Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Καθεστώς της Ελεύθερης Κυκλοφορίας ή Ελεύθερης Κυκλοφορίας και Ανάλωσης (Εισαγωγή) από άποψη του ΠΔ 231/2007 Οργανισμού Τελωνείων (Μάθημα 1) 27 Φεβρουαρίου 2015




Άρθρο 29 - Καθήκοντα υπευθύνου Γραφείου Εισαγωγής (ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 231/2007)

 


    Τα καθήκοντα του υπευθύνου για το Γραφείο αυτό αναφέρονται στην τήρηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς της Ελεύθερης Κυκλοφορίας ή Ελεύθερης Κυκλοφορίας και Ανάλωσης (Εισαγωγή).

Ειδικότερα:

    1. Παραλαμβάνει τις διασαφήσεις μετά την αποδοχή αυτών από τον αρμόδιο υπάλληλο που έχει ορισθεί και ελέγχει τη συμπλήρωση της προβλεπόμενης θέσης Α του εντύπου αυτής (Ε.Δ.Ε.) με την ημερομηνία αποδοχής και την υπογραφή του αρμοδίου υπαλλήλου.

    2. Ελέγχει πριν την καταχώρηση, σε περίπτωση κατάθεσης ελλιπούς διασάφησης, εάν αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τον αρμόδιο υπάλληλο ως «ελλιπής» και τη συμπλήρωση της κατάλληλης θέσης του Ε.Δ.Ε. με την ένδειξη «ελλιπής διασάφηση».

    3. Καταχωρεί στο Ο.Π.Σ.Τ. τα στοιχεία των γραπτώς κατατιθεμένων διασαφήσεων ή, σε περίπτωση προσκόμισης των στοιχείων της διασάφησης με δισκέτα, ανακτά αυτά με βάση τον αριθμό αναφοράς και ελέγχει εάν τα στοιχεία επί της οθόνης συμφωνούν με αυτά της γραπτής διασάφησης. Σε περίπτωση μη μηχανογραφημένου Τελωνείου, οι διασαφήσεις του Γραφείου αυτού καταχωρούνται στο ενιαίο βιβλίο καταχώρησης τελωνειακών παραστατικών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 37 του παρόντος.

    4. Προωθεί τις διασαφήσεις στον Προϊστάμενο του Τμήματος για τις περαιτέρω ενέργειες, σε περίπτωση ύπαρξης προβλήματος κατά την καταχώρηση.

    5. Αναγράφει τον αριθμό καταχώρησης στην προβλεπόμενη θέση του παραστατικού θέτοντας την υπογραφή του και εισάγει στο σύστημα την ήδη υπάρχουσα ημερομηνία αποδοχής.

    6. Προβαίνει, σε περίπτωση εμφάνισης μηνύματος, κατά την μηχανογραφική καταχώρηση για επιπλέον δικαιολογητικά, σε σχετική σημείωση σε εμφανές σημείο επί του σώματος του εντύπου της διασάφησης.

    7. Δίνει εντολή στο Ο.Π.Σ.Τ. για αυτόματο υπολογισμό δασμών και φόρων.

    8. Απέχει από κάθε αλλαγή στοιχείων των καταχωρημένων παραστατικών στο Ο.Π.Σ.Τ., χωρίς αυτή να τελεί εις γνώση του Προϊσταμένου του Τμήματός του. Εφόσον έχει αρχίσει το στάδιο τελωνισμού, η μεταβολή αυτή πρέπει να τελεί εις γνώση και του αρμόδιου Προϊσταμένου του Τμήματος Τελωνισμού. Προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες σε περίπτωση διαπίστωσης καταχώρησης λανθασμένων στοιχείων.

    9. Παραπέμπει στον Προϊστάμενο του Τμήματος, μετά την αποδοχή και καταχώρηση, τις διασαφήσεις για τις οποίες ζητείται από τον διασαφήστε αντικατάσταση ή ακύρωση. Συντάσσει και προσυπογράφει τις σχετικές πράξεις.

    10. Παραλαμβάνει τις διασαφήσεις του Γραφείου, ενυπογράφως, σε καθημερινή βάση, που του παραδίδονται από το Γραφείο Ταμείου και αναζητεί αυτές στην περίπτωση που δεν έχουν παραδοθεί στο Γραφείο.

    11. Συγκεντρώνει έγκαιρα τις άδειες παράδοσης τελωνισθέντων εμπορευμάτων και φροντίζει για την προσάρτησή τους στις αντίστοιχες διασαφήσεις.

    12. Επιμελείται της παράδοσης, σε περίπτωση μη μηχανογραφημένου Τελωνείου, σε καθημερινή βάση, των αντιτύπων ή αντιγράφων των διασαφήσεων στα αρμόδια Γραφεία για χειρόγραφες πιστώσεις.

    13. Παρακολουθεί τις διασαφήσεις του Γραφείου για τις οποίες έχουν συσταθεί χρηματικές παρακαταθήκες, τηρεί στοιχεία σε μηνιαία βάση για τις διασαφήσεις αυτές και φροντίζει για την έγκαιρη τακτοποίηση αυτών.

    14. Συντάσσει και συνυπογράφει μετά από κοινό έλεγχο των δικαιολογητικών με τον Προϊστάμενο του Τμήματος τις αποφάσεις επιστροφών αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών που αφορούν διασαφήσεις του Γραφείου.

    15. Συντάσσει τα πρωτόκολλα τελωνειακών παραβάσεων σε διαπιστούμενες παραβάσεις ή παρατυπίες για θέματα αρμοδιότητας του Γραφείου και αναφέρει εγγράφως στον Προϊστάμενο του Τελωνείου περί της τελωνειακής παράβασης, αφού, σε κάθε περίπτωση ενημερώσει τον Προϊστάμενο του Τμήματος. Παραδίδει αυτά, ενυπόγραφα, στο Τμήμα Δικαστικού.

    16. Παραδίδει παραστατικά με ενυπόγραφο αποδεικτικό, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (προθεσμία), ύστερα από σχετική αίτηση του κυρίου των εμπορευμάτων ή του εξουσιοδοτημένου εκτελωνιστή και εφόσον έχει γίνει δεκτή από τον Προϊστάμενο του Τμήματος. Το αποδεικτικό παράδοσης επισυνάπτεται στην αίτηση και αρχειοθετείται, μετά δε την επιστροφή του παραστατικού στο Γραφείο, συντάσσει σχετική πράξη εξόφλησης στο αποδεικτικό.

    17. Ενημερώνει εμπρόθεσμα τους συναλλασσομένους για κάθε εκκρεμότητα που τους αφορά και εισηγείται σχετικά στον Προϊστάμενο του Τμήματος.

    18. Τηρεί αρχείο εκκρεμών παραστατικών του Γραφείου και επιλαμβάνεται των ενεργειών που απαιτούνται για την εξόφληση αυτών. Στο τέλος κάθε έτους παραδίδει στο Γραφείο Αρχείου Παραστατικών του Τελωνείου κατάσταση με τα εκκρεμή παραστατικά του Γραφείου.
    19. Συγκεντρώνει τα κατά μήνα εξοφληθέντα παραστατικά και, μαζί με σχετικό πίνακα που συντάσσει, τα παραδίδει στο Γραφείο Αρχείου Παραστατικών του Τελωνείου.

    20. Συντάσσει το Πρωτόκολλο Παράδοσης - Παραλαβής των εκκρεμών παραστατικών και υποθέσεων του Γραφείου σε περίπτωση αντικατάστασής του.

    21. Επιμελείται της τήρησης αρχείου για το αντικείμενο του Γραφείου και για το σκοπό αυτό συγκεντρώνει και ταξινομεί, σε ειδικό φάκελο που ενημερώνει διαρκώς, τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις, νομολογία και γνωμοδοτήσεις, κανονιστικές αποφάσεις καθώς εγκυκλίους και λοιπές διαταγές ή άλλα συναφή διοικητικά έγγραφα.

    22. Παραλαμβάνει τα «Τελωνειακά Έγγραφα» και την αλληλογραφία την οποία χρεώνει ο Προϊστάμενος του Τμήματος και κατανέμει αυτή ενυπογράφως στους υπαλλήλους του Γραφείου. Φροντίζει για την έγκαιρη διεκπεραίωσή της και τη σύνταξη των εγγράφων αλληλογραφίας.


    23. Χορηγεί, κατόπιν σχετικής αίτησης που γίνεται δεκτή από τον Προϊστάμενο, ακριβή αντίγραφα παραστατικών στις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται και συντάσσει κάθε σχετική βεβαίωση ή πιστοποιητικό σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
250 αναρτήσεις σε 16.381 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Δεκεμβρίου 2014

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου