Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Μέθοδοι πληρωμής μέσω τραπέζης μιας εξαγωγής ή εισαγωγής (Μάθημα 9) 22 Φεβρουαρίου 2016


Μέθοδοι  πληρωμής μέσω τραπέζης μιας εξαγωγής ή εισαγωγής (Μάθημα 9) 22 Φεβρουαρίου 2016

1.Ανοιχτός Λογαριασμός
Αποτελεί μία απλή  και γρήγορη μέθοδο διακανονισμού, με χαμηλό κόστος. Κύρια μειονεκτήματα αυτού του τρόπου πληρωμής είναι η αβεβαιότητα, η δυσκολία αποδείξεων  και η έλλειψη μεσολαβητών στη διενέργεια της συναλλαγής (τραπεζών). Σημαντικός παράγοντας η πλήρης εμπιστοσύνη μεταξύ των συναλλασσομένων (υποκατάστημα κλπ.   
2. Προκαταβολή (Advance Payment)
Αποτελεί μία απλή  και γρήγορη μέθοδο διακανονισμού της αξίας του εμπορεύματος, με χαμηλό κόστος. Κύρια μειονεκτήματα αυτού του τρόπου πληρωμής είναι η αβεβαιότητα, η δυσκολία αποδείξεων  και η έλλειψη μεσολαβητών στη διενέργεια της συναλλαγής (τραπεζών). Για τον αγοραστή εμπεριέχει κάποιον κίνδυνο  και απαιτεί χρηματικούς πόρους.  

3. Εναντι Φορτωτικών Εγγραφων (Cash against Documents)
Η τράπεζα αναλαμβάνει την διαχείριση με σκοπό να γίνει η πληρωμή ή να παραδώσει τα έγγραφα έναντι πληρωμής, ή να παραδώσει τα έγγραφα έναντι άλλων όρων που έχουν τεθεί. Τα έγγραφα είναι Χρηματοοικονομικά  και Εμπορικά.
Πλεονεκτήματα για αυτή την μέθοδο είναι ότι είναι σχετικά απλή, μεσαίου κόστους, με διεθνώς τυποποιημένες διαδικάσίες  και η παράδοση των εμπορευμάτων έπεται του διακανονισμού. Μειονεκτήματα για την πωλήτρια εταιρεία αποτελούν ότι δεν εξασφαλίζεται η πληρωμή  και ότι τυχόν απώλεια των εγγράφων δημιουργεί προβλήματα καθυστέρησης και αξιοπιστίας. Ηφορτωτική μπορεί να καλυφθεί με ένα release,, το τιμολόγιο με την έκδοση ενός καινούργιου και το πιστοποιητικό κυκλοφορίας ή παραγωγής με ένα αντίγραφο όπως οι τελωνειακοί νόμοι ορίζουν.
Μειονεκτήματα για τον αγοραστή αποτελούν ότι τα εμπορεύματα δεν μπορούν να ελεγχούν πριν τον διακανονισμό  και δεν μπορούν να παραληφθούν πριν την άφιξη τους.   
4. Συναλλαγματική (Bill of Exchange)
Αποτελεί μία καθαρή υποχρέωση, δέσμευση και των δύο πλευρών, έχει σαφές νομικό καθεστώς. Εχει συγκεκριμένη δομή και μπορεί εύκολα να μεταβιβαστεί. Σε περίπτωση δίκης γίνεται στην χώρα του πωλητή.

5. Γραμμάτιο σε διαταγή (Promissory Note)
Αποτελεί μία καθαρή υποχρέωση, δέσμευση και των δύο πλευρών, έχει σαφές νομικό καθεστώς. Εχει συγκεκριμένη δομή και μπορεί εύκολα να μεταβιβαστεί. Σε περίπτωση δίκης γίνεται στην χώρα του αγοραστή. 
6. Υποσχετική Επιστολή (Promissory Letter)
Αποτελεί καθαρή υποχρέωση η οποία όμως έχει ελέυθερο κείμενο και καθορίζει την δέσμευση ενός προσώπου. Δεν χαρακτηρίζεται από σαφές νομικό πλαίσιο.

7. Άνοιγμα Πίστωση (Letter of Credit)
Αποτελεί οριστική δέσμευση της εκδότριας τράπεζας να εκτελεί την πίστωση σύμφωνα με κάποιους όρους και βάσει συγκεκριμένων εγγράφων. Η τραπεζική τεχνική έχει αναπτύξει διάφορους τύπους πίστωσης, στηριζόμενη στην πιθανή δανειοδότηση. Έτσι η  πίστωση μπορεί να προβλέπει άμεση, μελλοντική, με αποδοχή ή με διαπραγμάτευση πληρωμή.
Τα βασικά είδη πιστώσεων είναι η ανακλητή πίστωση και η ανέκκλητη πίστωση. Όµως υπάρχουν και ορισµένες πιστώσεις ειδικού τύπου. Αυτές είναι η µεταβιβάσιµη, η επιστροφική ή επαναληπτική, πίστωση ερυθράς ρήτρας και η πίστωση πράσινης ρήτρας.
Πλεονεκτήματα της πιστωσης αποτελούν η ευκολία στην χρηματοδότηση, η γρήγορη πληρωμή, η ανέκκλητη δέσμευση της εκδότριας τράπεζας και το γεγονός ότι διέπεται από διεθνείς εμπορικούς όρους και κανονισμούς.
Μειονεκτήματα αποτελούν το υψηλό κόστος της διαδικασίας, την συνδρομή του τραπεζικού συστήματος καθώς και η ακριβής διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί για την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στην έκδοση της φορτωτικής και του περιεχομένου της. Η συμμετοχή πολλών εμπλεκομένων δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήμα για την ολοκλήρωσή της.


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου