Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Η διαχείριση μιας Δεσμευτικής Δασμολογικής Πληροφορίας (ΔΔΠ-DDP) στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα. Η αμφισβήτησης της Δασμολογικής Κλάσης (Μάθημα 2) 26 Νοεμβρίου 2019



Η διαχείριση μιας Δεσμευτικής Δασμολογικής  Πληροφορίας  (ΔΔΠ-DDP) στον Ενωσιακό Τελωνειακό  Κώδικα. Η αμφισβήτησης της Δασμολογικής Κλάσης (Μάθημα 2) 26 Νοεμβρίου 2019




Δεσµευτικές δασµολογικές
πληροφορίες
Σύντοµες πληροφορίες


Ακολουθεί σύντοµο και εύχρηστο ενηµερωτικό  υλικό σχετικά µε:

-     το τι είναι η απόφαση που αφορά δεσµευτικές  δασµολογικές  πληροφορίες (ΔΔΠ) και γιατί υπάρχει,
-     τι είναι η Συνδυασµένη Ονοµατολογία (ΣΟ),
-     τη φάση πριν από την αίτηση ΔΔΠ,
-     τη διαδικασία αποδοχής της αίτησης ΔΔΠ,
-     τη διαδικασία λήψης αποφάσεων ΔΔΠ,
-     τη διαδικασία διαχείρισης αποφάσεων ΔΔΠ,
-     τη χρήση αποφάσεων ΔΔΠ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τελωνισµού.
  
1    ΔΔΠ και Συνδυασµένη Ονοµατολογία

1.1    Κοινό δασμολόγιο (ΚΔ)
-     Η ενιαία εφαρµογή της τελωνειακής νοµοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία περιλαµβάνεται επίσης το ΚΔ, έχει ουσιώδη σηµασία για την οµαλή λειτουργία της τελωνειακής  ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον αποτελεί την εξωτερική διάσταση της κοινής αγοράς.
-     Το ΚΔ είναι το εξωτερικό δασµολόγιο που ισχύει για τα προϊόντα που εισάγονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

1.2    Συνδυασμένη ΟνοματολογίαΟ) και Εναρμονισμένο Σύστημα (ΕΣ)
-     Το ΚΔ βασίζεται στη Συνδυασµένη Ονοµατολογία (ΣΟ), η οποία µε τη σειρά της βασίζεται στο Εναρµονισµένο Σύστηµα (ΕΣ).
-     Το ΕΣ είναι ένας συστηµατικός κατάλογος εµπορευµάτων, που εφαρµόζεται  από τις περισσότερες χώρες που συµµετέχουν στο διεθνές εµπόριο, ενώ αποτελεί τη βάση για τις διεθνείς εµπορικές διαπραγµατεύσεις. Επίσης, συµβάλλει  στη συλλογή  στατιστικών στοιχείων.
-     Συνίσταται σε έναν εξαψήφιο κωδικό που διαχειρίζεται ο Παγκόσµιος Οργανισµός
Τελωνείων (ΠΟΤ).
-     Η ΣΟ είναι µια µέθοδος  προσδιορισµού εµπορευµάτων  και συλλογής στατιστικών στοιχείων για το ενδοενωσιακό εµπόριο. Όταν διασαφίζονται σε τελωνείο εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, τα εµπορεύµατα πρέπει να κατατάσσονται σύµφωνα
µε τη ΣΟ.
-     Η ΣΟ περιλαµβάνει  επίσης προκαταρκτικές  διατάξεις, πρόσθετες σηµειώσεις επί ενοτήτων ή κεφαλαίων και υποσηµειώσεις σχετικά µε τις διακρίσεις ΣΟ.
-     Κάθε διάκριση ΣΟ έχει έναν οκταψήφιο  κωδικό  αριθµό, τον κωδικό  ΣΟ, τον οποίο ακολουθούν µια περιγραφή και ένας δασµολογικός συντελεστής.
-     Η ΣΟ τελεί  υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

1.3   TARIC
-     Το TARIC, το ενοποιηµένο  δασµολόγιο  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί µια
πολύγλωσση βάση δεδοµένων  στην οποία βρίσκονται ενσωµατωµένα όλα τα
µέτρα που συνδέονται  µε το ΚΔ, όπως εµπορικά µέτρα και γεωργική  νοµοθεσία.
-     Το TARIC εξασφαλίζει την ενιαία εφαρµογή από όλα τα κράτη µέλη και παρέχει στους οικονοµικούς φορείς σαφή εικόνα όλων των µέτρων που πρέπει να λαµβάνονται κατά την εισαγωγή ή εξαγωγή εµπορευµάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.
-     Οι αποφάσεις ΔΔΠ µπορεί να εκδίδονται  µε χρήση κωδικών TARIC, όποτε  ισχύουν  αυτά  τα
µέτρα.
-     Το TARIC επεκτείνει περισσότερο τη ΣΟ και διαθέτει  τουλάχιστον  10 έως και 24 ψηφία.
-     Τη διαχείριση της βάσης δεδοµένων TARIC έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δηµοσιεύει µια ηµερήσια ενηµερωµένη  έκδοση του επίσηµου ιστότοπου TARIC.

1.4   Δεσμευτικές Δασμολογικές Πληροφορίες (ΔΔΠ)
-     Η έννοια των ΔΔΠ διαµορφώθηκε  προκειµένου να εξασφαλιστεί η ενιαία εφαρµογή της τελωνειακής νοµοθεσίας και ειδικότερα της δασµολογικής κατάταξης.
-     Η απόφαση ΔΔΠ είναι µια απόφαση που εκδίδεται  από τις αρχές των κρατών µελών κατόπιν αιτήµατος ενός οικονοµικού φορέα, η οποία παρέχει ασφάλεια δικαίου σε σχέση
µε τη δασµολογική κατάταξη των εµπορευµάτων του. Η δασµολογική κατάταξη αποτελεί τη βάση προσδιορισµού τελωνειακών  δασµών, επιστροφών κατά την εξαγωγή και της εφαρµογής κάθε άλλης τελωνειακής επιβάρυνσης όπως οι δασµοί αντιντάµπινγκ.
-     Η απόφαση ΔΔΠ είναι δεσµευτική για όλα τα κράτη µέλη καθώς και για τον δικαιούχο.
-     Η απόφαση ΔΔΠ ισχύει  σε όλο το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, ανεξάρτητα  από το κράτος µέλος που την εξέδωσε.
-     Η απόφαση ΔΔΠ ισχύει  για 3 έτη (εκτός εάν έχει εκδοθεί πριν από τον Μάιο 2016, οπότε ισχύει για 6 έτη).
-     Οι αποφάσεις ΔΔΠ µπορούν να ισχύσουν για τα τελωνειακά καθεστώτα. Επειδή είναι δεσµευτικές για τον δικαιούχο, οι ΔΔΠ πρέπει να δηλώνονται  στην τελωνειακή  διασάφηση.
-     Όλες οι αποφάσεις ΔΔΠ που εκδίδονται  από τις εθνικές τελωνειακές αρχές εισάγονται στην ευρωπαϊκή βάση δεδοµένων δεσµευτικών δασµολογικών πληροφοριών (σύστηµα ΕΣΔΔΠ), την οποία διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σύστηµα  ΕΣΔΔΠ είναι διαθέσιµο µόνο για τις διοικήσεις των κρατών µελών που εκδίδουν ΔΔΠ και για
µικρό αριθµό εξουσιοδοτηµένων  υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
-     Επίσης, είναι διαθέσιµη η δηµόσια έκδοση του συστήµατος ΕΣΔΔΠ, η οποία περιλαµβάνει όλες τις έγκυρες αποφάσεις ΔΔΠ χωρίς εµπιστευτικά στοιχεία.
2    Απόφαση ΔΔΠ φάση πριν από την αίτηση

-     Προτού υποβληθεί  αίτηση για απόφαση ΔΔΠ, ο οικονοµικός φορέας µπορεί να ζητήσει πληροφορίες σε σχέση µε την τελωνειακή νοµοθεσία, συµπεριλαµβανοµένων πληροφοριών για την κατάταξη των εµπορευµάτων, είτε προφορικά είτε γραπτά, από την τελωνειακή διοίκηση. Οι συµβουλές που λαµβάνονται  δεν είναι δεσµευτικές.
-     Όπου εφαρµόζεται, όλες οι χρήσιµες πληροφορίες για τα εµπορεύµατα, όπως οι εργαστηριακές εκθέσεις, πρέπει να συλλέγονται πριν από την έναρξη της αίτησης.
  
3    Απόφαση ΔΔΠ διαδικασίες αποδοχής αίτησης

-     Ο αιτών υποβάλει το συµπληρωµένο έντυπο αίτησης:
-   Εντός 7 ηµερών από τη λήψη του συµπληρωµένου εντύπου αίτησης, η τελωνειακή αρχή επαληθεύει ότι έχουν συµπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά πεδία. Εάν το έντυπο έχει συµπληρωθεί σωστά, η τελωνειακή αρχή καθιστά διαθέσιµες τις πληροφορίες που αφορούν την εφαρµογή µέσω του συστήµατος   ΕΣΔΔΠ  και χορηγείται αριθµός καταχώρισης της αίτησης.
-   Βεβαιώνεται η λήψη της αίτησης.
-     Μετά τη λήψη της αίτησης, η τελωνειακή αρχή έχει στη διάθεσή της 30 ηµέρες για να κάνει δεκτή την αίτηση ΔΔΠ.
-     Η τελωνειακή  αρχή επαληθεύει αν:
-     η αίτηση έχει αριθµό EORI,
-     η αίτηση περιέχει όλα τα απαιτούµενα στοιχεία,
-     η αίτηση κατατίθεται στο κράτος µέλος όπου είναι εγκατεστηµένος ο αιτών ή όπου πρόκειται να χρησιµοποιηθεί η απόφαση ΔΔΠ,
-     η αίτηση αφορά µόνο «ένα είδος εµπορευµάτων».
-     Κατά περίπτωση, η τελωνειακή αρχή θα ζητά απαραίτητες πρόσθετες πληροφορίες από τον αιτούντα, ο οποίος πρέπει να τις προσκοµίσει εντός µέγιστης περιόδου 30 ηµερών.
-     Εάν πληρούνται όλοι οι όροι, ο αιτών ειδοποιείται για την αποδοχή της αίτησης.
-     Εάν δεν πληρούνται κάποιοι από τους όρους, ο αιτών ειδοποιείται ότι η τελωνειακή αρχή δεν είναι σε θέση να εκδώσει απόφαση ΔΔΠ.
 4    Απόφαση ΔΔΠ - διαδικασία λήψης

-     Αφού γίνει δεκτή η αίτηση, η τελωνειακή αρχή έχει στη διάθεσή της επιπλέον 120 ηµέρες για να εκδώσει µια απόφαση ΔΔΠ και ο αιτών πρέπει να ειδοποιείται για την έναρξη της εν λόγω περιόδου.
-     Όταν η αίτηση περιέχει όλα τα απαιτούµενα στοιχεία, αυτά τα στοιχεία αναλύονται, ώστε να προσδιορίζεται η δασµολογική κατάταξη. Αυτός ο προσδιορισµός πρέπει να πραγµατοποιηθεί εντός 120 ηµερών.
-     Σε έκτακτες περιπτώσεις, αυτή η περίοδος µπορεί να παραταθεί.
-     Μετά την έκδοσή της, η απόφαση ΔΔΠ θα δηµοσιευθεί στη βάση δεδοµένων ΕΣΔΔΠ.
Ο αιτών θα ειδοποιηθεί και θα καταστεί ο δικαιούχος της απόφασης ΔΔΠ.
-     Εάν οι τελωνειακές αρχές δεν επιλύσουν τη διάσταση απόψεων σε σχέση µε την ορθή κατάταξη εντός µέγιστης περιόδου 90 ηµερών, πρέπει να υποβάλουν το ζήτηµα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-     Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίσει ανακριβείς  ή µη οµοιόµορφες αποφάσεις, θα ειδοποιήσει χωρίς καθυστέρηση τις τελωνειακές αρχές για την αναστολή της λήψης της απόφασης ΔΔΠ σε σχέση µε εµπορεύµατα των οποίων η ορθή και οµοιόµορφη δασµολογική κατάταξη δεν έχει εξασφαλιστεί.
-     Ο δικαιούχος  έχει το δικαίωµα να προσφύγει κατά της απόφασης ΔΔΠ. Ωστόσο, σε αντίθεση µε άλλες αποφάσεις, ο δικαιούχος δεν έχει το δικαίωµα να εκφράσει την άποψή του πριν ληφθεί η απόφαση ΔΔΠ.


5    Απόφαση ΔΔΠ - διαδικασία διαχείρισης

-     Μετά τη λήψη της, η απόφαση ΔΔΠ µπορεί να ακυρωθεί, να παύσει να ισχύει ή να ανακληθεί  πριν από το τέλος της τριετούς περιόδου ισχύος. Η απόφαση ΔΔΠ δεν µπορεί να τροποποιηθεί.
-     Ακύρωση απόφασης ΔΔΠ:
-     Μια απόφαση ΔΔΠ ακυρώνεται  εφόσον λήφθηκε  µε βάση ανακριβείς ή ελλιπείς πληροφορίες από τον αιτούντα.
-     Ο δικαιούχος της απόφασης έχει το δικαίωµα ακρόασης πριν από την ακύρωση της απόφασης ΔΔΠ.
-     Η ακύρωση τίθεται σε ισχύ από την ηµεροµηνία κατά την οποία τέθηκε σε εφαρµογή η αρχική απόφαση.
-     Παύει να ισχύει:
-     Μια απόφαση ΔΔΠ παύει να ισχύει εάν δεν είναι πλέον συµβατή µε το δίκαιο ως αποτέλεσµα:
-     της έγκρισης τροποποίησης στη ΣΟ ή σε κάθε άλλη σχετική ονοµατολογία,
-     της θέσπισης µέτρων για τον καθορισµό της δασµολογικής κατάταξης των εµπορευµάτων.
-     Η απόφαση ΔΔΠ παύει να ισχύει όταν δεν είναι πλέον συµβατή µε το δίκαιο.
-     Ανάκληση απόφασης ΔΔΠ:
-     Μια απόφαση ΔΔΠ ανακαλείται εάν δεν είναι πλέον συµβατή µε τη ΣΟ ή κάποια άλλη σχετική ονοµατολογία.
-     Ο δικαιούχος της απόφασης έχει το δικαίωµα ακρόασης πριν από την ανάκληση της απόφασης ΔΔΠ.
-     Η τελωνειακή  αρχή που λαµβάνει την απόφαση ΔΔΠ πρέπει να ειδοποιήσει τα εµπλεκόµενα κράτη µέλη µέσω του συστήµατος ΕΣΔΔΠ εντός  7 ηµερών από την ηµεροµηνία ανάκλησης της απόφασης ΔΔΠ.
-     Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή µπορεί να εκδώσει  αποφάσεις µε τις οποίες ζητείται από τα κράτη µέλη να ανακαλέσουν αποφάσεις ΔΔΠ, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή και ενιαία δασµολογική κατάταξη των εµπορευµάτων.
-     Η ανάκληση τίθεται σε ισχύ σύµφωνα µε τις περιστάσεις, όπως ορίζεται στη νοµοθεσία.

-     Ο δικαιούχος της απόφασης µπορεί να δικαιούται να ζητήσει περίοδο παράτασης της χρήσης. Σκοπός της παραχώρησης είναι να αποφευχθούν  οι δυσµενείς επιπτώσεις στους οικονοµικούς φορείς λόγω περιστάσεων επί των οποίων δεν ασκούν έλεγχο.
  
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε αυτό το θέµα, κάντε λήψη (δωρεάν) της ενότητας ηλεκτρονικής µάθησης: Επίπεδο ΕΤΚ 2 Δεσµευτικές δασµολογικές πληροφορίες.

Δείτε επίσης τη σχετική νοµοθεσία στον ιστότοπο Europa.



Να θυµάστε ότι το υλικό αυτό είναι µια σύντοµη και πρακτική σύνοψη των πιο σηµαντικών σηµείων γι' αυτό το θέµα.
Μόνο η νοµοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δηµοσιεύεται  στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται αυθεντική. Η Επιτροπή δεν αναλαµβάνει καµία απολύτως ευθύνη όσον αφορά αυτό το έγγραφο.


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Δείτε σχετικές  με το θέμα Αναρτήσεις στις

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου