Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Αρμοδιότητες παλαιάς Επιτροπής Συναλλάγματος έτους 1984, (Μάθημα 6), 7 Ιουλίου 2015


Αρμοδιότητες παλαιάς Επιτροπής Συναλλάγματος έτους 1984, (Μάθημα 6), 7 Ιουλίου 2015

Σχόλιο:  Μερικά βιβλία θα βοηθούσαν την σημερινή Επιτροπή Συναλλάγματος επί των εισαγωγών και εξαγωγών για να πάρει γρήγορα αποφάσεις και να συντάξει εγκυκλίους προς μεσολαβούσες Τράπεζες. Ευτυχώς που υπάρχουν συλλέκτες τέτοιων σκοπών…….. Ξεκινήστε ο δρόμος είναι μακρύς …….
α) Κόνδης Αντώνης  Δασμολογικαί και Συναλλαγματικαί διαδικασίαι επί εισαγομένων εμπορευμάτων Ιούλιος 1974
β) Κονιστής Κωνσ - Σπ. Μαρνιέρης Συναλλαγματικά κ.λ,π. Διατάξεις εισαγωγής και εξαγωγής 2 τόμοι, Αθήναι 1976
γ) Μαρνιέρου Σπ. Συναλλαγματικαί διατάξεις εισαγωγής Υπ. Οικονομικών, Αθήναι 1977

Πράξη Διοικητική αριθμ 411/6.11.84
Αριθ.1 του Ν 1266/82
Σύσταση Υποεπιτροπής Συναλλάγματος επί των Εισαγωγών και Εξαγωγών (ΦΕΚ Α 179/14-11-1984)
ΤΡΑΠΕΖΑ Της ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού έλαβε υπόψη:
Α) Τις διατάξεις του Δ.Κ. 13321/Αυγούστου 1982 κοινής αποφάσεως των υπουργών Εμπορίου και Εθνικής Οικονομίας «περί αναθέσεως στην Τράπεζα της Ελλάδος ασκήσεως αρμοδιοτήτων σύμφωνα με το άρθρο 1 εδάφ. 2 του Ν. 936/1979.
Β) την ανάγκη της δημιουργίας καταλλήλου οργανωτικού πλαισίου για την αποδοτικότερη άσκηση έλεγχου επί των εισαγωγών και εξαγωγών που ασκούσε μέχρι της καταργήσεώς της η Υποεπιτροπή Έλεγχου Συναλλάγματος της Νομισματικής Επιτροπής, αποφασίζει:
Οι αρμοδιότητες που ανατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με την πιο πάνω κοινή απόφαση των Υπουργών Εμπορίου και Εθνικής Οικονομίας θα ασκούνται με πράξεις  του Διοικητή. Οι παρακάτω αναφερόμενες αρμοδιότητες μπορεί να ασκούνται και από την Υποεπιτροπή Συναλλάγματος επί των εισαγωγών και εξαγωγών που συνιστάται με την παρούσα.
Α. Σύνθεση Υποεπιτροπής Συναλλάγματος επί εισαγωγών και εξαγωγών.
Η Επιτροπή συγκροτείται από τους πιο κάτω;
Πρόεδρος: Ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Εμπορικών Συναλλαγών με την Αλλοδαπή, αναπληρούμενος σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος από τον Υποδιευθυντή της ίδιας Διευθύνσεως.
Μέλη:
1. Οι Υποδιευθυντές των πιο κάτω Διευθύνσεων της Τράπεζας της Ελλάδος:
Α)Διευθύνσεως Εμπορικών Συναλλαγών με την Αλλοδαπή
Β)    Διευθύνσεως Ενέγγυων Πιστώσεων και Αξιών
Γ)  Διευθύνσεως Διεθνών Συναλλαγών
2. Ένας δικηγόρος της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών που θα ορίζεται από το Διευθυντή της.
Χρέη Γραμματέα της παραπάνω Υποεπιτροπής θα εκτελεί υπάλληλος της Διευθύνσεως Εμπορικών Συναλλαγών με την Αλλοδαπή που θα ορίζεται από το Διευθυντή της.
Β) Αρμοδιότητες Υποεπιτροπής
Στην Υποεπιτροπή Συναλλάγματος επί εισαγωγών- εξαγωγών ανατίθεται:
α) Να εγκρίνει τη χορήγηση συναλλάγματος για την πληρωμή ειδών που εισάγονται από το εξωτερικό όταν από τη φύση ή το σκοπό για τον οποίο προορίζονται τα είδη αυτά δεν ενδείκνυται κατά την κρίση της η τήρηση των διαδικασιών που ισχύουν για τις εισαγωγές (π. χ. βιβλία, περιοδικά , ανταλλακτικά μηχανών για επείγουσες ανάγκες, σχέδια υφασμάτων, δείγματα, φάρμακα και θεραπευτικά μέσα για προσωπική χρήση, είδη εισαγόμενα για το Διπλωματικό Σώμα ή τις ξένες Αποστολές, δημοσιογραφικά γενικά υλικά για εφημερίδες και εκδοτικούς οίκους.
β) Να εγκρίνει τη χορήγηση συναλλάγματος για δαπάνες πέρα της αξίας του εμπορεύματος εφόσον συνδέονται με τις εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων (π.χ. ναύλοι, έξοδα επισκευής οργάνων και μηχανημάτων ή τεχνικής επεξεργασίας, ασφάλιστρα εμπορευμάτων, δικαστικά έξοδα, έξοδα εμπορικών εκθέσεων και διαφημίσεων εξαγωγικών επιχειρήσεων ή καταθέσεων σημάτων και κατοχυρώσεως ευρεσιτεχνιών, αμοιβές ποιοτικών ελέγχων, έξοδα αποθηκεύσεως και λοιπά έξοδα εμπορευμάτων από οποιαδήποτε αιτία, αποζημιώσεις, ενοίκια εισαγόμενων μηχανημάτων, μητρών κλπ για επανεξαγωγή, αποκλειομένων των αμοιβών για Royalties τεχνική βοήθεια κλπ για τις οποίες προβλέπει το άρθρο 23 παράγραφος 4 του Νόμου 1262/16.6.1982
γ) Να εγκρίνει την επιστροφή μη χρησιμοποιηθέντων προεμβασμάτων ή την πίστωση σε εξωλογιστικό λογαριασμό προεισαγωγής συναλλάγματος με τα ποσά των Βεβαιώσεων Αγοράς Συναλλάγματος οι οποίες δεν κατατέθηκαν εμπρόθεσμα ως και την επιστροφή της αξίας επανεισαγομένων ελληνικών προϊόντων.
δ) Να εγκρίνει τις εκπτώσεις πάνω στην αξία εξαγομένων και εισαγομένων εμπορευμάτων πέραν εκείνων για τις οποίες έχουν εξουσιοδοτηθεί να παρέχουν οι μεσολαβούσες Τράπεζες.
ε) να παρέχει εγκρίσεις ταχυδρομήσεως αξιών στο εξωτερικό για περιπτώσεις που δεν έχουν μέχρι σήμερα εξουσιοδοτηθεί να εγκρίνουν οι Υπηρεσίες της Τραπέζης Ελλάδος ή οι μεσολαβούσες Τράπεζες.
στ) να αποφασίζει για την παραπομπή στην ΥΠΕΝ ή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Εξαγωγών Εμπορίου του Ν 3999/59 ή και στα δύο, των παραβατών των διατάξεων περί εξωτερικού Εμπορίου όπως και για την κατάπτωση των εγγυήσεων υπέρ του Δημοσίου.
ζ) να εγκρίνει τη μεσολάβηση Ελληνικών ή Αλλοδαπών Οίκων σε πράξεις αγοραπωλησίας εμπορευμάτων μεταξύ τρίτων χωρών.
η) να καθορίζει προθεσμία εισαγωγής του συναλλάγματος της αξίας εξαγομένων εμπορευμάτων καθ’ υπέρβαση των προθεσμιών που ισχύουν με βάση τις γενικές αποφάσεις, καθώς και το επιτόκιο και το χρόνο εκτοκισμού για τους εγκρινόμενους προθεσμιακούς διακανονισμούς, με την προϋπόθεση ότι η σχετική αίτηση υποβάλλεται πριν από τη φόρτωση του εμπορεύματος.
θ) Να εγκρίνει παράταση της αρχικής προθεσμίας εισαγωγής συναλλάγματος εξαγομένων εμπορευμάτων μέχρι συμπληρώσεως των κατά την παραπάνω παράγραφο καθοριζομένων προθεσμιών και να προσδιορίζει την υποχρέωση ή όχι επιβαρύνσεως του αγοραστού με τόκους καθώς και την περίοδο εκτοκισμού.
ι) να εγκρίνει τη χορήγηση συναλλάγματος για την πληρωμή της αξίας μητρών και τύπων γενικά κατασκευαζόμενων από ξένους οίκους, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ειδών στο εξωτερικό που παραγγέλλονται από Ελληνικού οίκους.
κ) Να εγκρίνει την παραίτηση αντιπροσώπων από μέρους της προμήθειάς των ή και από το σύνολο, υπέρ των πωλητών Οίκων του Εξωτερικού.
λ) Να εγκρίνει τη διενέργεια προεμβασμάτων υπέρ των περιπτώσεων για τις οποίες έχει εξουσιοδοτηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, με την απαραίτητη προϋπόθεση η εκτέλεση αυτών να γίνεται με κατάθεση τραπεζικών εγγυήσεων.
μ) Να παρέχει γενικές εξουσιοδοτήσεις στις Υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος  για την έγκριση σε θέματα που αφορούν τις εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων σύμφωνα με προκαθορισμένες προϋποθέσεις.
Η Υποεπιτροπή Συναλλάγματος μπορεί να εισάγει στην Επιτροπή Συναλλάγματος της Τραπέζης, για λήψη αποφάσεως, οπουδήποτε θέμα της αρμοδιότητας της, εφόσον κρίνει αυτό αναγκαίο.
Η Υποεπιτροπή Συναλλάγματος βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον τρία (3) μέλη.
Τέλος εγκρίσεις ή ειδικές εξουσιοδοτήσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί από την Υποεπιτροπή Έλεγχου Συναλλάγματος ή άλλες Επιτροπές της τέως Νομισματικής Επιτροπής ή της Υποεπιτροπής Έλεγχου Συναλλάγματος που συστάθηκε με την 476/15.9.82 Πράξη Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ή τις μεσολαβούσες Τράπεζες εξακολουθούν να ισχύουν εφόσον δεν θα λάβει χώρα ανάκλησή τους.
Η παρούσα Πράξη να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως .

 Διοικητής – ΔΗΜ ΧΑΛΙΚΙΑΣ

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
317 αναρτήσεις σε 20.270 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Μαρτίου 2015

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου