Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Πρόταση τροποποίησης της τελωνειακής συμβάσεως περί της διεθνούς μεταφοράς εμπορευμάτων βάσει των δελτίων TIR, (Μάθημα 8) 5 Δεκεμβρίου 201



Πρόταση τροποποίησης της τελωνειακής συμβάσεως περί της διεθνούς μεταφοράς εμπορευμάτων βάσει των δελτίων TIR, (Μάθημα 8) 5 Δεκεμβρίου 201
  
Βρυξέλλες 20.10.2015 COM (2015) 512 final 
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
             Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης
Η τελωνειακή σύμβαση περί της διεθνούς μεταφοράς εμπορευμάτων βάσει των δελτίων TIR (σύμβαση TIR), της 14ης Νοεμβρίου 1975, εγκρίθηκε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2112/78 του Συμβουλίου. Η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 20 Ιουνίου 1983.
Σκοπός της πρότασης απόφασης είναι να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις τελευταίες τροποποιήσεις της σύμβασης TIR, επί των οποίων συμφώνησε η ομάδα εργασίας της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΕΕ/HE) για τα τελωνειακά προβλήματα που αφορούν τις μεταφορές, και οι οποίες έγιναν στη συνέχεια αποδεκτές από την επιτροπή διαχείρισης για τη σύμβαση TIR.
             Συνοχή με τις υφιστάμενες διατάξεις στον τομέα πολιτικής
Δεν υφίστανται ισχύουσες διατάξεις στον τομέα που αφορά η πρόταση.
•             Συνοχή με άλλες πολιτικές της Ένωσης
Η πρόταση απόφασης συνάδει με την κοινή πολιτική στους τομείς του εμπορίου και των μεταφορών. Το σύστημα TIR, το οποίο διευκολύνει τις οδικές μεταφορές, επιτρέπει τη διακίνηση εμπορευμάτων σε 68 συμβαλλόμενα μέρη με ελάχιστη παρέμβαση των τελωνειακών διοικήσεων και εξασφαλίζει, μέσω αλυσίδας διεθνών εγγυήσεων, σχετικά απλή πρόσβαση στις απαιτούμενες εγγυήσεις. Οι απλουστεύσεις που επήλθαν με τη σύμβαση TIR είναι σύμφωνες με την αναθεωρημένη στρατηγική της Λισαβόνας.
2.           ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
•             Νομική βάση
Το άρθρο 207 και το άρθρο 218 παράγραφος 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
•             Αναλογικότητα
Η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας. Αφορά την εφαρμογή τροποποίησης της διεθνούς συμφωνίας, η οποία εκ της φύσεώς της τηρεί την αρχή της αναλογικότητας.
•             Επιλογή του μέσου
Προτεινόμενο μέσο: Απόφαση.
Η συνήθης οδός για την ένταξη διεθνών συμφωνιών και τροποποιήσεών τους στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η έκδοση απόφασης.
3.           ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
•             Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη
Οι διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη και η έγκριση των προτάσεων πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της επιτροπής τελωνειακής νομοθεσίας (συντονισμός Γενεύη). Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας ΟΕΕ/HE για τα τελωνειακά προβλήματα που αφορούν τις μεταφορές καθώς και της επιτροπής διαχείρισης για τη σύμβαση TIR.
•             Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας
Η πρόταση για μια νέα επεξηγηματική σημείωση για το άρθρο 42α της σύμβασης TIR καταρτίστηκε από την επιτροπή ελέγχου TIR (TIRExB) κατά τις συζητήσεις της για την ανάγκη αποσαφήνισης της σημασίας του άρθρου 42α σχετικά με την υποχρέωση κοινοποίησης στην TIRExB εθνικών μέτρων ελέγχου που ενδέχεται να επηρεάζουν τη λειτουργία του συστήματος TIR.
Η πρόταση για τροποποίηση των παραρτημάτων 2 και 7 της σύμβασης TIR καταρτίστηκε από τη γραμματεία TIR, σε στενή συνεργασία με τη διεθνή ένωση βιομηχανιών κατασκευής αμαξωμάτων και ρυμουλκούμενων (CLCCR), καθώς και με την κυβέρνηση της Γερμανίας.
•             Εκτίμηση επιπτώσεων
Η πρόταση για τροποποίηση του παραρτήματος 6 της σύμβασης TIR με την πρόσθεση μιας νέας επεξηγηματικής σημείωσης για το άρθρο 42α θα αποσαφηνίσει την υποχρέωση ενός συμβαλλόμενου μέρους να κοινοποιεί εθνικά μέτρα ελέγχου που ενδέχεται να επηρεάζουν τη λειτουργία του συστήματος TIR. Η πρόταση για τροποποίηση δεν μεταβάλλει την ουσία της σύμβασης TIR, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το άρθρο 43 της σύμβασης TIR, οι επεξηγηματικές σημειώσεις ερμηνεύουν ορισμένες διατάξεις της σύμβασης TIR και των παραρτημάτων της και περιγράφουν ορισμένες συνιστώμενες πρακτικές. 
Η πρόταση για τροποποίηση των παραρτημάτων 2 και 7 της σύμβασης TIR θα εισαγάγει έναν νέο σχεδιασμό οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων (με καλυμμένες συρόμενες οροφές ή συρόμενα καλύμματα) στη σύμβαση TIR, παρέχοντας παράλληλα μέγιστες διασφαλίσεις στις τελωνειακές διοικήσεις, δεδομένου ότι τα εμπορεύματα που καλύπτονται από δελτία TIR είναι αναγκαίο να μεταφέρονται με ασφαλή, από τελωνειακής πλευράς, οχήματα ή εμπορευματοκιβώτια. Αυτή η νέα τεχνική μεταφορών θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των οδικών μεταφορών.
4.           ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η πρόταση δεν έχει καμία επίπτωση στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


2015/0241 (NLE)
Πρόταση
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
για τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της επιτροπής διαχείρισης της σύμβασης TIR όσον αφορά την πρόταση τροποποίησης της τελωνειακής συμβάσεως περί της διεθνούς μεταφοράς εμπορευμάτων βάσει των δελτίων TIR
TΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 207 σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9,
Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)       Η τελωνειακή σύμβαση περί της διεθνούς μεταφοράς εμπορευμάτων βάσει των δελτίων TIR («σύμβαση TIR»), της 14ης Νοεμβρίου 1975, εγκρίθηκε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2112/78 του Συμβουλίου[1] και τέθηκε σε ισχύ στην Κοινότητα στις 20 Ιουνίου 1983[2].
(2)       Ενοποιημένο κείμενο της σύμβασης TIR δημοσιεύθηκε ως παράρτημα της απόφασης 2009/477/ΕΚ του Συμβουλίου[3], σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή δημοσιεύει τις μελλοντικές τροποποιήσεις της σύμβασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέροντας την ημερομηνία έναρξης ισχύος τους.
(3)       Κατόπιν της συζήτησης της επιτροπής ελέγχου TIR σχετικά με την ορθή εφαρμογή του άρθρου 42α της σύμβασης TIR, η επιτροπή ελέγχου TIR διαβίβασε στην επιτροπή διαχείρισης της σύμβασης TIR πρόταση για μια νέα επεξηγηματική σημείωση για το άρθρο 42α, με την οποία αποσαφηνίζεται η διαδικασία επικοινωνίας μεταξύ της επιτροπής ελέγχου TIR και των συμβαλλόμενων μερών όσον αφορά εθνικά μέτρα ελέγχου που ενδέχεται να επηρεάζουν την εφαρμογή της σύμβασης TIR ή τη λειτουργία του συστήματος TIR. Οι κατευθυντήριες γραμμές για την επικοινωνία και τη θέσπιση νέων μέτρων ελέγχου εγκρίθηκαν κατά την 61η συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης της σύμβασης TIR και θα περιληφθούν στο κεφάλαιο 5 του εγχειριδίου TIR.
(4)       Η ομάδα εργασίας της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών για τα τελωνειακά προβλήματα που αφορούν τις μεταφορές πρότεινε στην επιτροπή διαχείρισης της σύμβασης TIR μία τροποποίηση που εισάγει νέα τεχνική μεταφορών για οχήματα και εμπορευματοκιβώτια, η οποία θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των οδικών μεταφορών. Σύμφωνα με την επιτροπή διαχείρισης, ο νέος σχεδιασμός οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων με καλυμμένη συρόμενη οροφή ή συρόμενα καλύμματα είναι ασφαλής από τελωνειακής πλευράς και μπορεί να ενσωματωθεί στα παραρτήματα 2 και 7 της σύμβασης TIR.
(5)       Όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης διατύπωσαν θετική γνώμη όσον αφορά τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, στο πλαίσιο της επιτροπής τελωνειακής νομοθεσίας (συντονισμός Γενεύη).
(6)       Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης για τη σύμβαση TIR, κατά τη διάρκεια της οποίας πρόκειται να υποβληθούν για έγκριση οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο του 2015.
(7)       Η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στο πλαίσιο της επιτροπής διαχείρισης της σύμβασης TIR θα πρέπει, επομένως, να βασίζεται στο σχέδιο τροποποιήσεων που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:
Άρθρο 1
Η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της επιτροπής διαχείρισης της σύμβασης TIR βασίζεται στο σχέδιο τροποποιήσεων που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.
Οι εκπρόσωποι της Ένωσης στην επιτροπή διαχείρισης της σύμβασης TIR μπορούν να συμφωνήσουν για ελάσσονος σημασίας αλλαγές στο σχέδιο τροποποιήσεων, χωρίς περαιτέρω απόφαση του Συμβουλίου.
Άρθρο 2
Μετά την έγκρισή τους, οι τροποποιήσεις θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αναφορά της ημερομηνίας έναρξης της ισχύος τους.
Άρθρο 3
Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έκδοσής της.

Βρυξέλλες,
                                                                       Για το Συμβούλιο
                                                                       Ο Πρόεδρος



[1]               Κανονισμός (EOK) αριθ. 2112/78 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουλίου 1978, περί συνάψεως της τελωνειακής συμβάσεως περί της διεθνούς μεταφοράς εμπορευμάτων βάσει των δελτίων TIR (σύμβαση TIR), η οποία υπεγράφη στη Γενεύη στις 14 Νοεμβρίου 1975 (ΕΕ L 252 της 14.9.1978, σ. 1).
[2]               ΕΕ L 31 της 2.2.1983, σ. 13.
[3]               Απόφαση 2009/477/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Μαΐου 2009, η οποία δημοσιεύει σε ενοποιημένη μορφή το κείμενο της Τελωνειακής Σύμβασης περί της διεθνούς μεταφοράς εμπορευμάτων βάσει των δελτίων TIR (σύμβαση TIR) που υπεγράφη στη Γενεύη στις 14 Νοεμβρίου 1975, όπως τροποποιήθηκε έκτοτε (ΕΕ L 165 της 26.6.2009, σ. 1).

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου