Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Παρουσίαση, επισήμανση και προστασία αλκοολούχων ποτών (2017/C 294/09),Καν 110/2008 (Μάθημα 3) 18 Σεπτεμβρίου 2017


Παρουσίαση,  επισήμανση και προστασία αλκοολούχων ποτών (2017/C 294/09),Καν 110/2008 (Μάθημα 3) 18 Σεπτεμβρίου 2017


5.9.2017   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
C 294/15

Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση, την επισήμανση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1576/89 του Συμβουλίου
(2017/C 294/09)
Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 17 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1)
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ
«ГРОЗДОВА РАКИЯ ОТ ТЪРГОВИЩЕ»/«GROZDOVA RAKYA FROM TARGOVISHTE»
Αριθ. ΕΕ PGI-BG-01864 — 7.1.2014
1.   Γεωγραφική ένδειξη που πρόκειται να καταχωριστεί
«Гроздова ракия от Търговище»/«Grozdova rakya from Targovishte»
2.   Κατηγορία αλκοολούχου ποτού
Винена дестилатна спиртна напитка/Απόσταγμα οίνου
3.   Περιγραφή αλκοολούχου ποτού
3.1.   Φυσικά, χημικά και/ή οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:
Το απόσταγμα οίνου με τη γεωγραφική ένδειξη «Гроздова ракия от Търговище»/«Grozdova rakya from Targovishte» έχει ωχροκίτρινο χρώμα, ευχάριστο άρωμα βανίλιας και γεύση ήπια και αρμονική. Τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που είναι ιδιαίτερα για το προϊόν λαμβάνονται χάρη στους ακόλουθους παράγοντες: πρώτες ύλες, γεωγραφική περιοχή, μέθοδος παραγωγής και ανθρώπινος παράγοντας που εφαρμόζει καλές πρακτικές παραγωγής και συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία.
3.2.   Ειδικά χαρακτηριστικά (σε σύγκριση με τα αλκοολούχα ποτά της ίδιας κατηγορίας)
Το απόσταγμα οίνου με τη γεωγραφική ένδειξη «Гроздова ракия от Търговище»/«Grozdova rakya from Targovishte» λαμβάνεται με την παραδοσιακή βουλγαρική τεχνική και παρουσιάζει τις ακόλουθες φυσικοχημικές παραμέτρους:
ελάχιστο αλκοολικό τίτλο του ποτού 40 % vol,

περιεκτικότητα σε πτητικές ουσίες (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ανώτερες αλκοόλες, τα ολικά οξέα, οι εστέρες και οι αλδεΰδες) 267-365 g/hl αλκοόλης 100 % vol,

μέγιστη περιεκτικότητα σε μεθανόλη 120 g/hl αλκοόλης 100 % vol.
Το είδος ξυλείας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των βαρελιών τα οποία προορίζονται για την παλαίωση του αποστάγματος καθώς και το μεταλλικό νερό που χρησιμοποιείται μετά από αποσκλήρυνση για την αραίωση του αποστάγματος συμβάλλουν επίσης στην αναγνωρισιμότητα του εν λόγω αποστάγματος οίνου.
4.   Σχετική γεωγραφική περιοχή
Το απόσταγμα οίνου με τη γεωγραφική ένδειξη «Гроздова ракия от Търговище»/«Grozdova rakya from Targovishte» παράγεται στην επαρχία Targovishte, η οποία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πεδιάδας του Δούναβη. Τα αμπέλια βρίσκονται στα εδάφη της επαρχίας Targovishte, ιδίως σε αυτά των ακόλουθων έξι κοινοτήτων: Kralevo, Dalgach, Ovcharovo, Pevets, Strazha και Ruets.
5.   Μέθοδος παρασκευής του αλκοολούχου ποτού
Το απόσταγμα οίνου με τη γεωγραφική ένδειξη «Гроздова ракия от Търговище»/«Grozdova rakya from Targovishte» παράγεται από τις ακόλουθες οινοποιήσιμες ποικιλίες:
λευκές: Chardonnay, Rkatsiteli, Muscat Ottonel, Dimyat, Tamyanka, Traminer, Sauvignon Blanc, Aligoté και Italianski Rizling,

ερυθρές: Cabernet Sauvignon και Pamid.
Η διαδικασία παραγωγής αρχίζει με τη συγκομιδή των σταφυλιών. Κατ' αρχάς τα σταφύλια ταξινομούνται ανά ποικιλία, γενική εμφάνιση και περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κατόπιν συμπιέζονται. Ο λαμβανόμενος πολτός εν συνεχεία διαβρέχεται επί 4–12 ώρες στα περιστροφικά σκεύη στράγγισης. Το γλεύκος σταφυλιού διαυγάζεται και τα διαυγασμένο τμήμα αφαιρείται για να υποβληθεί στη διαδικασία ζύμωσης. Η αλκοολική ζύμωση εκτελείται επί 20 περίπου ημέρες σε θερμοκρασία 14 έως 18 °С. Το προϊόν που προκύπτει υποβάλλεται σε απλή ή διπλή απόσταξη σε στήλη K-5 έως ότου η περιεκτικότητα σε αλκοόλη φθάσει το 65 % vol. Το σύστημα απόσταξης К-5 έχει επινοηθεί στη Βουλγαρία. Το λαμβανόμενο απόσταγμα οίνου αποθηκεύεται σε διαμερίσματα που προορίζονται για την παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια και την ανάμειξη (coupage).
6.   Δεσμός με το γεωγραφικό περιβάλλον ή τη γεωγραφική προέλευση
6.1.   Λεπτομέρειες για τη γεωγραφική περιοχή ή την προέλευση που έχουν σημασία ως προς τον δεσμό
Η γεωγραφική περιοχή είναι κυρίως λοφώδης ή κυματοειδής. Το μέσο υψόμετρο είναι 200–520 m. Έχει ήπιο, εύκρατο ηπειρωτικό κλίμα με θαλάσσιες επιρροές. Το φθινόπωρο, που είναι ζεστό, ξηρό και διαρκεί πολύ είναι ιδιαιτέρως κατάλληλο για τη συσσώρευση σακχάρων. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην περιοχή ανέρχεται σε περίπου 10,7 °C. Το μέσο ετήσιο ύψος των βροχοπτώσεων φθάνει στο μέγιστο κατά το τέλος της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Τα εδάφη της περιοχής είναι του τύπου μαυρόχωμα και δασικό φαιόχωμα με αργιλοαμμώδη χαρακτήρα.
6.2.   Ειδικά χαρακτηριστικά του αλκοολούχου ποτού που μπορούν να αποδοθούν στη γεωγραφική περιοχή
Το απόσταγμα οίνου με τη γεωγραφική ένδειξη «Гроздова ракия от Търговище»/«Grozdova rakya from Targovishte» παράγεται στην περιοχή της επαρχίας Targovishte, στην οποία ο συνδυασμός παραγόντων όπως το ανάγλυφο, τα εδάφη και το κλίμα ευνοεί την επίτευξη βέλτιστης τεχνολογικής ωριμότητας και την παραγωγή σταφυλιού ποιότητας. Η ιδιοτυπία του ποτού έγκειται κατά μεγάλο μέρος στη χρήση ενός ιδιαίτερου ξύλου βελανιδιάς, του «Quercus Frainetto» (ουγγρική δρυς), για την κατασκευή των βαρελιών παλαίωσης του αποστάγματος. Για την αραίωσή του χρησιμοποιείται μεταλλικό νερό που έχει υποβληθεί σε αποσκλήρυνση, προερχόμενο από την πηγή «Boaza» η οποία βρίσκεται 8 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Targovishte. Με την ανάμειξη του ποτού, λαμβάνεται ένα προϊόν ποιότητας που παρουσιάζει σταθερά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (ωχροκίτρινο χρώμα, ευχάριστο άρωμα βανίλιας και γεύση ήπια και αρμονική). Οι αρωματικές ουσίες που περιέχονται στα σταφύλια, χάρη στις οποίες διαμορφώνεται το μπουκέτο και το άρωμα του ποτού, διαφυλάσσονται με χρήση τεχνικών διαδικασιών και παραδοσιακών μεθόδων κατά τη διαδικασία παραγωγής.
7.   Διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εθνικές/περιφερειακές διατάξεις
Στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, η διαδικασία έγκρισης των αλκοολούχων ποτών με γεωγραφική ένδειξη καθορίζεται στο τμήμα VII, «Παραγωγή αλκοολούχων ποτών με γεωγραφική ένδειξη» του 9ου κεφαλαίου «Αλκοολούχα ποτά» του Νόμου για τον οίνο και τα αλκοολούχα Ποτά (ZVSN), ο οποίος έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη εφημερίδα αριθ. 45 της 15ης Ιουνίου 2012.
Το ποτό «Гроздова ракия от Търговище»/«Grozdova rakya from Targovishte» έλαβε έγκριση ως απόσταγμα οίνου με γεωγραφική ένδειξη με το διάταγμα αριθ. Т-RD-27-13 της 27ης Νοεμβρίου 2013 του υπουργείου Οικονομικών. Το εν λόγω διάταγμα δημοσιεύθηκε στον επίσημο δικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.mi.government.bg/bg/library/zapoved-za-utvarjdavane-na-vinena-destilatna-spirtna-napitka-grozdova-rakiya-s-geografsko-ukazanie-t-68-c28-m361-1.html.
8.   Αιτών
Κράτος μέλος, τρίτη χώρα ή νομικό/φυσικό πρόσωπο –
Република България, Министерство на икономиката/Δημοκρατία της Βουλγαρίας, υπουργείο Οικονομικών.
Πλήρης διεύθυνση (οδός, αριθμός, ταχυδρομικός κωδικός και πόλη/κοινότητα, χώρα)
гр. София 1052, ул. «Славянска» № 8, Република България/8 «Slavyanska» Street, Sofia 1052, Republic of Bulgaria.
9.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση
Οι κανόνες περί επισήμανσης των αλκοολούχων ποτών με γεωγραφική ένδειξη που παράγονται στη Βουλγαρία και προορίζονται για τη βουλγαρική αγορά καθορίζονται στο άρθρο 170 παράγραφος 1 και στο άρθρο 172 παράγραφος 1 του Νόμου περί οίνου και οινοπνευματωδών ποτών.



Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας 

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών


E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου