Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Η συμπλήρωση του Κωδικού 37α στο ΕΔΕ, καθεστώς 61 για επανεισαγωγή σε Ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση και οι συνδυασμοί που προκύπτουν (Μάθημα 1) 27 Φεβρουαρίου 2018



Η συμπλήρωση του Κωδικού 37α στο ΕΔΕ, καθεστώς 61  για  επανεισαγωγή σε Ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση και  οι συνδυασμοί που προκύπτουν  (Μάθημα 1) 27 Φεβρουαρίου 2018


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΔΕ Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου του ΕΤΚ Βρυξέλλες, 23-4-2016TAXUD A3( 2015)5707081  DIH 15/008 –FINAL EL (Απόσπασμα)

Σχόλιο: Ο κωδικός 37 στο ΕΔΕ αποτελεί την έναρξη μιας τελωνειακής συναλλαγής. Είναι ίσως το πιο ουσιαστικό στοιχείο γνώσεις στην ψηφιακή διαδικασία του ελληνικού ICISnet. Ο πελάτης συνομιλεί με τον Εκτελωνιστή τις πτυχές της διεθνούς συναλλαγής. Δίνει τα απαραίτητα στοιχεία και ο ……………….   Εκτελωνιστής αναζητά τη διαδικασία ολοκλήρωσης μιας πράξης διεθνούς συναλλαγής. Ο αναγνώστης μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια παρουσίασης των τελωνειακών καθεστώτων.  Μπορεί να μας κάνει ερωτήσεις ή να μας παρουσιάσει τις δικές του εμπειρίες.
Την εποχή της συμπλήρωσης χειρόγραφα μιας διασάφησης (ΕΔΕ) τέτοια ερωτηματικά αναζήτησης δεν υπήρχαν. «Θα καταθέσεις διασάφηση εξαγωγής», «θα καταθέσεις διασάφηση αποταμίευσης, θα καταθέσεις» «θα καταθέσεις εφόδιο» « Θα καταθέσεις διασάφηση εισαγωγής για το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής»  Θα καταθέσεις διασάφηση Μεταποίησης. Τώρα η διαμόρφωση ενός περίπλοκου  τελωνειακού καθεστώτος θα αποτελέσει ερώτημα της Δ/νσης  Ηλεκτρονικού Τελωνείου  (Δ.Η.Τ.) συνεπικουρούμενη από τη  Γενική Διεύθυνση  Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  & Ανθρώπινου Δυναμικού (Γ.Δ.Η.Δ.Α.Δ.)

Επανεισαγωγή με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση εμπορευμάτων που δεν αποτελούν το αντικείμενο παράδοσης με απαλλαγή από ΦΠΑ (61)

Γενικές παρατηρήσεις σχετικά με το πρώτο ψηφίο 6
Επανεισαγωγή για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και θέση σε ανάλωση.
Η διαφορά μεταξύ των κωδικών που αρχίζουν με 4 και των κωδικών που αρχίζουν με 6 είναι ότι τα εμπορεύματα που εισάγονται βάσει ενός κωδικού που αρχίζει με 4 τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία (με εξαίρεση τον κωδικό 49) και σε ανάλωση, ενώ τα εμπορεύματα που επανεισάγονται βάσει κωδικού που αρχίζει με 6 εισέρχονται εκ νέου στην Ένωση μετά από οριστική εξαγωγή ή προσωρινή εξαγωγή βάσει του άρθρου 259 του ΕΤΚ (τελειοποίηση προς επανεισαγωγή) και του άρθρου 203 του ΕΤΚ (επανεισαγόμενα εμπορεύματα) με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση. Οι κωδικοί που αρχίζουν με 6 μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο με προηγούμενο καθεστώς.
Ζητούμενο καθεστώς
Περιγραφή της θέσης 37(1)
Νομική βάση
Επεξηγήσεις και παραδείγματα για τη θέση 37(1)
Πιθανοί συνδυασμοί για τη θέση 37(1)
61
Επανεισαγωγή με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση εμπορευμάτων που δεν αποτελούν το αντικείμενο παράδοσης με απαλλαγή από ΦΠΑ.
Άρθρα 259 έως 262 και 203 έως 207 του ΕΤΚ
Επεξήγηση:
1. Επανεισαγωγή εμπορευμάτων μετά από προσωρινή εξαγωγή από την Ένωση στο πλαίσιο καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή.
Γενικά, η καταβολή δασμών και φόρων υπολογίζεται βάσει του κόστους μεταποίησης ή επισκευής.
2. Επανεισαγωγή μετά από προσωρινή εξαγωγή ενόψει της μεταγενέστερης επιστροφής των εμπορευμάτων στην αρχική τους κατάσταση.
Βλ. και κωδικό 63 όσον αφορά την απαλλαγή ΦΠΑ.
Παραδείγματα του συνδυασμού κωδικών 6121:
1. Μια κορεάτικη φωτογραφική μηχανή η οποία έχει ήδη εισαχθεί, θα επανεισαχθεί αφού επισκευαστεί στη χώρα καταγωγής βάσει της εγγύησης.
2. Θέση σε ανάλωση με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, που έχουν εξαχθεί στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή και που υπάγονται, κατά την επανεισαγωγή, σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης = 6121 (και όχι 6171). (Πρώτη πράξη: προσωρινή εξαγωγή για τελειοποίηση προς επανεισαγωγή = 2100· δεύτερη πράξη: υπαγωγή στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης = 7121· τρίτη πράξη: θέση σε ανάλωση + θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία = 6121).
Παράδειγμα του συνδυασμού κωδικών 6123: επανεισαγωγή πίνακα ζωγραφικής μετά την προσωρινή εισαγωγή για έκθεση σε τρίτη χώρα
Επεξήγηση του συνδυασμού κωδικών 6110: μετά από οριστική εξαγωγή τα εμπορεύματα επανεισάγονται στην Ένωση ως επανεισαγόμενα εμπορεύματα σύμφωνα με τα άρθρα 203 έως 207 του ΕΤΚ.
Εάν δεν εφαρμοστεί το άρθρο 203 του ΕΤΚ, τα εμπορεύματα πρέπει διασαφιστούν με κωδικό που αρχίζει με 4.

Επεξήγηση του συνδυασμού κωδικών 6171 και 6178:
Μετά από προσωρινή εξαγωγή με το προηγούμενο καθεστώς 23, τα εμπορεύματα τίθενται σε τελωνειακή αποταμίευση και στη συνέχεια επανεισάγονται στην αρχική τους κατάσταση.
Το προηγούμενο καθεστώς «προσωρινής εξαγωγής» δεν συνιστά ειδικό καθεστώς και συνεπώς ο γενικός κανόνας σχετικά με τη θέση 37 προβλέπει ότι στην περίπτωση αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται το προηγούμενο καθεστώς 71 ή 78.
Επεξήγηση του προηγούμενου καθεστώτος με κωδικό 10:
βλ. επεξήγηση του κωδικού 10.

6110
 6121
 6123
 6171
 6178

6110 = Επανεισαγωγή για οριστική εξαγωγή
 6121 = Επανεισαγωγή για προσωρινή εξαγωγή στο πλαίσιο τελειοποίησης προς επανεισαγωγή
 6123= Επανεισαγωγή για προσωρινή εξαγωγή μεταγενέστερης επανεισαγωγής στην αρχική τους κατάσταση
 6171 Επανεισαγωγή σε τελωνειακή αποταμίευση
 6178 – Επανεισαγωγή σε ελεύθερη ζώνη



Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Παραγγείλετε αντίτυπα με το σύστημα PrePrint

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Βιβλιοθήκη
Τελωνείων, Εξωτερικού Εμπορίου, Διεθνούς Εμπορίου
Βιβλία με τίτλους και περιεχόμενα
Blogs = ektelonistivivlia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου