Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Εκτύπωση του Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής από το περιβάλλον του τελωνείου, ή από εξαγωγέα/ τελωνειακό αντιπρόσωπο στο χώρο του με άδεια από το Τελωνείο, (Μάθημα 2), 18 Φεβρουαρίου 2015



Εκτύπωση του Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής από το περιβάλλον του τελωνείου, ή από εξαγωγέα/ τελωνειακό αντιπρόσωπο στο χώρο του με άδεια από το Τελωνείο, (Μάθημα 2), 18 Φεβρουαρίου 2015


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄
Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2014

Αρ. Πρωτ. ΔΤΔ Α 5026850 ΕΞ 2014

ΘΕΜΑ :  ΣΧΕΤ :        Εκτύπωση του Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής από το περιβάλλον του τελωνείου

α) Η αριθμ. Δ19Α 5034357 ΕΞ2013/23-9-13 ΔΥΟ, «Παροχή διευκρινήσεων για την προσκόμιση των προς εξαγωγή εμπορευμάτων στο τελωνείο και για την εκτύπωση του Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής
β) Η αριθ. Δ19Α 5013811ΕΞ2014/3-6-14 ΕΔΥΟ, «Οδηγίες για την εφαρμογή του Συστήματος Ελέγχου Εξαγωγών (ECS) στο ICISnet – Aντικατάσταση της αριθ. Δ19Α 5012006 ΕΞ2012/12-3-12 ΔΥΟ, «Οδηγίες για την εφαρμογή του Συστήματος Ελέγχου Εξαγωγών (ECS) στο πλαίσιο της παραγωγικής λειτουργίας του υποσυστήματος Εξαγωγών του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Τελωνείων – ICISnet».

Επειδή έχει υποπέσει στην αντίληψη της Υπηρεσίας ότι ορισμένοι οικονομικοί φορείς εκτυπώνουν το Συνοδευτικό Έγγραφο Εξαγωγής από το περιβάλλον των εξωτερικών χρηστών μη έχοντας πάρει άδεια απλουστευμένων διαδικασιών από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια, τα οποία εν συνεχεία προσκομίζονται στα τελωνεία εξόδου ως απόδειξη άφιξης των εν λόγω εμπορευμάτων στην έξοδο και σε συνέχεια της υπό σημείο (α) σχετικής, εφιστούμε εκ νέου την προσοχή σας στα ακόλουθα:

Ø Η δυνατότητα εκτύπωσης του Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής από το περιβάλλον των εξωτερικών χρηστών παρέχεται ΜΟΝΟ στην περίπτωση που ο εξαγωγέας/ τελωνειακός αντιπρόσωπος είναι κάτοχος άδειας χρήσης απλουστευμένων διαδικασιών και ειδικότερα μόνο στην περίπτωση που του έχει χορηγηθεί από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια άδεια για τελωνισμό στις εγκαταστάσεις του.

Ø Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η εκτύπωση του Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής πραγματοποιείται ΜΟΝΟ από το περιβάλλον του τελωνείου.

Ø Το Συνοδευτικό Έγγραφο Εξαγωγής επέχει θέση άδειας παράδοσης των προς εξαγωγή εμπορευμάτων. Για το λόγο αυτό εκτυπώνεται από το περιβάλλον του τελωνείου, παραδίδεται στον εξαγωγέα/τελωνειακό αντιπρόσωπο ή σε όποιο άλλο πρόσωπο έχει ορίσει ο εξαγωγέας/τελωνειακός αντιπρόσωπος να το παραλάβει ή σε κάποιες περιπτώσεις που το εμπόρευμα δε βρίσκεται στους χώρους του τελωνείου αλλά σε τελωνειακά επιτηρούμενους χώρους (π.χ φορολογική αποθήκη) αποστέλλεται από το τελωνείο εξαγωγής με κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. fax, e-mail) όπως αναλυτικά περιγράφεται και στην υπό σημείο (β) σχετική.


Ø Η διαδικασία εκτύπωσης του Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής από το περιβάλλον του τελωνείου και παράδοσής του κατά τα ανωτέρω στον ενδιαφερόμενο συνεχίζει να εφαρμόζεται ανεξάρτητα από:

• Τη μείωση της φυσικής παρουσίας του συναλλασσόμενου (ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών της διασάφησης εξαγωγής εγγράφων)

• Τη μείωση των ελέγχων επαλήθευσης της διασάφησης (φυσικός ή εγγράφων) και διενέργεια στοχευμένων ελέγχων που καθορίζονται με βάση κατάλληλα κριτήρια Ανάλυσης Κινδύνου
Σε κάθε περίπτωση, η εκτύπωση Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής από το περιβάλλον των εξωτερικών χρηστών χωρίς να υπάρχει άδεια απλουστευμένων διαδικασιών αποτελεί τελωνειακή παράβαση και επισύρει τις κυρώσεις της παρ.5 άρθρου 147 του Ν.2960/01.

Σημειώνεται ότι η Τελωνειακή Υπηρεσία τα τελευταία χρόνια προέβη στη λήψη εκείνων των πρωτοβουλιών και στην εν συνεχεία καθιέρωση και θέσπιση εκείνων των διαδικασιών (σχετ. η υπό σημείο (β) ΕΔΥΟ) που τελικά συνέβαλαν σημαντικά στην περαιτέρω εξοικονόμηση τόσο του χρόνου όσο και του κόστους που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση των διατυπώσεων εξαγωγής από πλευράς των εξαγωγέων/τελωνειακών αντιπροσώπων. Ωστόσο η δημιουργία από πλευράς Τελωνειακής Διοίκησης συγκεκριμένων προϋποθέσεων για ενίσχυση και διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου συντελείται εντός συγκεκριμένου πλαισίου κανόνων που θέτει η Διοίκηση με μέριμνα την τήρηση της νομιμότητας και τη διασφάλιση της τελωνειακής επιτήρησης των προς εξαγωγή εμπορευμάτων, κανόνες που οι οικονομικοί φορείς οφείλουν να τηρούν στα πλαίσια της ομαλής συνεργασίας τελωνείων και εμπορευματικής κοινότητας προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί μας στόχοι.

Ακριβές Αντίγραφο
Ο Τμηματάρχης

Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΥΝΣΗΣ α.α

ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
250 αναρτήσεις σε 16.381 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Δεκεμβρίου 2014

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου