Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Κατευθυντήριες γραμμές για το Δελτίο ΑΤΑ C 269/1-24/9/2001( Μάθημα 8) 19 Φεβρουαρίου 2016



Κατευθυντήριες γραμμές για το Δελτίο ΑΤΑ C 269/1-24/9/2001( Μάθημα 8) 19 Φεβρουαρίου 2016


ΔΕΛΤΙΟ ΑΤΑ
Παροχή του καθεστώτος
Τμήμα 1
1. Η προσκόμιση του δελτίου ΑΤΑ σε τελωνείο εξουσιοδοτημένο από τις τελωνειακές αρχές, με σκοπό την υπαγωγή στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής, ισοδυναμεί με υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της άδειας και η αποδοχή του δελτίου αυτού (φύλλο προσωρινής εισαγωγής) ισοδυναμεί με άδεια υπαγωγής στο καθεστώς.
2. Τα εμπορεύματα τα οποία είναι δυνατό να αποτελέσουν αντικείμενο προσωρινής εισαγωγής σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνονται στον κατάλογο που ακολουθεί.
3. Τα τελωνεία δέχονται μόνο τα δελτία ΑΤΑ(1) τα οποία:
α) έχουν εκδοθεί σε κάποια από τις χώρες που αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος:
- της σύμβασης ΑΤΑ ή
- της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, έχει δε δεχθεί τις συστάσεις της 25ης Ιουνίου 1992 του συμβουλίου τελωνειακής συνεργασίας για την αποδοχή δελτίων ΑΤΑ και CPD στο πλαίσιο της προσωρινής εισαγωγής μέσα στις προθεσμίες και με τους όρους που προβλέπονται από τις εν λόγω συστάσεις,
και τα οποία φέρουν θεώρηση και καλύπτονται από εγγύηση οργανισμού ο οποίος ανήκει σε διεθνή εγγυοδοτικό αλυσίδα·
β) φέρουν τη βεβαίωση των τελωνειακών αρχών στη θέση που προορίζεται γι' αυτές στο εξώφυλλο του δελτίου και
γ) ισχύουν στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.
Υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς
Τμήμα 2
Το δελτίο ΑΤΑ πρέπει να προσκομιστεί, ενόψει της υπαγωγής των εμπορευμάτων στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής, σε εξουσιοδοτημένο τελωνείο εισόδου. Στην περίπτωση αυτή το τελωνείο εισόδου ενεργεί ως τελωνείο υπαγωγής.
Ωστόσο, όταν:
α) το εξουσιοδοτημένο τελωνείο εισόδου δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις από τις οποίες εξαρτάται το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής ή
β) το τελωνείο εισόδου δεν είναι εξουσιοδοτημένο ώστε να ενεργεί ως τελωνείο υπαγωγής,
το εν λόγω τελωνείο επιτρέπει την πραγματοποίηση της μεταφοράς των εμπορευμάτων με την χρησιμοποίηση του δελτίου ΑΤΑ, ως παραστατικού διαμετακόμισης στο τελωνείο προορισμού, το οποίο είναι σε θέση να επαληθεύσει την ύπαρξη όλων των προϋποθέσεων.
Τμήμα 3
Το τελωνείο υπαγωγής στο καθεστώς προβαίνει στις ακόλουθες διατυπώσεις:
α) ελέγχει τα στοιχεία που αναφέρονται στις θέσεις Α ως G του φύλλου εισαγωγής·
β) συμπληρώνει το στέλεχος και τη θέση Η του φύλλου εισαγωγής αναφέροντας, μεταξύ άλλων, στο στοιχείο β) της εν λόγω θέσης, την προθεσμία επανεξαγωγής των εμπορευμάτων, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τη διάρκεια ισχύος του δελτίου, με την επιφύλαξη των ειδικών προθεσμιών που αναφέρονται στο άρθρο 140 παράγραφος 2 του κοινοτικού τελωνιακού κώδικα·
γ) αναγράφει το όνομα και τη διεύθυνση του τελωνείου υπαγωγής στο καθεστώς στη θέση Η στοιχείο ε) του φύλλου επανεξαγωγής και
δ) φυλάσσει το φύλλο εισαγωγής.
Λήξη του καθεστώτος
Τμήμα 4
Το δελτίο ΑΤΑ πρέπει να προσκομίζεται στο εξουσιοδοτημένο τελωνείο λήξης του καθεστώτος.
Τμήμα 5
Το τελωνείο λήξης του καθεστώτος:
α) συμπληρώνει το στέλεχος και τη θέση Η του φύλλου επανεξαγωγής·
β) φυλάσσει το φύλλο επανεξαγωγής και το αποστέλλει χωρίς καθυστέρηση στο τελωνείο που αναφέρεται στη θέση Η στοιχείο ε) του φύλλου αυτού.
Διατάξεις που αφορούν την επιβολή επιβαρύνσεων
Τμήμα 6
Σε περίπτωση παράβασης ή παρατυπίας που διαπράττεται κατά τη διάρκεια ή επ' ευκαιρία πράξης προσωρινής εισαγωγής με την κάλυψη δελτίου ΑΤΑ, οι διατάξεις που προβλέπονται στα άρθρα 454 και 455, καθώς και στα άρθρα 458 έως 461 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93, για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες το δελτίο ΑΤΑ χρησιμοποιείται ως παραστατικό διαμετακόμισης, εφαρμόζονται κατ' αναλογία στην είσπραξη των οφειλόμενων εισαγωγικών δασμών.
Μεταφορά εμπορευμάτων
Τμήμα 7
Η κυκλοφορία στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας εμπορευμάτων που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής βάσει δελτίου ΑΤΑ πραγματοποιείται χωρίς καμία άλλη τελωνειακή διατύπωση έως ότου ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις σχετικά με τη λήξη του καθεστώτος. Το άρθρο 452 εφαρμόζεται κατ' αναλογία.
Ανανέωση των δελτίων ΑΤΑ
Τμήμα 8
1. Εφόσον υπολογίζεται ότι η διαδικασία προσωρινής εισαγωγής υπερβαίνει την ημερομηνία ισχύος του δελτίου ΑΤΑ και ο δικαιούχος δεν είναι σε θέση να επανεξαγάγει τα εμπορεύματα, ο οργανισμός που έχει εκδώσει το εν λόγω δελτίο μπορεί να εκδώσει δελτίο αντικατάστασης. Το αρχικό δελτίο επιστρέφεται από το δικαιούχο στον εκδοτικό οργανισμό.
2. Το δελτίο αντικατάστασης προσκομίζεται στο αρμόδιο τελωνείο του τόπου όπου βρίσκονται τα εμπορεύματα. Το εν λόγω τελωνείο προβαίνει στις ακόλουθες διατυπώσεις:
α) εξοφλεί το αρχικό δελτίο μέσω του φύλλου επανεξαγωγής το οποίο επιστρέφει χωρίς καθυστέρηση στο αρχικό τελωνείο προσωρινής εισαγωγής·
β) αναλαμβάνει την ευθύνη για το δελτίο αντικατάστασης και κρατεί το φύλλο εισαγωγής αφού καταχωρίσει την προθεσμία επανεξαγωγής που αναφέρεται στο αρχικό δελτίο μαζί με κάθε ενδεχόμενη παράταση, καθώς και τον αριθμό του.
3. Κατά τη λήξη του καθεστώτος προσωρινής εισαγωγής, το τελωνείο επανεξαγωγής προβαίνει στις διατυπώσεις που προβλέπονται στο τμήμα 5 χρησιμοποιώντας το φύλλο επανεξαγωγής του δελτίου αντικατάστασης, το οποίο αποστέλλει αμέσως στο τελωνείο που έχει αναλάβει την ευθύνη για το δελτίο αντικατάστασης.
4. Την ευθύνη της έκδοσης δελτίου αντικατάστασης φέρει ο εκδοτικός οργανισμός. Σε περίπτωση που κάποιο δελτίο ΑΤΑ εκπνέει, ενώ ο δικαιούχος δεν είναι σε θέση να επανεξαγάγει τα εμπορεύματα και ο εκδοτικός οργανισμός αρνείται να εκδώσει δελτίο αντικατάστασης, οι τελωνειακές αρχές απαιτούν την εφαρμογή των γενικών διατάξεων περί προσωρινής εισαγωγής.
Κατάσταση εμπορευμάτων για τα οποία μπορεί να ισχύσει προσωρινή εισαγωγή με υποβολή δελτίου ΑΤΑ
1. Επαγγελματικό υλικό.
2. Εμπορεύματα που προορίζονται για παρουσίαση ή χρησιμοποίηση σε έκθεση, εμποροπανήγυρη, συνέδριο ή παρόμοια εκδήλωση.
3. Ο εξοπλισμός εκπαιδευτικού και επιστημονικού χαρακτήρα, τα ανταλλακτικά ή εξαρτήματα που σχετίζονται με το προαναφερθέν υλικό, καθώς και τα εργαλεία που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για τη συντήρηση, τον έλεγχο, τη βαθμονόμηση ή την επιδιόρθωση του εν λόγω υλικού.
4. Υλικά ιατροχειρουργικά και εργαστηρίου.
5. Υλικά που προορίζονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών καταστροφών.
6. Συσκευασίες για τις οποίες είναι δυνατόν να ζητηθεί γραπτή διασάφηση.
7. Εμπορεύματα κάθε είδους, τα οποία να υποβάλλονται σε δοκιμές, πειράματα ή επιδείξεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι δοκιμές και τα πειράματα που απαιτούνται για τις διαδικασίες έγκρισης αυτών, με εξαίρεση τις δοκιμές, πειράματα ή επιδείξεις που αποτελούν κερδοσκοπική δραστηριότητα.
8. Εμπορεύματα κάθε είδους, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση δοκιμών, πειραμάτων ή επιδείξεων, με εξαίρεση τις δοκιμές, τα πειράματα ή τις επιδείξεις που αποτελούν κερδοσκοπική δραστηριότητα.
9. Τα δείγματα, δηλαδή τα αντιπροσωπευτικά είδη ορισμένης κατηγορίας εμπορευμάτων, τα οποία έχουν ήδη παραχθεί ή που αποτελούν πρότυπα εμπορευμάτων, των οποίων σχεδιάζεται η παραγωγή, με εξαίρεση τα ομοειδή είδη, που μεταφέρονται από το ίδιο πρόσωπο ή αποστέλλονται σε ένα παραλήπτη σε ποσότητες οι οποίες, θεωρούμενες συνολικά, δεν αποτελούν πλέον δείγματα σύμφωνα με την συνήθη εμπορική πρακτική.
10. Εφεδρικά μέσα παραγωγής, που τίθενται προσωρινά και δωρεάν στη διάθεση του εισαγωγέα, από τον προμηθευτή (ή με πρωτοβουλία αυτού) παρόμοιων μέσων παραγωγής, τα οποία θα εισαχθούν αργότερα και θα τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία, ή μέσων παραγωγής, τα οποία θα επανεγκατασταθούν κατόπιν επιδιορθώσεως.
11. Έργα τέχνης που εισάγονται για να εκτεθούν και, ενδεχομένως, να πωληθούν.
12. Κινηματογραφικά φιλμ, τυπωμένα και εμφανισμένα, θετικά, τα οποία προορίζονται να προβληθούν πριν από την εμπορική χρήση τους.
13. Φιλμ, μαγνητικές ταινίες και μαγνητισμένα φιλμ, τα οποία προορίζονται για ηχογράφηση, για μεταγλώττιση ή για αναπαραγωγή.
14. Φιλμ που παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά προϊόντων ή τη λειτουργία αλλοδαπών προϊόντων ή άλλου υλικού, υπό τον όρο ότι δεν προορίζονται για κερδοσκοπική δημόσια προβολή.
15. Μέσα με εγγεγραμμένα δεδομένα, που αποστέλλονται δωρεάν και προορίζονται για την εξυπηρέτηση της αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων.
16. Αντικείμενα (στα οποία περιλαμβάνονται τα οχήματα) τα οποία, λόγω του χαρακτήρα τους, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό εκτός από την διαφήμιση συγκεκριμένων αντικειμένων ή την δημοσιοποίηση ενός συγκεκριμένου σκοπού.
17. Ζώντα ζώα κάθε είδους, που εισάγονται για εκγύμναση, για προπόνηση, για αναπαραγωγή ή για να υποβληθούν σε κτηνιατρική θεραπεία.
18. Τουριστικό διαφημιστικό υλικό.
19. Υλικό ευημερίας για ναυτιλλομένους.
20. Διάφορα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται υπό την επιτήρηση και με την ευθύνη δημόσιας υπηρεσίας, για την κατασκευή, την επισκευή ή τη συντήρηση έργων υποδομής με χαρακτήρα γενικού ενδιαφέροντος, σε παραμεθόριες περιοχές.

E-mail = ggioggaras@Gmail.com


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου