Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Επανεξαγωγή αγαθών σύμφωνα με τον ΚοινοτικόΤελωνειακό Κώδικα (Μάθημα 1) 10 Δεκεμβρίου 2015



Επανεξαγωγή αγαθών σύμφωνα με τον ΚοινοτικόΤελωνειακό Κώδικα (Μάθημα 1) 10 Δεκεμβρίου 2015

ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ της 2ας Ιουλίου 1993 (απόσπασμα)
Επανεξαγωγή
Άρθρο 841
1.  Όταν επανεξαγωγή υπόκειται σε τελωνειακή διασάφηση, εφαρμόζονται κατ’ αναλογία ►M38  το άρθρο 786 παράγραφος 1 και παράγραφος 2 στοιχείο β) και άρθρα 787 έως 796ε ◄ , με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που εφαρμόζονται ενδεχομένως με τη λήξη του οικονομικού τελωνειακού καθεστώτος που προηγείται της επανεξαγωγής των εμπορευμάτων.
2.  Όταν εκδίδεται δελτίο ATA για επανεξαγωγή εμπορευμάτων υπό καθεστώς προσωρινής εισαγωγής, η τελωνειακή διασάφηση είναι δυνατό να κατατεθεί σε τελωνείο διαφορετικό από αυτό που αναφέρεται στο άρθρο 161 παράγραφος 5 του κώδικα.
Άρθρο 841a
1.  Σε περιπτώσεις άλλες από εκείνες που ορίζονται στο άρθρο 182 παράγραφος 3 τρίτη πρόταση του κώδικα, η επανεξαγωγή γνωστοποιείται μέσω συνοπτικής διασάφησης εξόδου σύμφωνα με τα άρθρα 842α έως 842ε, με εξαίρεση την απαλλαγή από αυτή την απαίτηση σύμφωνα με το άρθρο 842α παράγραφος 3 ή 4.
2.  Όταν εμπορεύματα σε προσωρινή εναπόθεση ή σε ελεύθερη ζώνη ελέγχου τύπου Ι επανεξάγονται και δεν απαιτείται τελωνειακή διασάφηση ή συνοπτική διασάφηση εξόδου, η επανεξαγωγή γνωστοποιείται στο τελωνείο που είναι αρμόδιο για τον τόπο από τον οποίο τα εμπορεύματα θα εγκαταλείψουν το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, πριν από την έξοδο των εμπορευμάτων και σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που καθορίζουν οι τελωνειακές αρχές.
Το πρόσωπο που αναφέρεται στην παράγραφο 3, εξουσιοδοτείται κατόπιν αιτήσεώς του, να τροποποιήσει ένα ή περισσότερα στοιχεία της γνωστοποίησης. Μια τέτοια τροποποίηση δεν είναι πλέον δυνατή μετά την έξοδο των εμπορευμάτων που αναφέρονται στη γνωστοποίηση, από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.
3.  Η γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2 πρώτο εδάφιο πρέπει να πραγματοποιηθεί από τον μεταφορέα. Ωστόσο, μια τέτοια γνωστοποίηση κατατίθεται από τον κάτοχο της αποθήκης προσωρινής εναπόθεσης ή από τον κάτοχο αποθήκης εναπόθεσης σε ελεύθερη ζώνη ελέγχου τύπου Ι, ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που είναι σε θέση να προσκομίσει τα εμπορεύματα, όταν ο μεταφορέας έχει ενημερωθεί για την κατάθεση της γνωστοποίησης από το πρόσωπο που αναφέρεται στη δεύτερη πρόταση αυτής της παραγράφου και έχει δώσει τη συγκατάθεσή του στο πλαίσιο συμβατικής ρύθμισης. Το τελωνείο εξόδου μπορεί να υποθέσει, εκτός εάν υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο, ότι ο μεταφορέας έδωσε τη συγκατάθεσή του στο πλαίσιο συμβατικής ρύθμισης και ότι η γνωστοποίηση έχει υποβληθεί εν γνώσει του.
Το άρθρο 796δ παράγραφος 1 τελευταίο εδάφιο εφαρμόζεται όσον αφορά τον ορισμό του μεταφορέα.
4.  Σε περιπτώσεις στις οποίες, μετά τη γνωστοποίηση που προβλέπεται στην παράγραφο 2 πρώτο εδάφιο, τα εμπορεύματα δεν προορίζονται πλέον να μεταφερθούν εκτός τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, εφαρμόζεται κατ’ αναλογία το άρθρο 796δ παράγραφος 4.

Άρθρο 904
Η επιστροφή ή η διαγραφή εισαγωγικών δασμών δεν εγκρίνεται όταν, κατά περίπτωση, ο μόνος λόγος υποστήριξης της αίτησης επιστροφής ή διαγραφής συνίσταται:

α) στην επανεξαγωγή από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας για λόγους διαφορετικούς από αυτούς που αναφέρονται στα άρθρα 237 ή 238 του κώδικα ή στα άρθρα 900 ή 901, και ιδίως επειδή δεν πωλήθηκαν, εμπορευμάτων που είχαν προηγουμένως υπαχθεί σε τελωνειακό καθεστώς που συνεπάγεται την υποχρέωση καταβολής εισαγωγικών δασμών·

καν. 2913/92
Άρθρο 182 (Επανεξαγωγή, καταστροφή και εγκατάλειψη των εμπορευμάτων)
Άρθρο 182
1.  Τα μη κοινοτικά εμπορεύματα είναι δυνατόν:
 να επανεξάγονται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας,
 να καταστρέφονται,
 να εγκαταλείπονται υπέρ του Δημοσίου, αν η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία.
2.  Για την επανεξαγωγή εφαρμόζονται, ενδεχομένως, οι διατυπώσεις που προβλέπονται για την έξοδο των εμπορευμάτων συμπεριλαμβανομένων των μέτρων εμπορικής πολιτικής.
Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μη κοινοτικά εμπορεύματα μπορούν να τεθούν υπό καθεστώς αναβολής λόγω μη εφαρμογής μέτρων εμπορικής πολιτικής κατά την εξαγωγή μπορούν να καθοριστούν σύμφωνα με τη διαδικασία της επιτροπής.
3.   ►M4  Η καταστροφή πρέπει να γνωστοποιείται προηγουμένως στις τελωνειακές αρχές. ◄ Οι τελωνειακές αρχές απαγορεύουν την επανεξαγωγή όταν αυτό προβλέπεται από τις διατυπώσεις ή τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 πρώτο εδάφιο. ►C3  Για εμπορεύματα, τα οποία κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας έχουν τεθεί υπό οικονομικό τελωνειακό καθεστώς και προορίζονται να επανεξαχθούν, πρέπει να κατατίθεται διασάφηση κατά την έννοια των άρθρων 59 έως 78. ◄ Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 161.
Η εγκατάλειψη πραγματοποιείται σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις.
4.  Η καταστροφή ή η εγκατάλειψη δεν πρέπει να συνεπάγεται κανένα έξοδο για το Δημόσιο.
5.  Τα απορρίματα και θραύσματα που προκύπτουν κατά περίπτωση από την καταστροφή πρέπει να λάβουν και αυτά έναν από τους τελωνειακούς προορισμούς που προβλέπονται για τα μη κοινοτικά εμπορεύματα.

Τα απορρίματα και θραύσματα βρίσκονται υπό τελωνειακή επιτήρηση μέχρι τη στιγμή που προβλέπεται στο άρθρο 37 παράγραφος 2.

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου