Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Το τελωνειακό καθεστώς 42 προσφέρεται για φοροδιαφυγή ΦΠΑ .Έκθεση Ελ Συν. της ΕΕ 13/2011 (Μάθημα 1) 27 Ιανουαρίου 2018


Το τελωνειακό καθεστώς 42 προσφέρεται για φοροδιαφυγή ΦΠΑ .Έκθεση Ελ Συν. της ΕΕ 13/2011 (Μάθημα 1) 27 Ιανουαρίου 2018


Σχόλιο: Όσο υπάρχει ακόμα η αδυναμία να εκπαιδεύονται οι Εκτελωνιστές, και όσο ακόμα λειτουργεί ένας μηχανισμός χορήγησης Πιστοποίησης , μιας "δεκάρας"  τόσο θα παρουσιάζονται φαινόμενα του τύπου απάτης σε τελωνειακά καθεστώτα. Το χαρακτηριστικό ανέκδοτο που κυκλοφορεί μεταξύ Εκτελωνιστών "Πόσοι πέρασαν φέτος στις εξετάσεις πιστοποίησης"  "150 υποψήφιοι" "Μα!!!  καλά ο κατάλογος έγραφε υποψήφιους εκτελωνιστές 120 άτομα" "Βρήκαν και άλλους 30 στους διαδρόμους!!!" 

                                                 Βρείτε το βιβλίο στο : Blogs = ektelonistivivlia.blogspot.com
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ECA/11/47 Λουξεμβούργο 13 Δεκεμβρίου 2011
Το ΕΕΣ δημοσιεύει την ειδική έκθεση αριθ. 13/2011 με τίτλο «Εξασφαλίζει ο έλεγχος στο πλαίσιο του τελωνειακού καθεστώτος 42 την πρόληψη και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ;»
Το τελωνειακό καθεστώς 42 είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί ένας εισαγωγέας στην ΕΕ προκειμένου να επιτύχει απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Εφαρμόζεται όταν τα αγαθά που εισάγονται από τρίτες χώρες σε ένα κράτος μέλος πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλο κράτος μέλος. Στις περιπτώσεις αυτές, ο οφειλόμενος ΦΠΑ καταβάλλεται στο τελευταίο, ήτοι στο κράτος μέλος προορισμού. Ελλοχεύει ο κίνδυνος τα εισαχθέντα αγαθά να παραμείνουν στο κράτος μέλος εισαγωγής χωρίς να καταβληθεί ο ΦΠΑ ή, επίσης, να καταναλωθούν στο κράτος μέλος προορισμού χωρίς να εισπραχθεί ο ΦΠΑ στο κράτος αυτό.
Με τον εν λόγω έλεγχο επιδόσεων που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), αξιολογήθηκε κατά πόσον υφίσταται ένα ορθό κανονιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ υπό το τελωνειακό καθεστώς 42. Σχεδιάστηκε ένα ελεγκτικό μοντέλο με σκοπό να εξεταστεί εάν πραγματοποιείται χρηστή διαχείριση της εν λόγω απαλλαγής από τον ΦΠΑ στα επτά κράτη μέλη εισαγωγής που υποβλήθηκαν σε έλεγχο (Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Σλοβενία και Σουηδία). Το Συνέδριο ζήτησε, επίσης, από τα 21 κράτη μέλη προορισμού των εισαγόμενων αγαθών του δείγματος να εξετάσουν εάν επιβλήθηκε πράγματι ο ΦΠΑ.
Το ΕΕΣ διαπίστωσε ότι η εφαρμογή του εν λόγω καθεστώτος οδήγησε σε σημαντικές απώλειες εις βάρος των εθνικών προϋπολογισμών. Βάσει των αποτελεσμάτων του δοκιμαστικού ελέγχου, το ύψος των απωλειών, όπως υπολογίστηκε με τη μέθοδο της παρέκτασης, ανέρχεται για το 2009 σε 2 200 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 29 % του θεωρητικά εφαρμοζόμενου ΦΠΑ στη φορολογική βάση όλων των εισαγωγών που πραγματοποιήθηκαν το 2009 υπό το τελωνειακό καθεστώς 42 στα επτά επιλεγέντα κράτη μέλη. Από το σύνολο των απωλειών για το 2009, τα 1 800 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν τα επτά ελεγχθέντα κράτη μέλη εισαγωγής και τα 400 εκατομμύρια ευρώ τα 21 κράτη μέλη που αποτελούσαν τον προορισμό των εισαγόμενων αγαθών του δείγματος.
Το ΕΕΣ διαπίστωσε ότι η Επιτροπή πρότεινε βελτιώσεις στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, αλλά απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες. Το κανονιστικό πλαίσιο δεν εξασφαλίζει ότι οι τελωνειακές αρχές διαχειρίζονται με ενιαίο τρόπο αυτή την απαλλαγή από τον ΦΠΑ ούτε ότι οι πληροφορίες που αφορούν αυτές τις πράξεις τίθενται πάντοτε στη διάθεση των φορολογικών αρχών του κράτους μέλους προορισμού. Οι φοροφυγάδες μπορούν και εκμεταλλεύονται όλες αυτές τις ανεπάρκειες.
To ΕΕΣ διαπίστωσε ότι ο έλεγχος στα κράτη μέλη ήταν, επίσης, ανεπαρκής. Τα κράτη μέλη δεν διασφαλίζουν ότι πληρούνται οι όροι απαλλαγής από τον ΦΠΑ. Ουσιαστικές πληροφορίες δεν γνωστοποιούνται στις φορολογικές αρχές και, κατά συνέπεια, δεν διασφαλίζεται η τελική καταβολή του ΦΠΑ.
Εκτός αυτού, οι φορολογικές αρχές δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες που παρέχονται με τις πληροφορίες που γνωστοποιούνται σε αυτούς για τον εντοπισμό και την πρόληψη της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ. Τέλος, δεν υπήρξε συμφωνία για την επιβολή της από κοινού και εις ολόκληρον ευθύνης για τη μη κοινοποίηση πληροφοριών που αφορούν τέτοιου είδους ενδοκοινοτικές πράξεις.
Το ΕΕΣ συνιστά στην Επιτροπή να λάβει τα ακόλουθα μέτρα:
να τροποποιήσει τις διατάξεις εφαρμογής του τελωνειακού κώδικα ώστε να εφαρμόζεται με ομοιόμορφο τρόπο η κοινοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν τον ΦΠΑ για κάθε σκοπούμενη μεταφορά,
οι εισαγωγείς να φέρουν από κοινού και εις ολόκληρον την ευθύνη για τις απώλειες του ΦΠΑ στο κράτος μέλος προορισμού, εφόσον δεν υπέβαλαν ανακεφαλαιωτικό πίνακα ΦΠΑ,
το σύστημα ηλεκτρονικού εκτελωνισμού των κρατών μελών πρέπει να επαληθεύει αυτόματα τα στοιχεία που αφορούν τον ΦΠΑ,
να δημιουργήσει ένα κοινό προφίλ κινδύνου της ΕΕ για τις εισαγωγές αυτές και
να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να βελτιωθεί η ανταλλαγή των αναγκαίων πληροφοριών για την ορθή επιβολή του ΦΠΑ στο κράτος μέλος προορισμού.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο έλεγχος του τελωνειακού καθεστώτος 42 δεν προλαμβάνει ούτε εντοπίζει την φοροδιαφυγή που αφορά τον ΦΠΑ.

Σκοπός του παρόντος δελτίου Τύπου είναι η συνοπτική παρουσίαση της σχετικής ειδικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το πλήρες κείμενο της έκθεσης διατίθεται στον ιστότοπο του ΕΕΣ (www.eca.europa.eu), καθώς και σε έντυπη μορφή κατόπιν αίτησης.



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΕΣ
12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg
Σταθερό τηλ.: (+352) 4398 45410 - Φαξ: (+352) 4398 46410 - Κινητό τηλ.: (+352) 621 55 22 24

Ηλεκτρονική διεύθυνση: press@eca.europa.eu
Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Παραγγείλετε αντίτυπα με το σύστημα PrePrint

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Βιβλιοθήκη
Τελωνείων, Εξωτερικού Εμπορίου, Διεθνούς Εμπορίου
Βιβλία με τίτλους και περιεχόμενα
Blogs = ektelonistivivlia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου