Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Α. Γενικοί κανόνες για την ερμηνεία της ονοματολογίας του Δασμολογίου και Β. Γενικοί κανόνες σχετικά με τους δασμούς, 15 Σεπτεμβρίου 2014


Α. Γενικοί κανόνες για την ερμηνεία της ονοματολογίας του Δασμολογίου  και Β. Γενικοί κανόνες σχετικά με τους δασμούς, 15 Σεπτεμβρίου 2014



ΣΕΙΡΑ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟΥ


ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΑΣΜΩΝ
(ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟ Ε.Ε)
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 927/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 9ης Οκτωβρίου 2012 περί τροποποίησης του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο


Εκδόσεις BOOKSTARS- ΓΙΩΓΓΑΡΑΣ
2013
Βιβλίο σελ 932




ΣΕΙΡΑ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟΥ

  
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΑΣΜΩΝ
(ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟ Ε.Ε)
Δασμολόγια ετών
2002
2003
2010
2011
2012
2013
2014

Εκδόσεις BOOKSTARS- ΓΙΩΓΓΑΡΑΣ



Α. Γενικοί κανόνες για την ερμηνεία της ονοματολογίας

Η κατάταξη των εμπορευμάτων στην ονοματολογία πραγματοποιείται σύμφωνα με τις παρακάτω αρχές

1. Το κείμενο των τίτλων των τμημάτων των κεφαλαίων ή των υποκεφαλαίων θεωρείται ότι έχει, μόνο ενδεικτική αξία, δεδομένου ότι η κατάταξη καθορίζεται νόμιμα σύμφωνα με το κείμενο των κλάσεων και των σημειώσεων των τμημάτων ή των κεφαλαίων και σύμφωνα με τους παρακάτω κανόνες, εφόσον αυτοί δεν είναι αντίθετοι προς το κείμενο των εν λόγω κλάσεων και σημειώσεων.

2. α) Κάθε αναφορά σ ένα είδος μέσα σε ορισμένη κλάση καλύπτει το είδος αυτό, έστω και αν δεν είναι πλήρες ή τελειωμένο, με την προϋπόθεση ότι στην κατάσταση που παρουσιάζεται, εμφανίζει τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του πλήρους ή του τελειωμένου είδους. Καλύπτει επίσης το πλήρες ή τελειωμένο είδος ή αυτό που θεωρείται σαν τέτοιο, βάσει των προηγουμένων διατάξεων, στην περίπτωση που αυτό παρουσιάζεται ασυναρμολόγητο ή αποσυναρμολογημένο.

β) Κάθε αναφορά σε μια ύλη μέσα σε ορισμένη κλάση καλύπτει την ύλη αυτή, είτε σε αμιγή κατάσταση είτε αναμεμειγμένη ή και συνδυασμένη με άλλες ύλες. Επίσης, κάθε αναφορά σε τεχνουργήματα από ορισμένη ύλη καλύπτει τα τεχνουργήματα που αποτελούνται εξ ολοκλήρου ή μερικώς από την ύλη αυτή. Η κατάταξη των αναμειγμένων αυτών προϊόντων ή των συνθέτων αυτών ειδών γίνεται σύμφωνα με τις αρχές που αναφέρονται στον κανόνα 3.

3. Όταν εμπορεύματα πρέπει, εκ πρώτης όψεως, να καταταγούν σε δύο ή περισσότεροι κλάσεις, σ' εφαρμογή του κανόνα 2 β), ή σε κάθε άλλη περίπτωση, η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με τα παρακάτω:

α) η περισσότερο εξειδικευμένη κλάση πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι των κλάσεων με γενικότερο περιεχόμενο. Εντούτοις, όταν δύο ή περισσότερες κλάσεις καλύπτουν κάθε μία ένα μόνο τμήμα των υλών που αποτελούν ένα αναμειγμένο προϊόν ή ένα σύνθετο είδος η ένα μόνο τμήμα των ειδών, στην περίπτωση εμπορευμάτων που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα , για τη λιανική πώληση, αυτές οι κλάσεις πρέπει να θεωρούνται. σε σχέση με αυτό το προϊόν ή αυτό το είδος, ως εξίσου εξ ειδικευμένες, έστω και αν μία από αυτές δίνει, μια περισσότερο ακριβή ή περισσότερο πλήρη περιγραφή,

β) τα αναμειγμένα προϊόντα. τα τεχνουργήματα και τα είδη που αποτελούνται από διάφορες ύλες ή προκύπτουν από τη συναρμολόγηση διαφόρων αντικειμένων, καθώς και τα εμπορεύματα που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση, στα οποία η κατάταξη δεν μπορεί να γίνει με εφαρμογή του κανόνα 3 α ), κατατάσσονται σύμφωνα με την ύλη ή το είδος που δίνει σ' αυτά τον ουσιώδη τους χαρακτήρα, όταν είναι δυνατός  αυτός ο καθορισμός,

γ) στις περιπτώσεις που η κατάταξη του εμπορεύματος δεν μπορεί να γiνει σύμφωνα με τον κανόνα 3 α) ή 3 β), τότε αυτό κατατάσσεται στην τελευταία κατά σειρά αρίθμησης κλάση μεταξύ των κλάσεων που  μπορούν έγκυρα να ληφθούν υπόψη.

4. Τα εμπορεύματα που η κατάταξη τους δεν μπορεί να γίνει με βάση τους παραπάνω αναφερόμενους κανόνες, κατατάσσονται στην κλάση που αναφέρεται στα περισσότερο ανάλογα είδη.

5. Εκτός από τις παραπάνω διατάξεις, στα παρακάτω αναφερόμενα εμπορεύματα εφαρμόζονται και οι ακόλουθοι κανόνες:

α) οι θήκες για φωτογραφικές μηχανές, μουσικά όργανα, όπλα, όργανα σχεδίασης, τα κουτιά και τα παρόμοια είδη συσκευασίας που έχουν ειδικά διευθετηθεί για να δέχονται ένα καθορισμένο είδος ή ένα σύνολο, που προορίζονται για παρατεταμένη χρήση και παρουσιάζονται με τα είδη για τα οποία προορίζονται, κατατάσσονται, με τα είδη αυτά εφόσον είναι του τύπου που κανονικά πουλιέται με αυτά. Εντούτοις. ο κανόνας αυτός δεν εφαρμόζεται στα είδη συσκευασίας τα οποία προσδίδουν στο σύνολο τον ουσιώδη του χαρακτήρα.

β) με την επιφύλαξη των διατάξεων του παραπάνω κανόνα 5 α ), οι συσκευασίες [1] που περιέχουν εμπορεύματα κατατάσσονται με τα εμπορεύματα αυτά, όταν είναι του τύπου που χρησιμοποιείται κανονικά για το είδος των εμπορευμάτων αυτών.

Εντούτοις, η διάταξη αυτή δεν είναι υποχρεωτική όταν οι συσκευασίες είναι φανερό ότι είναι κατάλληλες να χρησιμοποιούνται κατά επαναλαμβανόμενο τρόπο.

6. Η κατάταξη των εμπορευμάτων στις διακρίσεις μιας και της αυτής κλάσης καθορίζεται νόμιμα σύμφωνα με το κείμενο των διακρίσεων αυτών και των σημειώσεων των διακρίσεων, καθώς και αναλογικά (mutatis mutandis), σύμφωνα με τους παραπάνω κανόνες, δεδομένου ότι μπορούν να συγκριθούν μόνον οι διακρίσεις του αυτού επιπέδου. Εκτός αντιθέτων διατάξεων, για τους σκοπούς του κανόνα αυτού εφαρμόζονται επίσης οι σημειώσεις των τμημάτων και των κεφαλαίων.

Β. Γενικοί κανόνες σχετικά με τους δασμούς

1. Οι δασμοί που εφαρμόζονται στα εισαγόμενα εμπορεύματα, καταγωγής χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου ή, με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συνάψει συμφωνίες που περιέχουν τη ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους από δασμολογική άποψη, είναι οι συμβατικοί δασμοί που αναγράφονται στις στήλες 3  του πίνακα των δασμών, που περιέχονται στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2388/2000 της Επιτροπής.[2]

Με την επιφύλαξη αντιθέτων διατάξεων, οι συμβατικοί αυτοί δασμοί εφαρμόζονται επίσης και σε εμπορεύματα, άλλα από εκείνα που αναφέρονται παραπάνω, που εισάγονται από κάθε τρίτη χώρα.

Οι αυτόνομοι δασμοί που αναγράφονται στη στήλη 3 του παραρτήματος Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2388/2000 εφαρμόζονται όταν είναι κατώτεροι από τους συμβατικούς δασμούς.

Στη στήλη 7 του Τaric αναφέρονται οι δασμοί που εφαρμόζονται. Αυτοί είναι:

- ο συμβατικός δασμός,

ή
- ο αυτόνομος δασμός,

ή
- συνδυασμός των δύο δασμών,

ή
- αναστολή του αυτόνομου ή συμβατικού δασμού.

 Βλέπε σημείο Β του τίτλου ΙΙΙ του δεύτερου μέρους.

2. Οι διατάξεις του σημείου 1 δεν εφαρμόζονται όταν προβλέπονται ειδικοί αυτόνομοι δασμοί για εμπορεύματα καταγωγής  ορισμένων χωρών ή όταν εφαρμόζονται προτιμησιακοί δασμοί κατόπιν συμφωνιών.

3. Οι διατάξεις των σημείων 1 και 2 δεν αποτελούν εμπόδιο για την εφαρμογή από τα κράτη μέλη δασμών άλλων από εκείνους του κοινού δασμολογίου στο μέτρο που μια διάταξη του κοινοτικού δικαίου δικαιολογεί την εφαρμογή αυτή.

4. 'Οταν στις στήλες 7 έως 11 οι δασμοί εκφράζονται σε απλούς αριθμούς, πρόκειται για δασμούς  κατ' αξίαν.

5. Οι μνείες «ΕΑ» ή «EΑR» που περιλαμβάνονται στις στήλες 7 έως 11 σημαίνουν ότι τα αντίστοιχα εμπορεύματα υπόκεινται στην είσπραξη ενός γεωργικού στοιχείου που καθορίζεται στα πλαίσια ρυθμίσεων που αφορούν τις ανταλλαγές ορισμένων εμπορευμάτων που προκύπτουν από τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων. Το ποσό του γεωργικού στοιχείου εμφανίζεται στο παράρτημα Ι.

6. Οι μνείες «AD S/Z» ή «ΑD S/ZR» ή «ΑD F/M» ή «AD F/MR» που περιλαμβάνονται στις στήλες 7 έως 11 στα κεφαλαία 17 έως 19 σημαίνουν ένα πρόσθετο δασμό που εφαρμόζεται σε ορισμένους τύπους ζαχάρων ή αλεύρων. Ο πρόσθετος αυτός δασμός καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις τις σχετικές με τις ανταλλαγές ορισμένων μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων. Το ποσόν του πρόσθετου δασμού εμφανίζεται στο παράρτημα l. Ο μέγιστος συντελεστής του δασμού (ΜΑΧ) ο οποίος σχετίζεται με τα παραπάνω σύμβολα αποτελείται από ένα δασμό κατ' αξίαν και από ένα πρόσθετο δασμό.

7. Στο κεφάλαιο 22, η μνεία «Εcu/ % νοl/hl» που περιλαμβάνεται στις στήλες 7 έως 11 σημαίνει ότι ο ειδικός δασμός  υπολογίζεται βάσει ενός ορισμένου αριθμού ECU για κάθε εκατοστιαίο ποσοστό κατ' όγκο οινοπνεύματος ανά εκατόλιτρο. Συνεπώς  ένα  αλκοολούχο ποτό με αλκοολικό τίτλο 40 % κατ' όγκο θα  δασμολογείται ως εξής:

- « 1 ECU/ % νοl/hl» = 1 ECU Χ 40, δασμός 40 ECU ανά εκαtόλιτρο

ή
- « 1 ECU/ % vo1/hl + 5 ECU/hl» = 1 ECU Χ 40 + 5 ECU δασμός 45 ECU ανά εκατόλιτρο.

Όταν εμφανίζεται το σύμβολο «ΜΙΝ» (πχ «l,6 ECU/ % vοl/hl ΜIΝ 9 ECU/hl»), αυτό σημαίνει ότι ο δασμός, υπολογιζόμενος  βάσει του ανωτέρω κανόνα, πρέπει να συγκρίνεται με τον ελάχιστο δασμό (πχ. «9 ECU/hl » ) και να εφαρμόζεται ο μεγαλύτερος εκ των δύο.


8. Το σύμβολο "ΟΡQ" που εμφανίζεται στη στήλη 3 του Α' παραρτήματος του Β' τόμου (προτιμησιακοί δασμοί) υποδηλοί μία δασμολογική προτίμηση κατά την επανεισαγωγή μετά από εργασίες τελειοποίησης προς επανεισαγωγή που προβλέπεται από τον Καν. (ΕΟΚ) αριθ. 636/82 για μία ή για όλες τις χώρες PHC (Δημοκρατίες της Τσεχίας και της Σλοβακίας, Ουγγαρία και Πολωνία), την Ρουμανία και την Βουλγαρία. Τα επανεισαγόμενα εμπορεύματα πρέπει:

- να αποτελούν "παράγωγα προϊόντα" όπως καθορίζεται από τον Κανονισμό,
- να καλύπτονται από προηγούμενη άδεια του αρμοδίου κράτους μέλους,
- να ανταποκρίνονται στα ποσοτικά όρια που απαιτούνται από τον κανονισμό, και
- να έχουν αποκτήσει τον καταγόμενο χαρακτήρα στις προαναφερθείσες χώρες.
(Σημείωση έκδοσης του ΥπΟικ έτους 1998)

Γ. Κοινοί γενικοί κανόνες για την ονοματολογία και τους δασμούς

1. Εκτός από ειδικές διατάξεις, οι διατάξεις που αναφέρονται στη δασμολογητέα αξία εφαρμόζονται για να προσδιοριστεί, εκτός από την αξία βάσει της οποίας υπολογίζονται οι δασμοί στην αξία, η αξία που χρησιμοποιείται σαν κριτήριο για τον καθορισμό ορισμένων κλάσεων ή διακρίσεων.

2.  Ως «δασμολογητέο βάρος»,  για τα εμπορεύματα που δασμολογούνται με βάση το βάρος τους και ως «βάρος ), που χρησιμοποιείται σαν κριτήριο για τον καθορισμό ορισμένων κλάσεων ή διακρίσεων. θεωρούνται:

α) ως «μεικτό βάρος “ το συνολικό βάρος του εμπορεύματος , με όλες τις συσκευασίες του.

β) ως «καθαρό βάρος» ή «βάρος». χωρίς άλλο προσδιορισμό, το ίδιο το βάρος του εμπορεύματος, γυμνού από κάθε συσκευασία.

3. Η αντιστοιχία του ευρώ σε εθνικά νομίσματα, για τα κράτη μέλη άλλα από τα μετέχοντα κράτη μέλη, όπως καθορίζονται από τον κανονισμό ΕΚ/974/98 του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό  ΕΚ/2596/2000 του Συμβουλίου (κατωτέρω ονομαζόμενα μη μετέχοντα κράτη μέλη) καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 18 του κανονισμού ΕΟΚ αριθ 2913/92 του Συμβουλίου όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό ΕΚ αριθ 82/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με την επιφύλαξη διατάξεων που θα θεσπιστούν σε άλλους τομείς, ιδίως για τη γεωργία




[1]  Με τον όρο “συσκευασία» εννοούνται τα εσωτερικά και εξωτερικά δοχεία. περιβλήματα. περι τυλίγματα και υποθέματα, εκτός από τις μηχανικές  κατασκευές που διευκολύνουν τη μεταφορά -ιδίως τα εμπορευματοκι6ώτια (containers)-, τους μουσαμάδες, τα εξαρτήματα προστασίας των εμπορευμάτων κατά τη μεταφορά και το υλικό μεταφοράς που έχει βοηθητικό χαρακτήρα. Ο όρος αυτός  δεν καλύπτει τις θήκες, κουτιά και παρόμοια είδη συσκευασία, που αναφέρονται στο Γενικό κανόνα 5 α).

[2] ΕΕ L 264 της 18. 10. 2000, σ. I.

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Στον Εκτελωνιστή η επαναλαμβανόμενη επαγγελματική γνώση,
πρέπει να μετατρέπεται σε εργαστηριακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου