Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Παρατηρήσεις για κάθε τμήμα του Δασμολογίου στα δείγματα που λαμβάνονται κατά τον τελωνισμό (Απόσπασμα από έκθεση πεπραγμένων έτους 2016) (Μάθημα 1) 23 Ιανουαρίου 2018


Παρατηρήσεις για κάθε τμήμα του Δασμολογίου στα δείγματα που λαμβάνονται κατά τον τελωνισμό (Απόσπασμα από έκθεση πεπραγμένων έτους 2016) (Μάθημα 1) 23 Ιανουαρίου 2018


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟΥ :
Τμ. Ι. Τα δείγματα είναι σχεδόν αποκλειστικά προϊόντα του Κεφαλαίου 4 και αποτελούνται από μικρό αριθμό δειγμάτων εξαγωγής.
Τμ. ΙΙ. Στην κατηγορία αυτή, αποτελούμενη κυρίως από δείγματα εισαγωγής, αυξημένα αριθμητικά εμφανίζονται:

 εισαγόμενα εμπορεύματα του Κεφαλαίων 7 (λαχανικά) και 8 (καρποί και φρούτα), που κατά κύριο λόγο αφορούν σε καθεστώτα τελειοποίησης (ενεργητική τελειοποίηση ζάχαρης αφενός και παθητική τελειοποίηση καρπών κυρίως ελιών αφετέρου),

 εισαγόμενα προϊόντα του Κεφαλαίου 9 (κυρίως καφέ). Ο αριθμός τους είναι τετραπλάσιος αυτού του 2015,

 εμπορεύματα του Κεφαλαίου 10 κατά την εισαγωγή (κατά κύριο λόγο μαλακού σίτου και ρυζιού),

 εισαγόμενα άλευρα και άλλα προϊόντα του Κεφαλαίου 11,

 εισαγόμενα εμπορεύματα ελαιούχων σπερμάτων και καρπών του Κεφαλαίου 12.

Τμ. ΙΙΙ. Η πλειονότητα των συνολικών δειγμάτων του Τμήματος αφορά στην εξαγωγή μιγμάτων λιπαρών υλών που αποστέλλονται για εξέταση στο Γ.Χ.Κ. για φορολογικούς σκοπούς καθώς και σε προϊόντα υποκείμενα σε τελειοποίηση. Το 95% των δειγμάτων του Κεφαλαίου 15 έχουν εξετασθεί από τη Χημική Υπηρεσία Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Ο αριθμός των δειγμάτων ελαιολάδου εξαγωγής είναι μειωμένος λόγω εφαρμογής του συστήματος ανάλυσης κινδύνου για την επιλογή των δειγμάτων κατά την εξαγωγή.
Τμ. ΙV. Αντιστοιχούν στο 27,9% των συνολικών τελωνειακών δειγμάτων. Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται μια μεγάλη ποικιλία εμπορευμάτων, που αφορούν τόσο σε συναλλαγές με τρίτες χώρες, όσο και σε διακίνηση προϊόντων στην εσωτερική αγορά για είσπραξη ειδικών φόρων κατανάλωσης (αλκοόλη και προϊόντα με αλκοόλη, καπνικά). Μεταξύ των προϊόντων που χαρακτηρίζονται από αυξημένο αριθμό δειγμάτων είναι:

 αλκοόλη, αλκοολούχα ποτά, οίνος, ζύθος,

 κομπόστες, μαρμελάδες, χυμοί, άλλα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά,

 παρασκευάσματα διατροφής, η πλειονότητα των οποίων αφορά εμπορεύματα εισαγωγής, καθώς και προϊόντα υποκείμενα σε τελειοποίηση,

 άλευρα και προϊόντα με βάση τα δημητριακά, κυρίως εισαγωγής.
Τμ. V. Η πλειοψηφία των δειγμάτων είναι προϊόντα του Κεφαλαίου 27 (καύσιμα, ορυκτά λάδια κλπ) και αφορά εισαγωγές, εξαγωγές και ενεργειακά προϊόντα που έχουν ληφθεί κατά την παραγωγή και διακίνησή τους.
Τμ. VI. Αφορά κυρίως προϊόντα εισαγωγών. Αυξημένα είναι τα δείγματα των οργανικών χημικών προϊόντων και των ανόργανων χημικών προϊόντων.
Τμ. VII. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εισαγωγές των προϊόντων του Κεφαλαίου 39 (πλαστικές ύλες), καθώς και οι εξαγωγές προϊόντων του ιδίου Κεφαλαίου, που κατά κύριο λόγο αποτελούν προϊόντα ενεργητικής τελειοποίησης.
Τμ. VIII. Πρόκειται αποκλειστικά για δείγματα εισαγωγής.
Τμ. IX. Αφορά πολύ μικρό αριθμό δειγμάτων.
Τμ. X. Πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για εμπορεύματα χαρτιού εισαγωγής.
Τμ. XI. Από αριθμητική άποψη, αποτελούν μία από τις κυριότερες κατηγορίες τελωνειακών δειγμάτων. Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των δειγμάτων που αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών στα πλαίσια παθητικής τελειοποίησης.
Τμ. XII. Αφορά μικρό αριθμό δειγμάτων, κυρίως εισαγωγής.
Τμ. ΧΙΙΙ. Πρόκειται για εμπορεύματα εισαγωγής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τεχνουργήματα από κεραμευτικές ύλες τόσο ως προς τη δασμολογική τους κατάταξη, όσο και ως προς τη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία, εφόσον προορίζονται ως επιτραπέζια είδη.
Τμ. ΧΙV. Περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο εισαγωγές. Αυξημένος είναι ο αριθμός των δειγμάτων απομιμήσεων κοσμημάτων, τα οποία εξετάσθηκαν τόσο με σκοπό τη δασμολογική τους κατάταξη, όσο και για την περιεκτικότητά τους στο εκλυόμενο νικέλιο σύμφωνα με το Παράρτημα ΧVII του Κανονισμού REACH.
Τμ. XV. Πρόκειται για εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αποτελούν προϊόντα ενεργητικής τελειοποίησης.
Τμ. XVI-XXI. Περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες προϊόντων:
(α) έπιπλα για έλεγχο συμμόρφωσης της ασφάλειας όσον αφορά την εκλυόμενη φορμαλδεΰδη,
(β) διάφορα εξαρτήματα μηχανημάτων και συσκευών που εξάγονται ως προϊόντα ενεργητικής τελειοποίησης,
(γ) ηλεκτρικούς συσσωρευτές που εξάγονται σε τρίτες χώρες.
Πέραν των εργαστηριακών εξετάσεων για τη δασμολογική περιγραφή τους, διενεργήθηκαν επιπροσθέτως οι ακόλουθοι έλεγχοι σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων:
1. Σε εισαγόμενα προϊόντα των Κεφαλαίων 23-95 σχετικά με:

§ Τη συμμόρφωση ως προς τους Κανονισμούς REACH και CLP.

§ Επισήμανση απορρυπαντικών και καθαριστικών για να τεθούν σε κυκλοφορία.

§ Εργαστηριακούς ελέγχους στα πλαίσια της γενικής ασφάλειας προϊόντων.

§ Ελέγχους ενεργειακών προϊόντων, προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

2. Στα είδη που υπάγονται στο Παράρτημα XVII του REACH

§ Περιεκτικότητα κοσμημάτων σε νικέλιο.

§ Συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου σε τσιμέντα.

§ Αζωχρωστκές σε ενδύματα.

§ Συγκέντρωση φθαλικών εστέρων σε παιχνίδια και είδη βρεφικής φροντίδας.

§ Συγκέντρωση καδμίου σε πλαστικά.


3. Στο πλαίσιο του Καν (ΕΚ) 1005/2009 για τις ενώσεις που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος και του Καν (ΕΚ) 517/2014 για ορισμένα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου, ελέγχθηκαν δείγματα εισαγομένων ουσιών και παρασκευασμάτων για επιβεβαίωση σύνθεσης.

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου