Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (3 ώρες απασχόλησης την ημέρα) ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ (Μάθημα 4) 9 Σεπτεμβρίου 2017


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (3 ώρες απασχόλησης την ημέρα) ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ (Μάθημα 4) 9 Σεπτεμβρίου 2017


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (3 ώρες απασχόλησης την ημέρα)
ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Σχόλιο: Κάθε υποψήφιος για πτυχίο Πιστοποιημένου Εκτελωνιστή μπορεί να τηρήσει αυτό το πρόγραμμα μελέτης, αρκεί να έχει μπροστά του ένα περιθώριο, μέχρι τις εξετάσεις. Η επανάληψη είναι συντελεστής επιτυχίας.

1η εβδομάδα

1μέρα
Ξεφύλλισμα Βιβλίου «Οργάνωση θέσεων Εργασίας» ή Π.Δ. 231/2007 (ΦΕΚ Α 265/2007). Θα το βρείτε στο Ιντερνέτ. (Σχεδιάστε ένα  τοπογραφικό γραφείων με αρμοδιότητες για το Τελωνείο).
Θα βρείτε σχέδια στο βιβλίο «Εκτελωνιστικά, Δασμολογικά, Τελωνειακά Διαδικαστικά Φορολογικά), ίσως και σε άλλα βιβλία μας.
Κάντε μια επίσκεψη σε ένα Τελωνείο και στις ελεγχόμενες από αυτό αποθήκες. Προσπαθήστε να βρείτε τις οργανικές θέσεις κάθε δημόσιου υπαλλήλου στο ηλεκτρονικό σύστημα ICISnet. Παραβάλλετέ το με το χειρόγραφο. Κουβεντιάστε με τον Αποθηκάριο, τον Επόπτη και τον Ελεγκτή Τελωνείων.
Σχεδιάστε ένα οργανόγραμμα της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων ΕΦΚ σαν τμήμα της ΑΑΔΕ και βρείτε το αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TAXUD).
Κάντε ένα τοπογραφικό σχέδιο γραφείων με αρμοδιότητες, μετά την επίσκεψή σας σε Τελωνείο.
Σχεδιάστε μια οργανωτική μονάδα Διεθνών Μεταφορών (Ναυτικό Πρακτορείο, Αεροπορική Εταιρεία, Σιδηρόδρομος, Οδική Μεταφορά. (Βρείτε τα βιβλία μας «Περί Ναυτικών Πρακτόρων» και «Περί Διαμεταφορέων και Αποθηκευτών») ή ψάξτε στο Ιντερνέτ για οργανόγραμμα σχετικό.

2μέρες
Δημιουργείστε ένα πινακίδιο με τα κράτη μέλη που αποτελούν το συνοριακό τελωνειακό έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βρείτε τους ορισμούς των Τελωνειακών καθεστώτων. Ανακαλύψτε τη ροή διαδρομής των εμπορευμάτων σε αυτά. Ξεφυλλίστε το σχετικό κεφάλαιο του βιβλίου «Εκτελωνιστικά, Δασμολογικά, Τελωνειακά, Διαδικαστικά Φορολογικά».
Ξεφυλλίστε μια και δύο και περισσότερες, όσες φορές  χρειασθεί, τα βιβλία του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (Τέσσερις τόμοι: Ενωσιακός, Κατ' εξουσιοδότηση, Εκτελεστικός, Μεταβατικός), Επιμένετε στα περιεχόμενα των κωδίκων. Βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας = ektelonistivivlia.blogspot.gr
(Συντάξτε ένα πινακίδιο των τελωνειακών καθεστώτων. Σημειώστε δίπλα σε καθένα μια υπαρκτή διεθνή συναλλαγή).
Παρατήρηση: Βρίσκονται στο Ιντερνέτ:
1) Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας Ν. 2960/2001
2) Δέσμη Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα α). Καν.952/2013 -- β). Καν. 2446/2015 ---γ). Καν. 2447/2015 ---δ) Καν. 341/2016.

2μέρες
α) Αναγνώστε το βιβλίο μας «Νόμος περί Εκτελωνιστών». (Φτιάξτε  πινακίδιο όλων των εμπλεκομένων σε μια εισαγωγή, εξαγωγή και διαμετακόμιση).
β) Αναγνώστε τις ερωτήσεις και απαντήσεις για τους Πιστοποιημένους Εκτελωνιστές. Ανατρέξτε για κάθε μία ερώτηση στο νόμο και στις υπουργικές αποφάσεις του Βιβλίου.

1μέρα
Ξεφυλλίστε τα βιβλία  «Τεσσερις τόμοι: Ενωσιακός, Κατ' εξουσιοδότηση, Εκτελεστικός, Μεταβατικός Τελωνειακός Κώδικας». Αναγνώστε μόνο τα Κεφάλαια και τα Περιεχόμενα. Κάντε αντιστοίχηση μεταξύ του πινακιδίου  τελωνειακών καθεστώτων που φτιάξατε προηγούμενα και των περιεχομένων των βιβλίων.
(δύο φορές).
Ανοίξτε στο PC ή Laptop) " ΑΑΔΕ πρωην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων". Κάντε κλικ: ICISnet,  ηλεκτρονικές συναλλαγές ή MyICISnet . Περιηγηθείτε  τις τελωνειακές συναλλαγές που εμφανίζονται. Συντάξτε πίνακα και αντίστοιχα τα επί μέρους Τελωνειακά Καθεστώτα που εξυπηρετούν.
Περιηγηθείτε στους Οικονομικούς Φορείς και στους Πολίτες θα σας βοηθήσει για τον προηγούμενο πίνακα.
Ανατρέξτε στον τετράτομο τελωνειακό κώδικα. Αν δεν έχετε κωδικό πρόσβασης χρησιμοποιείστε έναν της οικογένειάς  σας.    
Παρατήρηση: Και στο Ιντερνέτ οι Τελωνειακοί Κώδικες

2η εβδομάδα

2μέρες
Η διαδικασία στο ψηφιακό Τελωνείο για ένα τελωνειακό καθεστώς έγινε «πολλά κουτάκια» συμπλήρωσης με επιλογή.
Ξεκινάμε με το Δασμολόγιο τώρα.
Στην ιστοσελίδα Taric   σημειώστε τι επιλογές σε ψηφιακές συναλλαγές υπάρχουν. Προσπαθήστε να βρείτε τις όμοιες κοινοτικές ή ελληνικές νομοθετικές διατάξεις.
Συντάξτε ένα πινακίδιο με τις στήλες του Δασμολογίου. Φτιάξτε πινακίδιο με όλα τα είδη των φόρων που πληρώνονται στα τελωνεία της ΕΕ και της Ελλάδας.
Θα βρεθούν:
α) στην ιστοσελίδα Taric
β) στο ΚΑΝ. (ΕΕ) 2015/1754 τροποποίησης του καν.(ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 (Εφημερίδα ΕΕ L 285 /30.10.2015) και
γ) στο βιβλίο «Θέματα Δασμολογικής Νομοθεσίας και ΦΠΑ» ή « ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΠΑ» Ν. 2859/2000 Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΕΚ Α 248/2000)
Φτιάξτε ένα πινακίδιο με τα τμήματα  και τα κεφάλαια (σε αριθμούς μόνο) που αποτελούν  το δασμολόγιο.
Το Taric είναι βάση δεδομένων, βρείτε τη νομοθετική ρύθμισή του.
Κάνετε πινακίδιο με τους έμμεσους φόρους και τις διαδρομές τους (ΦΠΑ, ΕΦΚ, Φόρος Πολυτελείας, Τέλος Ταξινόμησης αυτοκινήτων).
Μελετείστε την έννοια της τριγωνικής συναλλαγής.

1μέρα
Βρείτε ένα /μία (MRN ή ΕΔΕ) διασάφηση και αρχίστε να το διαβάζεται.
Ανατρέξτε στις νομικές διατάξεις α) του τετάρτομου Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα β) του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα . (Ν. 2960/2001 (ΦΕΚ Α 265/22-11-01).
(Βρείτε τα αντίστοιχα κείμενα).
Ανατρέξτε στο Ιντερνέτ για εύρεση τυχαία πρώτων υλών, ημι-έτοιμων προϊόντων ή ετοίμων αγαθών (για χημική σύσταση, μακροσκοπική εξέταση ανάλογη με αυτή που περιγράφεται στις Επεξηγηματικές Σημειώσεις της Συνδυασμένης Ονοματολογίας και του Δασμολογίου). Αλήθεια τι ρόλο παίζει το (Χημείο);

1μέρα
Συντάξτε Πινακίδιο με τα μεταφορικά μέσα και τα εξαρτήματά τους. 
Σχεδιάστε τη διαδρομή ενός φορτίου από την αποθήκη αποστολής του εξωτερικού σε αυτή  ενός ελληνικού  προορισμού. Βοηθούν βιβλία που αναπτύσσουν τις ορολογίες των Inco terms.
Βρείτε σχέδια (τύποι) Κοντέινερ από το Ιντερνέτ ή των πλοίων ή φορτηγών αυτοκινήτων ή αεροπλάνων με τους ωφέλιμους χώρους μεταφοράς. (Κατονομάστε όλους τους εμπλεκόμενους).
Συντάξτε δύο στήλες. Στην πρώτη να αναγραφούν τα κράτη που αποτελούν τα τελωνειακά σύνορα της ΕΕ και η δεύτερη τα κράτη στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής τελωνειακής περιφέρειας.

1μέρα
Συντάξτε πινακίδιο με τα υποσυστήματα του ICISnet στην τελωνειακή συναλλαγή. (Χρησιμοποιήστε κωδικούς εισόδου δικούς σας ή ξένους, ακόμα και του TAXISnet).
Φτιάξτε πινακίδιο με τις βάσεις δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βλέπε ιστοσελίδα = http://ec.europa.eu/taxation_customs/index_en.htm

3η εβδομάδα

3μέρες
Διαβάστε ξανά τα Τελωνειακά Καθεστώτα.
Σχεδιάστε γραφική παράσταση ροής διαδικασίας του / της (MRN) διασάφησης σε κάθε τελωνειακό καθεστώς. (Θυμηθείτε τα κόμιξ).
Ξεφυλλίστε το βιβλίο «Καθεστώτα, Διαδικασίες στο Ελληνικό Τελωνείο ICISnet» πρώην «Εισαγωγή στην τελωνειακή νομοθεσία της ΕΕ». Επιμένετε στα περιεχόμενά του.
Βρείτε και συντάξετε τις ιδιαιτερότητες κάθε καθεστώτος. Επιμένετε στο τελωνειακό καθεστώς ειδικού προορισμού (ατέλειες  δασμών και φόρων για εφόδια πλοίων, αεροσκαφών).
Φτιάξτε πινακίδιο των φορτωτικών εγγράφων.
Αναζητείστε λεπτομέρειες σε άρθρα του Ιντερνέτ.

1μέρα
Αρχίστε να διαβάζετε  το εμπορικό τιμολόγιο .
(Σημειώστε  σε πινάκιο, που θα βρείτε τη νομική βάση κάθε όρου που αναγράφεται σε αυτό).
Το τιμολόγιο εισαγωγής (Invoice) έχει στην άλλη όψη του, το τιμολόγιο εξαγωγής.

2μέρες
Φτιάξτε πινακίδιο με τα εμπορεύματα που χρειάζονται ειδική άδεια για εισαγωγή ή εξαγωγή (περιορισμοί και απαγορεύσεις- non tariff barriers). (Χρησιμοποιήστε τη μηχανή Google και το βιβλίο «Θέματα Δασμολογικής Νομοθεσίας και ΦΠΑ)» ή στο ICISnet απαγορεύσεις περιορισμοί εισαγωγής εξαγωγής ή συνοπτικά στο βιβλίο μας «Καθεστώτα, Διαδικασίες στο ελληνικό τελωνείο ICISnet».


4η εβδομάδα

1μέρα
Διαβάστε  το κιβωτολόγιο.
(Σημειώστε σε πινακίδιο  τα είδη συσκευασίας που σας έρχονται στο νου και τα μεταφορικά μέσα που χρηισιμοποιούνται).
Χρησιμοποιείστε τον Google για να βρείτε συσκευασίες λιανικής πώλησης και μεταφοράς. (Βλέπε Παράρτημα 37γ και 38 του καν. (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93, που μεταφέρθηκαν και σε τμήμα του Ενωσιακού Νόμου, βρήτε τα.)

2μέρες
Διαβάστε  το πιστοποιητικό παραγωγής ή κυκλοφορίας (Καταγωγής, Τ2, T2L, Eur 1, EurMed, Atr, Forma Α, κλπ).
Βρείτε τα έντυπα στο Ιντερνέτ.
(Σημειώστε που θα βρείτε τη νομική βάση κάθε όρου που αναγράφεται  σε κάθε πιστοποιητικό. Να μια έννοια που επηρεάζει την έκδοση πιστοποιητικού: συσσώρευση).

1μέρα
Διαβάστε  τη φορτωτική, (απαιτεί γνώσεις αγγλικής).
(Βρείτε  τις διεθνείς συμβάσεις της).
Συντάξτε πίνακα με τα είδη της φορτωτικής Θάλασσας, Στεριάς, Αέρα και Σιδηρόδρομου.
Υπάρχουν διάσπαρτα τέτοια κείμενα στα βιβλία μας.

1μέρα
Διαβάστε  τη Διατακτική Πρακτορείου Μεταφοράς. (Βρείτε το έντυπο και  αυτούς που τις εκδίδουν).
Ξεφυλλίστε ο βιβλίο μας: «Διατακτική Πρακτορείου Μεταφοράς».
Κάντε έρευνα στο Ιντερνέτ για ανεύρεση τελωνειακών αποθηκών και τη χρήση τους.
(Συντάξτε πίνακα).

1 μέρ
Ρίξτε ματιές στο δηλωτικό και συντάξετε ένα πρόχειρο. Συμπληρώστε το με τρία φορτία. Βρείτε στο Ιντερνέτ ένα κενό έντυπο. Ξεκινήστε να το γράφετε αφού βρείτε και τα αναγκαία έγγραφα.

1 μέρα
Κάντε ανάγνωση –επανάληψη μόνο σε αυτά που έχετε σημειώσει στο μπλοκ σας. Η επιστροφή στις πηγές γνώσεις ……… δεν απαγορεύεται.
Αναλογιστείτε δυσκολίες σε: Μια μέρα της διαδικασίας, μια ημέρα των έμμεσων φόρων, μια ημέρα δασμών και μια ημέρα των εγγράφων 

Γίνατε ένας καινούργιος Πιστοποιημένος Εκτελωνιστής.

Βασικές αρχές
Λέμε ΟΧΙ  στην κλασική μελέτη,
Λέμε ΟΧΙ  στην αποστήθιση
Λέμε ΝΑΙ:
στο ξεφύλλισμα του βιβλίου
στην ανάγνωση περιεχομένων του βιβλίου
στη σύνταξη πινακιδίου
στη συσχέτιση ορολογιών στα έγγραφα με τις νομοθετικές πηγές (Logistics).
στο σχεδιασμό γραφικής παράστασης της  διαδικασίας
στην αναζήτηση στο Ιντερνέτ
στην αντιστοίχιση των πινακιδίων με τις νομοθετικές πηγές.
στην επίσκεψη σε Τελωνεία,
σε τελωνειακές αποθήκες,
σε τερματικούς σταθμούς,
σε λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και χερσαία σύνορα της χώρας
σε εκτελωνιστικά γραφεία, σε εισαγωγείς, εξαγωγείς και μεταποιητικές μονάδες,
σε Πρακτορεία Μεταφοράς, σε Ναυτικούς Πράκτορες, σε Μεταφορικές Εταιρείες Εσωτερικού, Εξωτερικού,
στην ΑΑΔΕ, στο Υπουργείο Οικονομικών, σε μια Τελωνειακή Περιφέρεια,
στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.


Γιώργος Γιωγγαράς
Σημείωση: Παρακαλούμε να μας στείλετε τα θέματα των εξετάσεων στο
2017

Επιμέλεια Γιώργος Γιωγγαρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου