταξης, δείγμα είναι δυνατόν να λαμβάνεται εις απλούν με την προϋπόθεση ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση κατά την οποία να δηλώνει ότι παραιτείται του δικαιώματος της επανεξέτασης του δείγματος σε περίπτωση αμφισβήτησης του εργαστηριακού αποτελέσματος.
Οι Τελωνειακές αρχές δύνανται, κατά την κρίση τους, να ζητήσουν την λήψη περισσοτέρων των δύο δειγμάτων τόσο κατά την εισαγωγή προϊόντων, που προορίζονται για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή, όσο και κατά την προσωρινή εξαγωγή προϊόντων, που προορίζονται για τελειοποίηση προς επανεισαγωγή, ώστε να καλυφθούν πιθανές τμηματικές εξαγωγές ή εισαγωγές αντίστοιχα του μεταποιημένου είδους.
3. ΕΞΑΓΩΓΗ:
(α) προϊόντα τυγχάνοντα επιστροφών
(β) τρόφιμα
4. ΑΙΘΥΛΙΚΗ ΑΛΚΟΟΛΗ, ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ME ΑΙΘΥΛΙΚΗ ΑΛΚΟΟΛΗ ΠΟΥ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ: όλα τα προϊόντα, εμφιαλωμένα, εγκυτιωμένα ή χύδην, ανεξαρτήτως του τελωνειακού καθεστώτος στο οποίο εμπίπτουν, ενώ τηρούνται για τη δειγματοληψία, τον εν γένει χειρισμό και την εξέταση των δειγμάτων οι όροι και οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις ισχύουσες ειδικές διατάξεις.
Άρθρο 4
Αποστολή δειγμάτων από τις Τελωνειακές αρχές στις Χημικές Υπηρεσίες
1. Η μεταφορά των δειγμάτων από τα Τελωνεία στις Χημικές Υπηρεσίες γίνεται με τρόπο που να διασφαλίζει το αδιάβλητο και απαραβίαστο των δειγμάτων.
2. Τα δείγματα ανάλογα με τη φυσική τους κατάσταση (στερεό, υγρό κ.λ.π.) προσκομίζονται στις αρμόδιες Χημικές Υπηρεσίες σε κατάλληλους κατά περίπτωση περιέκτες (π.χ. γυάλινα φιαλίδια δειγματοληψίας, χάρτινοι φάκελοι, μεταλλικά δοχεία κ.λ.π.) σφραγισμένους και επισημασμένους κατάλληλα από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, ώστε να διασφαλίζεται η γνησιότητα και το απαραβίαστο των δειγμάτων. Σε περίπτωση που περισσότερα του ενός δείγματα αποστέλλονται από τις Τελωνειακές Αρχές σε σάκο, τόσο τα δείγματα όσο και ο σάκος πρέπει να είναι σφραγισμένα από το Τελωνείο.
3. Δεν θα παραλαμβάνονται από τη Χημική Υπηρεσία τα δείγματα και τα συνοδευτικά τους έγγραφα, στις περιπτώσεις όπου:
— Τα δείγματα έχουν συσκευασθεί με τρόπο μη συμβατό με τη διασφάλιση της γνησιότητας και του απαραβίαστου των δειγμάτων
— Τα δείγματα είναι συσκευασμένα σε ακατάλληλους περιέκτες
— Τα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα του δείγματος είναι ελλιπή
— Διαπιστώνεται ασυμφωνία συνοδευτικών εγγράφων και δειγμάτων
— Η ποσότητα του δείγματος είναι ανεπαρκής για εξέταση
Στις περιπτώσεις αυτές, τα δείγματα παραλαμβάνονται μετά τη λήψη των κατάλληλων διορθωτικών μέτρων.
Άρθρο 5
Διαχείριση των δειγμάτων και των συνοδευτικών τους εγγράφων από τις Χημικές Υπηρεσίες
1. Η ανάθεση εξέτασης των δειγμάτων, τα οποία αποστέλλονται από τις τελωνειακές αρχές, στους χημικούς γίνεται από τον Προϊστάμενο της Οργανικής Μονάδας του ΓΧΚ, που είναι αρμόδια για την εξέτασή τους.
2. Σε κάθε Χημική Υπηρεσία τηρείται αρχείο με τα συνοδευτικά έγγραφα των δειγμάτων όποτε αυτά υπάρχουν και κρίνονται απαραίτητα για την έκδοση των Δελτίων Χημικής Ανάλυσης. Τα έγγραφα αυτά μπορεί κατά περίπτωση να είναι πιστοποιητικά, βεβαιώσεις, εκθέσεις εξέτασης, δελτία δεδομένων ασφαλείας, έγγραφα σχετικά με τη σύνθεση του προϊόντος ή/και την παραγωγική διαδικασία, φωτοαντίγραφα τιμολογίων κλπ.
3. Τα στοιχεία της ανάλυσης των δειγμάτων καταχωρούνται είτε σε τετράδια ή φύλλα εργασίας είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο της υπηρεσίας είτε στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΓΧΚ (ΟΠΣ−ΓΧΚ).
Άρθρο 6
Δελτία Χημικής Ανάλυσης (ΔΧΑ)
1. Το ΔΧΑ είναι έγγραφο που εκδίδεται από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία, απευθύνεται στην Τελωνειακή Αρχή που απέστειλε το δείγμα και περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της εξέτασης του δείγματος που προσκομίστηκε στο ΓΧΚ με σκοπό κατά κύριο λόγο τη δασμολογική περιγραφή του εμπορεύματος. Είναι δυνατόν, κατά περίπτωση, να περιλαμβάνει αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων ή/και άλλες παρατηρήσεις ή/και γνωματεύσεις σχετικές με τη συμμόρφωση του προϊόντος με τη νομοθεσία, καθώς και κάθε αναγκαίο στοιχείο για την ορθή επιβολή των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων.
Για τη σύνταξη του ΔΧΑ λαμβάνονται, κατ’ αρχάς, υπόψη και αξιολογούνται τα συνοδευτικά έγγραφα του προϊόντος, όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω, στο άρθρο 5.
Η επιλογή του είδους και του αριθμού των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται στα δείγματα γίνεται κατά την κρίση της Χημικής Υπηρεσίας και λαμβάνει υπόψη της όλους εκείνους τους παράγοντες, που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκτροπών/παρεκκλίσεων όπως πχ:
• συχνότητα εργαστηριακής εξέτασης όμοιου προϊόντος στο παρελθόν
• αξιολόγηση του ιστορικού αποκλίσεων, εκτροπών, παραβάσεων ή μη συμμόρφωσης του προϊόντος και/ ή του εισαγωγέα/εξαγωγέα
• πρωτοεμφανιζόμενο προϊόν προς εισαγωγή/εξαγωγή
• πρωτοεμφανιζόμενος εισαγωγέας/εξαγωγέας
• ποσότητα και αξία εμπορεύματος
• προέλευση, καταγωγή ή προορισμός του εμπορεύματος
2. Η έκδοση των ΔΧΑ γίνεται μέσω του ΟΠΣ−ΓΧΚ, με εξαίρεση τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες τα ΔΧΑ εκδίδονται σε χώρους εκτός των εγκαταστάσεων του ΓΧΚ, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στο εν λόγω ΟΠΣ, καθώς και σε έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. το ΟΠΣ εκτός λειτουργίας).
3. Τα ΔΧΑ συντάσσονται από τον υπάλληλο που χειρίστηκε την υπόθεση (του Κλάδου ΠΕ Χημικών ή κατηγορίας ΤΕ). Τα ΔΧΑ και τα σχέδιά τους υπογράφονται από τον εν λόγω υπάλληλο και τον Προϊστάμενο του αρμοδίου Τμήματος της Χημικής Υπηρεσίας και σε περίπτωση απουσίας του από το νόμιμο αναπληρωτή του.
4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η έκδοση ΔΧΑ γίνεται κατά τη διενέργεια ελέγχων ή επιθεωρήσεων, σε χώρο εκτός του καταστήματος της Χημικής Υπηρεσίας, το έγγραφο υπογράφεται από τον/τους υπαλλήλους που πραγματοποιούν τη συγκεκριμένη εργασία.
5. Η κοινοποίηση του ΔΧΑ προς την Αρχή από την οποία ζητήθηκε η έκδοσή του, γίνεται είτε με διαβιβαστικό έγγραφο, είτε με σημείωση επί των τελωνειακών παραστατικών, είτε με σχετική πράξη επί του σχεδίου του ΔΧΑ, την οποία υπογράφει ο παραλήπτης, σημειώνοντας και την ημερομηνία παραλαβής, είτε ηλεκτρονικά. Προκειμένου περί προϊόντων που παρουσιάζουν εκτροπές στα αναλυτικά στοιχεία ισχύουν τα αναφερόμενα στο Κεφάλαιο Β΄.
6. Τα σχέδια των ΔΧΑ διατηρούνται επί όσο χρόνο διατηρούνται τα αντίστοιχα τελωνειακά παραστατικά (διασαφήσεις, δηλωτικά κ.λ.π.), στα οποία αναφέρονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές κατά περίπτωση διατάξεις.
7. Για την εφαρμογή της προηγουμένης παραγράφου και τη διατήρηση ή μη των ΔΧΑ, υποβάλλεται στο τέλος κάθε έτους ερώτημα από τις Χημικές Υπηρεσίες στα αρμόδια Τελωνεία, σχετικά με την ύπαρξη ή μη σ’ αυτά εκκρεμών παραστατικών (διασαφήσεων, δηλωτικών κ.λ.π.).
Άρθρο 7
Εισαγωγή
1. Για την ορθή διατύπωση του ΔΧΑ λαμβάνονται υπόψη το Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε [Συνδυασμένη Ονοματολογία (Σ.Ο), Καν. (ΕΟΚ) 2658/87, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και ειδικότερα οι γενικοί κανόνες για την ερμηνεία της Συνδυασμένης Ονοματολογίας, οι σημειώσεις των αντίστοιχων τμημάτων και κεφαλαίων, το κείμενο των δασμολογικών κλάσεων, διακρίσεων και κωδικών], οι Επεξηγηματικές Σημειώσεις της Συνδυασμένης ονοματολογίας (Ε.Σ.Σ.Ο/C.N.E.N) και του Εναρμονισμένου Συστήματος (H.S.E.N), το Τελωνειακό Ευρετήριο Χημικών Ουσιών (ECICS), καθώς και οι Κανονισμοί (ΕΚ και ΕΕ), οι Αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Γνωμοδοτήσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Τελωνείων, οι Δεσμευτικές Δασμολογικές Πληροφορίες (Δ.Δ.Π), οι αποφάσεις των Π.Ε.Τ.Α και οι Αποφάσεις και Γνωμοδοτήσεις της Α.Ε.Τ.Α που αφορούν στη δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων. Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη οι Πίνακες κωδικών και φορολογικών επιβαρύνσεων, οι Κανονισμοί επιβολής δασμών αντιντάμπινγκ (όταν περιέχουν τεχνικά χαρακτηριστικά που διαπιστώνονται μέσω χημικής ανάλυσης) και τυχόν απαγορευτικές διατάξεις για την εισαγωγή των ειδών.
2. Κατά τη σύνταξη των ΔΧΑ κατά την εισαγωγή, οι Χημικές Υπηρεσίες προβαίνουν σε δασμολογική περιγραφή των εμπορευμάτων, αναγράφουν τα αναλυτικά στοιχεία που απαιτούνται για την εφαρμογή της Αγροτικής Πολιτικής (γεωργικά στοιχεία κατά την εισαγωγή) και κάθε άλλου εμπορικού μέτρου (π.χ. δασμοί antidumping), τυχόν περιορισμούς ή απαγορεύσεις κατά την εισαγωγή, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο Taric και κάθε άλλο στοιχείο, το οποίο τυχόν ζητείται από τη αρμόδια Τελωνειακή Αρχή σε εφαρμογή της Τελωνειακής Νομοθεσίας. Επίσης, όπου έχει εφαρμογή, αναγράφονται τα στοιχεία (π.χ. αριθμός πρωτοκόλλου) της σχετικής έκθεσης εξέτασης.
Προκειμένου για τα προϊόντα της περιπτώσεως 4 του άρθρου 3 της παρούσας, εκτός της δασμολογικής περιγραφής και των λοιπών κατά τα ανωτέρω στοιχείων, στο ΔΧΑ, αναγράφεται η ακριβής κατηγορία του προϊόντος σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις.
3. Στις περιπτώσεις που κατά την εισαγωγή υφίστανται τυχόν περιορισμοί ή απαγορεύσεις αρμοδιότητας ΓΧΚ, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο Taric, στο ΔΧΑ αναγράφεται κατά περίπτωση η φράση «Επιτρέπεται η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία» ή «Δεν επιτρέπεται η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία».
 4. Κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων προσκομίζονται από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία:
(α) πιστοποιητικό (ή βεβαίωση) εργοστασίου ή του αρμόδιου εμπορικού επιμελητηρίου του τόπου προέλευσης του εμπορεύματος στο οποίο παρέχονται στοιχεία σχετικά με τη σύνθεση του προϊόντος (ανά εμπορική ονομασία)
 (β) τα υπόλοιπα συνοδευτικά έγγραφα που είναι απαραίτητα για τη δασμολογική περιγραφή και τη θέση τους στο δηλούμενο τελωνειακό καθεστώς. Αυτά κατά περίπτωση είναι: παραγωγική διαδικασία, χημικές αναλύσεις, τεχνικές προδιαγραφές, πιστοποιητικά παραγωγού ή/και αρμοδίων αρχών, φύλλα/δελτία δεδομένων ασφαλείας κλπ.
5. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η δασμολογική περιγραφή στο ΔΧΑ γίνεται μόνο από τον έλεγχο του τιμολογίου ή/και των συνοδευτικών εγγράφων (π.χ. επικίνδυνα προϊόντα, αποστειρωμένες φαρμακευτικές πρώτες ύλες, που καταστρέφονται κατά το άνοιγμα της συσκευασίας) αυτό αναγράφεται στο ΔΧΑ.
Άρθρο 8
Ενεργητική και παθητική τελειοποίηση
1. Κατά τη σύνταξη των ΔΧΑ προϊόντων ενεργητικής τελειοποίησης αναγράφονται τα στοιχεία που καθορίζονται στην αντίστοιχη άδεια υπαγωγής στο δηλούμενο καθεστώς.
Τα στοιχεία αυτά κατά περίπτωση μπορεί να είναι:
ποσοστό συμμετοχής πρώτης ύλης στο τελικό προϊόν ή/ και αναλυτικά στοιχεία του προϊόντος ή/και περιγραφή του τύπου του προϊόντος.
Για τη διαπίστωση της ταυτότητας των εμπορευμάτων που εισάγονται με το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή με τα εμπορεύματα που επανεξάγονται με την μορφή μεταποιημένων προϊόντων ή των εμπορευμάτων που εξάγονται προκαταβολικά με το ίδιο καθεστώς, σε συνδυασμό με το σύστημα του συμψηφισμού στο ισοδύναμο, θα πρέπει κυρίως στον τομέα των γεωργικών προϊόντων, να ακολουθούνται οι κατά περίπτωση διαδικασίες που αποδεικνύουν την ύπαρξη της πρώτης ύλης στο μεταποιημένο προϊόν ή για την περίπτωση της προκαταβολικής εξαγωγής, την ταυτότητα των ισοδυνάμων εμπορευμάτων με την πρώτη ύλη που εισάγεται με το καθεστώς.
Επιπλέον για το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή με το σύστημα της προκαταβολικής εξαγωγής, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές διατάξεις για τα ισοδύναμα εμπορεύματα σύμφωνα με το Παράρτημα 74 του Καν.(ΕΟΚ) 2454/93.
2. Κατά την εξαγωγή του είδους που παρήχθη κατά την ενεργητική τελειοποίηση, η Χημική Υπηρεσία, η οποία προβαίνει στον έλεγχο του εξαγόμενου εμπορεύματος μπορεί να ζητήσει, εάν κρίνεται απαραίτητο, μέρος του δείγματος που εισήχθη προς τελειοποίηση από τη Χημική Υπηρεσία, από την οποία εισήχθη το προϊόν που πρόκειται να μεταποιηθεί.
Το μέρος δείγματος αποστέλλεται από τη μια Χημική Υπηρεσία στην άλλη, σε σφραγισμένο περιέκτη ή φάκελλο, αναλόγως της φύσεως του δείγματος, επισημασμένο ως εξής:

«Μέρος του Δείγματος…..της Διασάφησης Τελειοποίησης…… του ….. Τελωνείου….. Το δείγμα ελήφθη από το Χημικό (ονοματεπώνυμο) της …. Χημικής Υπηρεσίας,…
Υπογραφή Χημικού, Ημερομηνία»

3. Κατά την εισαγωγή του είδους που παρήχθη κατά την παθητική τελειοποίηση, η Χημική Υπηρεσία, η οποία προβαίνει στον έλεγχο του εισαγόμενου εμπορεύματος, μπορεί να ζητήσει, εάν κρίνεται απαραίτητο, μέρος του δείγματος που εξήχθη προς τελειοποίηση από τη Χημική Υπηρεσία, από την οποία εξήχθη το προς μεταποίηση προϊόν. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι αντίστοιχες με αυτές της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
Άρθρο 9
Εξαγωγή
1. Κατά τη σύνταξη των ΔΧΑ κατά την εξαγωγή, οι Χημικές Υπηρεσίες προβαίνουν σε δασμολογική περιγραφή των εμπορευμάτων, αναγράφουν τα αναλυτικά στοιχεία που απαιτούνται για την εφαρμογή της Αγροτικής Πολιτικής (επιστροφές κατά την εξαγωγή), τυχόν περιορισμούς ή απαγορεύσεις κατά την εξαγωγή, που έχουν ενσωματωθεί στο Taric και κάθε άλλο στοιχείο, το οποίο τυχόν ζητείται από τη αρμόδια Τελωνειακή Αρχή σε εφαρμογή της Τελωνειακής Νομοθεσίας.
Προκειμένου για τα προϊόντα της περιπτώσεως 4 του άρθρου 3 της παρούσας, εκτός της δασμολογικής περιγραφής και των λοιπών κατά τα ανωτέρω στοιχείων, στο ΔΧΑ, αναγράφεται η ακριβής κατηγορία του προϊόντος σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις.
2. Δεν εκδίδονται προσωρινά ΔΧΑ κατά την εξαγωγή.
3. Για τα προϊόντα που τυγχάνουν επιστροφών κατά την εξαγωγή, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στο Δελτίο Χημικής Ανάλυσης αναγράφονται τα απαιτούμενα στοιχεία για τη χορήγηση των επιστροφών (π.χ. προϊόντα βάσης για τα εκτός Παραρτήματος Ι της Συνθήκης της Ρώμης προϊόντα ή αναλυτικά στοιχεία για προϊόντα της Ονοματολογίας των Επιστροφών).
4. Κατά την εξαγωγή τροφίμων, ο εξαγωγέας οφείλει να προσκομίζει στη Χημική Υπηρεσία υπεύθυνη δήλωση του παρασκευαστή οίκου ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Επιπλέον, οφείλει να προσκομίσει οποιαδήποτε άλλα στοιχεία ζητηθούν κατά περίπτωση.
5. Η εξαγωγή μικροποσοτήτων τυποποιημένων προϊόντων δύναται να πραγματοποιείται στη βάση προσκόμισης υπεύθυνης δήλωσης του εξαγωγέα, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό τελωνειακής συμμόρφωσης του εξαγωγέα και με την επιφύλαξη του άρθρου 13 του Καν. 2913/92, όπως ισχύει.
6. Η δειγματοληψία προς χημική ανάλυση δύναται να πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του εξαγωγέα ή άλλους εγκεκριμένους χώρους, υπό την προϋπόθεση ότι ο εξαγωγέας κατέχει άδεια απλουστευμένης διαδικασίας εκτελωνισμού των εμπορευμάτων στον προσδιοριζόμενο από αυτόν τόπο, σύμφωνα με τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις.
7. Προκειμένου περί εξαγωγών όμοιων εμπορευμάτων (π.χ. τυποποιημένων εμπορευμάτων του ίδιου αποστολέα με τον ίδιο «εμπορικό κωδικό»), αποστέλλονται στη Χημική Υπηρεσία δείγματα για εξέταση και έκδοση του ΔΧΑ σε ορισμένες μόνο πράξεις εξαγωγής, κατά την κρίση της Τελωνειακής Αρχής και με την επιφύλαξη του άρθρου 13 του Καν. 2913/92, όπως ισχύει.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
Άρθρο 10
Γενικά
Σε κάθε περίπτωση αμφισβήτησης, εκ μέρους του ενδιαφερομένου, της δασμολογικής κατάταξης του εμπορεύματος που απορρέει από το περιεχόμενο του ΔΧΑ, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 2960/2001 (Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Τα παραπάνω αφορούν τόσο στην εισαγωγή, όσο στην εξαγωγή και στην τελειοποίηση.
Άρθρο 11
Αμφισβήτηση αποτελεσμάτων εργαστηριακής εξέτασης
1. Στις περιπτώσεις που υπάρχει αμφισβήτηση του εργαστηριακού αποτελέσματος, εφαρμόζονται οι όροι και διαδικασίες που καθορίζονται, από τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, είτε όσον αφορά την επανεξέταση του δείγματος, είτε όσον αφορά την λήψη αποφάσεων ως προς το τελεσίδικο του αποτελέσματος.
2. Στις περιπτώσεις που δεν καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία από τη νομοθεσία και υπάρξει αμφισβήτηση του εργαστηριακού αποτελέσματος, διενεργείται κατά περίπτωση, είτε «Δεύτερη εξέταση προϊόντων προς εισαγωγή κατόπιν επαναδειγματοληψίας», είτε «Εξέταση δεύτερου δείγματος ληφθέντος κατά την αρχική δειγματοληψία». Το πεδίο εφαρμογής της παρούσας παραγράφου και οι διαδικασίες που ακολουθούνται καθορίζονται στο Παράρτημα 1 της παρούσας.
3. Το οριστικό του αποτελέσματος της εξέτασης του δεύτερου δείγματος και της επαναδειγματοληψίας, δεν στερεί από τον ενδιαφερόμενο το δικαίωμα της αμφισβήτησης ενώπιον των αρμοδίων κατ’ άρθρο 28 του Ν.2960/2001 Επιτροπών Τελωνειακών Αμφισβητήσεων (ΠΕΤΑ, ΑΕΤΑ).
4. Η εργαστηριακή εξέταση του δεύτερου δείγματος που αναφέρεται στην παρ. 2 του παρόντος άρθρου πραγματοποιείται κατά κανόνα στη Χημική Υπηρεσία που πραγματοποίησε και την πρώτη εξέταση. Σε περίπτωση κωλύματος της Χημικής Υπηρεσίας (π.χ. βλάβη εξοπλισμού), ενημερώνεται η Διεύθυνση Χημικοτεχνική Δασμολογίου, προκειμένου να ρυθμιστεί η εργαστηριακή εξέταση του δεύτερου δείγματος.
Άρθρο 12
Η αμφισβήτηση εργαστηριακών αποτελεσμάτων σε δείγματα τα οποία αποστέλλονται από Ελεγκτικές Τελωνειακές Αρχές στο πλαίσιο των εκ των υστέρων ελέγχων, ακολουθεί τις παραπάνω διαδικασίες κατά περίπτωση.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ
ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ
Άρθρο 13
Χρόνος φύλαξης δειγμάτων
1. Σε όλες τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες υπάρχει αμφισβήτηση ως προς τη δηλούμενη δασμολογική κατάταξη (π.χ. εκκρεμεί απόφαση ΠΕΤΑ, ΑΕΤΑ), τα δείγματα φυλάσσονται μέχρι να λήξει η υπόθεση.
2. Οι χρόνοι φύλαξης για όλα τα δείγματα, τα οποία λαμβάνονται και αποστέλλονται στις Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ. εις απλούν καθορίζονται στο Παράρτημα 2.
3. Οι χρόνοι φύλαξης του πρώτου και του δεύτερου δείγματος για τα μη ευαλλοίωτα/ ευπαθή προϊόντα που προορίζονται για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή (ενεργητική τελειοποίηση) είναι 1 έτος.
4. Εκτός αν άλλως ορίζεται σε ειδικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, οι χρόνοι φύλαξης του πρώτου και του δεύτερου δείγματος για όλα τα υπόλοιπα δείγματα, τα οποία λαμβάνονται και αποστέλλονται στις Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ. εις διπλούν καθορίζονται στο Παράρτημα 3.
Άρθρο 14
Εξέταση δειγμάτων στα πλαίσια της εργαστηριακής υποστήριξης Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ.
1. Στις περιπτώσεις που στα πλαίσια εργαστηριακής υποστήριξης, μέρος δείγματος αποστέλλεται από μία Χημική Υπηρεσία σε άλλη για συγκεκριμένες εξετάσεις, η υποστηρικτική μονάδα καταστρέφει το υπόλοιπο του δείγματος, αμέσως μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της εξέτασης. Υπεύθυνη για τη φύλαξη και την καταστροφή του δείγματος είναι η αποστέλλουσα Χημική Υπηρεσία, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα κατά περίπτωση στο Κεφάλαιο Γ΄ του παρόντος.
2. Σε κάθε περίπτωση, η Χημική Υπηρεσία που αποστέλλει δείγματα σε άλλη Χημική Υπηρεσία για εργαστηριακή υποστήριξη, οφείλει να κοινοποιεί στην υποστηρίζουσα Υπηρεσία όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ή έγγραφα που αφορούν το υπό εξέταση δείγμα.
Άρθρο 15
Πρόσθετες διατάξεις για το χρόνο διατηρησιμότητας των δειγμάτων και τη φύλαξή τους
1. Τα τελωνειακά δείγματα πάσης φύσεως μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν κρίνεται απαραίτητο από τον Προϊστάμενο της αντίστοιχης Υπηρεσίας του Γ.Χ.Κ. ή αν ζητείται σχετικά από τις Τελωνειακές Αρχές. Οι χρόνοι φύλαξης των δειγμάτων μπορούν να μειωθούν στις περιπτώσεις που η Χημική Υπηρεσία ενημερώνεται από τις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές ότι έχει λήξει η υπόθεση.
2. Τα δείγματα φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ταυτότητα, ακεραιότητα και ασφάλεια των δειγμάτων. Η πρόσβαση στους χώρους αυτούς είναι ελεγχόμενη και επιτρέπεται μόνο στα μέλη του προσωπικού της αρμόδιας Υπηρεσίας του Γ.Χ.Κ. που έχουν σχετική εξουσιοδότηση από τον Προϊστάμενο της Χημικής Υπηρεσίας.
3. Ο Προϊστάμενος της κατά περίπτωση αρμόδιας Υπηρεσίας του Γ.Χ.Κ. μεριμνά για την εκκαθάριση και καταστροφή των εξετασθέντων δειγμάτων κατά τα προβλεπόμενα από το άρθρο 13 της παρούσας.
4. Με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας, εφ’ όσον ο ενδιαφερόμενος ή ο εκπρόσωπός του επιθυμεί την επιστροφή του δείγματος ή του υπολοίπου του και η επιστροφή έχει ζητηθεί κατά την προσκόμιση του δείγματος, γίνεται πράξη επιστροφής, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και την υπογραφή του παραλαμβάνοντος το δείγμα εξουσιοδοτημένου προσώπου καθώς και την ημερομηνία παραλαβής αυτού. Στις περιπτώσεις αυτές ο ενδιαφερόμενος παραιτείται του δικαιώματος της επανεξέτασης του δείγματος, εάν υπάρξει αμφισβήτηση του εργαστηριακού αποτελέσματος.
5. Δείγματα καυσίμων, λοιπά εύφλεκτα, εκρηκτικά, διαβρωτικά, δηλητηριώδη, αναδίδοντα ατμούς και εν γένει επικίνδυνα υλικά , εφόσον είναι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και εφόσον δεν υπάρχει διαφωνία στην δασμολογική περιγραφή, αμέσως μετά την έκδοση του ΔΧΑ, μπορούν να επιστραφούν ενυπόγραφα στον παραλήπτη ή στον αντιπρόσωπό του ο οποίος οφείλει να είναι ενήμερος για την ορθή τους διαχείριση. Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία στην εμπορευματολογική περιγραφή μεταξύ Γ.Χ.Κ. και του ενδιαφερομένου ή απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία ή διόρθωση ενδείξεων στη συσκευασία του εμπορεύματος, το δείγμα φυλάσσεται μέχρι να λήξει η υπόθεση. Μετά τη λήξη της υπόθεσης ακολουθείται η διαδικασία διαχείρισης τοξικών αποβλήτων του Γ.Χ.Κ.
6. Δείγματα παντός τύπου, των οποίων ζητείται η επιστροφή από τις Τελωνειακές Αρχές, επιστρέφονται σε αυτές με σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
Άρθρο 16
Πιστοποιητικά Εξαγωγής ή ελέγχου,
Πιστοποιητικά ελεύθερης κυκλοφορίας/πώλησης και Βεβαιώσεις Συμμόρφωσης
1. Στα πλαίσια της παροχής της συνδρομής του σε οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες για την επίλυση χημικών ή τεχνικών ζητημάτων, τo ΓΧΚ μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικά και βεβαιώσεις συμμόρφωσης σχετικές με το πεδίο αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων του.
2. Η έκδοση πιστοποιητικών από τις υπηρεσίες του ΓΧΚ βρίσκει εφαρμογή κυρίως κατά την εξαγωγή, με σκοπό τη διευκόλυνση των εξαγωγέων και την προώθηση των εξαγωγών.
Τα πιστοποιητικά καλούνται κατά περίπτωση «Πιστοποιητικά Ελέγχου» ή «Πιστοποιητικά Εξαγωγής», ώστε να γίνεται διάκριση με τα «Πιστοποιητικά» που χορηγούν οι Φορείς Πιστοποίησης κατά την πιστοποίηση προϊόντων. Κατά περίπτωση μπορεί να συνδυάζονται με τη λέξη «Πιστοποιητικό» εξειδικευμένοι όροι, που δείχνουν τη συμμόρφωση του προϊόντος με συγκεκριμένη νομοθεσία π.χ. «Πιστοποιητικό καταλληλότητας για υλικά σε επαφή με τρόφιμα»
3. Εκτός από πιστοποιητικά ελέγχου ή εξαγωγής, το ΓΧΚ εκδίδει:
— «Πιστοποιητικά ελεύθερης κυκλοφορίας/πώλησης»
— «Βεβαιώσεις Συμμόρφωσης»
Στα έγγραφα αυτά διατυπώνονται συμπεράσματα με παροχή γνωμοδότησης, χωρίς εξέταση του δείγματος, αλλά με συνεκτίμηση υπεύθυνης δήλωσης του ενδιαφερομένου και άλλων στοιχείων (π.χ. νομικών διατάξεων, βιβλιογραφίας κλπ).
Στα «Πιστοποιητικά ελεύθερης κυκλοφορίας/πώλησης» και στις «βεβαιώσεις συμμόρφωσης»:
(α) Εξετάζεται ως προς την υφιστάμενη νομοθεσία η σύνθεση του προϊόντος και διατυπώνεται εκ μέρους του ΓΧΚ η γνωμάτευση/γνώμη για τη συμμόρφωσή του με τα αντίστοιχα νομοθετικά όρια ή με τις σχετικές προδιαγραφές και επομένως με τη δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας/κυκλοφορίας του στη χώρα μας
(β) Σε ορισμένες περιπτώσεις διατυπώνεται εκ μέρους του ΓΧΚ η γνωμάτευση/γνώμη για συμμόρφωση της επισήμανσης του προϊόντος.
4. Η ύπαρξη βεβαίωσης συμμόρφωσης ή πιστοποιητικού ελεύθερης κυκλοφορίας/πώλησης δεν αποστερεί τη Χημική Υπηρεσία, από την οποία γίνεται η εξαγωγή, από το δικαίωμα διενέργειας εξετάσεων σε σχετικά δείγματα εξαγωγής, αν κρίνεται απαραίτητο.
5. Οι διαδικασίες έκδοσης και η μορφή των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων συμμόρφωσης, που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους περιγράφονται κατά περίπτωση, είτε σε σχετικές Υπ. Αποφάσεις, είτε σε κατευθυντήριες οδηγίες των αρμοδίων Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Γ.Χ.Κ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 17
Καταργούμενες Διατάξεις
Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας καταργούνται
(1) οι αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών
(α) με αριθμό 14871/363/13−8−1981 (ΦΕΚ 477Β΄/18.8.1981) «περί διαδικασίας εξετάσεως τελωνειακών δειγμάτων υπό των Χημικών Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ»
(β) με αριθμό 3024187/1595/0099/22−12−2000 (ΦΕΚ 1568Β΄/22.12.2000) σχετικά με «Διαδικασίες εξετάσεως, χρονικών ορίων διαφύλαξης τελωνειακών δειγμάτων από τις Χημικές Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ.και καθορισμός διαδικασιών αμφισβητήσεων και τρόπου έκδοσης δελτίων χημικής αναλύσεως»
(2) το άρθρο 18 της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Προεδρίας της Κυβερνήσεως με αριθμό 0780/444, Φ.Ε.Κ 841/Β/4.12.86.
Άρθρο 18
Έναρξη ισχύος
1.Τα προσαρτημένα στην παρούσα Παραρτήματα (1), (2) και (3) αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα αυτής.
2. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την ημέρα δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σ__

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση

Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου