Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Διαδικασία ατέλειας ΦΠΑ για αγαθά προς αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, Δ 1190212 ΕΞ 2016 (Μάθημα 3) 23 Ιανουαρίου 2017


Διαδικασία ατέλειας ΦΠΑ για αγαθά προς αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, Δ 1190212 ΕΞ 2016 (Μάθημα 3) 23 Ιανουαρίου 2017 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ
Δ/ΝΣΗ Ε.Φ.Κ & Φ.ΠΑ
ΤΜΗΜΑ Δ': Φ.Π.Α ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2016
Αριθ. Πρωτ.:ΔΕΦΚΦ Δ 1190212 ΕΞ 2016
ΠΡΟΣ: Όπως Πίνακας Διανομής
ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση του άρθρου 73 του Ν. 4375/2016 και της ΠΟΛ.1180/2016 απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε
Σας κοινοποιούμε, για ενημέρωση και εφαρμογή, το άρθρο 73 παρ. 4 [1]του Ν.4375/2016 (ΦΕΚ Α 51/ 03.04.2016) και την ΠΟΛ.1180/06.12.2016 [2] απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4086/Β/ 20.12.2016 και αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με Α.Δ.Α : Ψ3Ο6Η-ΥΞΚ.
Ειδικότερα :
- με την παράγραφο 4 του άρθρου 73 του Ν.4375/2016 θεσπίζονται, με ισχύ από 01.01.2015, απαλλαγές ΦΠΑ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με την προσθήκη των περιπτώσεων ιβ' και ιγ' στην παράγραφο 1 του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ Ν.2859/2000 και
- με την ΠΟΛ.1180/2016 απόφαση ρυθμίζεται η διαδικασία απαλλαγής από το ΦΠΑ της παράδοσης αγαθών και της παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των αναγκών των προσφύγων.
Όσον αφορά τις τελωνειακές αρχές, εφαρμογή έχει η περίπτωση ιγ της παραγράφου 1 του άρθρου 27 και το άρθρο 2 της κοινοποιούμενης απόφασης με το οποίο ρυθμίζεται η διαδικασία απαλλαγής ΦΠΑ για την παράδοση αγαθών σε πλοία και πλωτά μέσα του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και σε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ και Κρατών Μελών της Ε.Ε για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων που περισυλλέγουν.
Για την απαλλαγή της παράδοσης αγαθών σε πλοία ακολουθούνται οι διατυπώσεις εξαγωγής σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της ενωσιακής τελωνειακής νομοθεσίας και τις οδηγίες που έχουν δοθεί με την αριθ. πρωτ. ΔΤΔ 1068392/26.04.2016 εγκύκλιο (Κεφάλαιο 5).
Για τη χορήγηση της απαλλαγής από ΦΠΑ, ο υποκείμενος στο φόρο προμηθευτής των αγαθών υποβάλλει τελωνειακό παραστατικό εξαγωγής στην αρμόδια τελωνειακή αρχή συμπληρώνοντας στη θέση 44 αυτού τους κωδικούς :
Ε 1111 : Παραδόσεις αγαθών σε πλοία και πλωτά μέσα του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και σε πολεμικά πλοία των Κρατών Μελών της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων
Ε 1112 : Έγγραφο-Βεβαίωση ΠΟΛ.1180/2016
Ν 380 : Τιμολόγιο πώλησης
Η απαλλαγή ΦΠΑ αφορά παράδοση αγαθών για την κάλυψη αναγκών των προσφύγων που περισυλλέγονται από πλοία και πλωτά μέσα των δικαιούχων απαλλαγής προσώπων δηλ. του Ελληνικού Δημοσίου, του ΝΑΤΟ και των Ενόπλων Δυνάμεων άλλων Κρατών Μελών της Ε.Ε.
Ως δικαιολογητικά της απαλλαγής ΦΠΑ, ο υποκείμενος στο φόρο πωλητής των αγαθών διαθέτει στο αρχείο του :
- τιμολόγιο πώλησης με την ένδειξη «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΦΠΑ - ΑΡΘΡΟ 27 παρ. 1 περ. ιγ' ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΠΑ, Ν.2859/2000»,
- το ηλεκτρονικό μήνυμα ΙΕ 599 «Γνωστοποίηση ολοκλήρωσης εξαγωγής», όπως προκύπτει από το μηχανογραφικό σύστημα τελωνείων ICISnet και από το οποίο αποδεικνύεται η παράδοση αγαθών στα δικαιούχα απαλλαγής ΦΠΑ και
- την έγγραφη βεβαίωση από τα δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα από τα οποία προκύπτει η ανάγκη προμήθειας των αγαθών σε είδος και ποσότητα.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ




[1] 4. Στην παρ. 1 του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000, Α΄ 248) προστίθενται περιπτώσεις ιβ΄ και ιγ΄ ως εξής:
«ιβ) Η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών σε υποκείμενο στο φόρο, ο οποίος έχει σκοπό να τα διαθέσει περαιτέρω άνευ ανταλλάγματος στους φορείς του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ιδίου νόμου, για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων.
ιγ) Η παράδοση αγαθών σε πλοία και πλωτά μέσα του ελληνικού Δημοσίου και σε πολεμικά πλοία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, για την κάλυψη αναγκών των προσφύγων που περισυλλέγουν».
[2] Άρθρο 1
Διαδικασία απαλλαγής από ΦΠΑ της παράδοσης αγαθών και της παροχής υπηρεσιών προς υποκείμενους στον φόρο, πρεσβείες άλλων κρατών, διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, καθώς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς, εγχώριους ή άλλων χωρών, οι οποίοι πρόκειται να τα διαθέσουν περαιτέρω άνευ ανταλλάγματος στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.
1. Για την εφαρμογή της παρούσας:
α. Προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών είναι κάθε υποκείμενος στο φόρο εγκατεστημένος στην Ελλάδα.
β. Δωρητές είναι πρόσωπα υποκείμενα στο φόρο ή πρεσβείες άλλων κρατών ή διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί καθώς και φιλανθρωπικοί οργανισμοί, εγχώριοι ή άλλων χωρών, οι οποίοι πρόκειται να διαθέσουν περαιτέρω άνευ ανταλλάγματος τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που αγόρασαν από τους προμηθευτές, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.
γ. Αποδέκτες των αγαθών και υπηρεσιών είναι τα κατονομαζόμενα πρόσωπα του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης β της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του Κώδικα ΦΠΑ (Δημόσιο, ΝΠΔΔ κ.λπ).
2. Μεταξύ του δωρητή και του αποδέκτη συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής των αγαθών ή πρωτόκολλο παροχής/λήψης των υπηρεσιών. Το πρωτόκολλο αυτό αποτελεί αποδεικτικό πραγματοποίησης της δωρεάν διάθεσης των αγαθών ή των υπηρεσιών, συντάσσεται εις τριπλούν και υπογράφεται και στα τρία αντίτυπα από το δωρητή και τον αποδέκτη. Το πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής ή παροχής/λήψης θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον, την περιγραφή του είδους των αγαθών και των υπηρεσιών που διατέθηκαν, την ποσότητα των αγαθών, την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε η δωρεάν διάθεση τους, την αξία τους, τα στοιχεία του δωρητή και του αποδέκτη των αγαθών ή υπηρεσιών, όπως επωνυμία, ταχ. διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας, και την ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου.
3. Ο δωρητής, ως δικαιούχο της απαλλαγής από ΦΠΑ πρόσωπο, για την αγορά των αγαθών ή υπηρεσιών από τους προμηθευτές, αποστέλλει το ένα από τα τρία αντίτυπα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η εν λόγω αρμόδια υπηρεσία επιβεβαιώνει την παραλαβή των αγαθών ή τη λήψη των υπηρεσιών επί του πρωτοκόλλου παράδοσης/παραλαβής ή παροχής/λήψης, αντίστοιχα.
4. Ο δωρητής προσκομίζει σε κάθε προμηθευτή αγαθών και υπηρεσιών που σχετίζονται με τη δωρεάν διάθεση ακριβές αντίγραφο του ανωτέρω επιβεβαιωμένου πρωτοκόλλου παράδοσης/παραλαβής ή παροχής/λήψης, προκειμένου αυτός να εκδώσει το σχετικό φορολογικό στοιχείο άνευ ΦΠΑ, αναγράφοντας σε αυτό την ένδειξη «Απαλλαγή βάσει ΑΓΓΔΕ ΠΟΛ 1180/2016».
5. Στην περίπτωση που η έκδοση του σχετικού φορολογικού στοιχείου έχει προηγηθεί της προσκόμισης του ακριβούς αντιγράφου του πρωτοκόλλου παράδοσης/παραλαβής ή παροχής/λήψης, εκδίδεται πιστωτικό τιμολόγιο μόνο για το ποσό του ΦΠΑ που επιστρέφεται στο δωρητή, εντός προθεσμίας τριάντα ημερών από την ημερομηνία της επιβεβαίωσης της παραλαβής/λήψης που φέρει το πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής ή παροχής/λήψης. Στο πιστωτικό αυτό τιμολόγιο αναγράφεται η ένδειξη «Επιστροφή ΦΠΑ λόγω απαλλαγής βάσει ΑΓΓΔΕ ΠΟΛ 1180/2016».
6. Στην περίπτωση που αποδέκτες της δωρεάν διάθεσης είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιείται άμεσα με τη σύνταξη του πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής των αγαθών ή παροχής/λήψης των υπηρεσιών και η επιβεβαίωση της παραλαβής ή λήψης αυτών, προκειμένου ο δωρητής - δικαιούχος της απαλλαγής να προσκομίσει ακριβές αντίγραφο του πρωτοκόλλου αυτού σε κάθε προμηθευτή αγαθών ή υπηρεσιών που αφορούν στη δωρεάν διάθεση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους της παρούσας.
Άρθρο 2
Διαδικασία απαλλαγής ΦΠΑ κατά την παράδοση αγαθών σε πλοία και πλωτά μέσα του ελληνικού Δημοσίου και σε πολεμικά πλοία των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO για την κάλυψη αναγκών των προσφύγων που περισυλλέγουν.
1. Η παράδοση αγαθών σε πλοία και πλωτά μέσα του ελληνικού Δημοσίου και σε πολεμικά πλοία των Κρατών -
Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO για την κάλυψη αναγκών των προσφύγων, που περισυλλέγουν, πραγματοποιείται με την τήρηση τελωνειακών διατυπώσεων εξαγωγής κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις της ενωσιακής τελωνειακής νομοθεσίας.
Το τελωνειακό παραστατικό εξαγωγής υποβάλλεται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή από τον προμηθευτή - υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο, το οποίο πραγματοποιεί την παράδοση αγαθών στα πλοία.
2. Για την προμήθεια των αγαθών από τα δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα απαιτείται σύνταξη σχετικού εγγράφου-βεβαίωσης υπογεγραμμένου, κατά περίπτωση, από την αρμόδια υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου ή τον επικεφαλής του πολεμικού πλοίου άλλου Κράτους - Μέλους της Ε.Ε ή του NATO προς τον προμηθευτή των αγαθών. Η βεβαίωση αυτή δηλώνεται επί του τελωνειακού παραστατικού εξαγωγής.
3. Ο προμηθευτής εκδίδει το σχετικό φορολογικό στοιχείο χωρίς ΦΠΑ με την ένδειξη «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΦΠΑ - ΑΡΘΡΟ 27 παρ. 1 περ. ιγ΄ ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΠΑ, Ν. 2859/2000» το οποίο δηλώνεται επί του τελωνειακού παραστατικού εξαγωγής.
4. Ο προμηθευτής - υποκείμενος στο φόρο διαθέτει στο αρχείο του ως δικαιολογητικά της απαλλαγής ΦΠΑ:
α. το τιμολόγιο πώλησης της παραγράφου 3,
β. την γνωστοποίηση ολόκληρης της εξαγωγής (ΙΕ 599) με την οποία αποδεικνύεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των αγαθών στα δικαιούχα απαλλαγής πλοία,
γ. την έγγραφη βεβαίωση από τα δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα της παραγράφου 2 από την οποία προκύπτει η ανάγκη προμήθειας των αγαθών και στην οποία αναφέρεται το είδος, η ποσότητα και η αξία των προς παράδοση αγαθών.
5. Για την παρακολούθηση της διαδικασίας απαλλαγής του παρόντος άρθρου, επί του οικείου τελωνειακού παραστατικού τίθεται σχετικός κωδικός στη θέση 44.
Άρθρο 3
Μεταβατικές διατάξεις - Έναρξη ισχύος
1. Πρόσωπα που πριν από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας, ενήργησαν ως δωρητές κατά την έννοια του άρθρου 1 της παρούσας, οφείλουν εντός 60 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, να γνωστοποιήσουν υπό μορφή κατάστασης, στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τις σχετικές συναλλαγές κατά είδος αγαθού ή υπηρεσίας, ποσότητας, ημερ/νίας, αξίας και στοιχείων δωρητή και αποδέκτη. Πέραν τούτου δεν έχουν άλλη υποχρέωση.


Δείτε σχετικές  με το θέμα Αναρτήσεις 

Ατέλειες – Απαλλαγές ΦΠΑ   27
Εισαγωγή εφημερίδων και περιοδικών ατελώς χωρίς την καταβολή ΦΠΑ στα Τελωνεία (Μάθημα 3), 11 Ιανουαρίου 2016  27
Ορισμένα  Χρυσά Νομίσματα Κωδικού 71.18.90.00  απαλλάσσονται από ΦΠΑ για το έτος 2016, (Μάθημα 3), 27 Νοεμβρίου 2015  29
Απαλλαγές από ΦΠΑ επιβατηγών- οχηματαγωγών πλοίων που δραστηριοποιούνται σε πορθμεία ή άλλες διαδρομές. ΠΟΛ 1037/, Πολ . 1010/2016 (Μάθημα 3) 24 Ιουνίου 2016  30
Οι παραβάσεις λαθρεμπορίας στερούν τον εισαγωγέα από απαλλαγή ΦΠΑ για εξαγωγή ή ενδοκοινοτική πώληση.  Αριθμ. ΠΟΛ. 1140. Μάθημα 3) 29 Σεπτεμβρίου 2016  30
Απαλλαγές ΦΠΑ κατά την εισαγωγή των αγαθών (Απόσπασμα Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων - εξαγωγέων, Αύγουστος 2016 (Μάθημα 3) 22 Νοεμβρίου 2016  32
Παραβάσεις που στερούν το δικαίωμα απαλλαγής από ΦΠΑ στα Τελωνεία  ΔΕΦΚΦ Δ 1147939 ΕΞ 2016 (Μάθημα 3) 15 Οκτωβρίου 2016  36
Ατέλειες ΦΠΑ για κατάλογο χρυσών νομισμάτων που  Ισχύουν για το έτος 2017 (2016/C 385/09)  (Μάθημα 3) 22 Νοεμβρίου 2016  36
Απαλλαγή ΦΠΑ σε υπηρεσίες και αγαθά για την προσφυγική κρίση ΠΟΛ 1180/20.12.2016  (Μάθημα 3) 28 Δεκεμβρίου 2016  63
Διαδικασία ατέλειας ΦΠΑ για αγαθά προς αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, Δ 1190212 ΕΞ 2016 (Μάθημα 3) 23 Ιανουαρίου 2017  68


Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου