Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Ο «Διασαφιστής» Εκτελωνιστής Συνεργάτης των Τελωνείων στον Εν.Τ.Κ. (Μάθημα 4) 4 Νοεμβρίου 2019



Ο «Διασαφιστής» Εκτελωνιστής  Συνεργάτης των Τελωνείων στον Εν.Τ.Κ. (Μάθημα 4) 4 Νοεμβρίου 2019

Σχόλιο: ηΗ λέξη Διασαφιστής, δηλαδή Εκτελωνιστής περιλαμβάνεται στον Ενωισιακό Τελωνειακό Κώδικα, προκειμένου οι Τελωνειακές Αρχές να διεκπεραιώσουν τις εργασίες τους. Ένδειξη ότι  είναι  χρήσιμος αλλά απαραίτητος. Δεν γνωρίζουμε καμία άλλη οικονομική υπηρεσία να έχει ο ιδιωτικός φορέας τόση συμμετοχή χωρίς να έχει ειδική Πανεπιστημιακή μόρφωση. ΟΙ καιροί είναι δύσκολοι , η γνώση μόνο δίδει διεξόδους.
Η λέξη «διασαφιστής, διασαφιστή» όπως ανιχνεύτηκαν από τον Ενωσιακό τελωνειακό κώδικα  Κανονισμός 952/2013
1
(5)
………. πλαίσιο του κεντρικού τελωνισμού· των διαδικαστικών κανόνων για την εγγραφή στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή·
2
Εισηγητική έκθεση
(42)
Οι ρυθμίσεις για τις τελωνειακές διασαφήσεις και για την υπαγωγή των εμπορευμάτων σε τελωνειακό καθεστώς θα πρέπει να εκσυγχρονισθούν και να εξορθολογιστούν, ιδίως με την απαίτηση, κατά κανόνα, οι τελωνειακές διασαφήσεις να καταρτίζονται ηλεκτρονικά και με την πρόβλεψη ενός μόνο είδους απλουστευμένης διασάφησης και της δυνατότητας υποβολής τελωνειακής διασάφησης υπό τη μορφή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή.
3
Άρθρο 5 Ορισμοί

15)   «διασαφιστής»: πρόσωπο που καταθέτει τελωνειακή διασάφηση, διασάφηση προσωρινής εναπόθεσης, συνοπτική διασάφηση εισόδου, συνοπτική διασάφηση εξόδου, διασάφηση επανεξαγωγής ή γνωστοποίηση επανεξαγωγής στο όνομά του ή το πρόσωπο στο όνομα του οποίου υποβάλλεται η εν λόγω διασάφηση ή ανακοίνωση
4
Άρθρο 48
Εκ των υστέρων έλεγχος

Για τους σκοπούς των τελωνειακών ελέγχων, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επαληθεύουν την ακρίβεια και την πληρότητα των πληροφοριών που παρέχονται σε μια τελωνειακή διασάφηση, διασάφηση προσωρινής εναπόθεσης, συνοπτική διασάφηση εισόδου, συνοπτική διασάφηση εξόδου, διασάφηση επανεξαγωγής ή γνωστοποίηση επανεξαγωγής, καθώς και την ύπαρξη, τη γνησιότητα, την ακρίβεια και την ισχύ όλων των δικαιολογητικών εγγράφων και να εξετάζουν τους λογαριασμούς του διασαφιστή και άλλες καταχωρίσεις που έχουν σχέση με πράξεις που αφορούν τα εν λόγω εμπορεύματα, καθώς και με προγενέστερες ή μεταγενέστερες εμπορικές πράξεις που αφορούν τα ίδια εμπορεύματα μετά την παράδοσή τους. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν επίσης να εξετάζουν τα εμπορεύματα και/ή να λαμβάνουν δείγματα, εφόσον αυτό είναι ακόμα δυνατόν να γίνει.

5
Άρθρο 56
Κοινό δασμολόγιο και επιτήρηση

3.   Εφόσον τα εμπορεύματα πληρούν τους όρους που περιλαμβάνονται στα μέτρα που θεσπίζονται στην παράγραφο 2 στοιχεία δ) έως ζ), τα μέτρα που αναφέρονται στις εν λόγω διατάξεις εφαρμόζονται, μετά από αίτηση του διασαφιστή, στη θέση αυτών που προβλέπονται στο στοιχείο γ) της εν λόγω παραγράφου. Η αίτηση αυτή μπορεί να υποβληθεί αναδρομικά, υπό τον όρο ότι τηρούνται οι προθεσμίες και οι όροι που θεσπίζει το σχετικό μέτρο ή ο κώδικας
6
Άρθρο 61
Απόδειξη της καταγωγής

.   Εφόσον η καταγωγή δηλώνεται στην τελωνειακή διασάφηση σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ζητήσουν από τον διασαφιστή να αποδείξει την καταγωγή των εμπορευμάτων.
7
Άρθρο 74
Βοηθητικές μέθοδοι υπολογισμού της δασμολογητέας αξίας

1.   Όταν η δασμολογητέα αξία των εμπορευμάτων δεν μπορεί να προσδιορισθεί βάσει του άρθρου 70, εφαρμόζονται διαδοχικά οι διατάξεις της παραγράφου 2 στοιχεία α) έως δ), μέχρι την πρώτη μεταξύ αυτών διάταξη η οποία επιτρέπει τον προσδιορισμό της αξίας των εμπορευμάτων.
Η σειρά εφαρμογής των στοιχείων γ) και δ) της παραγράφου 2 αντιστρέφεται με αίτημα του διασαφιστή.
8
Άρθρο 77
Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και προσωρινή εισαγωγή

3.   Οφειλέτης είναι ο διασαφιστής. Σε περίπτωση έμμεσης αντιπροσώπευσης, οφειλέτης είναι επίσης το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου υποβάλλεται η τελωνειακή διασάφηση.

9
Άρθρο 86
Ειδικοί κανόνες για τον υπολογισμό του ποσού του εισαγωγικού δασμού
1.   Όταν προκύπτουν δαπάνες για αποθήκευση ή για συνήθεις εργασίες στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης όσον αφορά εμπορεύματα που υπάγονται σε τελωνειακό καθεστώς ή σε προσωρινή εναπόθεση, οι δαπάνες αυτές ή η αύξηση της αξίας δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού του εισαγωγικού δασμού, όταν ο διασαφιστής παρέχει ικανοποιητικές αποδείξεις αυτών των δαπανών
2.   Όταν η δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων που υπάγονται σε τελωνειακό καθεστώς αλλάξει λόγω των συνήθων εργασιών στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, εφαρμόζεται, κατόπιν αιτήσεως του διασαφιστή, η αρχική δασμολογική κατάταξη για τα εμπορεύματα που υπάγονται στο καθεστώς αυτό.
3.   Όταν γεννάται τελωνειακή οφειλή για τα μεταποιημένα προϊόντα που προκύπτουν από το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, το ποσό του εισαγωγικού δασμού που αντιστοιχεί στην οφειλή αυτή καθορίζεται, κατόπιν αιτήσεως του διασαφιστή, με βάση τη δασμολογική κατάταξη, τη δασμολογητέα αξία, την ποσότητα, τη φύση και την καταγωγή των εμπορευμάτων που είχαν υπαχθεί στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή τη στιγμή της αποδοχής της τελωνειακής διασάφησης που αφορά τα εν λόγω εμπορεύματα.
4.   Σε ειδικές περιπτώσεις, το ποσό του εισαγωγικού δασμού καθορίζεται σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου χωρίς αίτηση του διασαφιστή με σκοπό την αποφυγή της καταστρατήγησης των δασμολογικών μέτρων που αναφέρονται στο άρθρο 56 παράγραφος 2 στοιχείο η).

10
Άρθρο 101
Καθορισμός του ποσού των εισαγωγικών ή εξαγωγικών δασμών
2.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 48, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να δέχονται το καθοριζόμενο από τον διασαφιστή ποσό του καταβλητέου εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού.

11
Άρθρο 129
Τροποποίηση και ακύρωση συνοπτικής διασάφησης εισόδου

1.   Κατόπιν αιτήσεώς του, μπορεί να επιτραπεί στον διασαφιστή να τροποποιήσει ένα ή περισσότερα στοιχεία της συνοπτικής διασάφησης εισόδου μετά την υποβολή της στις τελωνειακές αρχές.
2.   Όταν τα εμπορεύματα για τα οποία έχει υποβληθεί συνοπτική διασάφηση εισόδου δεν εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, οι τελωνειακές αρχές ακυρώνουν τη διασάφηση σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α)  είτε κατ' αίτηση του διασαφιστή,
β)         είτε εντός 200 ημερών από την υποβολή της διασάφησης.

12
Άρθρο 146
Τροποποίηση και ακύρωση διασάφησης προσωρινής εναπόθεσης

1.   Κατόπιν αιτήσεώς του, επιτρέπεται στον διασαφιστή να τροποποιήσει ένα ή περισσότερα στοιχεία της διασάφησης προσωρινής εναπόθεσης μετά την υποβολή της. Η τροποποίηση δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ισχύ της τελωνειακής διασάφησης για εμπορεύματα άλλα από αυτά που καλύπτονταν αρχικά.

13
Άρθρο 150
Επιλογή τελωνειακού καθεστώτος

Εάν δεν ορίζεται άλλως, ο διασαφιστής είναι ελεύθερος να επιλέγει το τελωνειακό καθεστώς στο οποίο θα υπαγάγει τα εμπορεύματα, βάσει των όρων που ισχύουν για το καθεστώς αυτό, ανεξάρτητα από το είδος ή την ποσότητα, τη χώρα καταγωγής, αποστολής ή προορισμού τους.

14
Άρθρο 163
Συνοδευτικά έγγραφα

1.   Τα υποστηρικτικά έγγραφα που απαιτούνται για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν το τελωνειακό καθεστώς για το οποίο διασαφίζονται τα εμπορεύματα βρίσκονται στην κατοχή του διασαφιστή και στη διάθεση των τελωνειακών αρχών τη στιγμή της υποβολής της τελωνειακής διασάφησης.

15
Άρθρο 167
Συμπληρωματική διασάφηση
1.   Στην περίπτωση της απλουστευμένης διασάφησης σύμφωνα με το άρθρο 166 ή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή, σύμφωνα με το άρθρο 182, ο διασαφιστής υποβάλλει, στο αρμόδιο τελωνείο και εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, συμπληρωματική διασάφηση, στην οποία περιλαμβάνονται τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για το συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς.
Σε περίπτωση της απλουστευμένης διασάφησης σύμφωνα με το άρθρο 166, τα απαραίτητα υποστηρικτικά έγγραφα πρέπει να βρίσκονται στην κατοχή του διασαφιστή και να τίθενται στη διάθεση των τελωνειακών αρχών εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.
167.3γ
η απλουστευμένη διασάφηση δεν γίνεται με εγγραφή στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή
4.   Η απλουστευμένη διασάφηση που αναφέρεται στο άρθρο 166 ή η εγγραφή στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή που αναφέρεται στο άρθρο 182, και η συμπληρωματική διασάφηση θεωρείται ότι συναποτελούν ενιαία και αδιαίρετη πράξη που ισχύει, αντίστοιχα, απότην ημερομηνία αποδοχής της απλουστευμένης διασάφησης σύμφωνα με το άρθρο 172 και την ημερομηνία εγγραφής των εμπορευμάτων στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή.

16
Άρθρο 168
Εξουσιοδότηση
168γ
της συγκεκριμένης προθεσμίας που αναφέρεται στο άρθρο 167 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο, εντός της οποίας πρέπει να βρίσκονται στην κατοχή του διασαφιστή τα υποστηρικτικά έγγραφα
17
Άρθρο 170
Υποβολή τελωνειακής διασάφησης
2.   Ο διασαφιστής είναι εγκατεστημένος στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.
18
Άρθρο 173
Τροποποίηση τελωνειακής διασάφησης
1.   Κατόπιν αιτήσεώς του, επιτρέπεται στον διασαφιστή να διορθώσει ένα ή περισσότερα στοιχεία της τελωνειακής διασάφησης μετά την αποδοχή της από τις τελωνειακές αρχές. Η τροποποίηση δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ισχύ της τελωνειακής διασάφησης για εμπορεύματα άλλα από αυτά που καλύπτονταν αρχικά.
2.   Δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί καμία τέτοιου είδους τροποποίηση κατόπιν αιτήσεως σε κάποια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α)
αφού οι τελωνειακές αρχές έχουν πληροφορήσει τον διασαφιστή ότι προτίθενται να εξετάσουν τα εμπορεύματα,
3.   Κατόπιν αιτήσεως του διασαφιστή και εντός τριών ετών από την ημερομηνία αποδοχής της τελωνειακής διασάφησης, μπορεί να επιτραπεί η τροποποίηση της τελωνειακής διασάφησης μετά την παράδοση των εμπορευμάτων προκειμένου ο διασαφιστής να μπορέσει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς.
19
Άρθρο 174
Ακύρωση τελωνειακής διασάφησης
1.   Κατόπιν αιτήσεως του διασαφιστή, οι τελωνειακές αρχές ακυρώνουν τελωνειακή διασάφηση που έχει ήδη γίνει αποδεκτή, σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

20
Άρθρο 177
Απλούστευση της κατάρτισης των τελωνειακών διασαφήσεων για εμπορεύματα που υπάγονται σε διαφορετικές δασμολογικές διακρίσεις

1.   Όταν μια αποστολή αποτελείται από εμπορεύματα που υπάγονται σε διαφορετικές δασμολογικές διακρίσεις και η μεταχείριση καθενός από τα εμπορεύματα αυτά σύμφωνα με τη δασμολογική του διάκριση με σκοπό την κατάρτιση τελωνειακής διασάφησης συνεπάγεται φόρτο εργασίας και δαπάνη δυσανάλογη σε σχέση με τον εισαγωγικό ή εξαγωγικό δασμό που επιβάλλεται, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να δεχθούν, κατόπιν αιτήσεως του διασαφιστή, να επιβληθεί εισαγωγικός ή εξαγωγικός δασμός στο σύνολο της αποστολής βάσει της δασμολογικής διάκρισης των εμπορευμάτων για τα οποία προβλέπεται ο υψηλότερος συντελεστής εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού.

21
Άρθρο 182
Εγγραφή στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή

1.   Κατόπιν αιτήσεως, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να χορηγούν άδεια σε ένα πρόσωπο να υποβάλει τελωνειακή διασάφηση, περιλαμβανομένης της απλουστευμένης διασάφησης, με τη μορφή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή, υπό τον όρο ότι τα στοιχεία της διασάφησης βρίσκονται στη διάθεση των τελωνειακών αρχών μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του διασαφιστή κατά τη στιγμή της υποβολής της τελωνειακής διασάφησης υπό τη μορφή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή
3.   Κατόπιν αιτήσεως, οι τελωνειακές αρχές έχουν την ευχέρεια να απαλλάσσουν από την υποχρέωση προσκόμισης των εμπορευμάτων. Στην περίπτωση αυτή, τα εμπορεύματα θεωρούνται ότι έχουν παραδοθεί κατά τη στιγμή της εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή.
Η ανωτέρω απαλλαγή εγκρίνεται εφόσον συντρέχουν όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις

1823α =
ο διασαφιστής είναι εγκεκριμένος οικονομικός φορέας ως προς τις τελωνειακές απλουστεύσεις,
22
Άρθρο 188
Επαλήθευση τελωνειακής διασάφησης

Για την επαλήθευση της ακρίβειας των στοιχείων τελωνειακής διασάφησης η οποία έχει γίνει αποδεκτή, οι τελωνειακές αρχές μπορούν:
α)
να εξετάζουν τη διασάφηση και τα συνοδευτικά έγγραφα,

β)
να ζητούν από το διασαφιστή να προσκομίσει άλλα έγγραφα,
23
Άρθρο 189
Εξέταση και δειγματοληψία των εμπορευμάτων

1.   Η μεταφορά των εμπορευμάτων στους χώρους στους οποίους πρόκειται να εξετασθούν και στον οποίο πρόκειται να γίνει δειγματοληψία και οι χειρισμοί που απαιτούνται για την ίδια την εξέταση ή δειγματοληψία εκτελούνται από τον διασαφιστή ή υπ’ ευθύνη του. Τα έξοδα που προκύπτουν βαρύνουν τον διασαφιστή.

2.   Ο διασαφιστής έχει το δικαίωμα να παρίσταται ή να εκπροσωπείται κατά την εξέταση των εμπορευμάτων και κατά τη δειγματοληψία. Όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν βάσιμους λόγους, μπορούν να απαιτούν από τον διασαφιστή να παρίσταται ή να εκπροσωπείται κατά την εξέταση των εμπορευμάτων ή τη δειγματοληψία και να τους παρέχει την αναγκαία βοήθεια για τη διευκόλυνση της εξέτασης ή της δειγματοληψίας.

23
Άρθρο 190
Μερική εξέταση και δειγματοληψία των εμπορευμάτων

190.1
Ωστόσο, ο διασαφιστής μπορεί να ζητήσει συμπληρωματική εξέταση ή δειγματοληψία των εμπορευμάτων, όταν κρίνει ότι τα αποτελέσματα της μερικής εξέτασης ή της ανάλυσης ή της εξέτασης των δειγμάτων δεν ισχύουν για τα υπόλοιπα εμπορεύματα που διασαφήθηκαν. Η αίτηση γίνεται αποδεκτή υπό την προϋπόθεση ότι τα εμπορεύματα δεν έχουν παραληφθεί ή, αν έχουν παραληφθεί, εφόσον ο διασαφιστής αποδείξει ότι δεν έχουν υποστεί καμία μεταβολή.

25
Άρθρο 198
Μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι τελωνειακές αρχές
 198.-1β1
επειδή η εξέτασή τους δεν ήταν δυνατό να διενεργηθεί ή να συνεχισθεί εντός των καθορισμένων από τις τελωνειακές αρχές προθεσμιών, για λόγους που οφείλονται στον διασαφιστή,
26
Άρθρο 205
Εμπορεύματα που είχαν υπαχθεί προηγουμένως στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή

2.   Κατ' αίτηση του διασαφιστή και υπό τον όρο ότι παρέχει τις αναγκαίες πληροφορίες, το ποσό του εισαγωγικού δασμού για τα εμπορεύματα που καλύπτονται από την παράγραφο 1 καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 3. Η ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης επανεξαγωγής θεωρείται ως η ημερομηνία θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία.


Άρθρο 272
Τροποποίηση και ακύρωση της συνοπτικής διασάφησης εξόδου

1.   Μπορεί να επιτρέπεται στον διασαφιστή, κατόπιν αιτήσεώς του, να τροποποιεί ένα ή περισσότερα στοιχεία της συνοπτικής διασάφησης εξόδου μετά την υποβολή της.
272./-2α
κατ' αίτηση του διασαφιστή
27
Άρθρο 275
Τροποποίηση και ακύρωση της γνωστοποίησης επανεξαγωγής

1.   Μπορεί να επιτραπεί στον διασαφιστή, κατόπιν αιτήσεώς του, να διορθώσει ένα ή περισσότερα από τα στοιχεία της γνωστοποίησης επανεξαγωγής μετά την υποβολή της.
275.-2α
κατ' αίτηση του διασαφιστή





Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Βιβλιοθήκη
Τελωνείων, Εξωτερικού Εμπορίου, Διεθνούς Εμπορίου
Βιβλία με τίτλους και περιεχόμενα
Blogs = ektelonistivivlia.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου