Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Διαδικασία στην επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων στα Τελωνεία Αρ. Πρωτ.:ΔΤΔ Δ 1179432 ΕΞ 2016/06.12.2016 + 5030364/2014 + 1015602/2016 +1015604/2016 +1180878/2016 (Μάθημα 3) 10 Ιανουαρίου 2017


Διαδικασία στην επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων  στα Τελωνεία Αρ. Πρωτ.:ΔΤΔ Δ 1179432 ΕΞ 2016/06.12.2016 + 5030364/2014 + 1015602/2016 +1015604/2016 +1180878/2016 (Μάθημα 3) 10 Ιανουαρίου 2017


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
1. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Δ΄
2. Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Δ΄
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚ.ΔΙΑΚ.& ΑΝΘΡ.ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚ.ΔΙΑΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Γ.Γ.Δ.Ε.
ΤΜΗΜΑ Γ΄
Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2016
Αρ. Πρωτ.:ΔΤΔ Δ 1179432 ΕΞ 2016
ΠΡΟΣ: Π.Δ.
ΘΕΜΑ : «Διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης και αποστολής εντολών μεταφοράς προς την Τ.τ.Ε. για την επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών με πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων σε Πιστωτικά Ιδρύματα - Παροχή Οδηγιών»
Σας κοινοποιούμε συνημμένα:
1) τις παραγράφους 1 και 2, του άρθρου 11, του Ν. 4410/2016 (ΦΕΚ-141/Α/3-8-16) με τις οποίες τροποποιείται το τέταρτο εδάφιο και καταργείται το πέμπτο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρ. 5 του άρθρου 87 του Ν. 3842/2010 και ορίζεται ότι τα αχρεωστήτως εισπραχθέντα ποσά από τις τελωνειακές αρχές δύνανται να επιστραφούν στους δικαιούχους αυτών και ηλεκτρονικά, με διαβίβαση ηλεκτρονικού αρχείου εντολών μεταφοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος και με την τήρηση των προβλεπόμενων όρων ασφαλείας.
2) την αρ. πρωτ. ΔΤΔ Δ1015604 ΕΞ2016/29-1-2016 Απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. (ΦΕΚ 305/Β/15- 2-2016) με την οποία καθορίζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης και αποστολής εντολών μεταφοράς προς την Τ.τ.Ε. για την επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών με πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων σε Πιστωτικά Ιδρύματα.
3) την αρ.πρωτ. ΔΤΔ Δ 1015602 ΕΞ2016/29-1-2016 Απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. (ΦΕΚ 305/Β/15.2.2016), η οποία τροποποίησε την αρ.πρωτ. ΔΤΔ Δ 5030364 ΕΞ2014/30-12-2014 Απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. (ΦΕΚ 3765/Β’/31-12-2014) «Κεντρικός Διαχειριστής και Ηλεκτρονικές Εισπράξεις και Επιστροφές Τελωνείων».
Σύμφωνα με το ανωτέρω κανονιστικό πλαίσιο, σας παρέχουμε αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών επιστροφών αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών.
Σε εξαιρετικές και απολύτως δικαιολογημένες περιπτώσεις, και εφόσον υπάρχουν μετρητά στο ταμείο των Τελωνείων, επιτρέπεται η εκτέλεση των Αποφάσεων Επιστροφής με μετρητά, κατόπιν έγγραφης απόφασης των προϊσταμένων των Τελωνείων, η οποία επισυνάπτεται στην εν λόγω Απόφαση Επιστροφής.
1. Δημιουργία εντολών ηλεκτρονικής μεταφοράς από τις Τελωνειακές Αρχές.
Η δημιουργία των εντολών μεταφοράς πραγματοποιείται από τις Τελωνειακές Αρχές με την καταχώρηση και «οριστικοποίηση» Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής στο ICISnet επί τη βάσει των Αποφάσεων Επιστροφής Αχρεωστήτως Εισπραχθέντων. Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιούνται επιστροφές ποσών ηλεκτρονικά από τις ηλεκτρονικές εισπράξεις του Λογαριασμού των Ηλεκτρονικών Εισπράξεων και Πληρωμών (Επιστροφών) στα IBAN των δικαιούχων της επιστροφής.
Στις περιπτώσεις όπου η Αίτηση Επιστροφής περιλαμβάνει πολλά συνδεόμενα παραστατικά και εκδίδεται μία (1) Απόφαση Επιστροφής, δημιουργούνται ισάριθμα με τα συνδεόμενα παραστατικά Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής (ένα για κάθε συνδεόμενο παραστατικό), σε καθένα από τα οποία καταχωρείται κατάλληλα η Απόφαση Επιστροφής σύμφωνα με το παρακάτω παράδειγμα:
Παράδειγμα: μετά από αίτηση ενός δικαιούχου, έχει εκδοθεί απόφαση με τον αριθμό 55 που αφορά επιστροφή εισπράξεων που είχαν πραγματοποιηθεί με τρία παραστατικά που έχουν τα MRN : MRN -A , MRN - B και MRN - C . Θα καταχωρηθούν τρία Λογιστικά Σημειώματα Ηλεκτρονικής Επιστροφής με συνδεόμενο παραστατικό στο πρώτο το MRN-A, στο δεύτερο το MRN-B και στο τρίτο το MRN-C και με αριθμό απόφασης στο πρώτο το 55-1, στο δεύτερο το 55-2 και στο τρίτο το 55-3.
Κατά τη διαδικασία της καταχώρησης των Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής πραγματοποιείται αυτοματοποιημένος έλεγχος από το ICISnet για την ύπαρξη κατά τον τρέχοντα μήνα επαρκών ποσών από τις ηλεκτρονικές εισπράξεις του συνόλου των Τελωνείων στους αντίστοιχους ΚΑΕ Προϋπολογισμού, καθώς και έλεγχος ότι το προς επιστροφή ανά ΚΑΕ Προϋπολογισμού ποσό δεν υπερβαίνει το αντίστοιχο εισπραχθέν ποσό του παραστατικού. Σε περίπτωση μη ανεύρεσης ικανών ανά ΚΑΕ εισπράξεων, δεν είναι δυνατή η «οριστικοποίηση» των Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής.
Τα Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής, μόλις καταχωρηθούν, αφού έχει προηγηθεί σχετικός έλεγχος ως προς την ορθότητα και εγκυρότητα των περιλαμβανομένων σε αυτά στοιχείων σύμφωνα με τις Αποφάσεις Επιστροφής, «οριστικοποιούνται» με τη λειτουργία «Εκτύπωση Δελτίου Επιστροφής» (και όχι πιέζοντας το πλήκτρο «ΟΡΙΣΤΙΚΟ»).
Συνιστάται τα Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής που αφορούν την ίδια Απόφαση Επιστροφής να «οριστικοποιούνται» στο σύνολό τους την ίδια ημερομηνία. Επίσης, συνιστάται η καταχώρηση και η «οριστικοποίηση» των Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής να πραγματοποιείται αυθημερόν.
Λόγω χρονικών περιορισμών στην επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος, η καταχώρηση και η «οριστικοποίηση» των Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής θα πραγματοποιείται το αργότερο έως πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν τη λήξη εκάστου μήνα.
Οποιαδήποτε καταχώρηση και «οριστικοποίηση» Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής εκτός της προαναφερόμενης χρονικής περιόδου θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη ακύρωσή τους. Ομοίως θα ακυρώνονται αυτόματα όσα Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής παραμένουν σε status «καταχωρημένο» έως πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν τη λήξη εκάστου μήνα.
Ωστόσο, εφόσον συντρέχει λόγος ακύρωσης «οριστικοποιημένου» Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής, αυτή πραγματοποιείται από τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης/Τμήμα Γ΄ και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις από την ομάδα Κεντρικού Διαχειριστή, μετά από προηγούμενη έγγραφη ενημέρωση τόσο αυτών, όσο και της Δ/νσης Ηλεκτρονικού Τελωνείου/Τμήμα Δ΄, μέσω email στην εξής διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας: icisne t . epmnts @ gsis .gr.
Σε καμία περίπτωση δεν πραγματοποιείται ακύρωση «οριστικοποιημένου» Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής, όταν αυτό έχει επιλεγεί και συμπεριληφθεί σε αποστελλόμενο στην Τράπεζα της Ελλάδος ηλεκτρονικό αρχείο, για την εκτέλεση της σχετικής μ’ αυτό εντολής μεταφοράς.
Συμψηφισμοί
Εφόσον από την εξέταση της αίτησης επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων προκύπτει περίπτωση συμψηφισμού ολόκληρου ή μέρους του επιστρεφόμενου ποσού με φορολογικές ή/και ασφαλιστικές οφειλές του δικαιούχου, θα εκδίδεται από το Τελωνείο μία απόφαση επιστροφής, αλλά θα καταχωρούνται διακριτά Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής (ένα για κάθε δικαιούχο πληρωμής). Σε αυτά θα μνημονεύεται το ίδιο συνδεόμενο παραστατικό, ο ίδιος αριθμός αίτησης του δικαιούχου της επιστροφής, ενώ η Απόφαση θα αναφέρεται διαφοροποιούμενη ανά Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής, σύμφωνα με το προαναφερόμενο παράδειγμα.
Σε κάθε περίπτωση πραγματοποιείται κατά προτεραιότητα συμψηφισμός με το ύψος των οφειλών στο ίδιο Τελωνείο που υποβάλλεται η αίτηση επιστροφής, ενώ τυχόν υπόλοιπο ποσό συμψηφίζεται με οφειλές σε άλλα Τελωνεία (μέσω της καρτέλας οφειλέτη στο Υποσύστημα Υποθέσεων) ή/και Δ.Ο.Υ., ή/ και Ο.Κ.Α (Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης). Σε περίπτωση που τα ποσά που έχουν αποδοθεί στις Δ.Ο.Υ ή στους Ο.Κ.Α. δεν οφείλονται σε αυτούς, επιστρέφονται στους δικαιούχους από τις Δ.Ο.Υ ή τους Ο.Κ.Α.
Κατόπιν των απαραίτητων ενεργειών συμψηφισμού, σύμφωνα με τα ανωτέρω, τυχόν υπόλοιπο ποσού επιστρέφεται από το Τελωνείο στο δικαιούχο της επιστροφής.
Στο παράρτημα της παρούσης παρατίθεται επικαιροποιημένος πίνακας με τους τραπεζικούς λογαριασμούς (ΙΒΑΝ) των Τελωνείων, των Δ.Ο.Υ και των Ο.Κ.Α. Κατόπιν της επιτυχούς εκτέλεσης της εντολής μεταφοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ενημερώνει σχετικώς με το δελτίο αναγγελίας το φορέα διενέργειας του συμψηφισμού, εν προκειμένω τα Τελωνεία και τις Δ.Ο.Υ.
Ωστόσο, τα αρμόδια Τελωνεία, σε περίπτωση απόδοσης ποσών στα πλαίσια του συμψηφισμού χρεών με απαιτήσεις προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (Ο.Κ.Α) και κατόπιν της επιτυχούς εκτέλεσης των εντολών μεταφοράς στους οικείους Τραπεζικούς Λογαριασμούς, πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως τους φορείς αναφορικά με τα στοιχεία του αρχικού δικαιούχου της επιστροφής και του αποδοθέντος ποσού.
Ευθύνη για την ορθότητα και εγκυρότητα των καταχωρούμενων στοιχείων στα Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής
Η ορθότητα και η εγκυρότητα των στοιχείων του δικαιούχου της επιστροφής, και ιδίως του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), κατά την αναγραφή τους στην αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών, αποτελεί ευθύνη του δικαιούχου της επιστροφής.
Για το λόγο αυτό η κατατεθείσα στο Τελωνείο αίτηση για την έκδοση της Απόφασης Επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών στην περίπτωση Φυσικού Προσώπου θα συνοδεύεται από φωτοτυπία του τραπεζικού λογαριασμού του (όπου θα εμφανίζεται το όνομα του Φυσικού Προσώπου και ο αριθμός ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού), ενώ στην περίπτωση Νομικού Προσώπου θα συνοδεύεται από βεβαίωση του Πιστωτικού Ιδρύματος που τηρείται ο λογαριασμός (όπου θα αναγράφεται το Α.Φ.Μ, ο ΙΒΑΝ και η επωνυμία της εταιρείας).
Κατά την καταχώρηση των Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής θα πρέπει να συμπληρώνονται με μεγάλη προσοχή και με ευθύνη των χρηστών των Τελωνειακών Αρχών τα ακόλουθα στοιχεία που είναι τα ελάχιστα απαραίτητα δεδομένα για την επιτυχή εκτέλεση των εντολών μεταφοράς και την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων της επιστροφής:
· τα στοιχεία του δικαιούχου,
· ο λογαριασμός που δήλωσε ο δικαιούχος στο πεδίο ΙΒΑΝ
α) σε περίπτωση χρήσης ΙΒΑΝ μιας εταιρείας για την οποία έχει προηγουμένως στο παρελθόν καταχωρηθεί Λογιστικό Σημείωμα Ηλεκτρονικής Επιστροφής, θα καταχωρείται στο νεότερο Λογιστικό Σημείωμα Ηλεκτρονικής Επιστροφής στο πεδίο ΙΒΑΝ μόνο το λεκτικό ΕΤΡ και το ΑΦΜ αυτής της εταιρείας (π.χ ΕΤΡ123456789)
β) σε περίπτωση συμψηφισμού με απαιτήσεις άλλων Τελωνείων, Δ.Ο.Υ και Ο.Κ.Α θα καταχωρείται στο πεδίο ΙΒΑΝ μόνο το λεκτικό ΤΕΛ ή ΔΟΥ ή η ονομασία του Ο.Κ.Α.- συντομογραφία- και ο αντίστοιχος κωδικός, σύμφωνα με το Παράρτημα, π.χ ΤΕΛ0102 ή ΔΟΥ1101 ή ΙΚΑ και το σύστημα αυτόματα θα εμφανίζει τον αντίστοιχο ΙΒΑΝ)
· το πληρωτέο ποσό ανά κωδικό μηχανογράφησης
· το συνδεόμενο παραστατικό
· ο αριθμός και η ημερομηνία απόφασης επιστροφής
· ο αριθμός και η ημερομηνία αίτησης επιστροφής
Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί πίστωση τραπεζικού λογαριασμού προσώπου διαφορετικού από εκείνου του δικαιούχου της επιστροφής, ύστερα από εσφαλμένη καταχώρηση του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) του δικαιούχου στο Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής, ο Προϊστάμενος του αρμόδιου Τελωνείου, προβαίνει σε καταλογισμό του μη νομίμως καταβληθέντος ποσού στο πρόσωπο που πιστώθηκε εσφαλμένα ο τραπεζικός του λογαριασμός και σε είσπραξη του ποσού αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοσίου Λογιστικού και του ΚΕΔΕ αντίστοιχα. Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται και σε περίπτωση εσφαλμένης πίστωσης υπερβάλλοντος του καθορισμένου προς επιστροφή ποσού.
2. Ηλεκτρονική αποστολή και εκτέλεση του αρχείου εντολών μεταφοράς Συγκέντρωση- αποστολή Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής
Ο Κεντρικός Διαχειριστής Ηλεκτρονικών Εισπράξεων και Επιστροφών Τελωνείων, (στο εξής Κεντρικός Διαχειριστής) επιβλέπει την συγκέντρωση σε πακέτα (group) των εμφανιζόμενων στο ICISnet «οριστικοποιημένων» Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής από όλα τα Τελωνεία της χώρας και την δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου που περιλαμβάνει το σύνολο των προς αποστολή Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής όλων των Τελωνείων.
Το Σύστημα, αφού ελέγξει αυτόματα: α) την ύπαρξη επαρκών ηλεκτρονικών εισπράξεων ανά ΚΑΕ Προϋπολογισμού, β) τη μοναδικότητα των αποστελλόμενων Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής (με βάση το MRN τους) και γ) την ημερομηνία «οριστικοποίησης» των Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής («οριστικοποιημένα» Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής έως το τέλος της προηγούμενης ημέρας), αποστέλλει μέσω διεπαφής το επιλεγμένο αρχείο στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε περίπτωση ανεπάρκειας ποσού σε ΚΑΕ προϋπολογισμού, αφαιρούνται τα αντίστοιχα Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής από το προς αποστολή ηλεκτρονικό αρχείο και περιλαμβάνονται σε μεταγενέστερη αποστολή, μόλις υπάρξει σχετική επάρκεια στον ή στους ΚΑΕ Προϋπολογισμού.
Το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο που περιλαμβάνει τα επιλεγμένα Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής, αποστέλλεται από τον Κεντρικό Διαχειριστή το αργότερο τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη έκαστου μήνα, μέσω διεπαφής, στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Μετά την αποστολή του ηλεκτρονικού αρχείου στην Τ.τ.Ε., ο Κεντρικός Διαχειριστής διασταυρώνει τις εκτελεσθείσες από την Τ.τ.Ε εντολές μεταφοράς, με βάση το απαντητικό αρχείο αναγγελίας που του αποστέλλεται και το extrait που παραλαμβάνει από την Τράπεζα της Ελλάδος.
3. Απαντητικά αρχεία αναγγελίας από την Τ.τ.Ε.
Η Τ.τ.Ε. αποστέλλει απαντητικό αρχείο αναγγελίας προς τον Κεντρικό Διαχειριστή με τα αποτελέσματα της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των πακέτων (group) ηλεκτρονικών εντολών μεταφοράς, το οποίο παραλαμβάνεται το νωρίτερο το βράδυ της ίδιας εργάσιμης ημέρας αποστολής του ηλεκτρονικού αρχείου με τις ηλεκτρονικές εντολές μεταφοράς.
Α. Επιτυχής εκτέλεση της εντολής μεταφοράς και πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου της επιστροφής
Με την επιτυχή εκτέλεση των εντολών μεταφοράς και πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου της επιστροφής, τα Λογιστικά Σημειώματα Επιστροφής εμφανίζονται στην κατάσταση (status) «ολοκληρωμένο» (πληρωμένη εντολή), ενώ ενημερώνονται οι σχετικές εκτυπώσεις του ICISnet.
Β. Ανεπιτυχής εκτέλεση της εντολής μεταφοράς και μη πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου της επιστροφής
Σε περίπτωση που από το απαντητικό αρχείο αναγγελίας και από το extrait της Τ.τ.Ε προς τον Κεντρικό Διαχειριστή προκύπτει ανεπιτυχής εκτέλεση εντολής μεταφοράς και μη πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου της επιστροφής, με κατάλληλη ένδειξη και αντίστοιχο κωδικό λάθους, το Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής ακυρώνεται αυτόματα, εμφανίζεται στην κατάσταση «ακυρωμένο» και αποτυπώνεται ανάλογα στο Ημερολόγιο Επιστροφών του Τελωνείου.
Σε αυτή την περίπτωση ακολουθείται η εξής διαδικασία:
i) Η ανεκτέλεστη επιστροφή, καθώς και ο λόγος για τον οποίο δεν πραγματοποιήθηκε, περιγράφεται στο ακυρωμένο Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής.
ii) Ο Κεντρικός Διαχειριστής, προβαίνει στην ενημέρωση μέσω email του αρμόδιου Τελωνείου για την ανεπιτυχή επιστροφή και τη μη πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου.
iii) Το αρμόδιο Τελωνείο προβαίνει:
ü σε ακύρωση του Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής, εφόσον αυτή δεν έχει γίνει αυτόματα από το ICISnet, σύμφωνα με την προαναφερόμενη διαδικασία περί ακύρωσης «οριστικοποιημένου» Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής και
ü σε εκ νέου εκτέλεση της Απόφασης Επιστροφής με καταχώρηση νέου Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής. Στην Απόφαση Επιστροφής γίνεται σχετική μνεία, επισυνάπτοντας το Νέο Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής και το Ακυρωμένο Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής
Γ. Επιτυχής εκτέλεση της εντολής μεταφοράς αρχικά και μη πίστωση του Λογαριασμού του δικαιούχου της επιστροφής βάσει μεταγενέστερης ενημέρωσης
Σε περίπτωση αποστολής μεταγενέστερου απαντητικού αρχείου αναγγελίας από την Τ.τ.Ε., καθώς και του αντίστοιχου extrait προς τον Κεντρικό Διαχειριστή, απ’ όπου προκύπτει ότι δεν εκτελέστηκε επιτυχώς οποιαδήποτε εντολή μεταφοράς, ενώ στο αρχικό απαντητικό αρχείο αναγγελίας από την Τ.τ.Ε. εμφανιζόταν η συγκεκριμένη εντολή μεταφοράς ως επιτυχώς εκτελεσθείσα,
α) πιστώνεται ο λογαριασμός των ηλεκτρονικών εισπράξεων και επιστροφών που αρχικά είχε χρεωθεί, επανατροφοδοτώντας τους ΚΑΕ Προϋπολογισμού που είχαν αρχικά μειωθεί,
β) ενημερώνεται σχετικά το Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής για τη μη επιτυχή εντολή μεταφοράς, παραμένοντας σε status «ολοκληρωμένο», με τη συμπλήρωση στο πεδίο ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ της φράσης «ακύρωση από extrait ΗΗ/ΜΜ/ΕΕ»
γ) στο ημερολόγιο επιστροφών της αρχικής ημέρας συμπληρώνεται στο πεδίο ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ η φράση «ακύρωση από extrait ΗΗ/ΜΜ/ΕΕ»
δ) στο ημερολόγιο επιστροφών της ημέρας λήψης του απορριπτικού αρχείου αναγγελίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, καταχωρείται το ίδιο Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής με αρνητικό ποσό και στη στήλη ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ εισάγεται η ίδια φράση, αυξάνοντας ανάλογα τα έσοδα της ημέρας
ε) ενημερώνονται σχετικώς και οι υπόλοιπες καταστάσεις του ICISNET
Στη συνέχεια ακολουθείται η εξής διαδικασία:
Ø Η εκτέλεση της επιστροφής δύναται να πραγματοποιηθεί εκ νέου
Ο Κεντρικός Διαχειριστής, προβαίνει στην ενημέρωση του αρμόδιου Τελωνείου μέσω email για την ανεπιτυχή επιστροφή, τη μη πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου, καθώς και το λόγο αυτής της ανεπιτυχούς εκτέλεσης της επιστροφής. Το Τελωνείο επαναλαμβάνει την ως άνω περιγραφόμενη διαδικασία, ήτοι εκ νέου καταχώρηση Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής, εφόσον η εκτέλεση της επιστροφής δύναται να πραγματοποιηθεί εκ νέου. Στην Απόφαση Επιστροφής γίνεται σχετική μνεία, επισυνάπτοντας το Νέο Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής, καθώς και αντίγραφο του μεταγενέστερα ενημερωμένου για τη μη επιτυχή εντολή μεταφοράς Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής.
Ø Η εκτέλεση της επιστροφής δεν είναι πλέον δυνατή
Ο Κεντρικός Διαχειριστής, προβαίνει στην ενημέρωση του αρμόδιου Τελωνείου μέσω email για την ανεπιτυχή επιστροφή, τη μη πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου, καθώς και το λόγο αυτής της ανεπιτυχούς εκτέλεσης της επιστροφής. Εφόσον το αρμόδιο Τελωνείο, μετά από ενημέρωση του δικαιούχου επιστροφής προσώπου και με βάση πραγματικά περιστατικά, αποφανθεί ότι η εκτέλεση της επιστροφής δεν είναι πλέον δυνατή, δε θα επιχειρεί εκ νέου τη διαδικασία εκτέλεσης της Απόφασης Επιστροφής.
Σε αυτή την περίπτωση το αρμόδιο Τελωνείο θα μνημονεύει επί του σώματος της Απόφασης Επιστροφής, ότι δε δύναται να πραγματοποιηθεί εκ νέου εκτέλεση αυτής, αναφέροντας τους σχετικούς λόγους και επισυνάπτοντας αντίγραφο του Ημερολογίου Επιστροφών που εμφανίζει την αρχική εντολή μεταφοράς ως επιτυχώς εκτελεσθείσα, καθώς και αντίγραφο του μεταγενέστερα ενημερωμένου για τη μη επιτυχή εντολή μεταφοράς Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής.
Δ. Κοινοποίηση Αποφάσεων Επιστροφής Αχρεωστήτως Εισπραχθέντων στην αρμόδια Δ.Ο.Υ του δικαιούχου της Επιστροφής
Σε κάθε περίπτωση οι Αποφάσεις Επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών θα κοινοποιούνται από το αρμόδιο Τελωνείο εκτός από τον δικαιούχο της επιστροφής και στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, ώστε να λαμβάνει γνώση για την επιστροφή του ποσού στο δικαιούχο πρόσωπο. Ωστόσο, το αρμόδιο Τελωνείο θα ενημερώνει την αρμόδια Δ.Ο.Υ του δικαιούχου για την αδυναμία εκτέλεσης αυτής της Απόφασης Επιστροφής, όταν η εκτέλεση της επιστροφής δεν είναι πλέον δυνατή, στην προαναφερόμενη περίπτωση στο σημείο Γ της παρούσης.
4. Ενέργειες των Τελωνείων μετά την επιτυχή εκτέλεση των εντολών μεταφοράς
Ο ρόλος του Κεντρικού Διαχειριστή αφορά την επίβλεψη της συγκέντρωσης και αποστολής των εντολών μεταφοράς προς την Τ.τ.Ε. για την εκτέλεση των εκδοθέντων από τις Τελωνειακές Αρχές Αποφάσεων Επιστροφής Αχρεωστήτως Εισπραχθέντων, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί (καταχωρηθεί και «οριστικοποιηθεί» στο ICISnet) από τις Τελωνειακές Αρχές.
Για το λόγο αυτό, μετά την επιτυχή εκτέλεση των εντολών μεταφοράς στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων της επιστροφής,
ü διενεργείται από τα Τελωνεία έλεγχος με αντιπαραβολή των ποσών των Αποφάσεων Επιστροφής Αχρεωστήτως Εισπραχθέντων με τις αντίστοιχες εκτυπώσεις του Συστήματος και, εφόσον υπάρχει σχετική συμφωνία σε επίπεδο ημέρας/μήνα/έτους,
ü συμπεριλαμβάνονται στον αποστελλόμενο στο Ελεγκτικό Συνέδριο Ενιαύσιο Λογαριασμό Τακτικής Χρηματικής Διαχείρισης του Τελωνείου (Ισολογισμό), κατά τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες διατάξεις.
5. Τραπεζικά έξοδα
Σε περίπτωση εκτέλεσης επιστροφής σε δικαιούχο του οποίου o τραπεζικός λογαριασμός τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα του εξωτερικού, τα έξοδα της Τ.τ.Ε. από την εκτέλεση της εντολής μεταφοράς χρεώνονται οίκοθεν από την Τράπεζα στο λογαριασμό 200207 του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται σ΄ αυτή. Για την προκύπτουσα δαπάνη, με μέριμνα της Διεύθυνσης Λογαριασμών του Δημοσίου, εκδίδονται συμψηφιστικά Χ.Ε. σε βάρος σχετικών πιστώσεων του Ειδ. Φ. 23-200 του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο Κεντρικός Διαχειριστής αποστέλλει στη Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου του Υπ. Οικονομικών, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
ü αντίγραφο του extrait της Τ.τ.Ε.
ü αντίγραφο θεωρημένο της Απόφασης Επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, το οποίο θα αποστέλλεται ταχυδρομικά στον Κεντρικό Διαχειριστή από το οικείο Τελωνείο, μετά την επιτυχή εκτέλεση της εντολής μεταφοράς.
ü την εντολή μεταφοράς προς την Τ.τ.Ε., από τον Κεντρικό Διαχειριστή, για την εκτέλεση της Απόφασης Επιστροφής, η οποία θα περιλαμβάνει:
1) Αντίγραφο του οριστικοποιημένου και εκτελεσμένου Λογιστικού Σημειώματος Επιστροφής, θεωρημένο από το Τελωνείο, που θα αποστέλλεται ταχυδρομικά στον Κεντρικό Διαχειριστή.
2) Αντίγραφο ημερήσιας κατάστασης από το Ημερολόγιο Επιστροφών του Τελωνείου (θεωρημένο από το Τελωνείο) που θα αποστέλλεται ταχυδρομικά στον Κεντρικό Διαχειριστή.
Θέτουμε τα ανωτέρω προς ενημέρωσή σας και παρακαλούμε για την εφαρμογή τους.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Κεντρικός Διαχειριστής και Ηλεκτρονικές Εισπράξεις και Επιστροφές Τελωνείων. (Μάθημα 3) 10 Ιανουαρίου 2017

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Αρ. Φύλλου 3675
31 Δεκεμβρίου 2014
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθμ. ΔΤΔ Δ 5030364 ΕΞ 2014

Κεντρικός Διαχειριστής και Ηλεκτρονικές Εισπράξεις και Επιστροφές Τελωνείων.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Το άρθρο 87 παρ. 5 του Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58/Α΄/23.4.2010) «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις».
2. Την αριθ. Δ6Α 1058824 ΕΞ 2014/8-4-2014 (Β΄ 865, 1079 και 1846) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων «Ανακαθορισμός της εσωτερικής διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και μετονομασία ορισμένων από αυτές», όπως αποτυπώθηκε στο Π.Δ. 111/2014 (ΦΕΚ 178/Α΄/29.8.2014) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών».
3. Την αριθ. Δ6Α 1015213 ΕΞ 2013/28.1.2013 (ΦΕΚ 130/ Β΄/28.1.2013 και 372/Β/19.2.2013) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών, περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, όπως συμπληρώθηκε, τροποποιήθηκε και ισχύει.
4. Την αριθ. 20/25.6.2014 ΠΥΣ (ΦΕΚ 360/Υ.Ο.Δ.Δ./25.6.2014) «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών».
6. Την ανάγκη καθορισμού της αρμόδιας υπηρεσίας, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της υποπαραγράφου β΄ της παραγράφου 5 του Ν. 3842/2010.
7. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
`Αρθρο 1
Καθορισμός αρμόδιας Υπηρεσίας - Ορισμοί
1. Αρμόδια Υπηρεσία για το σκοπό της παρούσας ορίζεται μονάδα που ανήκει στη Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών καλούμενη στο εξής «Κεντρικός Διαχειριστής Ηλεκτρονικών Εισπράξεων και Επιστροφών Τελωνείων».
2. «Κεντρικός Διαχειριστής Ηλεκτρονικών Εισπράξεων και Επιστροφών Τελωνείων, στο εξής «Κεντρικός Διαχειριστής»: Είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών εισπράξεων και επιστροφών των Τελωνείων, τον έλεγχο συμφωνίας ως προς το ποσό των ηλεκτρονικά ανταλλασσόμενων αρχείων με τη ΔΙΑΣ Α.Ε., καθώς και με την Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία κατατίθενται οι ηλεκτρονικές εισπράξεις του Δημοσίου και υπέρ τρίτων, όπως και για την απόδοση των βεβαιωθέντων και εισπραχθέντων ποσών των Τελωνείων στον Κρατικό Προϋπολογισμό μέσω του TAXIS.
3. «Λογαριασμός ηλεκτρονικών εισπράξεων - πληρωμών Τελωνείων»: Ο Λογαριασμός που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, τον οποίο θα διαχειρίζεται ο Κεντρικός Διαχειριστής, ως υπόλογος των ηλεκτρονικών εισπράξεων και επιστροφών.
`Αρθρο 2
Διαδικασία παρακολούθησης και διαχείρισης ηλεκτρονικών εισπράξεων και επιστροφών
Ο Κεντρικός Διαχειριστής:
α) παρακολουθεί την πορεία των ηλεκτρονικών εισπράξεων με βάση τα μηνύματα και τα αρχεία που θα λαμβάνει από την ΔΙΑ.Σ. Α.Ε. που είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ των συναλλασσομένων και της Τελω­νειακής Υπηρεσίας, καθώς και τα αντίγραφα κινήσεως λογαριασμού (extrait) που θα αποστέλλει η Τράπεζα της Ελλάδος σε καθημερινή βάση. Κάθε είσπραξη που περιλαμβάνεται ως επιτυχής σε ένα αρχείο on line ή ένα αρχείο batch της ΔΙΑΣ ΑΕ και έχει ενημερώσει Τελωνειακά παραστατικά, θεωρείται ως ανέγκλητα τελεσθείσα.
β) συγκεντρώνει σε καθημερινή βάση τα ηλεκτρονικώς καταχωρημένα από τα Τελωνεία λογιστικά σημειώματα επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών. Η προώθηση της διαδικασίας πραγματοποιείται την επόμενη μέρα και προϋποθέτει ότι υπάρχει διαθέσιμο ποσό στις εισπράξεις και στους κωδικούς προϋπολογισμού της συγκεκριμένης ημέρας. Δημιουργεί ηλεκτρονικό αρχείο εντολών μεταφοράς, το οποίο αποστέλλει στην ΔΙΑΣ ΑΕ για την εκτέλεση των επιστροφών με πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων από τα αντίστοιχα πιστωτικά ιδρύματα. Ως ημερομηνία εκτέλεσης ορίζεται η ίδια ημέρα της αποστολής του αρχείου. Για εντολές μεταφοράς που δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση τους ενημερώνεται ο Κεντρικός Διαχειριστής και το σχετικό ποσό πιστώνει το λογαριασμό Ηλεκτρονικών Εισπράξεων -Πληρωμών και επαναλαμβάνεται η διαδικασία αποστολής του ηλεκτρονικού αρχείου στην ΔΙΑΣ ΑΕ. Εντολές μεταφοράς προωθούνται για εκτέλεση το αργότερο τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη του μήνα.
γ) εκτελεί διασταυρώσεις των καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος από τη ΔΙΑ.Σ. Α.Ε. με τα ηλεκτρονικά βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα ποσά των Τελωνείων σε καθημερινή βάση (μετά την αφαίρεση των ποσών των επιστροφών).
`Αρθρο 3
Διαχείριση εισπράξεων υπέρ τρίτων
Έσοδα υπέρ τρίτων, που δεν αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα οποία βεβαιώνονται και εισπράττονται με βάση τα τελωνειακά παραστατικά πιστώνουν τους λογαριασμούς των δικαιούχων που τηρούνται στην Τ.τ.Ε., με τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου εντολών μεταφοράς το οποίο αποστέλλεται από τον Κεντρικό Διαχειριστή στη ΔΙΑΣ ΑΕ για εκτέλεση. Εντολές μεταφοράς δημιουργούνται οποτεδήποτε έχουν πραγματοποιηθεί εισπράξεις που αφορούν έσοδα τρίτων.
`Αρθρο 4
Μη διαθεσιμότητα συστήματος -Επιβεβαίωση πληρωμής
Σε περίπτωση που λειτουργεί το ICISnet, αλλά όχι η γενικότερη διασυστημική σύνδεση με την ΔΙΑ.Σ. Α.Ε.
(παραλαβή αρχείων online ή/και batch): όλες οι εκκρεμείς πληρωμές διεκπεραιώνονται με παραγωγή του αρχείου batch από την ΔΙΑ.Σ. Α.Ε. κατά τον συνήθη τρόπο αλλά με αποστολή του εκτός του συνήθους κυκλώματος αποστολής αρχείου batch και επεξεργασία του από το ICISnet. Η παραλαβή του αρχείου γίνεται με μέθοδο ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων (secure e-mail), ώστε να υπάρξει η απαραίτητη πιστοποίηση και στη συνέχεια θα πραγματοποιείται η συνηθισμένη επεξεργασία του και η ενημέρωση του συστήματος. Η διαδικασία αυτή θα ενεργοποιείται με επίσημο αίτημα από το Τελωνείο προς τον Κεντρικό Διαχειριστή και στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Τελωνείου, κατόπιν σχετικού αιτήματος του συναλλασσόμενου προς το Τελωνείο. Η παραλαβή, η επεξεργασία του αρχείου batch της ΔΙΑ.Σ. Α.Ε. και η ενημέρωση του συστήματος πραγματοποιείται από το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε. μετά από αίτημα του Κεντρικού Διαχειριστή.
`Αρθρο 5
Διαδικασία εμφάνισης εσόδων στον Κρατικό Προϋπολογισμό
Για την εμφάνιση των εισπραχθέντων ποσών στον Κρατικό Προϋπολογισμό παράγεται σε μηνιαία βάση ένα ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο περιέχει τις ηλεκτρονι­κές εισπράξεις αφαιρουμένων των επιστροφών και των εσόδων υπέρ Τρίτων όλων των Τελωνείων με ανάλυση ανά ΚΑΕ Προϋπολογισμού.
Ο Κεντρικός Διαχειριστής μετά από τη λογιστική τακτοποίηση όλων των ημερών, αποστέλλει στο τέλος κάθε μήνα:
α) στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (e-εφαρμογές) (εφεξής ΔΗΛΕΔ) το αρχείο των ηλεκτρονικών εισπράξεων με ανάλυση ανά ΚΑΕ και
β) στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) το μηνιαίο αντίγραφο των κινήσεων του λογαριασμού της παρ. 3 του άρθρου 1 (extrait) που αποστέλλεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ΔΗΛΕΔ με βάση τα στοιχεία εισπράξεων που παραλαμβάνει από τον Κεντρικό Διαχειριστή, δημιουργεί ανά μήνα συγκεντρωτικό χρηματικό κατάλογο (Χ.Κ.) και αντίστοιχα συγκεντρωτικό διπλότυπο στη γραμμή Χ.Κ., τον οποίο αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, ώστε να γίνει η ενημέρωση των εισπρακτέων εσόδων προϋπολογισμού ως προς την βεβαίωση και είσπραξη ανά ΚΑΕ εσόδου.
Η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού με την παραλαβή του μηνιαίου αντίγραφου των κινήσεων του λογαριασμού της παρ. 3 του άρθρου 1 (extrait), ενημερώνει το ημερολόγιο πληρωμών της με το ποσό κατάθεσης, χρεώνοντας τον λογαριασμό 200/1/21010 Ελληνικό Δημόσιο - Συγκέντρωση Εισπράξεων και πληρωμών.
`Αρθρο 6
Έλεγχος συναλλαγών
Ο Κεντρικός Διαχειριστής ελέγχει και θεωρεί τα τιμολόγια αμοιβής των Τραπεζών και της ΔΙΑ.Σ. Α.Ε. και τα προωθεί στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών.
`Αρθρο 7
Έναρξη ισχύος
Η παρούσα απόφαση ισχύει από την δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2014
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

Τροποποίηση της αριθ. ΔΤΔ Δ 5030364 ΕΞ2014/30.12.2014 (ΦΕΚ 3675/Β/31.12.2014) απόφασης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων. Αριθμ. ΔΤΔ Δ 1015602 ΕΞ 2016/29.01.2016  (Μάθημα 3) 10 Ιανουαρίου 2017

Αριθμ. ΔΤΔ Δ 1015602 ΕΞ 2016
(ΦΕΚ Β΄ 305/15.02.2016)
Τροποποίηση της αριθ. ΔΤΔ Δ 5030364 ΕΞ2014/30.12.2014 (ΦΕΚ 3675/Β/31.12.2014) απόφασης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
TOY ΥΠΟΥΡΓΕΙΟY ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Το άρθρο 87 παρ. 5 του Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58/ Α΄/23.4.2010) «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις».
2. Την αριθ. Δ6Α 1058824 ΕΞ 2014/8−4−2014 (Β΄ 865, 1079 και 1846) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων «Ανακαθορισμός της εσωτερικής διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και μετονομασία ορισμένων από αυτές», όπως αποτυπώθηκε στο Π.δ. 111/2014 (ΦΕΚ 178/Α΄/29.8.2014) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών» και τροποποιήθηκε τελευταία με την αριθ. Δ.ΟΡΓ.Α 1160165 ΕΞ 2015/11.12.15 (ΦΕΚ 2739 Β΄) απόφαση του Αναπλ. Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
3. Την αριθ. ΔΤΔ Δ 5030364 ΕΞ 2014/30.12.2014 (ΦΕΚ 3675 Β΄) απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων με την οποία καθορίσθηκε η αρμόδια Υπηρεσία Κεντρικός Διαχειριστής για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών εισπράξεων και επιστροφών των Τελωνείων.
4. Την ανάγκη τροποποίησης της ανωτέρω απόφασης μετά τις μηχανογραφικές προσαρμογές στο πληροφοριακό ηλεκτρονικό σύστημα Τελωνείων ICISnet.
5. Το Π.δ. 73/2015 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Φ.Ε.Κ. 116/Α/23−09−2015).
6. Την αριθ. Δ6Α 1015213 ΕΞ 2013/28.1.2013 (ΦΕΚ 130/ Β΄/28.1.2013 και 372/Β΄/19.2.2013) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών, περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, όπως συμπληρώθηκε, τροποποιήθηκε και ισχύει. 7.
7. Την Πράξη 1 της 20.01.2016 του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γεν. Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Ε του Υπ. Οικονομικών».(ΦΕΚ 18/20−01−2016 Τεύχος Υπαλλήλων Ειδικών θέσεων και Οργάνων διοίκησης φορέων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα).
8. Το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98/Α΄/22.4.2005).
9. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,
αποφασίζουμε:
Η αριθ. ΔΤΔ Δ 5030364 ΕΞ2014/30.12.2014 (ΦΕΚ 3675/Β/31.12.2014) απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων τροποποιείται ως εξής:
Άρθρο 1
Στο άρθρο 2 της ανωτέρω απόφασης επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α. στο σημείο β) του άρθρου 2 οι λέξεις «ΔΙΑΣ Α.Ε» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Τράπεζα της Ελλάδος», καθώς και η φράση «της συγκεκριμένης ημέρας» αντικαθίστανται από την φράση «σύμφωνα με το τελευταίο κλείσιμο ημέρας των ηλεκτρονικών εισπράξεων».
β. στο σημείο γ) η φράση «(μετά την αφαίρεση των ποσών των επιστροφών)» διαγράφεται.
γ. προστίθεται σημείο δ) ως ακολούθως: «δ) διασταυρώνει τις εκτελεσθείσες εντολές μεταφοράς από την Τ.τ.Ε με βάση το αρχείο που του έχει αποστείλει και το extrait που παραλαμβάνει από την Τ.τ.Ε.».
Άρθρο 2
α. το άρθρο 3 με τίτλο «Διαχείριση εισπράξεων υπέρ τρίτων» καταργείται.
β. τα άρθρα 4−7 αναριθμούνται σε 3−6.
Άρθρο 3
Στο άρθρο 5 (όπως αναριθμείται σε 4) επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις ως ακολούθως:
α. Στο πρώτο εδάφιο η φράση « (και των εσόδων υπέρ τρίτων) » διαγράφεται.
β. Στο δεύτερο εδάφιο το σημείο β) καταργείται.
γ. Στο δεύτερο εδάφιο η σήμανση « α) » διαγράφεται.
Άρθρο 4
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από τη δημοσίευσή της.
Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2016
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Καθορισμός διαδικασίας ηλεκτρονικής έκδοσης και αποστολής εντολών μεταφοράς προς την Τ.τ.Ε. για την επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών με πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων σε Πιστωτικά Ιδρύματα. Αριθμ. ΔΤΔ Δ 1015604 ΕΞ 2016/29.01.2016 (Μάθημα 3) 10 Ιανουαρίου 2017

Αριθμ. ΔΤΔ Δ 1015604 ΕΞ 2016
(ΦΕΚ Β΄ 305/15.02.2016)
Καθορισμός διαδικασίας ηλεκτρονικής έκδοσης και αποστολής εντολών μεταφοράς προς την Τ.τ.Ε. για την επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών με πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων σε Πιστωτικά Ιδρύματα.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Το άρθρο 87 παρ. 5 του Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58/ Α΄/23.4.2010) «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις».
2. Την αριθ. ΔΤΔ Δ 5030364 ΕΞ 2014/30−12−2014 απόφαση «Κεντρικός Διαχειριστής και Ηλεκτρονικές Εισπράξεις και Επιστροφές Τελωνείων».
3. Την αριθ. Δ6Α 1058824 ΕΞ 2014/8−4−2014 (Β΄ 865, 1079 και 1846) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων «Ανακαθορισμός της εσωτερικής διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και μετονομασία ορισμένων από αυτές», όπως αποτυπώθηκε στο Π.δ. 111/2014 (ΦΕΚ 178/Α΄/29.8.2014) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών», όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την αριθ. Δ.ΟΡΓ.Α 1160165 ΕΞ 2015/11.12.15 (ΦΕΚ 2739 Β΄) απόφαση του Αναπλ. Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
4. Την ανάγκη καθορισμού διαδικασίας για την ηλεκτρονική έκδοση και αποστολή εντολών μεταφοράς προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών από τα Τελωνεία με ηλεκτρονικό τρόπο.
5. Το Π.δ. 73/2015 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Φ.Ε.Κ. 116/Α/23−09−2015).
6. Την αριθ. Δ6Α 1015213 ΕΞ 2013/28.1.2013 (ΦΕΚ 130/ Β΄/28.1.2013 και 372/Β΄/19.2.2013) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών, περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, όπως συμπληρώθηκε, τροποποιήθηκε και ισχύει.
7. Την Πράξη 1 της 20.01.2016 του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γεν. Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Ε του Υπ. Οικονομικών».(ΦΕΚ 18/20−01−2016 Τεύχος Υπαλλήλων Ειδικών θέσεων και Οργάνων διοίκησης φορέων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα)
8. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1 - Γενικά
Η εκτέλεση αποφάσεων επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών στους δικαιούχους διενεργείται με εντολή μεταφοράς ηλεκτρονικά.
Το αρχείο με τις εντολές μεταφοράς αποστέλλεται ηλεκτρονικά μέσω σχετικής διεπαφής πληροφοριακών συστημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας (Τ.τ.Ε.) για πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων με χρέωση του λογαριασμού των ηλεκτρονικών εισπράξεων και επιστροφών/πληρωμών τελωνείων 23/2001152383 που τηρείται στην Τ.τ.Ε..
Άρθρο 2 - Δημιουργία και αποστολή εντολών μεταφοράς
Οι εντολές μεταφοράς δημιουργούνται από τα Τελωνεία με τη χρήση λογιστικού σημειώματος επιστροφής για την εκτέλεση των αποφάσεων επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων, τα οποία και είναι αρμόδια για τον έλεγχο της ορθότητας και εγκυρότητας των περιλαμβανομένων σε αυτές στοιχείων.
Κατά την καταχώριση των σχετικών στοιχείων από το Τελωνείο στο ηλεκτρονικό σύστημα ICISnet πραγματοποιείται αυτόματα έλεγχος για την ύπαρξη κατά τον τρέχοντα μήνα επαρκούς ποσού είσπραξης από τις ηλεκτρονικές εισπράξεις του συνόλου των Τελωνείων στους αντίστοιχους ΚΑΕ του προϋπολογισμού καθώς και έλεγχος ότι το προς επιστροφή ποσό δεν υπερβαίνει το συνολικό εισπραχθέν ποσό του παραστατικού.
Ο Κεντρικός Διαχειριστής συγκεντρώνει τα Λογιστικά Σημειώματα Ηλεκτρονικής Επιστροφής που καταχωρίστηκαν από όλα τα τελωνεία της χώρας και ελέγχει μέσω αυτοματοποιημένης ενημέρωσης την ύπαρξη επαρκών ηλεκτρονικών εισπράξεων ανά κωδικό προϋπολογισμού από το σύνολο των τελωνείων κατά τον τρέχοντα μήνα προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι καταχωρημένες επιστροφές. Στη συνέχεια, δημιουργεί ηλεκτρονικό αρχείο που περιλαμβάνει το σύνολο των επιστροφών που μπορούν να πραγματοποιηθούν, το οποίο αποστέλλεται ηλεκτρονικά, μέσω σχετικής διεπαφής πληροφοριακών συστημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας (Τ.τ.Ε.) για πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων με χρέωση του λογαριασμού των ηλεκτρονικών εισπράξεων και επιστροφών/πληρωμών τελωνείων 23/2001152383, εντός του συμφωνημένου με την ΤτΕ χρόνου.
Στο ανωτέρω ηλεκτρονικό αρχείο περιλαμβάνονται τουλάχιστον οι παρακάτω πληροφορίες:
• η ημερομηνία διακανονισμού− αποστολής κάθε περιεχόμενου πακέτου (group) εντολών,
• ο αριθμός μεταφοράς για κάθε εντολή (MRN),
• τα στοιχεία του δικαιούχου,
• ο λογαριασμός του δικαιούχου σε μορφή ΙΒΑΝ,
• το ποσό και
• το Πιστωτικό Ίδρυμα (BIC).
Άρθρο 3 - Ηλεκτρονική αποστολή και εκτέλεση του αρχείου εντολών μεταφοράς
Κάθε ηλεκτρονική εντολή μεταφοράς, που περιλαμβάνεται στο αποστελλόμενο προς την Τράπεζα της Ελλάδας αρχείο, αποτελεί για την Τ.τ.Ε. εντολή πληρωμής και εκτελείται αυτόματα και χωρίς παρεμβάσεις στην ημερομηνία αποστολής του ηλεκτρονικού αρχείου από τον Κεντρικό Διαχειριστή μετά από συστημικό έλεγχο της Τ.τ.Ε..
Μετά την επιτυχή παραλαβή του αρχείου εντολών μεταφοράς, η Τ.τ.Ε. παρέχει στον Κεντρικό Διαχειριστή σχετική ηλεκτρονική επιβεβαίωση διαμέσου της σχετικής διεπαφής, ενώ παράλληλα, εκτελούνται βασικοί έλεγχοι από το πληροφοριακό σύστημα της Τ.τ.Ε., τόσο σε επίπεδο αρχείου, όσο και σε επίπεδο αναλυτικής εγγραφής− εντολής μεταφοράς, που περιέχεται σε ένα πακέτο (group) εντολών μεταφοράς.
Σε περίπτωση που, βάσει των ελέγχων που εκτελεί το πληροφοριακό σύστημα της Τ.τ.Ε., προκύψει λάθος, απορρίπτεται κατά περίπτωση, είτε ολόκληρο το αρχείο, είτε μόνο το συγκεκριμένο πακέτο (group) εντολών μεταφοράς που περιέχει την λάθος αναλυτική εγγραφή.
Στην περίπτωση όπου σε ένα πακέτο (group) εντολών μεταφοράς υπάρχει μία χρέωση με μία πίστωση, απορρίπτεται η συγκεκριμένη πίστωση, ενώ αν κάποιο πακέτο περιέχει μία χρέωση με πολλές πιστώσεις, τότε απορρίπτονται όλες οι πιστώσεις του πακέτου (group) εντολών μεταφοράς.
Από το σύστημα της Τ.τ.Ε. αποστέλλεται στον Κεντρικό Διαχειριστή ηλεκτρονικό επιβεβαιωτικό αρχείο με τα αποτελέσματα της παραλαβής του αρχείου και τους κωδικούς λαθών των απορρίψεων, αποτέλεσμα των οποίων είναι η αυτόματη ακύρωση των σχετικών Λογιστικών Σημειωμάτων Επιστροφής, ώστε να διενεργηθούν οι απαιτούμενες διορθώσεις και η εκ νέου αποστολή των αρχείων ή των μεμονωμένων εγγραφών οι οποίες περιέχονται σε ένα πακέτο (group) εντολών μεταφοράς.
Στη συνέχεια, ο Κεντρικός Διαχειριστής ενημερώνει το αρμόδιο τελωνείο, το οποίο καταχωρεί νέο Λογιστικό Σημείωμα Ηλεκτρονικής επιστροφής.
Στην περίπτωση επιτυχούς παραλαβής του αρχείου, προχωρά η επεξεργασία των συναλλαγών, πραγματοποιούνται οι λογιστικές εγγραφές από το σύστημα της Τ.τ.Ε. και οι εντολές αποστέλλονται προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα προκειμένου να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων.
Από το σύστημα της Τ.τ.Ε., αποστέλλεται προς τον Κεντρικό Διαχειριστή διαμέσου της σχετικής διεπαφής ηλεκτρονικό απαντητικό αρχείο αναγγελίας με τα αποτελέσματα της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των πακέτων (group) ηλεκτρονικών εντολών μεταφοράς, το νωρίτερο, την επόμενη εργάσιμη το πρωί.
Σε περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης της εκτέλεσης κάποιας ηλεκτρονικής εντολής μεταφοράς για οποιοδήποτε λόγο, είτε λόγω απόρριψης από τη ΔΙΑΣ είτε λόγω επιστροφής εντολής SEPA από το Πιστωτικό Ίδρυμα του δικαιούχου, πιστώνεται ο λογαριασμός των ηλεκτρονικών εισπράξεων και επιστροφών/πληρωμών τελωνείων 23/2001152383, ο οποίος χρεώθηκε αρχικά και εμφανίζεται στο απαντητικό αρχείο αναγγελίας, με κατάλληλη ένδειξη και τον αντίστοιχο κωδικό λάθους, ενώ ακυρώνεται αυτόματα το σχετικό Λογιστικό Σημείωμα Επιστροφής.
Οι κατά τα ανωτέρω κινήσεις του λογαριασμού των ηλεκτρονικών εισπράξεων και επιστροφών/πληρωμών των Τελωνείων, χρεώσεις−πιστώσεις κατά περίπτωση, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών εισπράξεων περιλαμβάνονται στο extrait που αποστέλλεται καθημερινά από την Τ.τ.Ε. στον Κεντρικό Διαχειριστή ως εξής:
α. ηλεκτρονικές εισπράξεις (ποσά)
β. ηλεκτρονικές επιστροφές (ποσά)
γ. αναλυτικά, πιστώσεις του λογαριασμού από εντολές μεταφοράς που δεν πραγματοποιήθηκαν και για τις οποίες υπήρξε ενημέρωση σε μεταγενέστερο της αποστολής του αρχείου χρόνο.
Μετά την ενημέρωση κατά τα ανωτέρω του Κεντρικού Διαχειριστή για το λόγο της μη ολοκλήρωσης της συναλλαγής, αυτός προβαίνει στις απαραίτητες λογιστικές τακτοποιήσεις και ενημερώνει το αρμόδιο τελωνείο, το οποίο ακυρώνει το λογιστικό σημείωμα της επιστροφής (εφόσον δεν έχει γίνει αυτόματα) και κατόπιν των απαραίτητων ελέγχων, καταχωρεί καινούργιο Λογιστικό Σημείωμα Ηλεκτρονικής Επιστροφής.
Εάν η πραγματοποίηση της επιστροφής είναι οριστικά αδύνατη, ακολουθείται η εξής διαδικασία:
i) ο κεντρικός διαχειριστής ενημερώνει σχετικά το οικείο τελωνείο για τη μη πραγματοποίηση της επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων.
ii) το οικείο τελωνείο καταχωρεί λογιστικό σημείωμα είσπραξης, όπου μνημονεύει το ίδιο συνδεόμενο παραστατικό με το λογιστικό σημείωμα επιστροφής που τελικά δεν ολοκληρώθηκε.
Άρθρο 4 - Τραπεζικά έξοδα
Τα έξοδα της ΤτΕ που προκύπτουν από την εκτέλεση εντολής μεταφοράς σε δικαιούχο επιστροφής ο λογαριασμός του οποίου τηρείται σε Πιστωτικό Ίδρυμα του εξωτερικού χρεώνονται οίκοθεν από την Τράπεζα στο λογαριασμό 200207 του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται σ' αυτή.
Η εμφάνιση των εν λόγω εξόδων στη δημόσια ληψοδοσία γίνεται με την έκδοση συμψηφιστικών Χ.Ε. σε βάρος σχετικών πιστώσεων του Ειδ. Φ. 23−200 του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών με μέριμνα της Διεύθυνσης Λογαριασμών του Δημοσίου.
Δικαιολογητικά για την έκδοση του σχετικού συμψηφιστικού Χ.Ε. ορίζονται:
α) η αναγγελία ή extrait της Τ.τ.Ε.
β) η απόφαση επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών
γ) η εντολή μεταφοράς προς την Τ.τ.Ε., από τον Κεντρικό Διαχειριστή, για την εκτέλεση της απόφασης επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Άρθρο 5  Έναρξη ισχύος
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από τη δημοσίευσή της.
Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2016 - Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων - Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή τελωνειακών οφειλών. (Μάθημα 3) 10 Ιανουαρίου 2017

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
20 Δεκεμβρίου 2016
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Αρ. Φύλλου 4088
Αριθ. ΔΤΔ Δ 1180878 ΕΞ 2016

Υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή τελωνειακών οφειλών.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του N. 4336/2015 (ΦΕΚ 94 Α΄/14-08-2015) «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» αναφορικά με τη προώθηση και διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών, με εφαρμογή που θα αρχίζει από τον Μάρτιο του 2016.
2. Την παράγραφο 5, του άρθρου 87, του Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58/Α/23.4.2010) «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε με τις παραγράφους 1 και 2, του άρθρου 11, του Ν. 4410/2016 (ΦΕΚ 141/Α/03-08-2016).
3. Τις διατάξεις του Ν. 4270/2014 (ΦΕΚ 143 Α΄) περί Δημοσίου Λογιστικού, όπως ισχύουν.
4. Τις διατάξεις του α.ν. 1819/1951 (ΦΕΚ 149/28.05.1951 τ.Α΄) «Περί τρόπου διεξαγωγής των πάσης φύσεως συναλλαγών του Δημοσίου», όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα.
5. Την Α.Υ.Ο 179611/27-07-1968 «Πληρωμή οφειλών προς το Δημόσιον κ.λπ.», όπως αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από την Α.Υ.Ο Τ.7726/2033/Α0019/ 11.11.1992 (ΦΕΚ 117/B/05-03-1993) «Εξόφληση χρεών προς τα Τελωνεία με μετρητά και επιταγές» και την Α.Υ.Ο Τ.2915/206/Α0019/16.06.2003 (ΦΕΚ 884/Β/02-07-2003) «Εξόφληση χρεών στα Τελωνεία με επιταγές» που καθορίζει την καταβολή των επιβαρύνσεων των βιομηχανοποιημένων καπνών και των πετρελαιοειδών προϊόντων με τραπεζικές ή προσωπικές επιταγές ανεξαρτήτως ύψους ποσού.
6. Την υπ΄ αριθ. ΔΤΔ Δ 1015604 ΕΞ2016/29.01.2015 (ΦΕΚ 305/Β/15-02-2016) απόφαση του Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων περί «Καθορισμού διαδικασίας ηλεκτρονικής έκδοσης και αποστολής εντολών μεταφοράς προς την Τ.τ.Ε για την επιστροφή των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών με πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων σε Πιστωτικά Ιδρύματα».
7. Την υπ΄ αριθ. ΔΤΔ Δ 5030364 ΕΞ 2014/30-12-2014 (ΦΕΚ 3675/Β/31-12-2014) απόφαση της Γεν. Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων για τον «Κεντρικό Διαχειριστή και τις Ηλεκτρονικές Εισπράξεις και Επιστροφές Τελωνείων», όπως τροποποιήθηκε με την υπ΄ αριθ. ΔΤΔ Δ 1015602 ΕΞ2016/29-01-2016 (ΦΕΚ 305/Β/15-02-2016) απόφαση του Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
8. Την υπ΄ αριθ. ΔΤΔ Δ 5014582 ΕΞ2015/03-07-2015 Δ.Υ.Ο για τη «Διενέργεια ηλεκτρονικών εισπράξεων και πληρωμών».
9. Την ανάγκη βελτίωσης και απλούστευσης των διαδικασιών, με σκοπό την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών κατά την πληρωμή των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο, καθώς και τη μείωση των διαδικασιών αυτών τόσο για το Δημόσιο όσο και για το συναλλασσόμενο.
10. Το γεγονός ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη μείωση του κόστους μεταφοράς των φυσικών εισπράξεων στην Τράπεζα της Ελλάδος και αφετέρου την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αποδοχής ακάλυπτων επιταγών.
11. Το π.δ. 73/2015 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Φ.Ε.Κ. 116/Α/23-09-2015).
12. Την υπ΄ αριθ. Δ6Α 1015213 ΕΞ 2013/28.1.2013 (ΦΕΚ 130/Β/28.1.2013 και 372/Β/19.2.2013) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών, περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, όπως συμπληρώθηκε, τροποποιήθηκε και ισχύει.
13. Την Πράξη 1 της 20.01.2016 του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γεν. Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Ε του Υπ. Οικονομικών» (ΦΕΚ 18/20.01.2016 Τεύχος Υπαλλήλων Ειδικών θέσεων και Οργάνων Διοίκησης φορέων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα).
14. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
`Αρθρο 1- Πεδίο Εφαρμογής
1. Οφειλές προς τις Τελωνειακές Αρχές από οποιαδήποτε αιτία από εταιρείες ή ενώσεις προσώπων που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, καθώς και από φυσικά πρόσωπα, καταβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, εφόσον το προς καταβολή ποσό υπερβαίνει συνολικά τα χίλια (1.000) ευρώ, με εξαίρεση τα μη μηχανογραφημένα Τελωνεία και τη Δ.Δ.Υ.Υ.
Σε περίπτωση μη λειτουργίας του μηχανογραφικού συστήματος ICISnet και των ηλεκτρονικών πληρωμών, αυτές πραγματοποιούνται με φυσικό τρόπο μέσω τραπεζικών επιταγών.
2. Οφειλές προς τις Τελωνειακές Αρχές, που ανέρχονται από τριακόσια ένα (301) ευρώ έως χίλια (1.000) ευρώ, δύναται να εξοφλούνται και με τραπεζικές ή προσωπικές επιταγές.
3. Οφειλές προς τις Τελωνειακές Αρχές, που ανέρχονται μέχρι του ποσού των τριακοσίων (300) ευρώ, δύναται να εξοφλούνται και με μετρητά ή προσωπικές επιταγές.
`Αρθρο 2 - Εξαιρέσεις
Εξαιρούνται των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών οι εξής περιπτώσεις και μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μηχανογραφικών προσαρμογών:
1. Η καταβολή των οφειλών βάση των ΕΔΕ ΑΝΕΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Εισαγωγής.
2. Η καταβολή των οφειλών των Δ.Ε.Τ.Ε.
3. Η καταβολή των οφειλών που προκύπτουν από εκτελωνισμούς προϊόντων και εξοφλούνται με συμψηφισμό από επιστροφή Φ.Π.Α από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.).
`Αρθρο 3 - Έναρξη Ισχύος
Η εφαρμογή των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών από τους συναλλασσόμενους / οφειλέτες τίθεται σε εφαρμογή την 01/01/2017.
`Αρθρο 4 Καταργούμενες Διατάξεις
Καταργούνται οι Α.Υ.Ο υπ΄ αριθ. Τ.7726/2033/Α0019/11.11.1992 και υπ΄ αριθ. Τ. 2915/206/Α0019/16.06.2003 και κάθε αντίθετη με τις ανωτέρω διατάξεις, όσον αφορά το όριο πληρωμών στα Τελωνεία με μετρητά ή επιταγές.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων -ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Γνωρίστε τα βιβλία μας στις Ετικέτες του BLOG

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Απορίες στα ξενόγλωσσα
Τιμολόγια, Φορτωτικές, Πιστοποιητικά, Διατακτικές
Λεξικό
Μεταφοράς, Τελωνείου, Ναυτιλίας, Logistics



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου