Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Εφοδιασμός αεροσκαφών με καύσιμα (Απόσπασμα Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων – εξαγωγέων 2016 (Μάθημα 3) 5 Δεκεμβρίου 2016


Εφοδιασμός αεροσκαφών με καύσιμα (Απόσπασμα Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων – εξαγωγέων 2016  (Μάθημα 3) 5 Δεκεμβρίου 2016


5. ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της παρ. 1α΄ του άρθρου 78 του Ν. 2960/2001 [1], με τις οποίες ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία η παρ. 1β΄ του άρθρου 14 της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ,[2] απαλλάσσονται από τον Ε.Φ.Κ. τα ενεργειακά προϊόντα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για τις αεροπορικές μεταφορές, εκτός των ιδιωτικών πτήσεων αναψυχής.
Ως «ιδιωτική πτήση αναψυχής» νοείται η χρησιμοποίηση του σκάφους από τον ιδιοκτήτη ή από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο τα χρησιμοποιεί βάσει μισθώσεως ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, για μη εμπορικούς σκοπούς και ειδικότερα, όταν δεν πρόκειται για την μεταφορά επιβατών ή εμπορευμάτων ή για την παροχή υπηρεσιών έναντι αμοιβής ή για τις ανάγκες των δημόσιων αρχών.
Όσον αφορά στις εθνικές κανονιστικές διατάξεις, που αφορούν στην διαδικασία του εφοδιασμού αεροσκαφών με καύσιμα με απαλλαγή από τον Ε.Φ.Κ., σημειώνεται ότι αυτή πραγματοποιείται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της αριθμ. Τ.1940/41/14-4-2003 Α.Υ.Ο.Ο.
Επίσης, με την αριθμ. Δ.81/16/Α0018/19-1-2006 Εγκύκλιο Διαταγή Υπουργείου Οικονομικών (εφεξής Ε.Δ.Υ.Ο.) έχουν δοθεί διευκρινίσεις, αναφορικά με τα δικαιολογητικά απόδειξης, ότι τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται πράγματι για τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων έναντι αμοιβής (δημόσια μεταφορά) και δεν εμπίπτουν στην έννοια των ιδιωτικών πτήσεων αναψυχής. Συγκεκριμένα, απαιτείται η προσκόμιση:
α) Πιστοποιητικού νηολόγησης του αεροσκάφους (Certificate of Registration), που εκδίδεται από τη χώρα στην οποία είναι νηολογημένο το αεροσκάφος.
β) Πιστοποιητικού Αερομεταφορέα (Air Operator Certificate), που εκδίδει η αεροπορική αρχή της χώρας, στην οποία ο αερομεταφορέας ασκεί επιχειρησιακές δραστηριότητες και στο οποίο περιλαμβάνονται τα ενταγμένα αεροσκάφη, με τα οποία ο αερομεταφορέας εκτελεί το πτητικό του έργο. Ειδικότερα, από το εν ισχύ Πιστοποιητικό Αερομεταφορέα (A.O.C.) πρέπει να προκύπτει ότι ο αερομεταφορέας, που αιτείται τον ατελή εφοδιασμό, εκμεταλλεύεται τα αεροσκάφη για εμπορικούς σκοπούς (μεταφορά επιβατών, ταχυδρομείου ή εμπορευμάτων έναντι αμοιβής) και το συγκεκριμένο αεροσκάφος, για το οποίο προορίζεται το καύσιμο, είναι ενταγμένο στον ως άνω αερομεταφορέα για την άσκηση του συγκεκριμένου πτητικού έργου και όχι διαφορετικού από αυτό, για το οποίο του χορηγήθηκε η άδεια εκμετάλλευσης.




[1] Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας άρθρο 78. Παρ. 1. Εκτός από τις απαλλαγές, που προβλέπονται από το Άρθρο 68, απαλλάσσονται επίσης:
α) Τα πετρελαιοειδή προϊόντα του άρθρου 72 του παρόντα Κώδικα για τα οποία δεν ορίζεται συντελεστής με το Άρθρο 73 του παρόντα Κώδικα, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κίνησης ή Θέρμανσης.
[2] Άρθρο 14 Οδηγίας 2003/96/ΕΚ
1.Εκτός από τις γενικές διατάξεις που προβλέπονται στην οδηγία 92/12/ΕΟΚ σχετικά με τις απαλλασσόμενες χρήσεις των φορολογητέων προϊόντων και με την επιφύλαξη άλλων κοινοτικών διατάξεων, τα κράτη μέλη απαλλάσσουν τα ακόλουθα προϊόντα από τη φορολογία, υπό τις προϋποθέσεις που θα ορίσουν προκειμένου να διασφαλισθεί η ορθή και απρόσκοπτη εφαρμογή των απαλλαγών αυτών και να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή ή η κατάχρηση:
β) ενεργειακά προϊόντα που διατίθενται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για τις αεροπορικές μεταφορές εκτός των ιδιωτικών πτήσεων αναψυχής.
Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας ως «ιδιωτική πτήση αναψυχής» νοείται η χρησιμοποίηση αεροσκάφους από τον ιδιοκτήτη του ή από φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο το χρησιμοποιεί βάσει μισθώσεως ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, για μη εμπορικούς σκοπούς, και ειδικότερα όταν δεν πρόκειται για τη μεταφορά επιβατών ή εμπορευμάτων ή για την παροχή υπηρεσιών έναντι αμοιβής ή για τις ανάγκες των δημόσιων αρχών.
Τα κράτη μέλη μπορούν να περιορίζουν το πεδίο εφαρμογής αυτής της απαλλαγής στις προμήθειες καυσίμου αεριωθουμένων (κωδικός 2710 19 21 της ΣΟ)·

Γνωρίστε τα βιβλία μας στις ετικέτες του Blog


Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Απορίες στα ξενόγλωσσα
Τιμολόγια, Φορτωτικές, Πιστοποιητικά, Διατακτικές
Λεξικό
Μεταφοράς, Τελωνείου, Ναυτιλίας, Logistics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου