Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Απόφαση Δασμολογικής κατάταξης και ΦΠΑ Φαγώσιμου Προϊόντος σε κατάψυξη (Μάθημα 2), 28 Δεκεμβρίου 2015


Απόφαση Δασμολογικής κατάταξης και ΦΠΑ Φαγώσιμου Προϊόντος σε κατάψυξη (Μάθημα 2), 28 Δεκεμβρίου 2015
Σχόλιο: Το κράτος μέλος που λέγεται Ελλάδα θα έχει πολύ τακτικά προβλήματα τροφίμων σε δασμολογική κατάταξη και σε αντίστοιχο ΦΠΑ. Η μεγάλη τουριστική κίνηση και  η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής παρότρυνε τους Έλληνες να στραφούν σε επιχειρήσεις εστίασης, δηλαδή εστιατόρια, σουβλατζίδικα,  ταβέρνες, έτοιμα φαγητά, πιτσαρίες και κάθε είδους φαγώσιμη δραστηριότητα.
Παραθέτουμε  μια απόφαση πρόσφατη της Επιτροπής του Κοινοτικού Τελωνειακού  Κώδικα για τον τρόπο που κατατάσσει το προϊόν στον ανάλογο κωδικό Δασμολογίου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μορφή του προϊόντος όπως παρουσιάζεται. Σάκοι λοιπόν του ενός κιλού.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το προϊόν θεωρείται παρασκεύασμα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει αφού ο αντίστοιχος συντελεστής του ΦΠΑ ακολουθεί την δασμολογική κατάταξη. Στον πίνακα του 13%  του πρόσφατου νόμου δεν υπάρχει αυτή η δασμολογική κλάση.
Είτε λοιπόν το παρασκεύασμα έρχεται από κράτος –μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης είτε από τρίτες χώρες, η φορολογική μεταχείρισή του είναι η ίδια για τον συντελεστή ΦΠΑ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Περιγραφή των εμπορευμάτων
Κατάταξη (κωδικός ΣΟ)
Αιτιολογία
(1)
(2)
(3)
Προϊόν αποτελούμενο από τη σάρκα διαφόρων μαλακόστρακων και μαλακίων (% κατά βάρος):
1605 54 00
Η κατάταξη καθορίζεται από τους γενικούς κανόνες 1 και 6 για την ερμηνεία της συνδυασμένης ονοματολογίας, από τη σημείωση 2 του κεφαλαίου 16, καθώς και από το κείμενο των κωδικών ΣΟ 1605 και 1605 54 00.
Το προϊόν αποτελείται από «θαλασσινά» (σάρκα διαφόρων μαλακόστρακων και μαλακίων), μέρος των οποίων είναι ωμό ή ζεματισμένο (κλάση 0307), ενώ ένα άλλο μέρος είναι ψημένο (κλάση 1605). Το προϊόν αυτό θεωρείται παρασκεύασμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ψήσιμο αποκλείει την κατάταξη στο κεφάλαιο 3, δεδομένου ότι το προϊόν, έστω και εν μέρει, παρασκευάζεται με επεξεργασία μη προβλεπόμενη στο εν λόγω κεφάλαιο (βλέπε επίσης τις επεξηγηματικές σημειώσεις του εναρμονισμένου συστήματος για το κεφάλαιο 3, γενικές παρατηρήσεις, πέμπτη παράγραφος).
Δεδομένου ότι οι σουπιές και τα καλαμάρια υπερτερούν κατά βάρος, το προϊόν κατατάσσεται, κατ' εφαρμογή της σημείωσης 2 του κεφαλαίου 16, στον κωδικό ΣΟ του κεφαλαίου 16 που αντιστοιχεί στο μέρος του παρασκευάσματος που υπερτερεί.
Το προϊόν πρέπει συνεπώς να καταταγεί στον κωδικό ΣΟ 1605 54 00 ως σουπιά και καλαμάρι, παρασκευασμένο ή διατηρημένο.
πλοκάμια ωμών καλαμαριών και σουπιών
25
λωρίδες ωμών καλαμαριών και σουπιών
20
δακτύλιοι ωμών καλαμαριών
20
ψημένα νεαρά κυδώνια
20
ζεματισμένες γαρίδες
15
Το προϊόν παρουσιάζεται κατεψυγμένο (σε θερμοκρασία – 20° C) σε σάκους του 1 kg (καθαρού βάρους 800 γραμμαρίων).

ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/2455, EL 339/24.12.2015

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου