Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Συγκεντρωτικός Κατάλογος για Χρηματικές Ποινές και η αντικειμενική ευθύνη προσώπων / πράξεων που συμμετέχουν / εμφανίζονται στην τελωνειακή συναλλαγή (μάθημα 2), 17 Ιουλίου 2014


Συγκεντρωτικός Κατάλογος για
Χρηματικές Ποινές και η αντικειμενική ευθύνη προσώπων / πράξεων που  συμμετέχουν / εμφανίζονται στην τελωνειακή συναλλαγή (μάθημα 2), 17 Ιουλίου 2014 

Σχόλιο:  Χωρίσαμε τις μορφές της πιθανής  αντικειμενικής ευθύνης ανάλογα με το «πρόσωπο» που παρουσιάζεται σαν συναλλασσόμενο με το Τελωνείο. Αυτός  που σκοπεύει να γίνει διεθνής ταξιδευτής ή έμπορος διεθνούς εμπορίου πρέπει να έχει στο σημειωματάριό του αυτές τις καταγραφές της αντικειμενικής ευθύνης.

Το πρόσωπο
-Που κάνει συμπλήρωση της διασάφησης πρέπει να εξασφαλίζει την ακρίβεια και την πληρότητα των πληροφοριών
-Που παρουσιάζει σαν γνήσια τα συνοδευτικά έγγραφα πρέπει να εξασφαλίζει τη γνησιότητα, την ακρίβεια και την ισχύ των συνοδευτικών εγγράφων
Που καταθέτει στο Τελωνείο
τελωνειακή διασάφηση
διασάφηση προσωρινής εναπόθεσης,
συνοπτική διασάφηση εισόδου,
συνοπτική διασάφηση εξόδου,
διασάφηση επανεξαγωγής ή γνωστοποίηση επανεξαγωγής
Που ακολουθεί επί μέρους διαδικασίες
Άρθρων

 108 = Άρθρο 108 - Γενικές προθεσμίες πληρωμών και αναστολή των προθεσμιών πληρωμών

1. Τα ποσά του εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού, τα οποία  αντιστοιχούν σε τελωνειακή οφειλή και γνωστοποιούνται σύμφωνα  με το άρθρο 102, καταβάλλονται από τον οφειλέτη εντός της  προθεσμίας που καθορίζουν οι τελωνειακές αρχές.
Με την επιφύλαξη του άρθρου 45 παράγραφος 2, η προθεσμία αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα ημέρες από τη γνωστοποίηση της τελωνειακής οφειλής στον οφειλέτη. Σε περίπτωση συγκεντρωτικών καταλογισμών υπό τους όρους που προβλέπονται στο  άρθρο 105 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο, η προθεσμία αυτή  καθορίζεται με τρόπο που να μην επιτρέπει στον οφειλέτη να επιτύχει προθεσμία πληρωμής μεγαλύτερη από εκείνη που θα ήταν  δυνατόν να επιτύχει σε περίπτωση αναβολής της πληρωμής σύμφωνα με το άρθρο 110.
Κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να  χορηγήσουν παράταση της εν λόγω προθεσμίας, όταν το ποσό του  καταβλητέου εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού έχει καθορισθεί  κατά τη διάρκεια εκ των υστέρων ελέγχου σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 48. Με την επιφύλαξη του άρθρου 112 παράγραφος 1, η εν λόγω παράταση της προθεσμίας δεν μπορεί να  υπερβαίνει τον χρόνο που χρειάζεται ο οφειλέτης για να λάβει τα  αναγκαία μέτρα προς εκπλήρωση της υποχρέωσής του.
2. Αν ο οφειλέτης δικαιούται κάποια από τις διευκολύνσεις  πληρωμής που προβλέπονται στα άρθρα 110 έως 112, η πληρωμή  πρέπει να γίνεται το αργότερο κατά τη λήξη της προθεσμίας ή των  προθεσμιών που καθορίζονται στο πλαίσιο των διευκολύνσεων  αυτών.
3. Η προθεσμία καταβολής του ποσού του εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού που αντιστοιχεί σε τελωνειακή οφειλή αναστέλλεται σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν υποβάλλεται αίτηση διαγραφής δασμού δυνάμει του  άρθρου 121,
β) όταν τα εμπορεύματα πρόκειται να δημευθούν, να καταστραφούν ή να εγκαταλειφθούν υπέρ του δημοσίου,
γ) όταν η τελωνειακή οφειλή έχει γεννηθεί δυνάμει του άρθρου 79  και οι οφειλέτες είναι περισσότεροι του ενός.
127 = διασάφηση εισόδου, σύμφωνα με το άρθρο 127 του κώδικα
133 = γνωστοποίηση της άφιξης θαλασσοπλοούντος πλοίου ή αεροσκάφους, σύμφωνα με το άρθρο 133 του κώδικα

135 =  Άρθρο 135 - Μεταφορά στον κατάλληλο τόπο

1. Το πρόσωπο που πραγματοποιεί την είσοδο των εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης τα μεταφέρει χωρίς καθυστέρηση, διαμέσου της διαδρομής που προσδιορίζουν οι τελωνειακές αρχές και σύμφωνα με τις τυχόν οδηγίες τους, στο τελωνείο  που όρισαν οι τελωνειακές αρχές ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο  που όρισαν ή ενέκριναν οι εν λόγω αρχές ή σε ελεύθερη ζώνη.
2. Η είσοδος των εμπορευμάτων σε ελεύθερη ζώνη πραγματοποιείται απευθείας, είτε διά θαλάσσιας ή αεροπορικής οδού, είτε διά  χερσαίας οδού, χωρίς διέλευση από άλλο μέρος του τελωνειακού  εδάφους της Ένωσης, εάν η ελεύθερη ζώνη εφάπτεται χερσαίων  συνόρων μεταξύ κράτους μέλους και τρίτης χώρας.
3. Κάθε πρόσωπο που αναλαμβάνει την ευθύνη για την μεταφορά των εμπορευμάτων από τη στιγμή που τα τελευταία έχουν  εισέλθει στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, καθίσταται υπεύθυνο  για την εκτέλεση των υποχρεώσεων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2.
4. Εμπορεύματα τα οποία μολονότι βρίσκονται ακόμη εκτός του  τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, μπορεί να υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους της τελωνειακής αρχής κράτους μέλους βάσει συμφωνίας που έχει συναφθεί με χώρα ή έδαφος εκτός του τελωνειακού  εδάφους της Ένωσης τυγχάνουν της ιδίας μεταχείρισης όπως τα  εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.
Οι παράγραφοι 1 και 2 δεν αποτελούν εμπόδιο για την εφαρμογή ειδικών κανόνων όσον αφορά τα εμπορεύματα που μεταφέρονται εντός συνοριακών ζωνών ή μέσω αγωγών και καλωδίων,  καθώς και κάθε άλλη οικονομικώς ασήμαντη διακίνηση όπως τις  επιστολές, τα ταχυδρομικά δελτάρια και τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά τους ισοδύναμα σε άλλα μέσα, ή τα εμπορεύματα που μεταφέρουν ταξιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται η τελωνειακή επιτήρηση και οι δυνατότητες τελωνειακού ελέγχου.
6. Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται στα μεταφορικά μέσα και  στα εμπορεύματα που μεταφέρονται με αυτά, τα οποία απλώς δια σχίζουν τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο του τελωνειακού  εδάφους της Ένωσης χωρίς στάση εντός του εδάφους αυτού.

137 = Άρθρο 137 - Μεταφορά υπό ειδικές περιστάσεις

1. Όταν, λόγω τυχαίου γεγονότος ή ανωτέρας βίας, δεν είναι  δυνατή η συμμόρφωση με την υποχρέωση που αναφέρεται στο  άρθρο 135 παράγραφος 1, το πρόσωπο που έχει την υποχρέωση  αυτή, ή κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του,  ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση τις τελωνειακές αρχές για την κατάσταση αυτή. Όταν το τυχαίο γεγονός ή η ανωτέρα βία δεν έχουν  επιφέρει ολοσχερή απώλεια των εμπορευμάτων, οι τελωνειακές  αρχές πρέπει επίσης να ενημερώνονται για την ακριβή τοποθεσία  στην οποία βρίσκονται τα εν λόγω εμπορεύματα.
2. Όταν πλοίο ή αεροσκάφος που αναφέρεται στο άρθρο 135  παράγραφος 6 είναι υποχρεωμένο, λόγω τυχαίου γεγονότος ή ανωτέρας βίας, να προσεγγίσει σε λιμένα ή να προσγειωθεί προσωρινά  στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα  να τηρηθεί η υποχρέωση του άρθρου 135 παράγραφος 1, το πρόσωπο που οδήγησε το πλοίο ή το αεροσκάφος αυτό στο τελωνειακό  έδαφος της Ένωσης, ή κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του, ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση τις τελωνειακές αρχές  για την κατάσταση αυτή.
3. Οι τελωνειακές αρχές καθορίζουν τα μέτρα που πρέπει να  ληφθούν για να είναι δυνατή η τελωνειακή επιτήρηση των εμπορευμάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, ή του πλοίου ή του  αεροσκάφους καθώς και των εμπορευμάτων που βρίσκονται σε αυτά  σύμφωνα με την παράγραφο 2, και να εξασφαλίζεται, κατά περίπτωση, η μεταγενέστερη προσκόμισή τους σε τελωνείο ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο καθορισμένο ή εγκεκριμένο από τις αρχές.
145 = διασάφηση προσωρινής εναπόθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 145 του κώδικα
158 = τελωνειακή διασάφηση, σύμφωνα με το άρθρο 158 του κώδικα,

244=  Άρθρο 244 - Κτίρια και δραστηριότητες σε ελεύθερες ζώνες

1. Κάθε κατασκευή κτιρίου σε ελεύθερη ζώνη προϋποθέτει την προηγούμενη έγκριση των τελωνειακών αρχών.
2. Σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία, στην ελεύθερη ζώνη επιτρέπεται η άσκηση όλων των δραστηριοτήτων βιομηχανικής ή εμπορικής φύσης ή παροχής υπηρεσιών. Η άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών γνωστοποιείται εκ των προτέρων στις τελωνειακές αρχές.
3. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επιβάλλουν απαγορεύσεις ή περιορισμούς των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στην παράγραφο 2, ανάλογα με τη φύση των σχετικών εμπορευμάτων ή τις ανάγκες της τελωνειακής επιτήρησης, των απαιτήσεων ασφάλειας και της προστασίας.
4. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να απαγορεύουν την άσκηση δραστηριότητας σε ελεύθερη ζώνη στα πρόσωπα τα οποία δεν παρέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την τήρηση των τελωνειακών διατάξεων.

263 = διασάφηση πριν από την αναχώρηση, σύμφωνα με το άρθρο 263 του κώδικα,
270 = διασάφηση επανεξαγωγής, σύμφωνα με το άρθρο 270 του κώδικα,
271 = συνοπτική διασάφηση εξόδου, σύμφωνα με το άρθρο 271 του κώδικα,
274 = ή γνωστοποίηση επανεξαγωγής, σύμφωνα με το άρθρο 274 του κώδικα

Πράξη ή παράλειψη
Άρθρα

134 = Άρθρο 134 - Τελωνειακή επιτήρηση

1. Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της  Ένωσης υπόκεινται σε τελωνειακή επιτήρηση από τη στιγμή της  εισόδου τους και μπορεί να υποβάλλονται σε τελωνειακούς ελέγχους. Τα εμπορεύματα αυτά, ανάλογα με την περίπτωση, αποτελούν  αντικείμενο απαγορεύσεων ή περιορισμών που δικαιολογούνται,  μεταξύ άλλων, από λόγους δημόσιας ηθικής, δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας, προστασίας της υγείας και της ζωής των προσώπων  και των ζώων ή προφύλαξης των φυτών, προστασίας του περιβάλλοντος, προστασίας των εθνικών θησαυρών που έχουν καλλιτεχνική,  ιστορική ή αρχαιολογική αξία και προστασίας της βιομηχανικής και  εμπορικής ιδιοκτησίας, και υπόκεινται σε ελέγχους προδρόμων  ουσιών, εμπορευμάτων που παραβιάζουν ορισμένα δικαιώματα δια νοητικής ιδιοκτησίας και μετρητών, καθώς και στην εφαρμογή  μέτρων για τη διατήρηση και διαχείριση αλιευτικών πόρων και  μέτρων εμπορικής πολιτικής.
Τα εν λόγω εμπορεύματα παραμένουν υπό την επιτήρηση αυτή όσο  είναι απαραίτητο για τον καθορισμό του τελωνειακού τους χαρακτήρα και δεν μετακινούνται χωρίς την άδεια των τελωνειακών  αρχών.
Με την επιφύλαξη του άρθρου 154, τα ενωσιακά εμπορεύματα δεν  θα υπόκεινται σε τελωνειακή επιτήρηση μόλις καθορισθεί ο τελωνειακός τους χαρακτήρας.
Τα μη ενωσιακά εμπορεύματα παραμένουν υπό τελωνειακή επιτήρηση είτε μέχρι να αλλάξει ο τελωνειακός τους χαρακτήρας είτε  μέχρι να εξέλθουν από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης ή να  καταστραφούν.
2. Ο κάτοχος εμπορευμάτων υπό τελωνειακή επιτήρηση έχει τη  δυνατότητα, με την άδεια των τελωνειακών αρχών, να εξετάζει ανά  πάσα στιγμή τα εμπορεύματα αυτά ή να προβαίνει σε δειγματοληψία αυτών, ιδίως για να προσδιορίσει τη δασμολογική τους κατάταξη, τη δασμολογητέα αξία ή τον τελωνειακό τους χαρακτήρα.

242 =  Άρθρο 242 - Ευθύνες του κατόχου της άδειας ή δικαιούχου του καθεστώτος

1. Ο κάτοχος της άδειας και ο δικαιούχος του καθεστώτος είναι υπεύθυνοι για τα ακόλουθα:
α) να εξασφαλίζουν ότι τα εμπορεύματα υπό καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης δεν διαφεύγουν της τελωνειακής επιτήρησης, και
β) να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αποθήκευση των εμπορευμάτων που βρίσκονται υπό καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης.
2. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, όταν η άδεια αφορά δημόσια αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης, μπορεί να προβλέπει ότι οι ευθύνες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) ή β) βαρύνουν αποκλειστικά τον δικαιούχο του καθεστώτος.
3. Ο δικαιούχος του καθεστώτος είναι υπεύθυνος για την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υπαγωγή των εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης.

192 =  Άρθρο 192 - Μέτρα εξακρίβωσης της ταυτότητας

1. Οι τελωνειακές αρχές ή, ενδεχομένως, οι οικονομικοί φορείς,  οι οποίοι είναι εγκεκριμένοι για τον σκοπό αυτό από τις τελωνειακές  αρχές, λαμβάνουν τα μέτρα που απαιτούνται για την εξακρίβωση  της ταυτότητας των εμπορευμάτων, όταν η εν λόγω εξακρίβωση  είναι απαραίτητη για να διασφαλισθεί η τήρηση των διατάξεων  του τελωνειακού καθεστώτος για το οποίο διασαφήθηκαν τα εν  λόγω εμπορεύματα.
Τα εν λόγω μέτρα εξακρίβωσης της ταυτότητας παράγουν τα ίδια  νομικά αποτελέσματα σε ολόκληρο το τελωνειακό έδαφος της  Ένωσης.
2. Τα μέσα εξακρίβωσης της ταυτότητας που έχουν τεθεί επί των  εμπορευμάτων, της συσκευασίας ή των μεταφορικών μέσων αφαιρούνται ή καταστρέφονται μόνον από τις τελωνειακές αρχές ή,  εφόσον είναι εγκεκριμένοι προς τούτο από τις τελωνειακές αρχές,  από τους οικονομικούς φορείς, εκτός αν, λόγω τυχαίου γεγονότος ή  ανωτέρας βίας, η αφαίρεση ή καταστροφή τους είναι απαραίτητη  για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των εμπορευμάτων ή των  μεταφορικών μέσων.
244 = γνωστοποίηση δραστηριοτήτων σε ελεύθερες ζώνες, σύμφωνα με το άρθρο 244 παράγραφος 2 του κώδικα,


 Ο Διασαφιστής
Άρθρα
145 = διασάφηση προσωρινής εναπόθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 145 του κώδικα

163 = συνοδευτικά έγγραφα

166 = Άρθρο 166 - Απλουστευμένες τελωνειακές διασαφήσεις

1. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επιτρέπουν σε ένα πρόσωπο  να υπαγάγει τα εμπορεύματά του σε τελωνειακό καθεστώς με  απλουστευμένη διασάφηση, στην οποία είναι δυνατόν να παραλείπονται ορισμένα από τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 162  ή στα υποστηρικτικά έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο 163.
2. Για την τακτική χρήση της απλουστευμένης διασάφησης που  αναφέρεται στην παράγραφο 1 απαιτείται άδεια από τις τελωνειακές  αρχές.

167 = Άρθρο 167 - Συμπληρωματική διασάφηση

1. Στην περίπτωση της απλουστευμένης διασάφησης σύμφωνα  με το άρθρο 166 ή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του  διασαφιστή, σύμφωνα με το άρθρο 182, ο διασαφιστής υποβάλλει,  στο αρμόδιο τελωνείο και εντός συγκεκριμένης προθεσμίας,  συμπληρωματική διασάφηση, στην οποία περιλαμβάνονται τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για το συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς.
Σε περίπτωση της απλουστευμένης διασάφησης σύμφωνα με το  άρθρο 166, τα απαραίτητα υποστηρικτικά έγγραφα πρέπει να βρίσκονται στην κατοχή του διασαφιστή και να τίθενται στη διάθεση  των τελωνειακών αρχών εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.  Η συμπληρωματική διασάφηση μπορεί να είναι συνολική, περιοδική  ή ανακεφαλαιωτική.
2. Η υποχρέωση υποβολής συμπληρωματικής διασάφησης αίρεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν τα εμπορεύματα έχουν υπαχθεί σε καθεστώς τελωνειακής  αποταμίευσης,
β) σε άλλες ειδικές περιπτώσεις.
3. Οι τελωνειακές αρχές έχουν την ευχέρεια να απαλλάσσουν  από την υποχρέωση υποβολής συμπληρωματικής διασάφησης εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) η απλουστευμένη διασάφηση αφορά εμπορεύματα των οποίων η  αξία και η ποσότητα δεν υπερβαίνει το στατιστικό κατώφλι,
β) η απλουστευμένη διασάφηση περιέχει ήδη όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την υπαγωγή στο συγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς, και
γ) η απλουστευμένη διασάφηση δεν γίνεται με εγγραφή στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή.
4. Η απλουστευμένη διασάφηση που αναφέρεται στο άρθρο 166  ή η εγγραφή στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή που  αναφέρεται στο άρθρο 182, και η συμπληρωματική διασάφηση  θεωρείται ότι συναποτελούν ενιαία και αδιαίρετη πράξη που ισχύει,  αντίστοιχα, από την ημερομηνία αποδοχής της απλουστευμένης διασάφησης σύμφωνα με το άρθρο 172 και την ημερομηνία εγγραφής  των εμπορευμάτων στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή.  5. Για την εφαρμογή του άρθρου 87, ως τόπος στον οποίο  πρέπει να υποβληθεί η συμπληρωματική διασάφηση θεωρείται εκεί νος στον οποίο υποβλήθηκε η τελωνειακή διασάφηση.

182 = Άρθρο 182 - Εγγραφή στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή

1. Κατόπιν αιτήσεως, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να χορηγούν άδεια σε ένα πρόσωπο να υποβάλει τελωνειακή διασάφηση,  περιλαμβανομένης της απλουστευμένης διασάφησης, με τη μορφή  εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή, υπό τον  όρο ότι τα στοιχεία της διασάφησης βρίσκονται στη διάθεση των  τελωνειακών αρχών μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του διασαφιστή κατά τη στιγμή της υποβολής της τελωνειακής διασάφησης  υπό τη μορφή εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις του διασαφιστή.
2. Η τελωνειακή διασάφηση θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή τη  στιγμή της εγγραφής των εμπορευμάτων στις λογιστικές καταχωρίσεις.
3. Κατόπιν αιτήσεως, οι τελωνειακές αρχές έχουν την ευχέρεια να  απαλλάσσουν από την υποχρέωση προσκόμισης των εμπορευμάτων.  Στην περίπτωση αυτή, τα εμπορεύματα θεωρούνται ότι έχουν παραδοθεί κατά τη στιγμή της εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις  του διασαφιστή.
Η ανωτέρω απαλλαγή εγκρίνεται εφόσον συντρέχουν όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) ο διασαφιστής είναι εγκεκριμένος οικονομικός φορέας ως προς  τις τελωνειακές απλουστεύσεις,
β) εφόσον η φύση και η ροή των σχετικών εμπορευμάτων το  δικαιολογούν και είναι γνωστές στις τελωνειακές αρχές,
γ) το τελωνείο ελέγχου έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες  που θεωρεί απαραίτητες προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμά  του να διενεργεί ελέγχους επί των εμπορευμάτων, εφόσον  παρουσιαστεί ανάγκη, και
δ) κατά τη στιγμή της εγγραφής στις λογιστικές καταχωρίσεις, τα  εμπορεύματα δεν υπόκεινται πλέον σε απαγορεύσεις ή περιορισμούς, εκτός αν ορίζεται άλλως στην άδεια.
Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις, το τελωνείο ελέγχου μπορεί να  ζητήσει την προσκόμιση των εμπορευμάτων.
4. Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται η παράδοση των  εμπορευμάτων αναγράφεται στην άδεια.


Ο Εξουσιοδοτημένος Οικονομικός Φορέας  (ΕΟΦ_ ΑΕΟ)
Άρθρα
1. Ο ενδιαφερόμενος φυλάσσει, για λόγους τελωνειακών ελέγχων, τα έγγραφα και τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφος 1, επί τρία τουλάχιστον έτη, με κάθε τρόπο που είναι προσβάσιμος και αποδεκτός από τις τελωνειακές αρχές.
Εφόσον πρόκειται για εμπορεύματα που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία υπό περιστάσεις άλλες από εκείνες που αναφέρονται στο τρίτο εδάφιο ή για εμπορεύματα που αποτελούν αντικείμενο διασάφησης εξαγωγής, η εν λόγω περίοδος αρχίζει από το τέλος του έτους κατά το οποίο γίνονται αποδεκτές οι τελωνειακές διασαφήσεις για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία ή εξαγωγή.
Εφόσον πρόκειται για εμπορεύματα που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με μειωμένο ή μηδενικό εισαγωγικό δασμό λόγω του τελικού τους προορισμού, η εν λόγω περίοδος αρχίζει από το τέλος του έτους κατά το οποίο τα εν λόγω εμπορεύματα παύουν να υπόκεινται σε τελωνειακή επιτήρηση.
Εφόσον πρόκειται για εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί σε άλλο τελωνειακό καθεστώς ή εμπορεύματα σε προσωρινή εναπόθεση, η εν λόγω περίοδος αρχίζει από το τέλος του έτους κατά το οποίο εκκαθαρίστηκε το σχετικό τελωνειακό καθεστώς ή έληξε η προσωρινή εναπόθεση.
 2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 103 παράγραφος 4, εφόσον, ύστερα από τελωνειακό έλεγχο για την τελωνειακή οφειλή, κρίνεται αναγκαίο να διορθωθεί ο σχετικός καταλογισμός και να ενημερωθεί σχετικά ο ενδιαφερόμενος, τα έγγραφα και οι πληροφορίες φυλάσσονται επί τρία έτη από το πέρας της προθεσμίας που καθορίζει η παράγραφος 1 του παρόντος άρθρου.
Σε περίπτωση που ασκηθεί προσφυγή ή που έχει κινηθεί δικαστική διαδικασία, τα έγγραφα και οι πληροφορίες φυλάσσονται για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στην παράγραφο 1 ή μέχρις ότου περατωθεί η διαδικασία της προσφυγής ή η δικαστική διαδικασία, ανάλογα με το ποια ημερομηνία είναι μεταγενέστερη
Τα μη ενωσιακά εμπορεύματα που βρίσκονται σε προσωρινή εναπόθεση τίθενται σε τελωνειακό καθεστώς ή επανεξάγονται εντός 90  ημερών.




Ο Κάτοχος άδειας τελωνείου
Άρθρα

257 = Άρθρο 257 - Προθεσμία εκκαθάρισης

1. Οι τελωνειακές αρχές καθορίζουν την προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να γίνεται η εκκαθάριση του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, σύμφωνα με το άρθρο 216.
Η προθεσμία αυτή αρχίζει την ημερομηνία κατά την οποία τα μη ενωσιακά εμπορεύματα υπάγονται στο καθεστώς και περιλαμβάνει τον χρόνο που απαιτείται για τη διενέργεια των εργασιών τελειοποίησης και την εκκαθάριση του καθεστώτος.
2. Οι τελωνειακές αρχές δύνανται να παρατείνουν, για εύλογο χρονικό διάστημα, την προθεσμία που καθορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 1, κατόπιν δεόντως αιτιολογημένης αιτήσεως του κατόχου της άδειας.
Η άδεια μπορεί να διευκρινίζει ότι η προθεσμία που αρχίζει να υπολογίζεται κατά τη διάρκεια μήνα, τριμήνου ή εξαμήνου λήγει την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα, τριμήνου ή εξαμήνου αντίστοιχα.
3. Σε περίπτωση προκαταβολικής εξαγωγής σύμφωνα με το άρθρο 223 παράγραφος 2 στοιχείο γ), η άδεια καθορίζει την προθεσμία εντός της οποίας τα μη ενωσιακά εμπορεύματα λαμβάνουν διασάφηση για υπαγωγή στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την προμήθεια και μεταφορά στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης. Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου ορίζεται σε μήνες με ανώτατο όριο τους έξη μήνες. Η προθεσμία αυτή υπολογίζεται από την ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης εξαγωγής που αφορά μεταποιημένα προϊόντα που παρήχθησαν από τα αντίστοιχα ισοδύναμα εμπορεύματα.
4. Κατόπιν αιτήσεως του κατόχου της άδειας, η εξάμηνη προθεσμία της παραγράφου 3 μπορεί να παραταθεί, ακόμη και αφού λήξει, υπό τον όρο ότι η συνολική περίοδος δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες.

262 = Άρθρο 262 -Προκαταβολική εισαγωγή προϊόντων αντικατάστασης

1. Οι τελωνειακές αρχές επιτρέπουν, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζουν οι ίδιες, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, την εισαγωγή προϊόντων αντικατάστασης πριν από την εξαγωγή των ελαττωματικών εμπορευμάτων.
Όταν πραγματοποιείται τέτοια προκαταβολική εισαγωγή προϊόντος αντικατάστασης, παρέχεται εγγύηση που καλύπτει το ποσό του εισαγωγικού δασμού που θα έπρεπε να καταβληθεί σε περίπτωση μη εξαγωγής των ελαττωματικών εμπορευμάτων σύμφωνα με την παράγραφο 2.
2. Τα ελαττωματικά εμπορεύματα εξάγονται εντός δίμηνης προθεσμίας από την ημερομηνία αποδοχής εκ μέρους των τελωνειακών αρχών της διασάφησης για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων αντικατάστασης.
3. Όταν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα ελαττωματικά εμπορεύματα δεν μπορούν να εξαχθούν εντός της προθεσμίας που αναφέρεται στην παράγραφο 2, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να παρατείνουν την εν λόγω προθεσμία για εύλογο χρονικό διάστημα, κατόπιν δεόντως δικαιολογημένης αιτήσεως του κατόχου της άδειας.

Σχόλια:
Στη στήλη «πράξη ή παράλειψη», οι αιτίες για τις τελωνειακές παραβάσεις είναι ανεξάρτητες από την ιδιότητα του παραβάτη. Στο τελωνείο, σαν σταθμός συνοριακός, ανθρώπων με αποσκευές, εμπορευμάτων  σε μεταφορικά μέσα κάθε τύπου και κεφαλαίων, δημιουργείται ένας έλεγχος με στόχο να μην πληγούν τα εμπορεύματα και οι εμπορευόμενοι του εσωτερικού.
Στη στήλη ¨το πρόσωπο»  είναι ό μόνιμος, ο τακτικός, ο έκτακτος, ο ευκαιριακός συναλλασσόμενος με την τελωνειακή αρχή.
Στη στήλη «Διασαφιστής» είναι ο επαγγελματίας του χώρου σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα.
Στη στήλη «ΕΟΦ»  είναι ο επιχειρηματίας του χώρου που διεκδικεί απλουστεύσεις και μειωμένες διαδικασίες στην συναλλαγή του με το Τελωνείο.
Στη στήλη « Κάτοχος αδείας» είναι αυτός που έχει ζητήσει ειδική έγγραφη μεταχείριση από τις τελωνειακές αρχές για κάποιες καθορισμένες διαδικασίες.
Η χρηματική ποινή αντικειμενικής ευθύνης στηρίζεται σε δύο στοιχεία, πρώτα σε μια καθορισμένη διαδικασία και δεύτερο στην ιδιότητα του παραβάτη.

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων για τις τελωνειακές παραβάσεις που αναφέρονται στο άρθρο  3, εντός των ακόλουθων ορίων:
-όταν η τελωνειακή παράβαση αφορά συγκεκριμένα εμπορεύματα, χρηματικό πρόστιμο που ανέρχεται από 1 % έως 5% της αξίας των εμπορευμάτων·

-όταν η τελωνειακή παράβαση δεν συνδέεται με συγκεκριμένα εμπορεύματα, χρηματικό πρόστιμο από 150 έως 7.500 ευρώ.

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

E-mail = ggioggaras@Gmail.com
Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση

Στον Εκτελωνιστή η επαναλαμβανόμενη επαγγελματική γνώση,
πρέπει να μετατρέπεται σε εργαστηριακή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου