Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Εκτελωνιστές ασκούν Επιχείρηση Πρακτορείας, μάθημα 4, 17 Σεπτεμβρίου 2014



Οι Εκτελωνιστές ασκούν Επιχείρηση Πρακτορείας, μάθημα 4, 17 Σεπτεμβρίου 2014
 

Απόφασις Εφετείου Αριθ. 154/1934. Οι Εκτελωνισταί ασκούν εμπορίαν δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι

Εισηγητής ο εφέτης κ. Δ. ΚΑΛΦΑΓΙΑΝΝΗΣ

Επειδή ούτε το διάταγμα της 7 Ιαν. 1925 «περί εκτελωνιστών κλπ.», όπερ εξεδόθη και εξουσιοδότησιν του ν. 1165 «περί τελωνειακού Κώδικος» ούτε ο ν.5253, ως σαφώς προκύπτει εκ του συνόλου των διατάξεων των και ιδία της από 23 Ιουν. 1931 εισηγητικής εκθέσεως του υπουργού επί του τελευταίου, ανεγνώρισαν τους εκτελωνιστάς ως δημοσίους υπαλλήλους, αλλ’ αμφότερα τα νομοθετήματα ταύτα ωργάνωσαν μόνον τον κλάδον των εκτελωνιστών, κατά τρόπον παρέχοντα εφεξής επαρκή εχέγγυα δια τα συμφέροντα του εμπορικού ιδία κόσμου και του Δημοσίου.

Εφ’ όσον όθεν οι εκτελωνισταί, μη φέροντες δημόσιον χαρακτήρα, αναλαμβάνουν την διαχείρισιν και διεκπεραίωσιν αλλότριων υποθέσεων επ’ αμοιβή προδήλως αι προς τούτο πράξεις των είναι εμπορικαί, ως εναγόμεναι εις τον κύκλον της επιχειρήσεως της πρακτορείας, ήτις κατά το άρθρ. 2 του νόμου περί αρμοδιότητος εμποροδικείων είναι πράξις εμπορική (Κροκ. § 74, Άναστ. § 28), ούτω δε κρίνασα και η εκκαλούμενη απόφασις ουδαμώς έσφαλε και τα περί του εναντίου απορριπτέα εισίν. [1]




[1] Η απόφασις Εφ. Θεσσαλονίκης 154/34 Ε 526 δέχεται τον εμπορικόν χαρακτήρα των πράξεων αίτινες περιλαμβάνονται εις την άσκησιν του επαγγέλματος του ε κ τ ε λ ω ν ι σ τ ο ύ, υπάγει δε επ’ αμοιβή παροχήν των σχετικών προς τον εκτελωνισμόν εμπορευμάτων υπηρεσιών εις την επιχείρησιν πρακτορείας. Εις τον εμπορικόν τούτον χαρακτήρα δεν αντίκειται, κατά την απόφασιν, το γεγονός ότι τα των εργασιών των εκτελωνιστών έχουσι ρυθμισθή υπό ειδικών νόμων καθιερούντων ειδικήν κρατικήν εποπτείαν.

Δυσκόλως θα ηδύνατό τις να αμφισβήτηση την ορθότητα της αποφάσεως. Το δημόσιον συμφέρον υπαγορεύει, πολλάκις, την νομοθετικήν θέσπισιν δια­φόρων περιορισμών περί, την άσκησιν ωρισμένων κλάδων εμπορίας αφορώντων ιδιαζόντως εις το δημόσιον συμφέρον, ή συνεπαγομένων κινδύνους δια το κοινόν, δι’ ους είναι ανάγκη ιδιαιτέρας νομοθετικής μερίμνης, χωρίς τούτο να σημαίνη δη αίρεται ο εμπορικός χαρακτήρ της κατ’ αυτόν τον τρόπον ρυθμιζόμε­νης συναλλακτικής μορφής. Αυτός δ’ ο τρόπος καθ’ δον εν τω νόμω 5253 καθο­ρίζονται αι προϋποθέσεις φ’ ας ασκείται «το επάγγελμα του εκτελωνιστού» (οι εκτελωνισταί είναι επαγγελματία με ιδιαίτερα διοικητικήν και πειθαρχική οργάνωσιν αλλ’ ουδέν ήττον ασκούντες ίδιον επάγγελμα, και όχι δημοσίαν λειτουργίαν) δεικνύει ότι ουδέν πέραν εγγυήσεως τίνος χάριν του δημοσίου συμφέροντος εσκόπει ενταύθα ο νόμος να καθιέρωση.

Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση
E-mail = ggioggaras@Gmail.com
  

Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου