Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΔΗΛΩΤΙΚΟ ΦΟΡΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ Μάθημα (7) 16 Μαΐου 2014


ΔΗΛΩΤΙΚΟ ΦΟΡΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ Μάθημα (7) 16 Μαΐου 2014 (αποσπάσματα)


ΔΗΛΩΤΙΚΟ ΦΟΡΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ Μάθημα (7) 16 Μαΐου 2014 (αποσπάσματα)

1.1. Έννοια δηλωτικού.

Το δηλωτικό εισαγωγής εμπορευμάτων (SUMMARY DΕCLΑRΑΤΙΟΝ) αποτελεί την έγγραφο δήλωση του μεταφορέα προς το Τελωνείο για τα εμπορεύματα που μεταφέρει. από το εξωτερικό. Η υποχρέωση και σύνταξη του δηλωτικού εισαγωγής είναι αποτέλεσμα του ελληνικού και όχι μόνο φορολογικού συστήματος το οποίο σε υποχρεώνει  σε κατάθεση δηλώσεων.

Το δηλωτικό εισαγωγής αποτελεί το ένα από τα δύο (το άλλο είναι η διασάφηση) βασικά τελωνειακά παραστατικά έγγραφα στην εξέλιξη της τελωνειακής διαδικασίας και συναλλαγής.

Είναι το έγγραφο που πολλές φορές δημιουργεί σύγχυση σε όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις πολλές αρχές που κατατίθεται. Πέρα από την πρόληψη της φοροδιαφυγής στα Τελωνεία, κοινώς λαθρεμπορία, τα άλλα είδη δηλωτικών εισαγωγής, συντάσσονται για λόγους διευκόλυνσης της μεταφοράς, για λόγους υγειονομικής προστασίας, για λόγους κρατικής άμυνας, για λόγους αποθήκευσης, για λόγους  τιμολόγησης κλπ

Η δήλωση αυτή, γνωστή και ως συνοπτική δήλωση (Έντυπο Νο 1)  κατατίθεται αμέσως με την προσκόμιση των εμπορευμάτων και το αργότερο μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα της άφιξης των εμπορευμάτων. Σε αντίθεση με τη διασάφηση που είναι δήλωση λεπτομερή των εμπορευμάτων, όπου βεβαιώνονται από την Τελωνειακή αρχή οι δασμοί και λοιποί φόροι.

Το τελωνειακό δηλωτικό εισαγωγής εμπορευμάτων μπορεί να δοθεί από τον πλοίαρχο του πλοίου ή το Ναυτικό Πρακτορείο προς το Τελωνείο και με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.
Η επικοινωνία που πραγματοποιείτε μεταξύ του Η/Υ του πλοίου και του υπολογιστικού - επικοινωνιακού συστήματος της τελωνειακής διεύθυνσης επιτρέπει τη διαβίβαση των τελωνειακών στοιχείων για τη συμπλήρωση του τελωνειακού δηλωτικού εισαγωγής εμπορευμάτων.
Τέτοιες ηλεκτρονικές πληροφορίες συμπληρώνουν και τα λοιπά πληροφοριακά έντυπα που χρειάζεται η τελωνειακή αρχή, όπως κατάλογος μελών πληρώματος κλπ., προκειμένου να επιτραπεί σε ένα πλοίο η ελευθεροεπικοινωνία.
Στο χώρο της αεροπορικής μεταφοράς ο Διεθνής Αεροπορικός Μεταφορικός Οργανισμός (IΑΤΑ) σε συνεργασία με το Συμβούλιο Τελωνειακής Συνεργασίας (CCC), ο σημερινός Παγκόσμιος Οργανισμός τελωνείων (WORLD CUSTOMSORGANIZATION-WCO) μεταξύ άλλων απεδέχτηκε τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών:
α) Υιοθέτηση της σύστασης εκ μέρους του Συμβouλίου Τελωνειακής Συνεργασίας για ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τελωνειακών αρχών και αεροπορικών γραμμών.
β) Υιοθέτηση της σύστασης εκ μέρους της ΙΑ Τ Α για ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ αεροπορικών γραμμών και τελωνειακών αρχών και
γ) Δημιουργία έκδοσης δύο βιβλίων που θα βοηθήσουν τα δύο μέρη για την ανταλλαγή των ηλεκτρονικών δεδομένων.

Να τονισθεί εδώ ιδιαίτερα ότι η τελωνειακή υπηρεσία πρέπει να ρίξει το βάρος στην αυστηρή εφαρμογή των διαδικασιών στα τελωνειακά καθεστώτα (PROCEDURE) ώστε προληπτικά να αποτρέψει επiδοξους φοροφυγάδες μια και πρέπει  να τηρηθούν δυο βασικές αρχές του  μοντέρνου διεθνούς εμπορίου. Πρώτον η ταχύτητα διεκπεραίωσης της τελωνειακής διαδικασίας και δεύτερον η ελάττωση του εισαγωγικού δασμού στην εισαγωγή των αλλοδαπών προϊόντων.

Η εφαρμογή των διαδικασιών θα στηρίζεται στην αρχή του «καθορισμένου συναλλασσόμενου» και θα επιτρέπει την πρόληψη αλλά και την καταστολή.

Το δηλωτικό στο ουσιαστικό μέρος του, αποτελεί καταγραφή των φορτωτικών ή και δελτίων αποστολής που έχει εκδώσει ο πλοίαρχος ή οι πράκτορές του, για το φορτίο που μεταφέρει από κάθε είδος εμπορεύματος.

Η εκφόρτωση και παράδοση των εμπορευμάτων  για προσωρινή εναπόθεση γίνεται στους τελωνειακούς ιδιόκτητους χώρους ή στους χώρους των Γενικών Αποθηκών ή στις ιδιωτικές προσωρινές αποθήκες ή στους χώρους των Λιμενικών Ταμείων και σύμφωνα με τους κανονισμούς των εν λόγω αποθηκών.


Σύμφωνα με την επίσημη Τελωνειακή Ορολογία του Συμβουλίου Τελωνειακής Συνεργασίας στις Βρυξέλλες, με σημερινή ονομασία Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (WCO) τα δηλωτικά έχουν την εξής ορολογία:

Α) Δήλωσις (declaration)
Πράξις έγγραφος ή προφορική περιέχουσα τας απαιτουμένας υπό του Τελωνείου πληροφορίας,
Σημείωσις: Αι δηλώσεις δια το Τελωνείον δύνανται να διακριθούν εις δύο κυρίας κατηγορίας, περιλαμβανούσας, η μία τας δηλώσεις τας αναφερομένας εις το μέσον μεταφοράς και εις το φορτίον εν τω συνόλω (Δήλωσις κατά την άφιξιν του πλοίου – «ή δηλωτικόν»  του πλοίου. Γενική δήλωσις  του αεροσκάφους- ή δε άλλη τας δηλώσεις τας αναφερομένας εις τα εμπορεύματα τα αποτελούντα μέρος μιας συγκεκριμένης αποστολής (διασαφήσεις εμπορευμάτων) (goods declarations).

Β) Δήλωσις γενική του αεροσκάφους (Aircraft general declaration)
Δήλωσις χρησιμοποιούμενη συμφώνως προς τας διατάξεις του Παραρτήματος 9 της Συνθήκης περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας. Το έντυπον τούτο περιλαμβάνει πληροφορίας σχετικάς με το  αεροσκάφος, το δρομολόγιον, το πλήρωμα, τους επιβάτας και την υγιειονομικήν κατάστασιν   αυτών.
Σημείωσις: Εις μερικάς χώρας είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ειδικά έντυπα δια τον αυτόν σκοπόν.

Γ) Δήλωσις κατά την άφιξιν του πλοίου («Δηλωτικόν» του πλοίου) Shipsarrival declaration
Πάσα δήλωσις γινομένη ή παρουσιαζομένη υπό του πλοιάρχου εις τας τελωνειακάς αρχάς κατά την άφιξιν ή, εις τινάς περιπτώσεις και προ της αφίξεως του πλοίου εις τον λιμένα, η οποία περιλαμβάνει τα στοιχεία τα αφορώντα το πλοίον, το ταξείδιον, το φορτίον, τα εφόδια, το πλήρωμα και τους επιβάτας αυτού.
Σημείωσις: Οι ιδιαίτεροι τύποι της Δηλώσεως κατά την άφιξιν του πλοίου (του «Δηλωτικού» του πλοίου) προσδιορίζονται ειδικώτερον υπό τας ονομασίας :
Δήλωσις (δηλωτικόν) στοιχείων αφορώντων το πλοίον (άφιξις)
Δήλωσις (δηλωτικόν) του φορτίου.
Δήλωσις (σημείωμα) τροφών και εφοδίων του  πλοίου (άφιξις)[1]
Δήλωσις (κατάστασις) αντικειμένων (ειδών προσωπικής χρήσεως) και εμπορευμάτων ανηκόντων εις τα μέλη  του πληρώματος του πλοίου και  
Δήλωσις (δηλωτικόν) αποσκευών επιβατών (άφιξις).

Δ) Δήλωσις (Δηλωτικόν) Αποσκευών επιβατών πλοίου (άφιξις) Shipspassengersbaggage declaration (inwards)
Δήλωσις γινομένη κατά την άφιξιν πλοίου περιλαμβάνουσα στοιχεία αιτούμενα υπό του Τελωνείου εν σχέσει με τας αποσκευάς των επιβατών αυτού.
Σημείωσις: Η δήλωσις αύτη δυνατόν να απαιτείται όπως γίνεται επί ιδιαιτέρου εντύπου ή να περιλαμβάνεται εις το έντυπον της Δηλώσεως (Δηλωτικόν) του φορτίου του πλοίου. Εις μερικάς χώρας και εις ειδικάς τινάς περιπτώσεις δεν απαιτείται υποβολή δηλώσεως  αποσκευών επιβάτου.

Ε) Δήλωσις (Διασάφησις) εμπορευμάτων  (εισαγωγήν) Goods declaration(inwards)
Πράξις συντασσομένη εις προκαθωρισμένον υπό του Τελωνείου τύπου, δι ης τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα υποδεικνύουν το εφαρμοστέον συγκεκριμένως, εις τα εμπορεύματα τελωνειακόν καθεστώς   αναλόγως του δηλουμένου προορισμού αυτών  και παρέχουν τα στοιχεία, άτινα ζητεί το Τελωνείον, δια την εφαρμογήν του τελωνειακού τούτου καθεστώτος.
Σημείωσις: Τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, αναλόγως της χώρας, δυνατόν να είναι ο εισαγωγεύς, ο κύριος των εμπορευμάτων, ο παραλήπτης, ο μεταφορεύς κλπ ή ο νόμιμος αντιπρόσωπος αυτών.    

Στ) Δήλωσις (Δηλωτικόν) στοιχείων αφορώντων το πλοίον (άφιξις) Declaration of ships particulars (inwards)
Δήλωσις υποβαλλομένη κατά την άφιξιν του πλοίου και περιέχουσα στοιχεία αιτούμενα υπό του Τελωνείου εν σχέσει με αυτό τούτο το πλοίον : πχ εθνικότης νηολόγιον, εξαρτήματα και παραρρύματα, ταξίδιον. Λιμένες προσεγγίσεως κλπ.
Σημείωσις: Η δήλωσις δυνατόν να μη είναι υποχρεωτική εν τω συνόλω της. Οσάκις απαιτείται, δυνατόν να είναι, και συνήθως είναι ενσωματωμένη εις ειδικά υπηρεσιακά έντυπα γενικωτέρου περιεχομένου.

Ζ) Δήλωσις τελωνειακή διεθνής,τύπου (έντυπον) TIF International Customs declaration form TIF
Εντυπον χρησιμοποιούμενον δια την μεταφοράν εμπορευμάτων  και αποσκευών υπό καθεστώς τελωνειακής διαμετακομίσεως  σιδηροδρομικώς, προβλεπόμενον υπό των δύο Διεθνών Συμβάσεων της Γενεύης της 10ης Ιανουαρίου 1952 προς διευκόλυνσιν της διελεύσεως δια των συνόρων:
1) εμπορευμάτων
2) επιβατών και αποσκευών διακινουμένων δια του σιδηροδρόμου.
Το έντυπον τούτο περιλαμβάνει σύντομον περιγραφήν των εμπορευμάτων  ή των αποσκευών και ανάληψιν υποχρεώσεως εκ μέρους της σιδηροδρομικής υπηρεσίας να προσκομίση ταύτα εις τον τόπον προορισμού με τας τελωνειακάς  σφραγίδας αλυμάντους.  

Η) Δήλωσις (δηλωτικόν) του φορτίου (Freight declaration)
Γενικός όρος χρησιμοποιούμενος δι έγγραφα παρέχοντα εις το Τελωνείον στοιχεία  απαιτούμενα υπ αυτού και αφορώντα το φορτίον το μεταφερόμενον υπό πλοίων αεροσκαφών, σιδηροδρόμων, αυτοκινήτων, ποταμοπλοίων κλπ.
Σημείωσις:   Η φύσις και το περιεχόμενον της δηλώσεως ταύτης δυνατόν να ποικίλη κατά χώρας ή αναλόγως προς το χρησιμοποιούμενον μεταφορικόν μέσον. Αι σχετικαί με το φορτίον δηλώσεις περιλαμβάνουν ειδικώτερον: είδος, αριθμόν, σημεία και αριθμούς των δεμάτων ή άλλων δοχείων, σύντομον περιγραφήν των εμπορευμάτων, μικτόν βάρος κλπ. Η περιγραφή του φορτίου θα συμπληρωθή μεταγενεστέρως δια των Δηλώσεων (Διασαφήσεων) των εμπορευμάτων  (άφιξις).

Θ) Δήλωσις (σημείωμα) τροφών και εφοδίων πλοίου (άφιξις) Ships storesdeclaration (inwards)
Δήλωσις γινομένη κατά την άφιξιν του πλοίου διαλαμβάνουσα στοιχεία αιτούμενα υπό του Τελωνείου εν σχέσει με τα εφόδια του πλοίου, τα είδη δηλονότι άτινα προορίζονται να χρησιμοποιηθώσιν επί του πλοίου, οία τα αναλώσιμα είδη, τα διατιθέμενα προς πώλησιν εις τους επιβάτας, τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά και τα παραρρύματα του πλοίου.
Σημείωσις: Υπό την έννοιαν της Δηλώσεως (Σημειώματος) τροφών και εφοδίων του πλοίου (άφιξις) μερικαί χώραι αξιούν την υποβολήν ιδιαιτέρων δηλώσεων δια τον καπνόν, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα ανταλλακτικά, τα παραρρύματα κλπ. Ετεραι χώραι ζητούν όπως τινές ή άπασαι αι ανωτέρω πληροφορίαι περιλαμβάνωνται εις την Δήλωσιν (Δηλωτικόν ) του φορτίου του πλοίου.

Ι) Δηλωτικόν εμπορευμάτων  πλοίου (άφιξις) Ships commercialmanifest (inwards).
Εγγραφον περιλαμβάνον πίνακα των εμπορευμάτων  των αποτελούντων το φορτίον του πλοίου κατά την άφιξιν αυτού εις την τελωνειακήν θαλασσίαν ζώνην. Το έγγραφον τούτο όπερ παρέχει και εμπορικά στοιχεία επί των εμπορευμάτων, χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον παρά του Τελωνείου.
Σημείωσις: Εις τας περισσοτέρας χώρας, ο πλοίαρχος θεωρείται υπεύθυνος δια την ακρίβειαν του περιεχομένου του εγγράφου τούτου. Εις τινάς χώρας τα στοιχεία τα απαιτούμενα υπό του Τελωνείου, καθορίζονται δια νόμου.

Ια) Δηλωτικόν φορτίου αεροσκάφους. Aircraft cargo manifest.
Εγγραφον χρησιμοποιούμενον συμφώνως προς τας διατάξεις του Παραρτήματος 9 της Συμβάσεως περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας. Το έγγραφον τούτο παρέχει πληροφορίες σχετικάς με το μεταφερόμενον υπό του αεροσκάφους εμπόρευμα.
Σημείωσις: Εις τινάς χώρας δυνατόν να χρησιμοποιηθούν δια τον αυτόν σκοπόν ειδικά έγγραφα προβλεπόμενα υπό της εσωτερικής αυτών νομοθεσίας.


Μια καταγραφή των ποικιλιών του δηλωτικού εμπορευμάτων (CARGOΜΑΝΙFΕSΤ) από αυτά που κυκλοφορούν σε όλη την κοινότητα της μεταφοράς (TRAΝSΡΟRΤΑΤΙΟΝ COMMUNITY) μπορεί να έχει ως εξής:
  Το τελωνειακό δηλωτικό εισαγωγής εμπορευμάτων αποτελεί το κυρίαρχο είδος δηλωτικού για την αποτροπή της φοροδιαφυγής των εισαγομένων εμπορευμάτων.
  Το δηλωτικό εισαγωγής εμπορευμάτων φορτωτικής συμφόρτωσης (CONSOLCARGO MANIFEST) αποτελεί το δηλωτικό που κυκλοφορεί μεταξύ των διαμεταφορέων (δευτερογενείς και τριτογενείς μεταφορείς) (Έντυπο Νο 2)
  Το δηλωτικό εξαγωγής εμπορευμάτων (ΕΧPORT CARGO MANIFEST).Χρησιμεύει περισσότερο για τακτοποίηση των φορτίων εξαγωγής μεταξύ των ναυτιλιακών γραμμών, του Εμπορευματικού Σταθμού και Τελωνείου παρά σαν αποτρεπτικό μέσο φοροαποφυγής. (Έντυπο Νο3) (παράγραφος 3 του άρθρου 70) Ένα δηλωτικό εξαγωγής για μια αμαξοστοιχία, για ένα αυτοκίνητο για ένα πλοίο και ένα αεροπλάνο.

 Το δηλωτικό εισαγωγής εμπορευμάτων για την α) Λιμενική Υπηρεσία [2] β) Υγειονομική Υπηρεσία και γ) Υπηρεσία περιορισμών και απαγορεύσεων. Η ονομασία και μόνο μας δίνει και την χρησιμότητα σύνταξης τέτοιας μορφής δηλωτικού. Συνήθως είναι αντίγραφα των δηλωτικού εισαγωγής για το Τελωνείο.
 Το δηλωτικό εμπορευμάτων μετά ναύλου (FRΕΙGΗT ΜΑΝΙFΕSΤ).  Ένα δηλωτικό που μεταξύ των άλλων έχει και τα εξής συμπληρωματικά στοιχεία. Διαστάσεις των φορτίων με τον αντίστοιχο ναύλο που οφείλει να πληρώσει ο παραλήπτης του φορτίου. Τέτοια δηλωτικά που έχουν προορισμό τη διακίνηση και έλεγχο του φορτίου σε επίπεδο μεταφορέων έχουν και τις εξής πληροφορίες: Στοιχεία φορτωτή και παραλήπτη. Σημείωση των επικίνδυνων φορτίων. Σε μερικά μάλιστα μέσα  μεταφοράς παίρνει το θέμα επισημότητα, όπως στην αεροπορική μεταφορά. Σημείωση για το βαρέα αντικείμενα και για άλλα αντικείμενα διαστάσεων μη φυσιολογικών. (Έντυπο Νο 4)
  Το προξενικό δηλωτικό καιρών παρελθόντων, όταν οι μεταφορές παρακολουθούντο  βήμα προς βήμα και είχε μεγάλη σημασία  το χάσιμο και μιας δραχμής  φόρου, με έλεγχο του μεταφορικού μέσου (πλοίου κλπ) από το λιμάνι φόρτωσης με θεώρηση του δηλωτικού από Προξενείο, Λιμενική Αρχή κλπ.

  Το Δελτίο κινήσεως για άφιξη θαλαμηγών  από το εξωτερικό. Το δελτίο  πρέπει να κατατεθεί εντός 12ωρών από την άφιξη αφού θεωρηθεί πρώτα από τη Λιμενική Αρχή και επέχει θέση δηλωτικού.
 Κατάσταση εις 4πλού για τα  Πολεμικά Πλοία όταν έχουν να εκφορτώσουν φορτία από το εξωτερικό. Η κατάσταση αυτή επέχει θέση δηλωτικού.
Έγγραφο για συμμαχικά πλοία από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα σχετικά εφόδια που εκφορτώνουν. Αυτό το έγγραφο επέχει θέση  δηλωτικού.




[1] ΕΔΥΟ Τ559/ 27/ Πολ 25/ 5-2-73 Περί υιοθετήσεως ενίων υποδειγμάτων Τελωνειακών εντύπων προταθέντων από του IMCO

1.Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Συμβουλευτικός  Οργανισμός (IMCO)  εν τη προσπαθεία του όπως ενωποιήση τα κατά την είσοδο του πλοίου εις τους λιμένας απαιτούμενα Τελωνειακά έγγραφα, επί τω τέλει διευκολύνσεως και επιταχύνσεως της διεθνούς θαλάσσιας μεταφοράς εξεπόνησε τυποποιημένα έντυπα άτινα εν συνεχεία υπέβαλε προς υιοθέτησιν  εις τα Κράτη μέλη αυτού.

2. Εκ των υπό του IMCO  προταθέντων εντύπων Τελωνειακών εγγράφων, δια της ως άνω Υπουργικής Αποφάσεως υιοθετούνται, παρ ημίν τα έντυπα δια τας υπό της παραγράφου 3 του άρθρου 16 του Τελωνειακού Κώδικος προβλεπομένας σημειώσεις  εφοδίων πλοίου (Ships stores  declaration) και ατομικών ειδών πληρώματος (crews effects declaration).

3. Κατόπιν τούτου από της 1ης Απριλίου 1973, ημερομηνίας ενάρξεως της ως άνω αποφάσεως,  ο πλοίαρχος ή ο εξουσιοδοτημένος Πράκτωρ οιουδήποτε πλοίου εισεργομένου εις Ελληνικόν Λιμένα υποχρεούται, όπως καταθέση εις Τελωνείον εισόδου τας  εν λόγω “Σημειώσεις” δια τα εφόδια του πλοίου και δι όσα είδη φέρουν δι ιδίαν χρήσιν των τα πληρώματα, επί εντύπων πανομοιοτύπων κατά τα στοιχεία, τας διαστάσεις και την γραμμογράφησιν των, προς τα ως άνω καθιερούμενα νέα έντυπα IMCO (Fal 3 και  4)  άτινα διαδιβάζονται προσηρτημένως τη παρούση.

4. Τα εν λόγω έντυπα θα εκτυπούνται μερίμνη και δαπάναις των ενδιαφερομένων ναυτιλιακών  επιχειρήσεων και ναυτικών Πρακτορείων και θα παρέχωνται υπό τούτων εις του πλοιάρχους και πράκτορες των πλοίων των.

ΕΔΥΟ Σ 2563/28/Πολ  122/31-3-73
Οδηγίαι επί του τρόπου συμπληρώσεως των εντύπων δια τα δηλωτικά εφοδίων πλοίων και ατομικών ειδών πληρώματος.

1. Αμφότερα τα περί ων πρόκειται έντυπα δια τας Σημειώσεις εφοδίων πλοίου και ατομικών ειδών πληρώματος θα συνοδεύονται πάντοτε υπό υπευθύνου δηλώσεως  του πλοιάρχου, συντεταγμένη κατά το συνημμένον υπόδειγμα, εν η θα διαλαμβάνωνται αναλυτικώς τα είδη τα προοριζόμενα δια την συντήρησιν του πλοίου ή τας ανάγκας του πληρώματος εντός του πλοίου, άτινα θα παραμένουν υπ’ ευθύνη αυτού ασφράγιστα.

2. Όσον αφορά τον τρόπον συμπληρώσεως των ως άνω εντύπων, παρέχονται αι ακόλουθοι οδηγίαι:

α) Το έντυπον, δια την Σημείωσιν των εφοδίων του πλοίου Ship stores declaration  θα συμπληρούται κατά το συνημμένο υπόδειγμα Α με τα εν αυτώ διαλαμβανόμενα είδη, το ενεργούν δε την  επίσκεψιν του πλοίου, κατά τον κατάπλουν τούτου, Τελωνειακόν όργανον, μετά σφράγισιν απάντων των εν τω εν λόγω εντύπω αναφερομένων ειδών θα καταχωρίζη εις την δεξιάν στήλην τούτου την πράξιν «Παρέμειναν υπ’ ευθύνη του πλοιάρχου ασφράγιστα τα εις την συνημμένη υπεύθυνην δήλωσιν αυτού, αναλυτικώς αναγραφόμενα είδη πλοίου και πληρώματος».

β) Το  έντυπον δια το Δηλωτικόν των ατομικών ειδών πληρώματος (crews effects declaration) θα συμπληρούται κατά τα στοιχεία του καθιερωθέντος εντύπου του IMCO συν τη αναγραφή εν αυτώ εν επικεφαλίδι της ενδείξεως «ΕΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΕΛΩΝΙΣΜΟΝ» ή «ΕΙΔΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ» αναλόγως του αν διαλαμβάνη είδη προοριζόμενα προς τελωνισμόν ή τοιαύτα παραμένοντα επί του πλοίου, έναντι δε εκάστου ονόματος μέλους οικείαν στήλη του εντύπου τα παρ’ αυτού κομιζόμενα είδη (ήτοι ραδιόφωνον, μαγνητόφωνον κλπ) το σύνολον των οποίων θα κλείεται δια καμπύλης γραμμής ως πχ τα συνημμένα υποδείγματα Β και Γ.

Επί αμφοτέρων των ως άνω περιπτώσεων τα είδη του πληρώματος θα σφραγίζονται πλην των εν τη ρηθείση υπευθύνω δηλώσει του πλοιάρχου διαλαμβανομένων ειδών, άτινα θα παραμένουν υπ’ ευθύνη αυτού ασφράγιστα.

3. Παραλλήλως με τα ως άνω έντυπα, κρίνεται απαραίτητος, επί τω τέλει διευκολύνσεως της Τελωνειακής Υπηρεσίας, η υπό του πλοιάρχου υποβολή ονομαστικής καταστάσεως των μελών του πληρώματος, περιέχουσα τα ονοματεπώνυμον, βαθμόν, εθνικότητα, αριθ. διαβατηρίου, ή ναυτικού φυλλαδίου, δ/νσιν κατοικίας κλπ στοιχεία αφορώντα εις το πλήρωμα.   

[2] Κανονισμός και Τιμολόγια Εργασιών Φορτοεκφορτώσεων και Μεταφορών ΟΛΠ άρθρο 7 περιπ 2
«2. Δηλωτικόν εμπορευμάτων
Τούτο απαιτείται δι' άπαντα τα πλοία ανεξαρτήτως προελεύσεως ή προορισμού:

α) Κατατίθεται τοιούτον εισαγωγής ή εξαγωγής εις όσα αντίγραφα απαιτούνται υπό της αρμοδίας Υπηρεσίας του ΟΛΠ και εντός των κάτωθι προθεσμιών:
>>αα) Δια πλοία προελεύσεως ή προορισμού λιμένων Μεσογείου,  Ερυθράς και Ευξείνου, το μεν εισαγωγής εντός 6 ωρών από του κατάπλου, το δε εξαγωγής εντός 48 ωρών από του απόπλου.
αβ) Δια πλοία προελεύσεως ή προορισμού λοιπών λιμένων εξωτερικού, το μεν εισαγωγής 24 ώρας το βραδύτερον προ του κατάπλου, το δε εξαγωγής εντός 48 ωρών από του απόπλου.
αγ) Δια πλοία προελεύσεως ή προορισμού λιμένων εσωτερικού, το μεν εισαγωγής εντός 2 ωρών από του κατάπλου, το δε εξαγωγής εντός 48 ωρών από του απόπλου.

β) Το δηλωτικόν εισαγωγής ή εξαγωγής εμπορευμάτων εξωτερικού δέον να είναι ακριβές αντίγραφον του υποβαλλομένου εις τας Τελωνειακάς αρχάς τοιούτου. Ειδικώτερον εις το δηλωτικόν εισαγωγής δέον να αναγράφονται σαφώς αι ακόλουθαι ενδείξεις:
βα) Ο όρος υπό τον οποίον κομίζεται το φορτίον (S.P. ή F.I.O.).
ββ) Τα προς μεταφόρτωσιν εμπορεύματα κατά στίχον, δυνάμενα εν περιπτώσει μη αναγραφής της ενδείξεως εις το δηλωτικόν, να δηλωθούν και εκ των υστέρων δια συμπληρωματικού εγγράφου (επιστολής) εφ' όσον όμως δεν ήρξατο, εν τω μεταξύ, η εκφόρτωσίς των.
βγ) Τα TRANSIT εμπορεύματα κατά στίχον.
βδ) Τα εκρηκτικά, εύφλεκτα και έτερα επικίνδυνα εμπορεύματα κατά στίχον.»



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΤΟ ΔΗΛΩΤΙΚΟ ΦΟΡΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ........................................................................................ 9
1.1. Έννοια δηλωτικού................................................................................................................................ 9
1.1.1 Επίσημοι ορισμοί του δηλωτικού............................................................................................. 11
1.2. Η ποικιλία δηλωτικών....................................................................................................................... 15
1.3 Δικαίωμα για κατάθεση δηλωτικού.................................................................................................. 17
1.4 Συμπλήρωση δηλωτικού.................................................................................................................... 19
α. Δηλωτικό /απόσπασμα κατάσταση εισαγωγής εμπορευμάτων  (με Τ2 ή TIR)....................... 20
Ι Οδηγίες για τη συμπλήρωση ωρισμένων από τις ΜΗ Εισαγόμενες στον Η/Υ θέσεις:........ 21
ΙΙ οδηγίες για την συμπλήρωση των εισαγομένων στον Η/Υ θέσεων....................................... 23
ΙΙΙ Γενικές Παρατηρήσεις................................................................................................................ 27
β. Αίτηση – Δηλωτικό εισαγωγής....................................................................................................... 27
Ι. Οδηγίες για τη συμπλήρωση ωρισμένων από τις ΜΗ Εισαγόμενες στον Η/Υ θέσεις........ 28
ΙΙ. Οδηγίες για τη συμπλήρωση των εισαγομένων στον Η/Υ θέσεων....................................... 28
1.5 Διαδικασίες κατάθεσης του δηλωτικού............................................................................................ 30
1.5.1 Οδική μεταφορά........................................................................................................................... 32
1.5.2 Σιδηροδρομική μεταφορά.......................................................................................................... 36
1.5.3 Ταχυδρομική μεταφορά.............................................................................................................. 39
1.5.4 Θαλάσσια μεταφορά.................................................................................................................... 39
1.5.5 Αεροπορική μεταφορά............................................................................................................... 40
1.5.5.1  Το Πλέον Δηλωτικού (ΠΔ) στην αεροπορική μεταφορά.............................................. 40
1.6 Περιεχόμενο του δηλωτικού.............................................................................................................. 41
1.6.1 Πρακτικές λύσεις για δηλωτικά................................................................................................. 43
1.6.2 Τα επικίνδυνα φορτία................................................................................................................. 46
1.7 Ανάλυσης στίχων δηλωτικού............................................................................................................. 47
1.8 Συμπληρωματικό δηλωτικό............................................................................................................... 47
1.9 Η εκχώρηση στίχων δηλωτικού........................................................................................................ 48
1.9.1 Συμφορτώσεις φορτίων πλοίου................................................................................................. 49
1.10 Διαδικασία εκφόρτωση φορτίων στο Σ.ΕΜΠΟ........................................................................... 49
1.10.1 Ελλείμματα στην εκφόρτωση.................................................................................................. 53
1.10.2 Αποχαρακτηρισμός στίχου δηλωτικού.................................................................................. 53
1.11 Εξόφληση δηλωτικού....................................................................................................................... 54
1.12. Πρόστιμα δηλωτικού εισαγωγής εμπορευμάτων........................................................................ 55
1.12.1 Πρόστιμα Τελωνείου................................................................................................................. 55
1.12.1.1  Πρόστιμα σύνταξης του δηλωτικού............................................................................... 55
1.12.1.2  Περιπτώσεις παραβάσεων............................................................................................... 61
1.12.1.3  Καταμερισμός των ευθυνών πράκτορα και παραλήπτου........................................... 66
1.12.1.4 Απόσπασμα πράξεως προστίμου από το Τελωνείο..................................................... 67
1.12.2 Επιβολή εξόδων διαλογής ΟΛΠ ως φορέας αποθήκευσης................................................. 68
1.12.3 Έξοδα Τρανζίτ με μη εγγραφή στο δηλωτικό....................................................................... 69
1.13. Τα δηλωτικά στα τελωνειακά καθεστώτα..................................................................................... 69
1.13.1. Αεροπορικής μεταφοράς (Αρθρα 443-445 Καν 2454/93)................................................ 71
1.13.2 Θαλάσσιας μεταφοράς (Άρθρα 446-449 Καν 2454/93)..................................................... 77
Α.  ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΜΕ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ.................................... 77
1.Καvόvες που σχετίζονται με το Τελωνειακό καθεστώς των εμπορευμάτων................... 77
2. Πεδίο εφαρμογής τηc Κοινοτικής Διαμετακόμισης........................................................... 79
3 Τακτική γραμμή...................................................................................................................... 79
3.1 Διαδικασία έγκρισης των τακτικών γραμμών.......................................................... 80
3.2.Διαδικασίες.................................................................................................................... 81
α) Κανονική διαδικασία................................................................................................. 81
β)Απλουστευμένη διαδικασία ( άρθρο 448 παράγραφοι 1 έως 10 των Δ Ε Κ)..... 81
Προϋποθέσεις................................................................................................................... 81
Τρόποι λειτουργίας......................................................................................................... 82
Γενικές Αρχές................................................................................................................... 82
Διατυπώσεις στην αναχώρηση...................................................................................... 83
Διατυπώσεις στο προορισμό......................................................................................... 83
γ) Υπεραπλουστευμένη διαδικασία............................................................................... 84
Προυποθέσεις................................................................................................................... 84
Τρόποι λειτουργίαs......................................................................................................... 85
Γενικές Αρχές................................................................................................................... 85
Διατυπώσειc κατά την αναχώρηση............................................................................... 85
Διατυπώσεις στο προορισμό......................................................................................... 85
Απόδειξη του Κοινοτικού χαρακτήρα......................................................................... 85
Χρήση του συμβόλου (ΤD)............................................................................................. 86
4. Μη τακτική γραμμή............................................................................................................... 87
4.1 Απόδειξη του κοινοτικού χαρακτήρα ( Αρθρο 317α των Δ Ε Κ)............................. 87
Προσκόμιση των δηλωτικών......................................................................................... 87
Τελωνειακό καθεστώς των εμπορευμάτων.................................................................... 87
Διατυπώσεις στο Τελωνείο αναχώρησης..................................................................... 88
Παραδείγματα:................................................................................................................. 88
Πίνακας εμφάνισης δηλωτικού στη διαμετακόμιση.................................................. 91
Β. ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΜΕ ΜΗ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ............................. 92
Θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων με μη τακτικές γραμμές........................................... 92
1. Μη κοινοτικά εμπορεύματα...................................................................................... 92
2. Κοινοτικά εμπορεύματα............................................................................................ 93
2.1 Εξαγωγή..................................................................................................................... 93
2.2 Εξαγωγή (προϊόντα υποκείμενα σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης)............... 94
2.3 Εξαγωγή γεωργικών προϊόντων με αίτηση επιστροφής.................................... 94
2.4 Εξαγωγή κοινοτικών εμπορευμάτων από το Ρότερνταμ στη Μαρτινίκα (υπερπόντιο έδαφος που δεν περιλαμβάνεται στο φορολογικό έδαφος της Κοινότητας).......................................................................... 95
2.5 Ενδοκοινοτική μεταφορά εμπορευμάτων που υποβάλλονται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης        95
2.6 Ενδοκοινοτική μεταφορά εμπορευμάτων που υποβάλλονται σε φορολογικές επιβαρύνσεις κατά την εξαγωγή              95
Άρθρα 446-449 Καν 2454/93....................................................................................... 95
1.13.3 Σιδηροδρομική μεταφορά CIM (Άρθρα 412-415 καν 2454/93)................................... 100
1.13.4 Δελτία παράδοσης TR (μεγάλα εμπορευματοκιβώτια)..................................................... 101
1.13.5 Μεταφορές με δίκτυο αγωγών.............................................................................................. 103
1.13.6 Μεταφορά με δελτίο TIR και ATA...................................................................................... 104
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ.................................................................................................................. 105
Εισαγωγικό σημείωμα............................................................................................................................ 105
α) Διεθνών Συμβάσεων........................................................................................................................... 105
β) Ενωμένης Ευρώπης............................................................................................................................. 106
α) Άρθρα  43-47 Καν 2913/1992/ΕΟΚ........................................................................................... 106
Β) Άρθρα 183-184 Καν 2454/1993/ΕΟΚ...................................................................................... 108
Γ) Αρθρο 317α Καν 2454/1993/ΕΟΚ.............................................................................................. 109
γ) Ελληνικά κείμενα................................................................................................................................ 111
γα) Άρθρα 11-24 Ελληνικού Τελωνειακού κώδικα....................................................................... 111
γβ) Αρθρα 89 – 93 Ελληνικού Τελωνειακού Κώδικα................................................................... 126
γγ) Περί αφίξεως και δηλωτικών εισαγωγής αεροσκαφών (Διάταγμα της 14-10-1937 Εφ Κυβ 417/1937 Εγκ 498/37 και 233/38)       132
γδ) Περί κανονισμού της τελωνειακής υπηρεσίας επί των δια σιδηροδρόμων εισαγωγή εξαγωγή κλπ (ΠΔ 6/12 Σεπτεμβρίου 1927)       137
γε) Περί εισαγωγής, διαμετακομίσεως, αποστολής καί έξαγωγής έμπορευμάτων δια φορτηγών αύτοκινήτων. Απόφ ΥπΟικ. Αριθ. 1058 τής 3 Φεβρ/22 Μαρτ. 1961 (ΦΕΚ Β 93)................................................................................................ 144
δ) Κανονισμός Παραλαβής Παράδοσης Εμπορευματοκιβωτίων  ΟΛΠ......................................... 146
ε) Αναγνώριση της ετ SARMED ως αποθηκών προσωρινής εναπόθεσης εμπορευμάτων  και ανάθεση της διαχείρισης αυτών στην εταιρία αυτή (ΥπΟικ  Ε 1141/224/Α0019/15-4-93 ΦΕΚ Β 311/4-5-93).................................................... 156
ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ.............................................................................................................. 157
Πίνακας Εντύπων στο Παράρτημα....................................................................................................... 162
ΠΗΓΕΣ:..................................................................................................................................................... 163


E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
250 αναρτήσεις σε 16.381 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Δεκεμβρίου 2014


Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση

Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου