Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ελεύθερες Ζώνες στην Κύπρο (Μάθημα 1) 11 Σεπτεμβρίου 2014



Ελεύθερες Ζώνες στην Κύπρο (Μάθημα 1) 11 Σεπτεμβρίου 2014

Το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφαση του ημερομηνίας 9/6/2011 καταργεί την Ελεύθερη Ζώνη Λάρνακας- Διάταγμα ανάκλησης αρ. Κ.Δ.Π. 230/2011 (ΕΕ αρ. 4500, 17/6/2011), δυνάμει του οποίου ανακαλείται το Διάταγμα αρ. 113 (Κ.Δ.Π. 113/1979) βάσει του οποίου είχε κηρυχθεί η εν λόγω περιοχή ως Ελεύθερη Ζώνη.

1. Εισαγωγή
Η ελεύθερη ζώνη αποτελεί τελωνειακό θεσμό που χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου με την παροχή κινήτρων για συγκέντρωση και διανομή εμπορευμάτων, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου.

Η διευκόλυνση αυτή του εξωτερικού εμπορίου συνίσταται στη μη επιβάρυνση των εισαγομένων εμπορευμάτων με δασμούς και φόρους που εφαρμόζονται κατά την εισαγωγή, καθώς και στη μη εφαρμογή των προβλεπομένων για την εισαγωγή μέτρων εμπορικής πολιτικής.
Οι βασικές νομικές διατάξεις στις οποίες στηρίζεται ο θεσμός των ελευθέρων ζωνών περιλαμβάνονται:-
  • στα άρθρα 166 - 181 του βασικού Καν.(ΕΟΚ) 2913/92 «Περί θεσπίσεως του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα»·
  • στα άρθρα 799 - 814 των διατάξεων εφαρμογής Καν. (ΕΟΚ) 2454/93·
  • στα άρθρα 59 - 60 του «Περί Τελωνειακού Κώδικα Νόμου» αρ. 94(Ι)/2004 και στις Κ.Δ.Π. 310/2010 και 388/2004.

Εκτός από τις παραπάνω διατάξεις, λαμβάνονται υπόψη και οι λοιπές διατάξεις της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν θέματα τα οποία έχουν σχέση με το θεσμό των ελευθέρων ζωνών.
Οι ελεύθερες ζώνες αποτελούν τμήματα του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας ή χώρους που βρίσκονται στο έδαφος αυτό, χωρισμένα από το υπόλοιπο τελωνειακό έδαφος, όπου:
  • τα μη κοινοτικά εμπορεύματα θεωρούνται, ως προς την εφαρμογή εισαγωγικών δασμών και μέτρων εμπορικής πολιτικής στον τομέα των εισαγωγών, ως μη ευρισκόμενα στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, εφόσον δεν έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία ούτε υπό άλλο τελωνειακό καθεστώς ούτε χρησιμοποιούνται ή καταναλίσκονται υπό όρους διαφορετικούς από αυτούς που προβλέπουν οι τελωνειακές ρυθμίσεις·
  • τα κοινοτικά εμπορεύματα για τα οποία αυτό προβλέπεται από ειδική κοινοτική ρύθμιση απολαύουν, λόγω της τοποθέτησής τους σε ελεύθερη ζώνη, μέτρων που συνδέονται, κατά κανόνα, με την εξαγωγή των εμπορευμάτων.

4. Τύποι ελευθέρων ζωνών
Υπάρχουν οι εξής δύο τύποι:
  • ελεύθερη ζώνη “Ελέγχου Τύπου Ι”, στην οποία ο έλεγχος βασίζεται κυρίως στην ύπαρξη περίφραξης·
  • ελεύθερη ζώνη “Ελέγχου Τύπου ΙΙ”, στην οποία ο έλεγχος βασίζεται κυρίως στις διατυπώσεις, οι οποίες διεκπεραιώνονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διαδικασίας του καθεστώτος τελωνειακής αποταμίευσης.

Στην Κύπρο η Ελεύθερη Ζώνη Λάρνακας καθώς και οι Ελεύθερες Λιμενικές Περιοχές Λεμεσού και Λάρνακας λειτουργούν ως Ελεύθερες Ζώνες “Ελέγχου Τύπου ΙΙ”.
Στην ελεύθερη ζώνη επιτρέπεται η άσκηση όλων των δραστηριοτήτων βιομηχανικής ή εμπορικής φύσης ή παροχής υπηρεσιών. Η άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών πρέπει να γνωστοποιείται προηγουμένως στις τελωνειακές αρχές, οι οποίες μπορούν να εφαρμόζουν ορισμένες απαγορεύσεις ή περιορισμούς ανάλογα με τη φύση των εμπορευμάτων ή τις ανάγκες της τελωνειακής επιτήρησης.
Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να απαγορεύουν την άσκηση δραστηριότητας σε ελεύθερη ζώνη στα πρόσωπα τα οποία δεν παρέχουν όλα τα εχέγγυα που κρίνονται απαραίτητα για την τήρηση των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας.
Πριν την υποβολή της σχετικής αίτησης στο Τμήμα Τελωνείων, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αποταθεί στο Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού το οποίο είναι ο ιδιοκτήτης της γης στην Ελεύθερη Ζώνη Λάρνακας για εξασφάλιση του αιτούμενου χώρου.
Αφού ο ενδιαφερόμενος εξασφαλίσει την πιο πάνω άδεια, πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στο Διευθυντή, μέσω του Τελωνείου Λάρνακας, για εξασφάλιση άδειας άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και έγκριση λογιστικής αποθήκης. Το Τελωνείο εκδίδει την άδεια, όταν αυτή δεν παρεμποδίζει την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας.
Η άδεια αυτή αποσκοπεί στην αποτελεσματική τελωνειακή επιτήρηση των εμπορευμάτων και επιβάλλει ορισμένους όρους που πρέπει να τηρούνται κατά την είσοδο, παραμονή και έξοδο των εμπορευμάτων.
Η άσκηση δραστηριότητας στην ελεύθερη ζώνη εκ μέρους ενός επιχειρηματία υπόκειται στην έγκριση εκ μέρους του Τελωνείου της λογιστικής αποθήκης. Η αίτηση για έγκριση της λογιστικής αποθήκης πρέπει να υποβάλλεται γραπτώς και να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
  • λεπτομερή περιγραφή της λογιστικής αποθήκης που πρόκειται να τηρηθεί·
  • τη φύση και τον τελωνειακό χαρακτήρα των εμπορευμάτων τα οποία αφορούν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες·
  • κατά περίπτωση, το τελωνειακό καθεστώς υπό το οποίο πρόκειται να ασκηθούν αυτές οι δραστηριότητες·
  • κάθε άλλη πληροφορία που χρειάζονται οι τελωνειακές αρχές προκειμένου να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την ορθή εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι κάθε κατασκευή ή μετατροπή κτιρίου στην ελεύθερη ζώνη προϋποθέτει την έγκριση της τελωνειακής αρχής.

Περαιτέρω σημειώνεται ότι στα πλαίσια εφαρμογής της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και της εναρμονιστικής νομοθεσίας (Νόμος 76(Ι)/2010 περί της Ελευθερίας Εγκατάστασης Παρόχων Υπηρεσιών και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Υπηρεσιών), το Τμήμα Τελωνείων για σκοπούς απλοποίησης των διαδικασιών και της διοικητικής συνεργασίας που απαιτείται για την εξέταση της εν λόγω αίτησης, μπορεί, μέσω του συστήματος ΙΜΙ, να ζητήσει και να πάρει πληροφορίες που αφορούν τον αιτητή από την Αρμόδια Αρχή άλλου κράτους μέλους, στην οποία ο αιτητής έχει δηλώσει ότι είναι εγγεγραμμένο μέλος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του ΙΜΙ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://ec.europa.eu/imi-net ή να συνδεθείτε μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού http://www.mcit.gov.cy
Το πρόσωπο στο οποίο χορηγείται η άδεια οφείλει να καταθέσει στο Τελωνείο εγγυητήριο έγγραφο για το ποσό το οποίο καθορίζεται από το Διευθυντή με εγγυητή εγκεκριμένο τραπεζικό ή ασφαλιστικό οργανισμό για τη διασφάλιση των οφειλόμενων προς το Δημόσιο δασμών, φόρων και άλλων επιβαρύνσεων που αναλογούν στα αποταμιευμένα/αποτιθέμενα εμπορεύματα.
Στην ελεύθερη ζώνη μπορούν να τοποθετηθούν μη κοινοτικά και κοινοτικά εμπορεύματα. Τα εισαγόμενα μη κοινοτικά εμπορεύματα με προορισμό την ελεύθερη ζώνη υπάγονται σε καθεστώς αποταμίευσης με την κατάθεση διασάφησης αποταμίευσης με την ένδειξη “Ε.Ζ. τύπου ΙΙ” Λάρνακας, Τα κοινοτικά εμπορεύματα μετά την άφιξη τους στη Δημοκρατία και, αφού αποδειχθεί ο κοινοτικός τους χαρακτήρας, απελευθερώνονται άμεσα χωρίς τελωνειακή διαδικασία. Όλα τα εμπορεύματα (μη κοινοτικά και κοινοτικά) καταχωρούνται στη λογιστική αποθήκης που τηρείται από την επιχείρηση στην Ελεύθερη Ζώνη.
Η διάρκεια παραμονής των εμπορευμάτων στις ελεύθερες ζώνες είναι απεριόριστη. Ωστόσο, για τα εμπορεύματα που υπάγονται στη Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι δυνατό να καθορίζονται ειδικές προθεσμίες.
Τα μη κοινοτικά εμπορεύματα κατά την παραμονή τους στην ελεύθερη ζώνη μπορούν:
  • να τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με τους όρους που προβλέπονται από το καθεστώς αυτό·
  • να υποβάλλονται στις προβλεπόμενες συνήθεις εργασίες·
  • να υπάγονται στο καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή με τους όρους που προβλέπονται από το καθεστώς αυτό·
  • να υπάγονται στο καθεστώς της μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο με τους όρους που προβλέπονται από το καθεστώς αυτό·
  • να υπάγονται στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής με τους όρους που προβλέπονται από το καθεστώς αυτό·
  • να μεταφέρονται σε αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης·
  • να εγκαταλείπονται·
  • να καταστρέφονται.

Τα εμπορεύματα που εξέρχονται από την ελεύθερη ζώνη μπορούν:
  • να εξάγονται ή να επανεξάγονται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας
  • να εισάγονται στα άλλα τμήματα του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας.

9. Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν γραπτώς στο Τμήμα Τελωνείων στη διεύθυνση:
Διευθυντή
Τμήματος Τελωνείων,
Γωνία Μιχαλάκη Καραολή και Γρηγόρη Αυξεντίου,
1096 Λευκωσία.

Ταχυδρομική διεύθυνση:
Αρχιτελωνείο
1440 Λευκωσία.
Αρ. φαξ: 22602782
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: headquarters@customs.mof.gov.cy
Προφορικά μπορεί κανείς να επικοινωνήσει καλώντας στο τηλέφωνο +357 22601705

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Στον Εκτελωνιστή η επαναλαμβανόμενη επαγγελματική γνώση,
πρέπει να μετατρέπεται σε εργαστηριακή

Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου