Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ στην κατάθεση ηλεκτρονικής διασάφησης με απλουστευμένες διαδικασίες, (Μάθημα 4) 1 Ιουλίου 2015



ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ στην κατάθεση ηλεκτρονικής  διασάφησης με απλουστευμένες διαδικασίες, (Μάθημα 4) 1 Ιουλίου 2015


Σχόλιο: Πως βλέπει η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση την Ανάλυση Κινδύνου σε κείμενό με τον τίτλο ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ/  ΕΝΙΑΙΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ  ΟΔΗΓΙΕΣ έτους 2005

Ακόμη και αν οι απλουστευμένες διαδικασίες μπορεί να συνεπάγονται λιγότερους ελέγχους πριν την παραλαβή των εμπορευμάτων σε σχέση με τη συνήθη διαδικασία, πρέπει να διενεργείται ένας ελάχιστος αριθμός φυσικών ελέγχων και ελέγχων εγγράφων βάσει ανάλυσης κινδύνου ή δειγματοληπτικών ελέγχων. Είναι αναγκαίο να διατηρείται ένας παράγοντας αβεβαιότητας, ώστε να ανιχνεύονται οι εισαγωγές ή εξαγωγές που δεν τηρούν τα συνήθη στοιχεία της εμπορικής πολιτικής /ασφάλειας και να αποφεύγονται οι ελλιπείς εισπράξεις τελωνειακών δασμών και άλλων επιβαρύνσεων.
Ενδεικτικά, οι αποστολές που διασαφίζονται βάσει απλουστευμένης διαδικασίας αλλά κρίνονται υψηλού κινδύνου από την ανάλυση κινδύνου (π.χ. λόγω κοινοποίησης κράτους μέλους έκδοσης) δεν πρέπει να εξαιρούνται από τον έλεγχο μόνο επειδή έχουν εισαχθεί με απλουστευμένες διαδικασίες.
Τα ΚΜ ενθαρρύνονται να αναπτύξουν αυτοματοποιημένα χαρακτηριστικά κινδύνου για τους ΠΙΠ (Παραδοσιακοί ίδιοι πόροι) , μέτρα εμπορικής πολιτικής και να επανεξετάζουν με κριτικό τρόπο αυτά τα χαρακτηριστικά βάσει της συλλογής νέων πληροφοριών (συμπεριλαμβανομένων και προηγούμενων αποτελεσμάτων ελέγχου) για όλες τις απλουστευμένες διαδικασίες.
Βλέπε παράρτημα XI των οδηγιών σχετικά με τις συστάσεις για τους ελέγχους
2.X.1. ΔΑΔ (Διαδικασία απλουστευμένης διασάφησης)
Με την παραλαβή της απλουστευμένης διασάφησης, το τελωνείο εισαγωγής ή εξαγωγής βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο που υποβάλλει την εν λόγω διασάφηση διαθέτει έγκυρη άδεια να κάνει χρήση της ΔΑΔ και ότι η απλουστευμένη διασάφηση και τα στοιχεία της είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην εν λόγω άδεια. Επειδή η απλουστευμένη διασάφηση πρέπει να υποβάλλεται υπό μορφή ηλεκτρονικού μηνύματος, οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να διενεργούνται αυτομάτως, μέσω συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων τελωνειακής διασάφησης.
Εμπορεύματα που διασαφίζονται με τη χρήση της ΔΑΔ μπορούν να εξετάζονται και τα απαιτούμενα έγγραφα να επαληθεύονται, λαμβανομένων υπόψη των αποτελεσμάτων της διενεργηθείσας ανάλυσης κινδύνου. Η φύση και τα αποτελέσματα των διενεργούμενων ελέγχων πρέπει να καταγράφονται σύμφωνα με το άρθρο 247 των ΔΕΤΚ.
2.X.2. ΔΤΕ ( Διαδικασία εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον ενδιαφερόμενο τόπο)
Οι τελωνειακοί υπάλληλοι μπορούν να ζητούν έγγραφα για τη διενέργεια ελέγχων ή να επισκέπτονται τον τόπο που αναφέρεται στην άδεια για να εξετάσουν τα εμπορεύματα εάν, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ανάλυσης κινδύνου, η επαλήθευση εγγράφων ή/και η διενέργεια φυσικού ελέγχου των εμπορευμάτων κρίνεται αναγκαία. Η φύση και τα αποτελέσματα κάθε διενεργούμενης επαλήθευσης/εξέτασης πρέπει να καταγράφονται σύμφωνα με το άρθρο 247 των ΔΕΤΚ (Διατάξεις εφαρμογής τελωνειακού κώδικα - Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93).
Για τη διενέργεια αυτόματης ανάλυσης κινδύνου, τα ΚΜ ενθαρρύνονται να αναπτύξουν σύστημα ηλεκτρονικής γνωστοποίησης της άφιξης των εμπορευμάτων και εγγραφής στα λογιστικά βιβλία (όπως ορίζεται στο άρθρο 253α δεύτερη παράγραφος των ΔΕΤΚ).
Σε περίπτωση απαλλαγής από την υποχρέωση γνωστοποίησης, οι τελωνειακές αρχές θα πρέπει να διενεργούν, παρόλα αυτά, τακτικούς ελέγχους βάσει κινδύνου ή δειγματοληπτικούς ελέγχους, ή ελέγχους βάσει προγράμματος που καταρτίζεται με βάση προηγούμενο έλεγχο και τα χαρακτηριστικά κινδύνου του κατόχου της άδειας.
Οι τελωνειακές αρχές μπορούν επίσης να ζητούν γνωστοποίηση της άφιξης για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ώστε να είναι σε θέση να ελέγχουν τα εμπορεύματα. 
2.X.3. Ειδικοί έλεγχοι εμπορευμάτων που διασαφίζονται βάσει του τελωνειακού καθεστώτος 42
Το τελωνειακό καθεστώς 42 σημαίνει ότι τα εμπορεύματα, τα οποία απαλλάσσονται από ΦΠΑ στο ΚΜ (Κράτη Μέλη) εισαγωγής και τα οποία προορίζονται για παράδοση ή μεταφορά σε άλλο κράτος μέλος, τίθενται σε ανάλωση με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία. Η κατάσταση αυτή παρουσιάζει ειδικούς φορολογικούς κινδύνους, η εποπτεία των οποίων ενδέχεται να είναι λιγότερο εύκολη από τις τελωνειακές αρχές σε περιπτώσεις χρήσης απλουστευμένης διαδικασίας.
Παρακαλείσθε να λάβετε υπόψη ότι δεν συνιστάται η χρήση της ΔΤΕ για το τελωνειακό καθεστώς 42 λόγω της υποχρεωτικής γνωστοποίησης στο τελωνείο πριν από την παραλαβή που προβλέπεται στην οδηγία για τον ΦΠΑ (οδηγία 2008/117/ΕΚ). 
Εάν ο αιτών προτίθεται να κάνει χρήση του τελωνειακού καθεστώτος 42, οι τελωνειακές αρχές πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του προελέγχου αν ο εισαγωγέας και ο πελάτης στο άλλο ΚΜ (αποστολέας) διαθέτουν αριθμό ΦΠΑ και αν έχει καταγραφεί η πώληση/μεταφορά των εμπορευμάτων στα βιβλία του προμηθευτή/εισαγωγέα κατά την παραλαβή. Η αξιοπιστία του αιτούντος ως προς αυτό το στοιχείο πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά. Επιπλέον, πρέπει να επαληθεύεται η πραγματική έξοδος των εμπορευμάτων από το έδαφος του ΚΜ εισαγωγής για άλλο ΚΜ και η άφιξη στο εν λόγω ΚΜ.
Οι τελωνειακές αρχές πρέπει επίσης να επαληθεύουν τους αριθμούς ΦΠΑ κατά τους εκ των υστέρων ελέγχους στις συμπληρωματικές διασαφήσεις, είτε με αυτόματα μέσα είτε χειρωνακτικά.

Οι συνήθεις έλεγχοι του ΦΠΑ διενεργούνται σε τακτά διαστήματα και καλύπτουν διάστημα αρκετών ετών. Εντούτοις, μπορεί να διενεργούνται πάντοτε στοχευμένοι έλεγχοι είτε μετά από αίτηση άλλου ΚΜ ή βάσει εσωτερικής ανάλυσης κινδύνων, όταν υπάρχουν υπόνοιες απάτης. Στην τελευταία περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν πληροφορίες για πιθανές δόλιες πράξεις το συντομότερο δυνατό. Συνεπώς, τα τελωνεία πρέπει να εξασφαλίζουν την άμεση διαβίβαση των πληροφοριών όσον αφορά εισαγωγές που χρησιμοποιούν το τελωνειακό καθεστώς 42 στις φορολογικές αρχές, έτσι ώστε αυτές να έχουν στη διάθεσή τους τις εν λόγω πληροφορίες για τη διενέργεια της ανάλυσης κινδύνου.  

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
317 αναρτήσεις σε 20.270 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Μαρτίου 2015

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου