Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Ενιαία Εξουσιοδότηση –Άδεια για συναλλαγές στα Τελωνεία από μέλος σε άλλα Κράτη-Μέλη (Μάθημα 1) 16 Φεβρουαρίου 2018


Ενιαία Εξουσιοδότηση –Άδεια  για συναλλαγές στα Τελωνεία από μέλος σε άλλα Κράτη-Μέλη (Μάθημα 1) 16 Φεβρουαρίου 2018

Σχόλιο: Διατηρούμε την ιστοσελίδα τέσσερα χρόνια και πλέον. Φαίνεται ότι η αγγλική γλώσσα με την ελληνική πολύ γρήγορα θα συνυπάρξουν σε αυτόν τον επαγγελματικό  χώρο.  Άλλο ένα μειονέκτημα. Άλλη μια απώλεια θέσεων εργασίας. Άλλη μια απώλεια επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Single authorisation
"Single authorisation" means an authorisation involving different customs administrations (i.e. customs authorities in different Member States) covering entry for and/or discharge of the arrangements, storage, successive processing operations or uses.

Single authorisations may be granted for a customs procedure with economic impact (customs warehousing, inward processing, processing under customs control, temporary importation, outward processing) or end-use relief (Articles 496-501 and 291-292 of the Implementing Provisions to the Community Customs Code).

For example, when a company intends to carry out processing operations under the inward processing procedure in Spain, France and Italy, these operations may be covered by a single authorisation.
Application form for a single authorisation
Application for a single authorisation, with an exception of temporary importation, must be made in writing using the national (Member State's) form based on the model set out in Annex 67 of the Implementing Provisions to the Community Customs Code.
The application for authorisation to use temporary importation may be made normally by means of a customs declaration, including use of an ATA or CPD carnet.


Place of application
In case of temporary importation, the application has to be submitted to the customs authorities designated for the place of first use. In case of temporary importation, ATA/CPD carnets shall be presented at the office of entry into the customs territory of the Community.
In other cases, it must be submitted to the customs authorities designated for the place
·         where the applicant's main accounts are held facilitating the audit of the arrangements and
·         where at least part of the storage, processing or temporary export operations to be covered by the authorisation are conducted.
Where the competent customs authorities cannot be determined based on the above, the application has to be submitted to the customs authorities designated for the place where the applicant's main accounts are held facilitating audit-based controls of the arrangements.
The main accounts could be those accounts which are to be considered the main accounts for customs purposes allowing the customs authorities to supervise and monitor the arrangements.
Member States' websites
Some Member States provide on their websites contact details of the competent authorities for submitting an application for single authorisation.


Ενιαία εξουσιοδότηση
Η "Ενιαία εξουσιοδότηση": αφορά διάφορες τελωνειακές διοικήσεις (δηλαδή τελωνειακές αρχές διαφορετικών κρατών μελών) που καλύπτουν την εισαγωγή ή / και την τακτοποίηση  του καθεστώτος, την αποθήκευση, τις διαδοχικές εργασίες τελειοποίησης προϊόντων  ή τις χρησιμοποιήσεις οργάνων.
Μπορούν να χορηγούνται ενιαίες εξουσιοδοτήσεις για τελωνειακές διαδικασίες με  οικονομική επίπτωση  (τελωνειακή αποταμίευση, τελειοποίηση προς επανεξαγωγή, μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο, προσωρινή εισαγωγή, τελειοποίηση προς επανεισαγωγή) ή τελωνειακή ατέλεια (άρθρα 496-501 και 291-292 των διατάξεων εφαρμογής Κοινοτικού τελωνειακού κώδικα).
Για παράδειγμα, όταν μια εταιρεία προτίθεται να πραγματοποιήσει εργασίες τελειοποίησης προς επανεξαγωγή στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, οι εν λόγω πράξεις μπορούν να καλύπτονται από ενιαία εξουσιοδότηση.
Έντυπο αίτησης για ενιαία εξουσιοδότηση
Η αίτηση ενιαίας εξουσιοδότησης, με εξαίρεση την προσωρινή εισαγωγή, πρέπει να υποβάλλεται γραπτώς, χρησιμοποιώντας το έντυπο του κράτους μέλους (κράτος μέλος) βάσει του υποδείγματος του παραρτήματος 67 των διατάξεων εφαρμογής του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα.
Η αίτηση για τη χορήγηση άδειας εξουσιοδότησης προσωρινής εισαγωγής μπορεί να υποβληθεί κανονικά μέσω τελωνειακής διασάφησης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δελτίου ΑΤΑ ή CPD.
Τόπος εφαρμογής
Σε περίπτωση προσωρινής εισαγωγής, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί στις τελωνειακές αρχές που ορίζονται για τον τόπο πρώτης χρήσης. Σε περίπτωση προσωρινής εισαγωγής, τα δελτία ATA / CPD υποβάλλονται στο τελωνείο εισόδου στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.
Σε άλλες περιπτώσεις, πρέπει να υποβληθεί στις τελωνειακές αρχές που έχουν οριστεί για τον τόπο
• όπου υπάρχουν οι κύριοι λογαριασμοί του αιτούντος διευκολύνοντας τον έλεγχο των συναλλαγών και
• όταν διεξάγεται τουλάχιστον μέρος των εργασιών αποθήκευσης, μεταποίησης ή προσωρινής εξαγωγής που καλύπτονται από την εξουσιοδ΄ποτηση.
Σε περίπτωση που οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές δεν μπορούν να προσδιοριστούν με βάση τα ανωτέρω, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί στις τελωνειακές αρχές που είναι αρμόδιες για τον τόπο στον οποίο βρίσκονται οι κύριοι λογαριασμοί του αιτούντος διευκολύνοντας τους ελέγχους που βασίζονται στον έλεγχο των συναλλαγών.
Οι κύριοι λογαριασμοί θα μπορούσαν να είναι εκείνοι οι λογαριασμοί που πρέπει να θεωρούνται οι κύριοι λογαριασμοί για τελωνειακούς σκοπούς, επιτρέποντας στις τελωνειακές αρχές να εποπτεύουν και να παρακολουθούν τις ρυθμίσεις.
Ιστοτόπους των Κρατών Μελών
Ορισμένα Κράτη Μέλη παρέχουν στους ιστοτόπους τους στοιχεία επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές για την υποβολή αίτησης ενιαίας εξουσιοδότησης.

Εφαρμοστικός Κοινοτικός  Τελωνειακός Κώδικας
1)      άρθρα 496-501 και 291-292 των διατάξεων εφαρμογής Κοινοτικού τελωνειακού κώδικα).
Implementing Provisions to the Community Customs Code).

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Γενικές διατάξεις
Τμήμα 1
Ορισμοί
Άρθρο 496
Κατά την έννοια του παρόντος τίτλου θεωρείται ως:
α) τελωνείο ελέγχου: το τελωνείο που έχει εξουσιοδοτηθεί από τις τελωνειακές αρχές κάθε κράτους μέλους οι οποίες εξέδωσαν την άδεια, για τον έλεγχο του καθεστώτος που αναφέρεται στην άδεια·
β) τελωνείο υπαγωγής στο καθεστώς: το (τα) τελωνείο (τελωνεία) που είναι εξουσιοδοτημένο (εξουσιοδοτημένα) από τις τελωνειακές αρχές τού κράτους μέλους που εξέδωσαν την άδεια, για να δεχθεί (δεχθούν) τις διασαφήσεις υπαγωγής στο καθεστώς που αναφέρεται στην άδεια·
γ) τελωνείο λήξης του καθεστώτος: το (τα) τελωνείο (τελωνεία) που έχει (έχουν) εξουσιοδοτηθεί από τις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους, οι οποίες εξέδωσαν την άδεια, για να δεχθεί (δεχθούν) διασαφήσεις που παρέχουν στα εμπορεύματα, ύστερα από υπαγωγή σε οικονομικό τελωνειακό καθεστώς, έναν τελωνειακό προορισμό που αναφέρεται στην άδεια.
Τμήμα 2
Παροχή του καθεστώτος - Συνήθης διαδικασία
Άρθρο 497
1. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 και των διατάξεων των άρθρων 568, 656, 695 και 760, η αίτηση αδείας για υπαγωγή σε οικονομικό τελωνειακό καθεστώς, περιλαμβανομένης και της αίτησης αδείας για τη διαχείριση αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης, ή για χρησιμοποίηση του καθεστώτος τελωνειακής αποταμίευσης, που στο εξής καλείται «αίτηση», υποβάλλεται γραπτώς.
Αναπαράγει, ανάλογα με την περίπτωση, ένα από τα υποδείγματα που περιλαμβάνει το παράρτημα 67. Ο αιτών αναφέρει στην αίτησή του όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες που αντιστοιχούν στα διάφορα σημεία που περιλαμβάνονται στο σχετικό υπόδειγμα, ανάλογα με την περίπτωση, στα παραρτήμα τα 67/Α έως 67/Ε, αναφερόμενος σ' αυτά τα σημεία και λαμβάνοντας υπόψη τις παραπομπές που περιλαμβάνονται στο εν λόγω υπόδειγμα. Δεν είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεται το κείμενο αυτών των τελευταίων παραπομπών στην αίτηση. Η αίτηση φέρει ημερομηνία και υπογραφή.
Όταν οι ορισθείσες τελωνειακές αρχές κρίνουν ότι οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην αίτηση είναι ανεπαρκείς, η παρούσα παράγραφος δεν αποκλείει τη δυνατότητα να απαιτούνται από τον αιτούντα συμπληρωματικές πληροφορίες και να απαιτείται η αναφορά άλλων στοιχείων που είναι αναγκαία για την εφαρμογή διατάξεων που αφορούν τομείς άλλους από αυτούς τους οποίους διέπει ο παρών τίτλος.
2. Επισυνάπτεται στην αίτηση κάθε έγγραφο ή δικαιολογητικό, στο πρωτότυπο ή σε αντίγραφο, που αναφέρεται στις ενδείξεις που πρέπει να παρέχονται στην αίτηση, και το οποίο είναι αναγκαίο για την εξέτασή της. Μπορεί επίσης να επισυνάπτονται στην αίτηση φύλλα χαρτιού, σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν ορισμένες ενδείξεις που πρέπει να παρασχεθούν. Κάθε έγγραφο, δικαιολογητικό ή φύλλο χαρτιού που επισυνάπτεται στην αίτηση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Η αίτηση αναφέρει τον αριθμό των παραρτημάτων που περιλαμβάνει.
3. Οι τελωνειακές αρχές έχουν την ευχέρεια να επιτρέπουν, κατά περίπτωση, όταν πρόκειται για αίτηση ανανέωσης ή τροποποίησης μιας αδείας, ο δικαιούχος να έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει γραπτή αίτηση που θα περιλαμβάνει, ιδίως, τα στοιχεία αναφοράς της προηγούμενης αδείας και θα αναφέρει, ενδεχομένως, τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την τροποποίησή της.
4. Με την επιφύλαξη των απλουστευμένων διαδικασιών που προβλέπονται στα άρθρα 568, 656, 695 και 760, κάθε αίτηση που δεν πληροί τους όρους που προβλέπονται στο παρόν άρθρο και δεν υποβάλλεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στα άρθρα 509, 555, 651, 691 και 750 θεωρείται μη παραδεκτή.
Άρθρο 498
Η υποβολή αίτησης με την υπογραφή του αιτούντος δείχνει την επιθυμία του ενδιαφερομένου να επωφεληθεί από το οικονομικό τελωνειακό καθεστώς που ζητείται και, με την επιφύλαξη της ενδεχόμενης εφαρμογής κατασταλτικών διατάξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν στα κράτη μέλη, ισοδυναμεί με ανάληψη υποχρέωσης όσον αφορά:
- την ακρίβεια των ενδείξεων που αναφέρονται στην αίτηση,
- την αυθεντικότητα των επισυναπτόμενων εγγράφων,
- την τήρηση του συνόλου των υποχρεώσεων που έχουν σχέση με το ζητούμενο οικονομικό τελωνειακό καθεστώς.
Άρθρο 499
1. Πριν από τη χορήγηση της αδείας, οι τελωνειακές αρχές που έχουν ορισθεί για τη χορήγησή της, βεβαιώνονται ότι πληρούνται όλοι οι αναγκαίοι για το σκοπό αυτό όροι.
2. Η άδεια δεν είναι δυνατόν να χορηγηθεί, εφόσον η αίτηση είναι μη παραδεκτή σύμφωνα με το άρθρο 497 παράγραφος 4.
Άρθρο 500
1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 568, 656, 695 και 760, η άδεια που προβλέπεται στο άρθρο 85 του κώδικα, περιλαμβανομένης και της αδείας διαχείρισης τελωνειακής αποθήκης ή χρησιμοποίησης του καθεστώτος της τελωνειακής αποταμίευσης, συντάσσεται σε υπόδειγμα σύμφωνο, κατά περίπτωση, με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα 68/Α έως 68/Ε. Στην άδεια τίθεται ημερομηνία και υπογραφή.
2. Η εκδιδόμενη άδεια κοινοποιείται στον αιτούντα.
3. Με την επιφύλαξη των δυνατοτήτων για παρεκκλίσεις που προβλέπονται στο άρθρο 556 παράγραφος 1 και στο άρθρο 751 παράγραφος 1, η άδεια αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής της.
4. Η άδεια μπορεί να καλύπτει, ανάλογα με την περίπτωση, μία ή περισσότερες υπαγωγές στο καθεστώς.
5. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, όταν πρόκειται για ανανέωση ή για τροποποίηση αδείας που έχει ήδη εκδοθεί και για την οποία η αίτηση είχε υποβληθεί κατ' εφαρμογή του άρθρου 497 παράγραφος 3, οι τελωνειακές αρχές έχουν τη δυνατότητα, κατά περίπτωση, είτε να αναφέρουν σε απόφαση τις θέσεις που πρέπει να τροποποιηθούν κάνοντας αναφορά στην άδεια που τροποποιείται, είτε να εκδίδουν νέα άδεια.
Άρθρο 501
1. Όταν δεν τηρείται ένας από τους όρους για τη χορήγηση της αδείας, οι τελωνειακές αρχές απορρίπτουν την αίτηση.
2. Η απόφαση που περιλαμβάνει την απόρριψη της αίτησης συντάσσεται γραπτώς και κοινοποιείται στον αιτούντα, αφού ληφθούν υπόψη οι διατάξεις του άρθρου 6 παράγραφος 3 του κώδικα.

Άρθρο 291
1. Η υπαγωγή, κατά τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορεύματος, σε ευνοϊκό δασμολογικό καθεστώς λόγω του ειδικού του προορισμού, εξαρτάται από την παροχή γραπτής άδειας στο πρόσωπο που εισάγει το εμπόρευμα, το ίδιο ή μέσω αντιπροσώπου, με σκοπό να το θέσει σε ελεύθερη κυκλοφορία.
2. Η άδεια αυτή εκδίδεται μετά από γραπτή αίτηση του ενδιαφερομένου, από τις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους, στο οποίο διασαφίζεται το εμπόρευμα για να τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία.
3. Όταν πρόκειται για τα εμπορεύματα που περιλαμβάνονται στο παράρτημα 39, η αίτηση πρέπει κυρίως να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
α) συνοπτική περιγραφή των μονάδων που χρησιμοποιούνται για την προβλεπόμενη επεξεργασία·
β) το είδος της προβλεπόμενης επεξεργασίας·
γ) το είδος και την ποσότητα των προϊόντων που υποβάλλονται σε επεξεργασία·
δ) σε περίπτωση εφαρμογής των συμπληρωματικών σημειώσεων 4 στοιχείο ν) και 5 του κεφαλαίου 27 της συνδυασμένης ονοματολογίας, το είδος και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων, καθώς και τη δασμολογική τους κλάση.
4. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καθιστά δυνατή, κατά τρόπο ικανοποιητικό, στις αρμόδιες αρχές, την παρακολούθηση των προϊόντων στην ή στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της τεχνικής διαδικασίας για την επεξεργασία τους.
Άρθρο 292
1. Οι τελωνειακές αρχές έχουν την ευχέρεια να περιορίζουν τη διάρκεια ισχύος της άδειας που αναφέρεται στο άρθρο 291.
2. Σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας, ο δικαιούχος αυτής υποχρεούται να εξοφλήσει αμέσως το ποσό των εισαγωγικών δασμών, που καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 208 του κώδικα και αφορά τα εμπορεύματα που δεν έχουν ακόμη λάβει τον προδιαγραφέντα ειδικό προορισμό.


2) υποδείγματος του παραρτήματος 67 των διατάξεων εφαρμογής του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα.
Annex 67 of the Implementing Provisions to the Community Customs Code

Άρθρο 67
1. Θεωρούνται ως παραγόμενα εξ ολοκλήρου σε δικαιούχο χώρα κατά την έννοια του άρθρου 66 στοιχείο α):
α) τα ορυκτά προϊόντα που εξάγονται από το έδαφός της ή από το βυθό των θαλασσών ή των ωκεανών της·
β) τα προϊόντα του φυτικού βασιλείου που συλλέγονται στη χώρα αυτή·
γ) τα ζώντα ζώα που γεννώνται και εκτρέφονται σ’ αυτή·
δ) τα προϊόντα τα προερχόμενα από ζώντα ζώα τα οποία εκτρέφονται σ’ αυτή·
ε) τα προϊόντα της θήρας και της αλιείας που διενεργούνται σ’ αυτή·
στ) τα προϊόντα της θαλάσσιας αλιείας και άλλα προϊόντα που λαμβάνονται από τη θάλασσα και τα πλοία της·
ζ) τα προϊόντα που κατασκευάζονται επί των πλοίων-εργοστασίων της αποκλειστικά από προϊόντα που αναφέρονται στο στοιχείο στ)·
η) τα μεταχειρισμένα είδη που έχουν συλλεγεί στην εν λόγω χώρα και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για την ανάκτηση πρώτων υλών·
θ) τα απόβλητα και τα απορρίμματα που προέρχονται από βιοτεχνικές εργασίες, οι οποίες διεξάγονται σ’ αυτή·
ι) τα προϊόντα που εξορύσσονται από τον πυθμένα ή το υπέδαφος των θαλασσών που βρίσκονται εκτός των χωρικών υδάτων, εφόσον αυτή ασκεί, όσον αφορά την εκμετάλλευση αυτών, αποκλειστικά δικαιώματα επί του πυθμένα ή του υπεδάφους·
κ) τα προϊόντα που παράγονται σε αυτήν αποκλειστικά από προϊόντα που προσδιορίζονται στα στοιχεία α) έως ι).
2. Ο όρος «πλοία της» στην παράγραφο 1 στοιχείο στ) αφορά μόνον πλοία:
- που είναι νηολογημένα ή εγγεγραμμένα στη δικαιούχο χώρα,
- που φέρουν τη σημαία της δικαιούχου χώρας,
- που ανήκουν κατά ποσοστό τουλάχιστον 50 % σε υπηκόους της δικαιούχου χώρας ή σε εταιρεία που έχει την έδρα της στην εν λόγω χώρα, της οποίας ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές, ο πρόεδρος του διοικητικού ή του εποπτικού συμβουλίου και η πλειοψηφία των μελών των εν λόγω συμβουλίων είναι υπήκοοι της συγκεκριμένης χώρας, και της οποίας, επιπλέον, στην περίπτωση προσωπικών εταιρειών ή εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, τουλάχιστον το ήμισυ του κεφαλαίου ανήκει στην εν λόγω χώρα ή σε δημόσιους οργανισμούς ή σε υπηκόους της εν λόγω χώρας,
- των οποίων ο κυβερνήτης και οι αξιωματικοί είναι όλοι υπήκοοι της δικαιούχου χώρας, και,
- των οποίων τουλάχιστον το 75 % του πληρώματος είναι υπήκοοι της δικαιούχου χώρας.
3. Ο όρος «δικαιούχος χώρα» καλύπτει και τα χωρικά ύδατα της εν λόγω χώρας.

4. Τα πλοία ανοικτής θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένων και των πλοίων-εργοστασίων, επί των οποίων πραγματοποι είται επεξεργασία ή μεταποίηση των αλιευμάτων, θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος του εδάφους της δικαιούχου χώρας στην οποία ανήκουν, υπό τον όρο ότι πληρούν τις προϋποθέσεις που θεσπίζει η παράγραφος 2.

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Παραγγείλετε αντίτυπα με το σύστημα PrePrint

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Βιβλιοθήκη
Τελωνείων, Εξωτερικού Εμπορίου, Διεθνούς Εμπορίου
Βιβλία με τίτλους και περιεχόμενα
Blogs = ektelonistivivlia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου