Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Τα Αζήτητα υποκείμενα εμπορεύματα στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ ΑΕ), (Μάθημα 1) 18 Ιουλίου 2015


Τα Αζήτητα υποκείμενα εμπορεύματα στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ ΑΕ), (Μάθημα 1) 18 Ιουλίου 2015

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΗΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΑΖΗΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Α.Ε ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Άρθρο 1 Εµπορεύµατα που κηρύσσονται αζήτητα-προθεσµίες
Εµπορεύµατα που εκφορτώθηκαν και παραλήφθηκαν από την εταιρεία ΣΕΠ και τοποθετήθηκαν στους αποθηκευτικούς χώρους που διαχειρίζεται εντός της Ελεύθερης Ζώνης Πειραιά εφόσον ο κύριος αυτών µέσα σένα τρίµηνο από την ηµεροµηνία εκφόρτωσης τους δεν εµφανισθεί για παραλαβή, ή δεν έχει καταθέσει παραστατικό µε το οποίο να προσδίδει στα εµπορεύµατα νέο τελωνειακό προορισµό και δεν εξοφλεί τα αποθηκευτικά δικαιώµατα στα διαστήµατα που του έχουν ορισθεί ή εάν ο κύριος αυτών δηλώνει εγγράφως ότι τα εγκαταλείπει κηρύσσονται αζήτητα από τον Διευθύνοντα Σύµβουλο της ΣΕΠ, µετά από πάροδο ενός µηνός από την ηµεροµηνία έγγραφης προειδοποίησης του ή την ηµεροµηνία εγκατάλειψής τους και µετά από εισήγηση του Αρµόδιου Διευθυντή. Στην περίπτωση εγκατάλειψης ο κύριος των εµπορευµάτων πρέπει να καταβάλει όλα τα αποθηκευτικά δικαιώµατα καθώς και κάθε άλλη δαπάνη που ενδεχόµενα ήθελε δηµιουργηθεί από την εγκατάλειψη των εµπορευµάτων. Για τα εµπορεύµατα που κηρύχθηκαν αζήτητα και κατακυρώθηκαν σε πλειοδότη, εάν ο πλειοδότης δεν τα επανεξάγει θα πρέπει να καταβάλει τις δασµοφορολογικές επιβαρύνσεις στο αρµόδιο Τελωνείο και αφού προσκοµίζει τα σχετικά εξοφλητικά έγγραφα θα µπορέσει να παραλάβει τα εµπορεύµατα που του κατακυρώθηκαν.

Άρθρο 2 Καταστάσεις και πρωτόκολλα αζήτητων
Ο διαχειριστής των εµπορευµάτων που εξακολουθούν να παραµένουν στους χώρους αποθήκευσης υποχρεούται µετά από την πάροδο τριών (3) µηνών από την ηµεροµηνία εκφόρτωσης τους να υποβάλει στο αρµόδιο τµήµα, εντός 20 ηµερών από την προθεσµία αυτή, κατάσταση στην οποία θα αναφέρονται τα εµπορεύµατα του άρθρου Ι. Η πιο πάνω τρίµηνη προθεσµία είναι ενδεικτική και δεν ασκεί καµία επίδραση στη νοµιµότητα είσπραξης των αντίστοιχων αποθηκευτικών και λοιπών δικαιωµάτων της ΣΕΠ Α.Ε για το πέραν της προθεσµίας αυτής διάστηµα. Οι καταστάσεις των αζήτητων επαληθεύονται µε τα σχετικά παραστατικά και στη συνέχεια συντάσσονται τα σχετικά πρωτόκολλα αζήτητων. Στο κάθε πρωτόκολλο που εκδίδεται επισυνάπτεται αντίγραφο
χρεωστικού σηµειώµατος για τα δικαιώµατα που οφείλονται στην ΣΕΠ ΑΕ. Τα πρωτόκολλα αζήτητων περιλαµβάνουν όλα τα έγγραφα στοιχεία του οικείου πρωτοκόλλου, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο χρήσιµο για την ορθή είσπραξη των δικαιωµάτων της ΣΕΠ ΑΕ. Εκδίδονται σε 3 αντίγραφα κατά δηλωτικό και φορτωτική και αριθµούνται µε αύξοντα αριθµό για κάθε οικονοµική χρήση. Ένα αντίγραφο δίδεται παραδίδεται στο Τελωνείο Ελέγχου. Τα εµπορεύµατα µέσα σε 20 ηµέρες το αργότερο από την ηµεροµηνία του πρωτοκόλλου αζήτητων µεταφέρονται στην αποθήκη αζήτητων και συντάσσεται πρωτόκολλο µεταφοράς. Εµπορεύµατα τα οποία δεν είναι δυνατόν να µεταφερθούν στις αποθήκες αζήτητων ή δεν κρίνεται σκόπιµη η µεταφορά τους µε πράξη των αρµόδιων Διευθυντών πάνω στο σχετικό πρωτόκολλο παραµένουν στο αρχικό τους χώρο. Τα εµπορεύµατα µέσα σε είκοσι ηµέρες από την ηµεροµηνία έκδοσης του πρωτοκόλλου επαληθεύονται από την αρµόδια επιτροπή όπως παρακάτω.

Άρθρο 3 Επιτροπή και πράξη επαλήθευσης
Εµπορεύµατα για τα οποία εκδόθηκε πρωτόκολλο αζήτητων µέσα σε είκοσι (20) ηµέρες επαληθεύονται από τριµελή επιτροπή που αποτελείται από τον υπεύθυνο διαχείρισης εµπορευµάτων, τον Διευθυντή των Λιµενικών Υπηρεσιών και από ένα Διοικητικό Υπάλληλο που ορίζεται µε απόφαση του Διευθύνοντα Συµβούλου της ΣΕΠ ΑΕ . Ο Διευθύνων Σύµβουλος ορίζει και τον Πρόεδρο της Επιτροπής ή τον νόµιµο αναπληρωτή του. Όπου κατά την κρίση της επιτροπής είναι αναγκαία η γνώµη ειδικού ( Τεχνικού, Χηµικού ή άλλου) για να διαπιστωθεί το είδος του εµπορεύµατος, η ιδιότητα, η χρήση και η κατάσταση του, θα µετέχει και τέταρτο µέλος που θα ορίζεται µε απόφαση του Προέδρου. Ανάλογα µε το εµπόρευµα θα ορίζεται και η κατηγορία του πτυχίου του τεχνικού υπαλλήλου. Επιτρέπεται η συγκρότηση περισσότερων της µίας Επιτροπής, όταν οι επαληθεύσεις είναι πολλές. Εµπορεύµατα οµοειδή σε µεγάλες ποσότητες ή ογκώδη επαληθεύονται από την Επιτροπή ως προς το βάρος ή και το ποσό κατά τη παράδοσή τους. Αν υπάρχει διαφορά σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί πάνω από 10% συντάσσεται πράξη που δικαιολογεί την διαφορά αυτή. Με πράξη της Επιτροπής επαλήθευσης που συντάσσεται στο πρωτόκολλο αζήτητων βεβαιώνεται η ταυτότητα των στοιχείων των εµπορευµάτων, η κατάσταση µέσων συσκευασίας αυτού και το µεικτό βάρος. Επίσης, περιγράφεται το περιεχόµενο που έχουν τα κόλλα, το
είδος και η ποσότητα κατάσταση του εµπορεύµατος και διαπιστώνεται το καθαρό βάρος του περιεχόµενου, αν αυτό επιβάλλεται. Μετά το τέλος της επαλήθευσης υπογράφεται το πρακτικό της σχετικής πράξης από όλα τα µέλη της Επιτροπής. Ένα αντίγραφο παραµένει στην διαχείριση και το πρωτότυπο υποβάλλεται αυθηµερόν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής στο Τµήµα Αζήτητων µαζί µε όλα τα έγγραφα και µικρά δείγµατα εµπορευµάτων όπου αυτό είναι απαραίτητο και δυνατό.

Άρθρο 4 Διακήρυξη-Εκποίηση εµπορευµάτων
Μετά τη συµπλήρωση των διατυπώσεων του προηγούµενου άρθρου ο Διευθύνων Σύµβουλος της ΣΕΠ ΑΕ εκδίδει εντός 20 ηµερών διακήρυξη για την εκποίηση των αζήτητων µε πλειοδοτική δηµοπρασία, σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος Κανονισµού. Στη διακήρυξη αναφέρεται η τιµή εκκίνησης, τα στοιχεία των εµπορευµάτων που εκποιούνται, ο τόπος και χρόνος της δηµοπρασίας. Περίληψη της διακήρυξης δηµοσιεύεται πέντε ηµέρες τουλάχιστον πριν από την ηµέρα της δηµοπρασίας σε δύο τουλάχιστον ηµερήσιες εφηµερίδες . Η δαπάνη της δηµοσίευσης βαρύνει τον τελευταίο πλειοδότη ή τον κύριο του εµπορεύµατος, σε περίπτωση παραλαβής του από τον ίδιο µετά την κήρυξή του ως αζήτητου. Αντίγραφο της διακήρυξης πρέπει να τοιχοκολληθεί έξω από την αίθουσα όπου γίνεται η δηµοπρασία. Αντίγραφο της διακήρυξης πρέπει να αποσταλεί προς τοιχοκόλληση στο ΕΒΕΑ το εµπορικό Επιµελητήριο Πειραιά στον Δήµο Περάµατος στο Οικονοµικό Επιµελητήριο, στην Ένωση Ναυτικών Πρακτόρων, στο Σύλλογο Εκτελωνιστών, στην Διεύθυνση του 5ου Τελωνείου Πειραιά και όπου αλλού κριθεί σκόπιµο.
Άρθρο 5 Κατάσταση Εµπορευµάτων Υποχρεώσεις Ενδιαφεροµένων
Η ΣΕΠ ΑΕ δεν αναλαµβάνει καµία ευθύνη για την ποιότητα και την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα εκποιηθέντα εµπορεύµατα, ούτε για τυχόν µη ακριβή περιγραφή του είδους και της ιδιότητας τους, δεδοµένου ότι η ευθύνη της περιορίζεται στη σωστή αποθήκευση. Ο ενδιαφερόµενος µπορεί να λάβει γνώση της πράξης επαλήθευσης και να εξετάσει τα εµπορεύµατα στους χώρους αποθήκευσης κατά το τελευταίο πενθήµερο πριν την διενέργεια της δηµοπρασίας. Τα αζήτητα εµπορεύµατα εκποιούνται, όπως αυτά αναγράφονται στην πράξη επαλήθευσης και στην κατάσταση που βρίσκονται κατά τον χρόνο της εκποίησης τους στις αποθήκες. Αζήτητα εµπορεύµατα που εκποιούνται και είναι υποκείµενα σε δασµούς, φόρους, τέλη και δικαιώµατα του Δηµοσίου, παραδίδονται

µόνο µε την κατάθεση και την ολοκλήρωση των σχετικών Τελωνειακών παραστατικών, σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις. Επίσης καταβάλλονται τα αποθηκευτικά δικαιώµατα που οφείλονται στη ΣΕΠ ΑΕ από την ηµέρα της κοινοποίησης της σχετικής απόφασης κατακυρώσεως της δηµοπρασίας µέχρι την ηµέρα παραλαβής του εµπορεύµατος, σύµφωνα µε το ισχύον τιµολόγιο αποθηκευτικών δικαιωµάτων. Στις εκποιήσεις των αζήτητων εµπορευµάτων έχουν εφαρµογή όλες οι σχετικές διατάξεις περί απαγορεύσεων και περιορισµού εισαγωγών.

Άρθρο 6 Τιµή Εκκίνησης
Η τιµή εκκίνησης για κάθε εµπόρευµα καθορίζεται από την Επιτροπή Επαλήθευσης βάσει έρευνας και βάσει των αποθηκευτικών και άλλων δικαιωµάτων και τυχόν λοιπών εξόδων που οφείλονται µέχρι την ηµεροµηνία εκποίησης. Κατεξαίρεση, η τιµή για εκποίηση αζήτητων εµπορευµάτων, που βρίσκονται στην αποθήκη ως πλεόνασµα, µπορεί να καθορίζεται ελεύθερα από τον Διευθύνοντα Σύµβουλο της ΣΕΠ ΑΕ. Η τιµή εκκίνησης µειώνεται διαδοχικά και µέχρι δύο κατανώτατο όριο επαναληπτικές δηµοπρασίες κατά το ποσοστό 30% της αµέσως προηγούµενης δηµοπρασίας , εφόσον δεν υπάρχει καµία προσφορά.

Άρθρο 7 Συµµετοχή στις δηµοπρασίες
Στις δηµοπρασίες εκποίησης αζήτητων εµπορευµάτων µπορεί να λάβει µέρος οποιοδήποτε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο. Η ΣΕΠ ΑΕ µπορεί να συµµετέχει στις δηµοπρασίες εκποίησης αζήτητων, δια της Διευθύνσεως Προµηθειών ύστερα από απόφαση του Διευθύνοντος Συµβούλου. Προκειµένου να αποκτήσει δικαίωµα συµµετοχής στη διαδικασία της δηµοπρασίας, ο εκάστοτε ενδιαφερόµενος υποχρεούται να παρέχει εγγυοδοσία ίση µε το 10% του ποσού της τιµής εκκίνησης καταβάλλοντας στο αρµόδιο τµήµα εγγυητική επιστολή ή επιταγή γι αυτόν τον σκοπό, η οποία και θα του επιστραφεί άµεσα σε περίπτωση κατακυρώσεως σε άλλον πλειοδότη, ενώ σε περίπτωση κατακυρώσεως σε αυτόν εάν είναι εγγυητική επιστολή θα του επιστρέφεται µε την παράδοση των εµπορευµάτων εάν είναι επιταγή, το ποσόν θα αφαιρείται από το πλειστηρίασµα.

Άρθρο 8 Επιτροπή-Πρακτικό Εκποίησης.

Η δηµοπρασία για την εκποίηση των αζήτητων εµπορευµάτων γίνεται µε σφραγισµένες προσφορές, τις οποίες οι ενδιαφερόµενοι καταθέτουν σε επιτροπή που αποτελείται από τρεις υπαλλήλους της ΣΕΠ ΑΕ και ισάριθµους αναπληρωτές του και εντός συγκεκριµένου χρονικού ορίου, το οποίο θα καθορίζεται στη διακήρυξη. Η επιτροπή ορίζεται µε απόφαση του Διευθύνοντα Συµβούλου της ΣΕΠ ΑΕ ενώ µε την ίδια απόφαση ορίζεται και ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Μετά το πέρας της ώρας που ορίσθηκε για την κατάθεση των σφραγισµένων προσφορών, η Επιτροπή τις αποσφραγίζει εξετάζει και συγκρίνει τις προσφορές. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοινώνει δηµόσια τα στοιχεία του πλειοδότη , καθώς και το ύψος της τιµής που προσέφερε. Για κάθε εµπόρευµα που δηµοπρατείται, η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό µε τα στοιχεία του πλειοδότη που αναδείχθηκε και την τιµή που προσφέρθηκε από αυτόν. Το πρακτικό αυτό υπογράφεται από όλα τα µέλη της επιτροπής. Ο πλειοδότης προσυπογράφει το πρακτικό εκποίησης και οφείλει να καταθέσει αµέσως επιταγή ίση µε το ¼ τουλάχιστον της προσφοράς του ή ολόκληρο το ποσό αυτής. Στο πρακτικό σηµειώνεται ο αριθµός του γραµµατίου είσπραξης που εκδόθηκε και τα στοιχεία της επιταγής. Αν ο πλειοδότης δεν καταθέσει την παραπάνω επιταγή και δεν εµφανισθεί µέσα σε 5 ηµέρες για την υπογραφή του πρακτικού εκποίησης, εφαρµόζονται οι διατάξεις του άρθρου 10 του κανονισµού και ο πλειοδότης αυτός αποκλείεται από τον αναπλειστηριασµό. Δεν επιτρέπεται η υποβολή αντιπροσφοράς στο αποτέλεσµα της δηµοπρασίας. Εάν προ της καταβολής του πλειστηριάσµατος εµφανισθεί ο κύριος του εµπορεύµατος και ζητήσει την παραλαβή του, η δηµοπρασία θεωρείται άκυρη και ενεργούνται οι σχετικές διατυπώσεις για τον προορισµό του εµπορεύµατος που ζήτησε. Στην περίπτωση αυτή ο εµφανισθείς κύριος οφείλει να προκαταβάλει όλα τα αποδεδειγµένα έξοδα της ΣΕΠ ΑΕ τόσο για την προετοιµασία της δηµοπρασίας, όσο και για την µέχρι τότε φύλαξη των εµπορευµάτων, καθώς και όλα τα τυχόν για την δηµοπρασία αποδεδειγµένα έξοδα του πλειοδότη.

Άρθρο 9 Αποτέλεσµα δηµοπρασίας-Κατακύρωση-Βεβαίωση
Το πρακτικό εκποίησης µε όλα τα σχετικά έγγραφα υποβάλλονται στον Διευθύνοντα Σύµβουλος της ΣΕΠ ΑΕ ο οποίος µέσα σε προθεσµία πέντε
(5) εργασίµων ηµερών από την διενέργεια της δηµοπρασίας εγκρίνει ή απορρίπτει αιτιολογηµένα το αποτέλεσµά της.

Η εγκριτική απόφαση κοινοποιείται µε τοιχοκόλληση στο χώρο της δηµοπρασίας µέσα σε πέντε (5) εργάσιµες ηµέρες από την έκδοσή της. Το φυσικό ή νοµικό πρόσωπο στο όνοµα του οποίου έγινε η κατακύρωση της δηµοπρασίας, υποχρεούται µέσα σε επτά (7) εργάσιµες ηµέρες από την τοιχοκόλληση της εγκριτικής απόφασης να καταβάλει το τυχόν υπόλοιπο του εκπλειστηριάσµατος , καθώς και τη δαπάνη για τη δηµοσίευση των διακηρύξεων. Αν µέσα στην παραπάνω προθεσµία ο πλειοδότης δεν καταβάλει το τυχόν υπόλοιπο του εκπλειστηριάσµατος, η εγγύηση που έχει καταθέσει καταπίπτει χωρίς άλλο υπέρ της ΣΕΠ ΑΕ και γίνεται αναπληστηριασµός χωρίς συµψηφισµό αυτής µε το αποτέλεσµα του αναπλειστηριάσµατος. Τα αζήτητα εµπορεύµατα που εκποιούνται σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κανονισµού αυτού πρέπει να παραλαµβάνονται από τον πλειοδότη µέσα σε προθεσµία που θα καθορίζεται στην προκήρυξη. Η προθεσµία αυτή µπορεί να παραταθεί µετά από αίτηση του ενδιαφερόµενου, πρέπει όµως να υποβληθεί πριν περάσει ο χρόνος που καθορίζεται στην προκήρυξη. Αν περάσουν οι παραπάνω προθεσµίες χωρίς να παραληφθούν, τα εµπορεύµατα θεωρούνται πάλι αζήτητα και ακολουθεί νέα εκποίηση. Το εκπλειστηρίασµα που έχει καταβληθεί καταπίπτει υπέρ της ΣΕΠ ΑΕ. Για τα εύφλεκτα και επικίνδυνα αζήτητα εµπορεύµατα, ο χρόνος παραλαβής µειώνεται σε δέκα (10) ηµέρες από την ηµέρα της τοιχοκόλλησης του αποτελέσµατος της δηµοπρασίας. Με εισήγηση της επιτροπής δηµοπρασίας και σύµφωνη γνώµη του Διευθύνοντα Συµβούλου, µε βάσει προϋπάρχοντα στοιχεία, αποκλείεται της δηµοπρασίας ο εκ συστήµατος ασυνεπής προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Κανονισµό αυτό.

Άρθρο 10 Αναπλειστηριασµός
Ο αναπλειστηριασµός γίνεται µε πράξη του Διευθύνοντα συµβούλου της ΣΕΠ ΑΕ µετά από σχετική εισήγηση του αρµόδιου Διευθυντή µέσα σε ένα (1) το αργότερο µήνα από την ηµεροµηνία που έγινε η κατακύρωση της δηµοπρασίας. Σχετική ανακοίνωση πρέπει να τοιχοκολληθεί έξω από την αίθουσα δηµοπρασιών, στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία και η ηµεροµηνία του αναπλειστηριασµού. Κατά τον αναπλειστηριασµό το εµπόρευµα κατακυρώνεται από την επιτροπή στον τελευταίο πλειοδότη µε την προυπόθεση ότι η τιµή που προσέφερε είναι ίση µε το 50% τουλάχιστον της τιµής της προηγούµενης κατακύρωση. Το ποσό αυτό καταβάλλεται ολόκληρο µετά το τέλος του αναπλειστηριασµού χωρίς να τηρείται η διαδικασία του άρθρου 9. Σε περίπτωση που δεν προσφερθεί καµία τιµή ή αυτή που προσφέρθηκε είναι µικρότερη από το 50% της προηγούµενης κατακύρωσης, ο αναπλειστηριασµός επαναλαµβάνεται σε ένα (1) µήνα το αργότερο. Αν
και µετά την επανάληψη δεν υπάρξει προσφορά ίση µε το 40% τουλάχιστον της αρχικής κατακύρωσης, τότε επιδιώκεται από την ΣΕΠ ΑΕ η είσπραξη της διαφοράς που υπάρχει µεταξύ αυτής και εκείνης που αρχικά επιτεύχθηκε από εκείνον σε βάρος του οποίου έγινε ο αναπλειστηριασµός µε τα νόµιµα προβλεπόµενα µέσα. Μετά από αυτή την περίπτωση, το εµπόρευµα µπορεί να διατεθεί από την ΣΕΠ ΑΕ, κατά βούληση.

Άρθρο 11 Καταβολή εκπλειστηριάσµατος-Αδυναµία παραλαβής εµπορεύµατος
Κάθε καταβολή του εκπλειστηριάσµατος γίνεται στο ταµείο της ΣΕΠ ΑΕ µε έκδοση του αποδεικτικού είσπραξης, αντίγραφο του οποίου τοποθετείται µαζί µε τα σχετικά παραστατικά της δηµοπρασίας στο φάκελο του εµπορεύµατος που εκποιήθηκε. Σε περίπτωση αδυναµίας παραλαβής του εµπορεύµατος, επειδή οι απαγορευτικές διατάξεις εισαγωγής που ισχύουν δεν επιτρέπουν την χορήγηση άδειας από την αρµόδια Αρχή, το εκπλειστηρίασµα επιστρέφεται στον δικαιούχο χωρίς καµία ευθύνη της ΣΕΠ ΑΕ. Για το σκοπό αυτό ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση µέσα σε προθεσµία ενός µηνός από την ηµεροµηνία κατακύρωσης, στην οποία επισυνάπτονται υποχρεωτικά τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα της παραπάνω Αρχής. Για τις περαιτέρω ενέργειες εφαρµόζονται οι διατάξεις του άρθρου 13 του Κανονισµού αυτού. Μέσα σε 15 ηµέρες από την ηµεροµηνία που ο πλειοδότης αγοραστής παρέλαβε το εµπόρευµα ο φάκελος που έχει εξοφληθεί παραδίδεται στη Οικονοµική Διεύθυνση της ΣΕΠ ΑΕ η οποία προβαίνει στην τακτοποίηση της κάθε µορφής δικαιωµάτων της εταιρείας που οφείλονται από το εµπόρευµα που εκποιήθηκε. Αν η Οικονοµική Διεύθυνση κατά την εκκαθάριση των δικαιωµάτων διαπιστώσει ότι το εκπλειστηρίασµα που επιτεύχθηκε, δεν επαρκεί για να καλύψει στο ακέραιο όλα όσα οφείλονται από το εµπόρευµα που εκποιήθηκε, µειώνει, µέχρι του ποσού αυτού τα αποθηκευτικά δικαιώµατα, τα οποία πρέπει να εισπραχθούν και εκδίδει τα κατά τον νόµο παραστατικά. Αφού γίνει η εκκαθάριση των δικαιωµάτων οι φάκελοι επιστρέφονται στο τµήµα Αζήτητων για φύλαξη.

Άρθρο 12 Ενέργειες του κυρίου του εµπορεύµατος
Ο κύριος του εµπορεύµατος που εκποιήθηκε ως αζήτητο, δικαιούται κατεξαίρεση, να ζητήσει την παραλαβή του και µετά από την κατά το άρθρο 9 κοινοποίηση της κατακύρωσης στον τελευταίο πλειοδότη, εφόσον δεν
έχει καταβληθεί ολόκληρο το εκπλειστηρίασµα, πριν όµως την παραλαβή και όταν συντρέχουν και οι δύο παρακάτω αναφερόµενες προϋποθέσεις Α) να προσκοµίσει τους τίτλους κυριότητας και Β) να εξοφλήσει όλα τα δικαιώµατα που οφείλονται στην ΣΕΠ ΑΕ µαζί µε την δαπάνη δηµοσίευσης των σχετικών διακηρύξεων. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία της δηµοπρασίας ατονεί από µόνης της, χωρίς κανένα δικαίωµα για αποζηµίωση αυτού υπέρ του οποίου έγινε η κατακύρωση, η δε προκαταβολή που είχε καταβάλει του επιστρέφεται. Το παραπάνω δικαίωµα του κυρίου του εµπορεύµατος αποκλείεται, εάν ο τελευταίος πλειοδότης έχει καταβάλει ολόκληρο το ποσό του εκπλειστηριάσµατος, πριν από την υποβολή της αίτησης του.

Άρθρο 13 Εµπορεύµατα που δεν εκποιούνται
Αζήτητα εµπορεύµατα που δεν έγινε δυνατή εκποίηση τους, σε τρεις (3) δηµοπρασίες, περιέρχονται µε πράξη του Διευθύνοντα Συµβούλου στην κυριότητα της εταιρείας και διατίθενται κατά το άρθρο 10 του Κανονισµού. Όσα από τα παραπάνω εµπορεύµατα είναι προδήλως χωρίς εµπορική αξία, ή αυτή είναι µηδαµινή, ή έπαθαν βλάβη, ώστε να έχουν καταστεί άχρηστα και δεν είναι δυνατή η διάθεσή τους για την κάλυψη των δικαιωµάτων της ΣΕΠ ΑΕ , καταστρέφονται µε απόφαση της Επιτροπής Αζήτητων στην οποία ορίζεται και η Επιτροπή που θα διενεργήσει την καταστροφή καθώς και οι σχετικές διαδικασίες. Ειδικά όταν πρόκειται για βρώσιµα είδη, αποφαίνεται για το εάν είναι κατάλληλα ή όχι για χρησιµοποίηση η αρµόδια Δηµόσια Υπηρεσία, οπότε εφαρµόζονται οι διατάξεις της προηγούµενης παραγράφου.

Άρθρο 14 Εµπορεύµατα που εγκαταλείπονται
Ο κύριος οποιουδήποτε εµπορεύµατος µπορεί να δηλώσει εγγράφως ότι το εγκαταλείπει µε ταυτόχρονη κατάθεση των σχετικών τίτλων κυριότητας. Στην περίπτωση αυτή το εµπόρευµα εκποιείται σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος Κανονισµού. Ο κύριος που εγκαταλείπει το εµπόρευµα του οφείλει να καταβάλει τα δικαιώµατα της ΣΕΠ ΑΕ για το µέχρι την ηµέρα της εγκατάλειψης χρονικό διάστηµα.

Εάν το εµπόρευµα που εγκαταλείπεται ή µέρος αυτού αποτελείται από βρώσιµα ή άλλα είδη, για τα οποία υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσής τους, ο κύριος αυτού πρέπει να καταθέσει στην ΣΕΠ ΑΕ σχετικό Πιστοποιητικό Δηµόσιας υπηρεσίας και να αναφέρει στην γραπτή αίτησή του τα αίτια της εγκατάλειψης, η δε αρµόδια Διεύθυνση της ΣΕΠ ΑΕ να προβεί στην άµεση εκποίηση του. Εάν η αρµόδια Υπηρεσία του άρθρου 13 κρίνει ότι τα εµπορεύµατα που εγκαταλείφθηκαν ή µέρος αυτών είναι ακατάλληλα για βρώση ή επικίνδυνα για την δηµόσια υγεία, διατάσσεται η καταστροφή τους ενώ ο κύριος αυτών οφείλει να καταβάλει στην ΣΕΠ ΑΕ τα έξοδα καταστροφής.

Άρθρο 15 Εµπορευµατοκιβώτια
Έµφορτα εµπορευµατοκιβώτια που δεν έχουν παραληφθεί µέσα σε τρεις
(3) µήνες το αργότερο από την εκφόρτωσή τους εκκενώνονται στις αποθήκες της παρουσία του Προϊστάµενου του αρµόδιου τµήµατος και του διαχειριστή της αποθήκης που τα παραλαµβάνει, οι οποίοι θα υπογράφουν τα σχετικά παραστατικά παραλαβής και παράδοσης των εµπορευµάτων. Μετά την εκκένωση θα ενηµερώνεται το πρακτορείο προκειµένου να µεριµνήσει για την παραλαβή του κενου εµπορευµατοκιβωτίου. Τα εµπορεύµατα που εκκενώνονται, κηρύσσονται αζήτητα µετά την συµπλήρωση τριών (3) µηνών από την εκφόρτωσή τους σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος Κανονισµού. Κατεξαίρεση, δεν εκκενώνονται εµπορευµατοκιβώτια, τα οποία σύµφωνα µε το δηλωτικό τους περιέχουν εµπορεύµατα που υπόκεινται σε αλλοίωση ή καθίστανται επικίνδυνα προς ανάλωση ή δεν δίδεται άδεια εισαγωγής τους στην Επικράτεια από τις αρµόδιες αρχές ή είναι άνευ εµπορικής αξίας ή ασυσκεύαστα ή χύδην ή σε κατάψυξη ή εµπορεύµατα τα οποία δεν είναι δυνατόν να µεταφερθούν στις αποθήκες αζήτητων ή δεν κρίνεται σκόπιµη η µεταφορά τους.
Μετά την παρέλευση τριµήνου από την εκφόρτωσή τους ή πριν την παρέλευση αυτού, εφόσον ζητηθεί από το πρακτορείο ή τον παραλήπτη και κατόπιν έγγραφης γνωµοδότησης επιτροπής που συγκροτείται από τον αρµόδιο Διευθυντή και αποτελείται από τον προϊστάµενο της Ελεύθερης Ζώνης και εκπρόσωπο του πρακτορείου, καλείται εγγράφως το πρακτορείο ή ο παραλήπτης να παραλάβουν έµφορτα τα προς καταστροφή εµπορευµατοκιβώτια. Η έλλειψη παρουσίας εκπροσώπου του πρακτορείου, εφόσον έχει προσηκόντως κληθεί, δεν αποτελεί κώλυµα για την διαδικασία καταστροφής .

Κάθε έµφορτο εµπορευµατοκιβώτιο το περιεχόµενο του οποίου είναι προς καταστροφή επιβαρύνεται µε τα αναλογούντα αποθηκευτικά δικαιώµατα κενού εµπορευµατοκιβωτίου για χρονικό διάστηµα έως ενός µηνός. Εάν το πρακτορείο εντός 20 ηµερών από την έγγραφη ειδοποίησή του δεν προβεί στην παραλαβή του προς καταστροφή εµπορευµατοκιβωτίου, η ΣΕΠ ΑΕ ενεργεί για την καταστροφή του περιεχοµένου του και το πρακτορείο επιβαρύνεται µε αποθηκευτικά δικαιώµατα κενού εµπορευµατοκιβωτίου για διάστηµα δύο µηνών, τα έξοδα καταστροφής και τα λοιπά δικαιώµατα.

Άρθρο 16 Μεταβίβαση κυριότητας αζήτητου που εκποιήθηκε
Με την πλήρη εξόφληση του εκπλειστηριάσµατος είναι δυνατή η µεταβίβαση της κυριότητας του αζήτητου εµπορεύµατος, το οποίο εκποιήθηκε, µε αίτηση του πλειοδότη, η οποία συνοδεύεται από το σχετικό επίσηµο Τιµολόγιο.

Άρθρο 17 Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος Κανονισµού αρχίζει από την 15.3.2011

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
317 αναρτήσεις σε 20.270 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Μαρτίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου