Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Πανευρωμεσογειακοί προτιμησιακοί κανόνες καταγωγής Πιστοποιητικά Κυκλοφορίας Eur 1 και Eur Med (Μάθημα 2) 21 Φεβρουαρίου 2015




Πανευρωμεσογειακοί  προτιμησιακοί κανόνες καταγωγής Πιστοποιητικά  Κυκλοφορίας Eur 1 και Eur Med (Μάθημα 2) 21 Φεβρουαρίου 2015




21.2.2015   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
L 50/13


ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/285 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ
της 17ης Φεβρουαρίου 2015
σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής που συστάθηκε βάσει της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όσον αφορά την αντικατάσταση του πρωτοκόλλου 4 της εν λόγω συμφωνίας, σχετικά με τους κανόνες καταγωγής, με νέο πρωτόκολλο, το οποίο ευθυγραμμίζεται με την περιφερειακή σύμβαση για πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 207 σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9,
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2894/94 του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 1994, σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (1), και ιδίως το άρθρο 1 παράγραφος 3,
Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)
Το πρωτόκολλο 4 της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (2), («η συμφωνία ΕΟΧ»), αφορά τους κανόνες καταγωγής.

(2)
Η περιφερειακή σύμβαση για πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής (3) (εφεξής «η σύμβαση») θεσπίζει διατάξεις σχετικά με την καταγωγή των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο εμπορίου στο πλαίσιο συναφών συμφωνιών που έχουν συναφθεί μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.

(3)
Η ΕΕ, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν υπέγραψαν τη σύμβαση στις 15 Ιουνίου 2011 και η Ισλανδία υπέγραψε τη σύμβαση στις 30 Ιουνίου 2011.

(4)
Η ΕΕ, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν κατέθεσαν τα έγγραφα αποδοχής τους στον θεματοφύλακα της σύμβασης στις 26 Μαρτίου 2012, στις 9 Νοεμβρίου 2011, στις 12 Μαρτίου 2012 και στις 28 Νοεμβρίου 2011, αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, κατ' εφαρμογή του άρθρου 10 παράγραφος 3, η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ για την ΕΕ και την Ισλανδία την 1η Μαΐου 2012 και για τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν την 1η Ιανουαρίου 2012, αντίστοιχα.

(5)
Το άρθρο 6 της σύμβασης προβλέπει ότι κάθε συμβαλλόμενο μέρος λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της σύμβασης. Κατά συνέπεια, το πρωτόκολλο 4 της συμφωνίας ΕΟΧ σχετικά με τους κανόνες καταγωγής θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέο πρωτόκολλο, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τη σύμβαση και, κατά το δυνατόν, παραπέμπει στη σύμβαση.

(6)
Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ θα πρέπει κατά συνέπεια να βασίζεται στο συνημμένο σχέδιο απόφασης,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:
Άρθρο 1
Η θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής που συστάθηκε βάσει της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όσον αφορά την αντικατάσταση του πρωτοκόλλου 4 της εν λόγω συμφωνίας, σχετικά με τους κανόνες καταγωγής, με νέο πρωτόκολλο, το οποίο ευθυγραμμίζεται με την περιφερειακή σύμβαση για πανευρωμεσογειακούς κανόνες καταγωγής καθορίζεται στο σχέδιο απόφασης της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.
Τεχνικές αλλαγές στο σχέδιο απόφασης της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ μπορούν να συμφωνούνται από τους εκπροσώπους της Ένωσης στη Μεικτή Επιτροπή του ΕΟΧ χωρίς περαιτέρω απόφαση του Συμβουλίου.
Άρθρο 2
Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής της.
Βρυξέλλες, 17 Φεβρουαρίου 2015.
Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
J. REIRS




ΣΧΕΔΙΟ
ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΟΧ αριθ. …/2015
της
που αντικαθιστά το πρωτόκολλο 4 της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, σχετικά με τους κανόνες καταγωγής, με νέο πρωτόκολλο, το οποίο ευθυγραμμίζεται με την περιφερειακή σύμβαση για πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής
Η ΜΕΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΟΧ,
Έχοντας υπόψη τη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (εφεξής «η συμφωνία ΕΟΧ»), και ιδίως το άρθρο 98,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Το άρθρο 9 της συμφωνίας ΕΟΧ παραπέμπει στο πρωτόκολλο 4 το οποίο θέτει τους κανόνες καταγωγής και προβλέπει τη σώρευση της καταγωγής μεταξύ της Ένωσης, της Ελβετίας (συμπεριλαμβανομένου του Λιχτενστάιν), της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Τουρκίας, των Νήσων Φερόε και των χωρών που συμμετέχουν στη Διαδικασία της Βαρκελώνης (1).

(2)
Η περιφερειακή σύμβαση για πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής (2) («η σύμβαση») θεσπίζει διατάξεις σχετικά με την καταγωγή των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο εμπορίου στο πλαίσιο συναφών συμφωνιών που έχουν συναφθεί μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.

(3)
Η ΕΕ, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν υπέγραψαν τη σύμβαση στις 15 Ιουνίου 2011 και η Ισλανδία υπέγραψε τη σύμβαση στις 30 Ιουνίου 2011.

(4)
Η ΕΕ, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν κατέθεσαν το έγγραφο αποδοχής τους στον θεματοφύλακα της σύμβασης στις 26 Μαρτίου 2012, στις 9 Νοεμβρίου 2011, στις 12 Μαρτίου 2012 και στις 28 Νοεμβρίου 2011, αντίστοιχα. Κατά συνέπεια, κατ' εφαρμογή του άρθρου 10 παράγραφος 3 της σύμβασης, η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ τόσο για την ΕΕ όσο και για την Ισλανδία την 1η Μαΐου 2012 και σε σχέση με τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν την 1η Ιανουαρίου 2012.

(5)
Η σύμβαση περιλαμβάνει τις χώρες που συμμετέχουν στη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης στην πανευρωμεσογειακή ζώνη σώρευσης της καταγωγής.

(6)
Όταν η μετάβαση προς τη σύμβαση δεν πραγματοποιείται ταυτόχρονα για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη εντός της πανευρωμεσογειακής ζώνης σώρευσης, αυτό δεν πρέπει να οδηγεί σε λιγότερο ευνοϊκή κατάσταση από εκείνη που θα υφίστατο βάσει της προηγούμενης έκδοσης του πρωτοκόλλου 4.

(7)
Το άρθρο 6 της σύμβασης προβλέπει ότι κάθε συμβαλλόμενο μέρος λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της σύμβασης. Κατά συνέπεια, στη συμφωνία, το πρωτόκολλο 4 σχετικά με τους κανόνες καταγωγής θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέο πρωτόκολλο, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τη σύμβαση.

(8)
Η απόφαση αριθ. XX/2015 της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ με την οποία τροποποιείται το πρωτόκολλο 4 (κανόνες καταγωγής) της συμφωνίας ΕΟΧ (3)  (4) προβλέπει μεταβατικές διατάξεις για την Κροατία όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων καταγωγής που θέτει το πρωτόκολλο 4. Οι εν λόγω κανόνες πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται έως την 1η Ιανουαρίου 2017,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:
Άρθρο 1
1.   Το πρωτόκολλο 4 της συμφωνίας ΕΟΧ αντικαθίσταται με το κείμενο του παραρτήματος της παρούσας απόφασης.
2.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, το άρθρο 41 του πρωτοκόλλου 4, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ αριθ. XX/2015 (5), εξακολουθεί να εφαρμόζεται έως την 1η Ιανουαρίου 2017.
Άρθρο 2
Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιηθεί προς τη Μεικτή Επιτροπή του ΕΟΧ όλες οι κοινοποιήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 103 παράγραφος 1 της συμφωνίας ΕΟΧ (6).
Εφαρμόζεατι από την …
Άρθρο 3
Η παρούσα απόφαση δημοσιεύεται στο τμήμα για τον ΕΟΧ και στο συμπλήρωμα για τον ΕΟΧ της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βρυξέλλες,
Για τη Μεικτή Επιτροπή του ΕΟΧ
Ο Πρόεδρος
Οι Γραμματείς
της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ


(1)  Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Συρία και Τυνησία.
(3)  Απόφαση της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ αριθ. …/2015 της … που τροποποιεί το πρωτόκολλο 4 (κανόνες καταγωγής) της συμφωνίας για τον ΕΟΧ (ΕΕ …).
(4)  ΕΕ: να εισαχθεί ο αριθμός της απόφασης της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ στο παράρτημα του κειμένου st 16970/14 και να συμπληρωθεί η προηγούμενη υποσημείωση.
(5)  ΕΕ: να εισαχθεί ο αριθμός της απόφασης της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ στο παράρτημα του κειμένου st 16970/14.
(6)  [Δεν έχουν αναφερθεί συνταγματικές απαιτήσεις.] [Έχουν αναφερθεί συνταγματικές απαιτήσεις.]
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
της απόφασης της Μεικτής Επιτροπής του ΕΟΧ αριθ.
«
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 4
σχετικά με τους κανόνες καταγωγής
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΤΙΤΛΟΣ I
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Ορισμοί
ΤΙΤΛΟΣ II
ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ “ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ” Ή “ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ”
Άρθρο 2
Γενικές απαιτήσεις

Άρθρο 3
Διαγώνια σώρευση καταγωγής

Άρθρο 4
Εξ ολοκλήρου παραγόμενα προϊόντα

Άρθρο 5
Επαρκώς επεξεργασμένα ή μεταποιημένα προϊόντα

Άρθρο 6
Ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση

Άρθρο 7
Μονάδα χαρακτηρισμού

Άρθρο 8
Εξαρτήματα, ανταλλακτικά και εργαλεία

Άρθρο 9
Συνδυασμοί προϊόντων

Άρθρο 10
Ουδέτερα στοιχεία
ΤΙΤΛΟΣ III
ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Άρθρο 11
Αρχή της εδαφικότητας

Άρθρο 12
Απευθείας μεταφορά

Άρθρο 13
Εκθέσεις
ΤΙΤΛΟΣ IV
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Ή ΑΠΑΛΛΑΓΗ
Άρθρο 14
Απαγόρευση επιστροφής δασμών ή απαλλαγής από δασμούς
ΤΙΤΛΟΣ V
ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ
Άρθρο 15
Γενικές απαιτήσεις

Άρθρο 16
Διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 ή EUR-MED

Άρθρο 17
Πιστοποιητικά κυκλοφορίας EUR.1 ή EUR-MED που εκδίδονται εκ των υστέρων

Άρθρο 18
Έκδοση αντιγράφου του πιστοποιητικού κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 ή EUR-MED

Άρθρο 19
Έκδοση πιστοποιητικών κυκλοφορίας EUR.1 ή EUR-MED βάσει προηγουμένως εκδοθέντος ή συνταχθέντος πιστοποιητικού καταγωγής

Άρθρο 20
Λογιστικός διαχωρισμός

Άρθρο 21
Όροι για τη σύνταξη δήλωσης καταγωγής ή δήλωσης καταγωγής EUR-MED

Άρθρο 22
Εγκεκριμένος εξαγωγέας

Άρθρο 23
Διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού καταγωγής

Άρθρο 24
Υποβολή πιστοποιητικού καταγωγής

Άρθρο 25
Εισαγωγή με τμηματικές αποστολές

Άρθρο 26
Απαλλαγή από την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού καταγωγής

Άρθρο 27
Δηλώσεις προμηθευτή

Άρθρο 28
Συνοδευτικά έγγραφα

Άρθρο 29
Φύλαξη του πιστοποιητικού καταγωγής, των δηλώσεων προμηθευτή και των δικαιολογητικών

Άρθρο 30
Διαφορές και λάθη εκτύπωσης

Άρθρο 31
Ποσά εκφρασμένα σε ευρώ
ΤΙΤΛΟΣ VI
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Άρθρο 32
Διοικητική συνεργασία

Άρθρο 33
Έλεγχος των πιστοποιητικών καταγωγής

Άρθρο 34
Έλεγχος των δηλώσεων προμηθευτή

Άρθρο 35
Επίλυση διαφορών

Άρθρο 36
Κυρώσεις

Άρθρο 37
Ελεύθερες ζώνες
ΤΙΤΛΟΣ VII
ΘΕΟΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΛΙΑ
Άρθρο 38
Εφαρμογή του πρωτοκόλλου

Άρθρο 39
Ειδικοί όροι
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ
Παράρτημα I:
Επεξηγηματικές σημειώσεις για τον πίνακα του παραρτήματος II

Παράρτημα II:
Πίνακας των επεξεργασιών ή μεταποιήσεων που απαιτείται να διενεργούνται επί μη καταγόμενων υλών προκειμένου το καταγόμενο προϊόν να αποκτήσει χαρακτήρα καταγωγής

Παράρτημα IIIα:
Υποδείγματα του πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR.1 και της αίτησης για το πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR.1

Παράρτημα IIIβ:
Υποδείγματα του πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR-MED και της αίτησης για το πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR-MED

Παράρτημα IVα:
Κείμενο της δήλωσης καταγωγής

Παράρτημα IVβ:
Κείμενο της δήλωσης καταγωγής EUR-MED

Παράρτημα V:
Υπόδειγμα της δήλωσης προμηθευτή

Παράρτημα VI:
Υπόδειγμα της δήλωσης του τακτικού προμηθευτή
ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κοινή δήλωση για την αποδοχή των πιστοποιητικών καταγωγής που εκδίδονται στο πλαίσιο των συμφωνιών του άρθρου 3 του πρωτοκόλλου 4 για τα προϊόντα καταγωγής Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ισλανδίας ή Νορβηγίας
Κοινή δήλωση για το Πριγκιπάτο της Ανδόρας
Κοινή δήλωση για τη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου

Κοινή δήλωση σχετικά με την αποχώρηση ενός συμβαλλόμενου μέρους από την περιφερειακή σύμβαση για πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής

(Ακολουθούν 38 σελίδες ερμηνείας)


Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
250 αναρτήσεις σε 16.381 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες, σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Δεκεμβρίου 2014

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου