Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ποινές Τελωνειακής Παράβασης βάσει Αντικειμενικής Ευθύνης Συνοπτική παρουσίαση τμήμα 4ο, (Μάθημα 2) 26 Ιουνίου 2014



Ποινές Τελωνειακής Παράβασης βάσει Αντικειμενικής Ευθύνης Συνοπτική παρουσίαση τμήμα  4ο, (Μάθημα 2) 26 Ιουνίου 2014



Σειρά άρθρων για ποινές τελωνειακής παράβασης που θα αρχίσουν να επιβάλλονται μετά την 1η Μαΐου 2017 στα Ηλεκτρονικά Τελωνεία

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι ακόλουθες πράξεις ή παραλείψεις αποτελούν τελωνειακές παραβάσεις, ανεξάρτητα από κάθε στοιχείο ύπαρξης υπαιτιότητας:
Νομική βάση
αφαίρεση ή καταστροφή των μέσων εξακρίβωσης που τίθενται από τις τελωνειακές αρχές σε εμπορεύματα, στη συσκευασία ή στα μέσα μεταφοράς χωρίς προηγούμενη άδεια που χορηγείται από τις τελωνειακές αρχές σύμφωνα με το άρθρο 192 παράγραφος 2 του κώδικα·
μη εκπλήρωση της υποχρέωσης του κατόχου αδείας καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή για εκκαθάριση αυτού του τελωνειακού καθεστώτος εντός της προθεσμίας που καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 257 του κώδικα·
μη εκπλήρωση της υποχρέωσης του κατόχου αδείας καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή για εξαγωγή των ελαττωματικών εμπορευμάτων εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στο άρθρο 262 του κώδικα·
κατασκευή κτιρίου σε ελεύθερη ζώνη χωρίς την έγκριση των τελωνειακών αρχών που προβλέπεται στο άρθρο 244 παράγραφος 1 του κώδικα·
μη καταβολή των εισαγωγικών ή εξαγωγικών δασμών από το πρόσωπο που υποχρεούται να τους καταβάλει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 108 του κώδικα.
……………………………………………………..
Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων για τις τελωνειακές παραβάσεις που αναφέρονται στο άρθρο  3, εντός των ακόλουθων ορίων:
-όταν η τελωνειακή παράβαση αφορά συγκεκριμένα εμπορεύματα, χρηματικό πρόστιμο που ανέρχεται από 1 % έως 5% της αξίας των εμπορευμάτων·
-όταν η τελωνειακή παράβαση δεν συνδέεται με συγκεκριμένα εμπορεύματα, χρηματικό πρόστιμο από 150 έως 7.500 ευρώ.
Άρθρο 21 του εκσυγχρονισμένου κοινοτικού τελωνειακού κώδικα.  Άρθρο 21-  Εφαρμογή των κυρώσεων. 1. Κάθε κράτος μέλος προβλέπει κυρώσεις για μη συμμόρφωση με την κοινοτική τελωνειακή νομοθεσία. Οι κυρώσεις αυτές πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές. 2. Εφόσον επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις, μπορούν να λαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μία ή και τις δύο από τις ακόλουθες μορφές: α) χρηματική επιβάρυνση εκ μέρους των τελωνειακών αρχών, συμπεριλαμβανομένου, όπου απαιτείται, διακανονισμού που επέχει θέση ποινικής κύρωσης· β) ανάκληση, αναστολή ή τροποποίηση άδειας που κατέχει ο ενδιαφερόμενος.  3. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή εντός έξι μηνών από την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος άρθρου, όπως υπολογίζεται βάσει του άρθρου 188 παράγραφος 2, τις ισχύουσες εθνικές διατάξεις σύμφωνα με την παράγραφο 1· κοινοποιούν επίσης στην Επιτροπή αμελλητί, οιαδήποτε μεταγενέστερη τροποποίηση που επηρεάζει τις εν λόγω διατάξεις.

Πίνακας εκτελωνιστικός
Αναλύουμε τις νομικές διατάξεις με διαφορετική διάρθρωση και  σχηματίζουμε τον παρακάτω πίνακα με την ορολογία που την καταλαβαίνουν οι εκτελωνιστές
Χρηματικά πρόστιμα
- από 1 % έως 5% επί της αξίας των εμπορευμάτων που αφορά «συγκεκριμένα εμπορεύματα»
-από 150 έως 7.500 ευρώ που αφορά «τα άλλα»
Αφαίρεση ή καταστροφή
Μη εκπλήρωση υποχρέωσης από διασαφηστή, ΕΟΦ, μεταφορέα
μη καταβολή των εισαγωγικών ή εξαγωγικών δασμών
άρθρο 192 παράγραφος 2 του κώδικα
άρθρο 257 του κώδικα·

άρθρου 108 του κώδικα.


άρθρο 262 του κώδικα·


Άρθρο 192 - Μέτρα εξακρίβωσης της ταυτότητας

……………………….
2. Τα μέσα εξακρίβωσης της ταυτότητας που έχουν τεθεί επί των  εμπορευμάτων, της συσκευασίας ή των μεταφορικών μέσων αφαιρούνται ή καταστρέφονται μόνον από τις τελωνειακές αρχές ή,  εφόσον είναι εγκεκριμένοι προς τούτο από τις τελωνειακές αρχές,  από τους οικονομικούς φορείς, εκτός αν, λόγω τυχαίου γεγονότος ή  ανωτέρας βίας, η αφαίρεση ή καταστροφή τους είναι απαραίτητη  για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των εμπορευμάτων ή των  μεταφορικών μέσων.

Άρθρο 257 - Προθεσμία εκκαθάρισης

1. Οι τελωνειακές αρχές καθορίζουν την προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να γίνεται η εκκαθάριση του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, σύμφωνα με το άρθρο 216.
Η προθεσμία αυτή αρχίζει την ημερομηνία κατά την οποία τα μη ενωσιακά εμπορεύματα υπάγονται στο καθεστώς και περιλαμβάνει τον χρόνο που απαιτείται για τη διενέργεια των εργασιών τελειοποίησης και την εκκαθάριση του καθεστώτος.
2. Οι τελωνειακές αρχές δύνανται να παρατείνουν, για εύλογο χρονικό διάστημα, την προθεσμία που καθορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 1, κατόπιν δεόντως αιτιολογημένης αιτήσεως του κατόχου της άδειας.
Η άδεια μπορεί να διευκρινίζει ότι η προθεσμία που αρχίζει να υπολογίζεται κατά τη διάρκεια μήνα, τριμήνου ή εξαμήνου λήγει την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα, τριμήνου ή εξαμήνου αντίστοιχα.
3. Σε περίπτωση προκαταβολικής εξαγωγής σύμφωνα με το άρθρο 223 παράγραφος 2 στοιχείο γ), η άδεια καθορίζει την προθεσμία εντός της οποίας τα μη ενωσιακά εμπορεύματα λαμβάνουν διασάφηση για υπαγωγή στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την προμήθεια και μεταφορά στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης. Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου ορίζεται σε μήνες με ανώτατο όριο τους έξη μήνες. Η προθεσμία αυτή υπολογίζεται από την ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης εξαγωγής που αφορά μεταποιημένα προϊόντα που παρήχθησαν από τα αντίστοιχα ισοδύναμα εμπορεύματα.
4. Κατόπιν αιτήσεως του κατόχου της άδειας, η εξάμηνη προθεσμία της παραγράφου 3 μπορεί να παραταθεί, ακόμη και αφού λήξει, υπό τον όρο ότι η συνολική περίοδος δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες.

Άρθρο 262 -Προκαταβολική εισαγωγή προϊόντων αντικατάστασης

1. Οι τελωνειακές αρχές επιτρέπουν, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζουν οι ίδιες, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, την εισαγωγή προϊόντων αντικατάστασης πριν από την εξαγωγή των ελαττωματικών εμπορευμάτων.
Όταν πραγματοποιείται τέτοια προκαταβολική εισαγωγή προϊόντος αντικατάστασης, παρέχεται εγγύηση που καλύπτει το ποσό του εισαγωγικού δασμού που θα έπρεπε να καταβληθεί σε περίπτωση μη εξαγωγής των ελαττωματικών εμπορευμάτων σύμφωνα με την παράγραφο 2.
2. Τα ελαττωματικά εμπορεύματα εξάγονται εντός δίμηνης προθεσμίας από την ημερομηνία αποδοχής εκ μέρους των τελωνειακών αρχών της διασάφησης για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων αντικατάστασης.
3. Όταν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα ελαττωματικά εμπορεύματα δεν μπορούν να εξαχθούν εντός της προθεσμίας που αναφέρεται στην παράγραφο 2, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να παρατείνουν την εν λόγω προθεσμία για εύλογο χρονικό διάστημα, κατόπιν δεόντως δικαιολογημένης αιτήσεως του κατόχου της άδειας.

Άρθρο 108 - Γενικές προθεσμίες πληρωμών και αναστολή των προθεσμιών πληρωμών

1. Τα ποσά του εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού, τα οποία  αντιστοιχούν σε τελωνειακή οφειλή και γνωστοποιούνται σύμφωνα  με το άρθρο 102, καταβάλλονται από τον οφειλέτη εντός της  προθεσμίας που καθορίζουν οι τελωνειακές αρχές.
Με την επιφύλαξη του άρθρου 45 παράγραφος 2, η προθεσμία αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα ημέρες από τη γνωστοποίηση της τελωνειακής οφειλής στον οφειλέτη. Σε περίπτωση συγκεντρωτικών καταλογισμών υπό τους όρους που προβλέπονται στο  άρθρο 105 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο, η προθεσμία αυτή  καθορίζεται με τρόπο που να μην επιτρέπει στον οφειλέτη να επιτύχει προθεσμία πληρωμής μεγαλύτερη από εκείνη που θα ήταν  δυνατόν να επιτύχει σε περίπτωση αναβολής της πληρωμής σύμφωνα με το άρθρο 110.
Κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να  χορηγήσουν παράταση της εν λόγω προθεσμίας, όταν το ποσό του  καταβλητέου εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού έχει καθορισθεί  κατά τη διάρκεια εκ των υστέρων ελέγχου σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 48. Με την επιφύλαξη του άρθρου 112 παράγραφος 1, η εν λόγω παράταση της προθεσμίας δεν μπορεί να  υπερβαίνει τον χρόνο που χρειάζεται ο οφειλέτης για να λάβει τα  αναγκαία μέτρα προς εκπλήρωση της υποχρέωσής του.
2. Αν ο οφειλέτης δικαιούται κάποια από τις διευκολύνσεις  πληρωμής που προβλέπονται στα άρθρα 110 έως 112, η πληρωμή  πρέπει να γίνεται το αργότερο κατά τη λήξη της προθεσμίας ή των  προθεσμιών που καθορίζονται στο πλαίσιο των διευκολύνσεων  αυτών.
3. Η προθεσμία καταβολής του ποσού του εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού που αντιστοιχεί σε τελωνειακή οφειλή αναστέλλεται σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν υποβάλλεται αίτηση διαγραφής δασμού δυνάμει του  άρθρου 121,
β) όταν τα εμπορεύματα πρόκειται να δημευθούν, να καταστραφούν ή να εγκαταλειφθούν υπέρ του δημοσίου,
γ) όταν η τελωνειακή οφειλή έχει γεννηθεί δυνάμει του άρθρου 79  και οι οφειλέτες είναι περισσότεροι του ενός.

Σχόλια:
Ανακύπτουν ερωτήματα όπως:
Αν οι προβλεπόμενες χρηματικές ποινές θα έχουν τελικό προορισμό να εισπράττονται από την ΕΕ. Τελεσιδικία της ποινής κλπ.
Αν θα επιβάλλονται και στους εσωτερικούς φόρου ς ΦΠΑ,  Φόρος πολυτελείας κλπ.
Πίνακας
Φράσεις που επιδέχονται χρηματικά πρόστιμα
Καταστροφή μέσων εξακρίβωσης (σφραγίδες )
Προθεσμίες τελειοποίησης επανεξαγωγής
Ταυτότητα καταγραφής συσκευασίας εμπορευμάτων  
Ελαττωματικά εμπορεύματα
Ταυτότητα καταγραφής αυτοκινήτου μεταφοράς
Προϊόντα αντικατάστασης
Ταυτότητα εμπορευμάτων
Κτίρια στη ελεύθερη ζώνη
Προθεσμίες καταβολής εξαγωγικού και εισαγωγικού δασμού
Τελωνειακή οφειλή
Διευκολύνσεις πληρωμής



E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση
Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου