Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Νέα επικαιροποίηση του καταλόγου των ειδών διπλής χρήσης με τον Καν (ΕΕ) 2015/2420, των εξαγωγών, της μεταφοράς, της μεσιτείας και της διαμετακόμισης (Μάθημα 6) 29 Δεκεμβρίου 2015


Νέα επικαιροποίηση του καταλόγου των ειδών διπλής χρήσης με τον Καν (ΕΕ) 2015/2420,  των εξαγωγών, της μεταφοράς, της μεσιτείας και της διαμετακόμισης (Μάθημα 6) 29 Δεκεμβρίου 2015


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/2420 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ
της 12ης Οκτωβρίου 2015
για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 του Συμβουλίου περί κοινοτικού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, της μεταφοράς, της μεσιτείας και της διαμετακόμισης ειδών διπλής χρήσης
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 428/2009 του Συμβουλίου, της 5ης Μαΐου 2009, περί κοινοτικού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, της μεταφοράς, της μεσιτείας και της διαμετακόμισης ειδών διπλής χρήσης (1), και ιδίως το άρθρο 15 παράγραφος 3,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 του Συμβουλίου, τα είδη διπλής χρήσης πρέπει να υπόκεινται σε αποτελεσματικό έλεγχο όταν εξάγονται από την Ένωση ή διαμετακομίζονται μέσω της Ένωσης ή παραδίδονται σε τρίτη χώρα ως αποτέλεσμα υπηρεσιών μεσιτείας οι οποίες παρέχονται από μεσίτη που είναι κάτοικος της Ένωσης ή εδρεύει στην Ένωση.

(2)
Το παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 θεσπίζει τον κοινό κατάλογο των ειδών διπλής χρήσης τα οποία υπόκεινται σε ελέγχους στην Ένωση. Οι αποφάσεις για τα είδη που υπόκεινται σε ελέγχους λαμβάνονται εντός του πλαισίου της Ομάδας της Αυστραλίας, του Καθεστώτος Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας, της Ομάδας Πυρηνικών Προμηθευτών, της ρύθμισης του Wassenaar και της Σύμβασης για τα χημικά όπλα.

(3)
Ο κατάλογος ειδών διπλής χρήσης που παρατίθεται στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 πρέπει να επικαιροποιείται τακτικά, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων ασφαλείας και η διαφάνεια, καθώς και να διατηρείται η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων. Λόγω των μεταβολών στους καταλόγους ελέγχου που εγκρίθηκαν από τα συστήματα ελέγχου των εξαγωγών το 2014 απαιτείται τώρα η εκ νέου τροποποίηση του παραρτήματος Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009. Για να διευκολυνθούν οι αναφορές για τις αρχές ελέγχου των εξαγωγών και τους οικονομικούς παράγοντες, θα πρέπει να δημοσιευθεί επικαιροποιημένη και ενοποιημένη έκδοση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009.

(4)
Τα παραρτήματα ΙΙα έως ΙΙζ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 θεσπίζουν γενικές άδειες εξαγωγών στο επίπεδο της Ένωσης.

(5)
Το παράρτημα IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 καθορίζει τις απαιτήσεις για τη χορήγηση αδειών όσον αφορά ορισμένες ενδοκοινοτικές μεταφορές.

(6)
Οι τροποποιήσεις του καταλόγου ελέγχου της ΕΕ στο παράρτημα Ι καθιστούν αναγκαίες ορισμένες παρεπόμενες τροποποιήσεις στα παραρτήματα ΙΙα έως ΙΙζ και στο παράρτημα IV για τα είδη διπλής χρήσης που απαριθμούνται επίσης στα παραρτήματα ΙΙα έως ΙΙζ και στο παράρτημα IV.

(7)
Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 428/2009 εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να επικαιροποιεί τον κατάλογο των ειδών διπλής χρήσης που καθορίζονται στο παράρτημα Ι καθώς και στα παραρτήματα ΙΙα έως ΙΙζ και στο παράρτημα ΙV με κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σύμφωνα με τις συναφείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, και τις τυχόν τροποποιήσεις αυτών, που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη ως συμβαλλόμενα μέρη των διεθνών καθεστώτων μη διάδοσης και διευθετήσεων ελέγχου των εξαγωγών ή με την κύρωση των οικείων διεθνών συνθηκών.

(8)
Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 428/2009 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Τα παραρτήματα Ι, ΙΙ και IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 τροποποιούνται ως εξής:
1)
Το παράρτημα Ι αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος Ι του παρόντος κανονισμού.

2)
Τα παραρτήματα ΙΙα έως ΙΙζ αντικαθίστανται από το κείμενο του παραρτήματος ΙΙ του παρόντος κανονισμού.

3)
Το παράρτημα IV αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος ΙΙΙ του παρόντος κανονισμού.
Άρθρο 2
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες, 12 Οκτωβρίου 2015.
Για την Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Jean-Claude JUNCKER


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I
«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I
Κατάλογος αναφερόμενος στο άρθρο 3 του παρόντος κανονισμού
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΔΩΝ ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
Ο παρών κατάλογος αποτελεί εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών για τους ελέγχους των προϊόντων διπλής χρήσης, στις οποίες περιλαμβάνονται ο διακανονισμός του Wassenaar, η συμφωνία για το Καθεστώς Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας (MTCR), η συμφωνία για την Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών (NSG), η συμφωνία για την Ομάδα της Αυστραλίας και η Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα (CWC).
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Σημειώσεις
Αρκτικόλεξα και συντμήσεις
Ορισμοί
Κατηγορία 0
Πυρηνικά υλικά, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός

Κατηγορία 1
Ειδικά υλικά και συναφής εξοπλισμός

Κατηγορία 2
Επεξεργασία υλικών

Κατηγορία 3
Ηλεκτρονικά

Κατηγορία 4
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Κατηγορία 5
Τηλεπικοινωνίες και «ασφάλεια πληροφοριών»

Κατηγορία 6
Αισθητήρες και λέιζερ

Κατηγορία 7
Αεροναυτική και αεροηλεκτρονική

Κατηγορία 8
Θαλάσσιο περιβάλλον

Κατηγορία 9
Αεροδιαστημική και πρόωση


Ακολουθούν άλλες 70 περίπου σελίδες

E-mail = ggioggaras@Gmail.com


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου