Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών (ΜΣΙ II) μεταξύ του ευρώ και των συμμετεχόντων εθνικών νομισμάτων (Μάθημα 2) 14 Μαρτίου 2016


Μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών (ΜΣΙ II) μεταξύ του ευρώ και των συμμετεχόντων εθνικών νομισμάτων (Μάθημα 2) 14 Μαρτίου 2016
Με την παρούσα συμφωνία θεσπίζεται ένας μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών που διαδέχεται το παλαιό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (ΕΝΣ) το οποίο έπαψε να ισχύει με την εισαγωγή του ευρώ. Στόχος του ΜΣΙ II είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ του ευρώ και των εθνικών νομισμάτων που συμμετέχουν στον ΜΣΙ II ώστε να αποφευχθούν υπερβολικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην εσωτερική αγορά. Η συμφωνία της 16ης Μαρτίου 2006 αντικαθιστά, χάριν σαφήνειας και διαφάνειας, την προηγούμενη συμφωνία που συνήφθη τον Σεπτέμβριο του 1998 και τροποποιήθηκε επανειλημμένως για τεχνικούς λόγους.
ΠΡΑΞΗ
Συμφωνία της 16ης Μαρτίου 2006 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) (EN) και των εθνικών κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών εκτός ζώνης ευρώ για τη θέσπιση των λειτουργικών διαδικασιών του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών κατά το τρίτο στάδιο της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (ΟΝΕ) [Βλέπε πράξεις τροποποίησης].
ΣΥΝΟΨΗ
Για να διασφαλισθούν οι εμπορικές ροές μεταξύ των κρατών μελών, η ενιαία αγορά δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει κινδύνους από σοβαρές αποκλίσεις των πραγματικών συναλλαγματικών ισοτιμιών ή από υπερβολικές διακυμάνσεις των ονομαστικών συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ του ευρώ και των λοιπών νομισμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της συμφωνίας είναι να υπάρξει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον με την καθιέρωση ενός μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών (ΜΣΙ II) μεταξύ του ευρώ και των εθνικών νομισμάτων που συμμετέχουν σε αυτόν το μηχανισμό. Η συμμετοχή στον ΜΣΙ ΙΙ είναι προαιρετική για τα κράτη μέλη εκτός ζώνης ευρώ. Αναμένεται ότι κράτη μέλη υπέρ των οποίων ισχύει παρέκκλιση θα συμμετάσχουν στο μηχανισμό. Ο ΜΣΙ ΙΙ βοηθά ώστε τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο μηχανισμό να ακολουθούν πολιτική σταθερότητας και σύγκλισης, στηρίζοντάς τα έτσι στις προσπάθειές τους να υιοθετήσουν το ευρώ.
Καθορισμός κεντρικής ισοτιμίας και των περιθωρίων παρέμβασης
Για το νόμισμα κάθε κράτους μέλους εκτός ζώνης ευρώ που συμμετέχει στον ΜΣΙ ΙΙ καθορίζεται μια κεντρική ισοτιμία έναντι του ευρώ. Προβλέπεται κανονικό περιθώριο διακύμανσης ± 15 % γύρω από την κεντρική ισοτιμία. Τα συμβαλλόμενα μέρη της αμοιβαίας συμφωνίας σχετικά με τις κεντρικές ισοτιμίες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, έχουν το δικαίωμα να κινήσουν εμπιστευτική διαδικασία επανεξέτασης των κεντρικών ισοτιμιών.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται με κοινή συμφωνία μεταξύ των υπουργών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των υπουργών και διοικητών των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών εκτός ζώνης του ευρώ που συμμετέχουν όμως στον νέο μηχανισμό, σύμφωνα με μια κοινή διαδικασία στην οποία συμμετέχει η Επιτροπή, και κατόπιν διαβούλευσης με την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή.
Η συμφωνία προβλέπει κατ' αρχήν παρεμβάσεις σε ευρώ και στα εθνικά νομίσματα των κρατών μελών που συμμετέχουν στον ΜΣΙ II. Η ΕΚΤ και η ή οι ενδιαφερόμενες εθνικές κεντρικές τράπεζες αλληλοενημερώνονται για κάθε παρέμβαση σε συνάλλαγμα. Οι παρεμβάσεις αφορούν την παρέμβαση στα όρια του περιθωρίου διακύμανσης ή τη συντονισμένη παρέμβαση εντός του περιθωρίου διακύμανσης:
·         παρέμβαση στα όρια του περιθωρίου διακύμανσης. Η παρέμβαση στα όρια του περιθωρίου διακύμανσης είναι κατ' αρχήν αυτόματη και απεριόριστη. Ωστόσο, η ΕΚΤ και οι συμμετέχουσες ΕθνΚΤ εκτός ζώνης ευρώ μπορούν να διακόψουν την αυτόματη παρέμβαση εάν αντίκειται στον πρωταρχικό τους στόχο, δηλαδή τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών·
·         συντονισμένη παρέμβαση εντός του περιθωρίου διακύμανσης. Η ΕΚΤ και οι συμμετέχουσες ΕθνΚΤ εκτός ζώνης ευρώ μπορούν να συμφωνήσουν σε πραγματοποίηση συντονισμένης παρέμβασης εντός του περιθωρίου διακύμανσης.
Απαιτείται η προηγούμενη συμφωνία της ΕθνΚΤ που εκδίδει το νόμισμα της παρέμβασης εκτός του ευρώ, κάθε φορά που μια άλλη κεντρική τράπεζα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών προτίθεται να χρησιμοποιήσει το νόμισμα της πρώτης σε ποσά που υπερβαίνουν τα όρια που έχουν καθορισθεί με την κοινή συμφωνία.
Κάθε ΕθνΚΤ εκτός ζώνης ευρώ, η οποία χρησιμοποιεί το ευρώ σε ποσά που υπερβαίνουν τα αμοιβαία συμφωνημένα όρια, ειδοποιεί αμέσως την ΕΚΤ.
Η τράπεζα που προβαίνει σε πράξη, πλην της παρέμβασης, στην οποία χρησιμοποιείται ένα τουλάχιστον νόμισμα εκτός ζώνης ευρώ, ή το ευρώ, σε ποσά που υπερβαίνουν τα αμοιβαία συμφωνημένα όρια, οφείλει να ειδοποιήσει εκ των προτέρων την ή τις ενδιαφερόμενες κεντρικές τράπεζες.
Παρεμβάσεις: εξαιρετικά βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις
Για τους σκοπούς των παρεμβάσεων σε ευρώ ή στα συμμετέχοντα νομίσματα εκτός ζώνης ευρώ, η ΕΚΤ και οι αντίστοιχες ΕθνΚΤ παρέχουν σε αμοιβαία βάση εξαιρετικά βραχυπρόθεσμες πιστωτικές διευκολύνσεις. Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις παρεμβάσεων στα όρια του περιθωρίου διακύμανσης ή παρεμβάσεων εντός του περιθωρίου διακύμανσης:
·         χρηματοδότηση των παρεμβάσεων στα όρια των περιθωρίων διακύμανσης. Για τους σκοπούς της χρηματοδότησης παρεμβάσεων στα όρια των περιθωρίων διακύμανσης σε συμμετέχοντα νομίσματα, η εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική διευκόλυνση είναι κατ' αρχήν αυτομάτως διαθέσιμη και καθ' ύψος απεριόριστη. Η ΕΚΤ και οι συμμετέχουσες ΕθνΚΤ εκτός ζώνης ευρώ μπορούν να διακόψουν την περαιτέρω αυτόματη χρηματοδότηση, εάν αυτή αντίκειται στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών·
·         χρηματοδότηση των παρεμβάσεων εντός των περιθωρίων διακύμανσης. Η εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική διευκόλυνση μπορεί να καταστεί διαθέσιμη για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων εντός των περιθωρίων διακύμανσης, με τη σύμφωνη γνώμη της κεντρικής τράπεζας που εκδίδει το νόμισμα της παρέμβασης. Επιπλέον, πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθοι όροι: το ποσό δεν πρέπει να υπερβαίνει το ανώτατο όριο που προβλέπεται στο παράρτημα II της συμφωνίας και η χρεώστρια κεντρική τράπεζα, προτού προσφύγει στην εν λόγω διευκόλυνση, χρησιμοποιεί δεόντως τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα.
Η αρχική διάρκεια μιας χρηματοδοτικής πράξης είναι τριμηνιαία. Η αρχική διάρκεια μπορεί να παραταθεί αυτομάτως μόνο μία φορά, για μέγιστη περίοδο τριών μηνών, αλλά το συνολικό ποσό του χρέους δεν μπορεί ουδέποτε να υπερβαίνει το ανώτατο όριο που προβλέπεται στο παράρτημα ΙΙ για τη χρεώστρια κεντρική τράπεζα. Χρέος που υπερβαίνει το ανώτατο όριο που προβλέπεται στο παράρτημα ΙΙ μπορεί να ανανεωθεί μία φορά, για τρεις μήνες, εφόσον συμφωνεί η πιστώτρια κεντρική τράπεζα. Χρέος που έχει ήδη ανανεωθεί αυτομάτως για τρεις μήνες μπορεί να ανανεωθεί για δεύτερη φορά, για τρεις επιπλέον μήνες, εφόσον συμφωνεί η πιστώτρια κεντρική τράπεζα. Οι χρηματοδοτικές πράξεις λαμβάνουν τη μορφή άμεσων (spot) πωλήσεων και αγορών συμμετεχόντων νομισμάτων, δημιουργώντας αντίστοιχες απαιτήσεις και υποχρεώσεις.
Ενίσχυση της συνεργασίας
Με πρωτοβουλία συμμετέχοντος κράτους μέλους εκτός ζώνης ευρώ, μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία σε θέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών. Κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου συμμετέχοντος κράτους μέλους εκτός ζώνης ευρώ, είναι δυνατό να συνομολογούνται, σε τυπική βάση, περιθώρια διακύμανσης τα οποία έχουν εύρος μικρότερο του κανονικού και υποστηρίζονται κατ' αρχήν από τη δυνατότητα αυτόματης παρέμβασης και χρηματοδότησης.
Παρακολούθηση της λειτουργίας του συστήματος
Το Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παρακολουθεί τη λειτουργία του ΜΣΙ ΙΙ και διασφαλίζει το συντονισμό των νομισματικών και των συναλλαγματικών πολιτικών, καθώς και τη διαχείριση των μηχανισμών παρέμβασης και χρηματοδότησης που προβλέπονται στην παρούσα συμφωνία.
Η παρούσα συμφωνία προβλέπει ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ των συμμετεχουσών ΕθνΚΤ εκτός ζώνης ευρώ και της ΕΚΤ. Οι ΕθνΚΤ εκτός ζώνης ευρώ που δεν συμμετέχουν στον ΜΣΙ ΙΙ συνεργάζονται με την ΕΚΤ και τις συμμετέχουσες ΕθνΚΤ εκτός ζώνης ευρώ, στο πλαίσιο της διαδικασίας συντονισμού ή/και των λοιπών ανταλλαγών πληροφοριών.
Τροποποιήσεις της συμφωνίας
Η παρούσα συμφωνία πρέπει να τροποποιείται κάθε φορά που μία νέα εθνική κεντρική τράπεζα γίνεται συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας για τον ΜΣΙ ΙΙ. Επίσης τροποποιείται κάθε φορά που μία εθνική κεντρική τράπεζα παύει να αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας, ιδίως όταν το εν λόγω κράτος μέλος υιοθετεί το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα.
Έτσι, η συμφωνία τροποποιήθηκε για να λάβει υπόψη την ένταξη της Σλοβενίας, της Κύπρου και της Μάλτας, της Σλοβακίας και της Εσθονίας στην Ευρωζώνη, καθώς και την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Πράξη
Έναρξη ισχύος
Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών
Επίσημη Εφημερίδα
Συμφωνία της 16ης Μαρτίου 2006
1.4.2006
-
ΕΕ C 73 της 25.3.2006

Πράξη (εις) τροποποίησης
Έναρξη ισχύος
Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών
Επίσημη Εφημερίδα
Συμφωνία της 21ης Δεκεμβρίου 2006
1.1.2007
-
ΕΕ C 14 της 20.1.2007
Συμφωνία της 14ης Δεκεμβρίου 2007
1.1.2008
-
ΕΕ C 319 της 29.12.2007
Συμφωνία της 8ης Δεκεμβρίου 2008
1.1.2009
-
ΕΕ C 16 της 22.1.2009
Συμφωνία της 13ης Δεκεμβρίου 2010
1.1.2011
-
ΕΕ C 5 της 8.1.2011
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.09.2011

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου