Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Η ανασυσκευασία υποκειμένων σε δασμούς και φόρους Εμπορευμάτων (Μάθημα 4) 19 Ιουλίου 2014



Η ανασυσκευασία υποκειμένων σε δασμούς και φόρους Εμπορευμάτων (Μάθημα 4) 19 Ιουλίου 2014

Τι είναι η ανασυσκευασία;
Η δυνατότητα να χωρισθεί ένα δέμα (κιβώτιο, παλέτα κλπ) σε δύο ή περισσότερα δέματα χωρίς το εμπόρευμα να χάσει τον χαρακτήρα του. Δηλαδή η ανασυσκευασία των εμπορευμάτων περιορίζεται τόσο «που να εξασφαλίζει τη διατήρησή τους στην αυτή κατάσταση, χωρίς μεταβολή της εμφάνισης ή των τεχνικών χαρακτηριστικών τους».

Ποια είναι τα τελωνειακά καθεστώτα που μπορεί να προκύψει πρόβλημα ανασυσκευασίας;
Θα μπορούσαμε να ονομάζουμε αυτά τα τελωνειακά καθεστώτα ως «καθεστώτα αποθήκευσης». Έτσι επιγραμματικά υπάρχουν:
-Προσωρινή εναπόθεση
-Τελωνειακή Αποταμίευση
-Φορολογική Αποθήκη
-Τελωνειακή αποθήκευση
-Ελεύθερη Ζώνη τύπου Ι και τύπου ΙΙ

Ποια είναι η νομική βάση της ανασυσκευασίας στην προσωρινή εναπόθεση;
Νόμος 2960/19-11-2001 Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα

Προσωρινή εναπόθεση εμπορευμάτων (Άρθρο 25)

2. Τα εμπορεύματα που τελούν σε κατάσταση προσωρινής εναπόθεσης επιτρέπεται να μετακινηθούν ή απομακρυνθούν από τον τόπο που είχαν αρχικά τοποθετηθεί ή αποθηκευτεί, μόνο με άδεια της Τελωνειακής Αρχής. Τα εμπορεύματα αυτά επιτρέπεται να υποστούν μόνο επεξεργασία τέτοια, που να εξασφαλίζει τη διατήρησή τους στην αυτή κατάσταση, χωρίς μεταβολή της εμφάνισης ή των τεχνικών χαρακτηριστικών τους.
'Αρθρο 47  
4. Η μεταφορά των εμπορευμάτων στην αποθήκη, η αποσυσκευασία για επαλήθευση, η επανασυσκευασία και επανατοποθέτηση αυτών, ενεργείται υπό την επιστασία του Τελωνείου.

Καν (ΕΟΚ) 2913/92 βασικός Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
Άρθρο 52
Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 42, τα εμπορεύματα σε προσωρινή εναπόθεση μπορούν να υποστούν μόνο επεξεργασία που εξασφαλίζει τη διατήρησή τους στην αυτή κατάσταση, χωρίς μεταβολή της εμφάνισης ή των τεχνικών χαρακτηριστικών τους.

Κανονισμός (EE) αριθ. 952/2013 Ενωσιακός Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας

Άρθρο 147 - Προϋποθέσεις και ευθύνες για την προσωρινή εναπόθεση εμπορευμάτων

2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 134 παράγραφος 2, τα εμπορεύματα σε προσωρινή εναπόθεση μπορούν να υποστούν μόνο επεξεργασία που εξασφαλίζει τη διατήρησή τους στην ίδια κατάσταση,  χωρίς μεταβολή της εμφάνισης ή των τεχνικών χαρακτηριστικών  τους.
:
Οι διατάξεις που διέπουν την λειτουργία των  Ε.Ζ;
Οι  διατάξεις που διέπουν τον προορισμό των Ε.Ζ και Ε.Α είναι:
Τα άρθρα 166- 181 του καν ΕΟΚ 2913/92
Τα άρθρα 799- 814 του καν ΕΟΚ 2454/93
Το άρθρο 39 του ν. 2960/01 " Περί τελωνειακού κώδικα.
Η Τ. 10970/110/Γ0019/93 Α.Υ.Ο  
Στην Ελλάδα υπάρχουν και λειτουργούν τρεις  Ελεύθερες Ζώνες : 1) Ε.Ζ Ελέγχου τύπου ΙΙ Λιμένος Πειραιώς, 2) Ε.Ζ Ελέγχου τύπου Ι λιμένος Θεσσαλονίκης, 3) Ε.Ζ Ελέγχου τύπου Ι λιμένος Ηρακλείου Κρήτης. 

Ποια είναι η τελωνειακή διαδικασία μιας ανασυσκευασίας σε καθεστώς προσωρινής εναπόθεσης;
Όσον αφορά στην Αίτηση Δηλωτικού, την Αίτηση Εγκατάλειψης, την Αίτηση Καταστροφής,  και την Αίτηση Ανασυσκευασίας, επισημαίνεται ότι υφίσταται η δυνατότητα είτε ηλεκτρονικής  υποβολής τους από εξωτερικό χρήστη, είτε καταχώρησής τους από το Τελωνείο, όταν υποβάλλονται  εγγράφως στο Τελωνείο
Οδηγίες για την υποβολή και διαχείριση των παραστατικών του Υποσυστήματος  Δηλωτικών, με τη θέση σε παραγωγική λειτουργία του νέου πληροφοριακού  συστήματος Τελωνείων ICISnet. Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2013
 Όσον αφορά στην Αίτηση Δηλωτικού, την Αίτηση Εγκατάλειψης, την Αίτηση Καταστροφής,  και την Αίτηση Ανασυσκευασίας, επισημαίνεται ότι υφίσταται η δυνατότητα είτε ηλεκτρονικής  υποβολής τους από εξωτερικό χρήστη, είτε καταχώρησής τους από το Τελωνείο, όταν υποβάλλονται  εγγράφως στο Τελωνείο.

ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ   
Α. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΝΑΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ  ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ.   
Προκειμένου να καταχωρηθεί στο σύστημα Αίτηση Ανασυσκευασίας που έχει υποβληθεί  εγγράφως και έχει γίνει αποδεκτή από το Τελωνείο, μέσω της επιλογής ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ  ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ–ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗΣ/ΑΝΑΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ συμπληρώνονται οι  καρτέλες Βασικά Στοιχεία και Είδη.   
Στην καρτέλα Βασικά Στοιχεία συμπληρώνονται τα στοιχεία του υποβάλλοντα και κατά  περίπτωση του αντιπροσώπου του, τα στοιχεία του προηγούμενου παραστατικού και η αιτιολογία  της ανασυσκευασίας.
Στην καρτέλα Είδη συμπληρώνονται πληροφορίες που αφορούν το είδος και τη συσκευασία  του, στις αντίστοιχες υποενότητες.   
Όσον αφορά το είδος, συμπληρώνεται ο αριθμός του είδους, όπως αυτός αναφέρεται στο  προηγούμενο παραστατικό και το σύστημα ανακτά αυτόματα τις λοιπές πληροφορίες. Όσον αφορά  τις συσκευασίες, συμπληρώνονται ο τύπος συσκευασίας του προηγούμενου παραστατικού και ο  τύπος της νέας συσκευασίας. Κατά περίπτωση αναφέρεται ο αριθμός εμπορευματοκιβωτίου,  σύμφωνα με το προηγούμενο παραστατικό και ο νέος αριθμός εμπορευματοκιβωτίου.   
Μετά την επιτυχή υποβολή της αίτησης, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα με το μοναδικό αριθμό  αναφοράς κίνησης (MRN) και η κατάστασή της είναι «ΑΠΟΔΕΚΤΗ».   
Οι ενέργειες που μπορεί να ακολουθήσουν την επιτυχή υποβολή Αίτησης Ανασυσκευασίας  είναι οι ακόλουθες :   
α) Μεταβολή
β) Ακύρωση
γ) Οριστικοποίηση
  Επισημαίνεται ότι, προκειμένου να είναι δυνατές οι πιστώσεις των ειδών που έχουν  ανασυσκευασθεί, θα πρέπει η Αίτηση Ανασυσκευασίας να οριστικοποιηθεί από το Τελωνείο.   

Β. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΝΑΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ.   
Προκειμένου να υποβληθεί Αίτηση Ανασυσκευασίας συμπληρώνονται οι καρτέλες Βασικά  Στοιχεία και Είδη, μέσω της επιλογής ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ  ΕΝΑΠΟΘΕΣΗΣ/ΑΝΑΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ.
ΟΘΕΣΗΣ/ΑΝΑΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ.   
Στην καρτέλα Βασικά Στοιχεία συμπληρώνονται το Τελωνείο Υποβολής, τα στοιχεία του  υποβάλλοντα και, κατά περίπτωση, του αντιπροσώπου του, τα στοιχεία του προηγούμενου  παραστατικού, καθώς και η αιτιολογία της ανασυσκευασίας.   
Στην καρτέλα Είδη συμπληρώνεται ο αριθμός του είδους, όπως αυτός αναφέρεται στο  προηγούμενο παραστατικό και οι νέες συσκευασίες του είδους, κατόπιν της ανασυσκευασίας του, με  την καταγραφή του αριθμού δεμάτων ή τεμαχίων, κατά περίπτωση.   
Ο συναλλασσόμενος έχει τη δυνατότητα επικύρωσης των δεδομένων που έχει καταχωρήσει  και να προχωρήσει στη συνέχεια στην υποβολή της Αίτησης Ανασυσκευασίας (μήνυμα DA315).   
Μετά την υποβολή της Αίτησης Ανασυσκευασίας, εμφανίζεται στην οθόνη του  συναλλασσόμενου νέο παράθυρο με τον αριθμό LRN της υποβολής. Η κατάσταση της Αίτησης στο  σημείο αυτό είναι «ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ».   
Ακολούθως, ο συναλλασσόμενος λαμβάνει απαντητικό μήνυμα από την πλευρά του  Τελωνείου, σχετικά με την αποδοχή (μήνυμα DA328) ή την απόρριψη της Αίτησης Ανασυσκευασίας  (μήνυμα DA316), που έχει υποβάλει.   
Σε περίπτωση που η Αίτηση Ανασυσκευασίας γίνει αποδεκτή από το Τελωνείο, λαμβάνει  μοναδικό αριθμό αναφοράς κίνησης (MRN) και η κατάστασή της μεταβάλλεται σε «ΑΠΟΔΕΚΤΗ», ενώ  σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης από το Τελωνείο, η κατάστασή της μεταβάλλεται  «ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ».   
Μετά από την αποδοχή της Αίτησης Ανασυσκευασίας από το Τελωνείο και τη λήψη αριθμού  αναφοράς κίνησης MRN, ο συναλλασσόμενος έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση  τροποποίησής της (μήνυμα DA313) και η κατάσταση της αίτησης είναι «ΥΠΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ».   
Ακολούθως, ο συναλλασσόμενος λαμβάνει απαντητικό μήνυμα από την πλευρά του  Τελωνείου, σχετικά με την αποδοχή (μήνυμα DA304) ή την απόρριψη της Αίτησης Τροποποίησης (μήνυμα DA305), που έχει υποβάλει. Και στις δύο περιπτώσεις (αποδοχή ή απόρριψη αιτήματος  τροποποίησης), η κατάσταση της Αίτησης Ανασυσκευασίας επανέρχεται σε «ΑΠΟΔΕΚΤΗ».     

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΝΑΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗΣ  ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ   
Ο αρμόδιος υπάλληλος του Τελωνείου αναζητά τις εκκρεμείς κινήσεις, που βρίσκονται στην  κατάσταση «ΥΠΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ» και διαχειρίζεται τις υποβληθείσες αιτήσεις, προβαίνοντας στις  κατάλληλες ενέργειες αποδοχής ή απόρριψης αυτών, με παράλληλη ενημέρωση του  συναλλασσόμενου από το σύστημα, μέσω της αποστολής των αντίστοιχων ηλεκτρονικών  μηνυμάτων, σύμφωνα με τα παραπάνω.   
Σε περίπτωση απόρριψης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του πεδίου Παρατηρήσεις, με την  αιτιολογία της εν λόγω απόρριψης.    
Προκειμένου να είναι δυνατές οι πιστώσεις των ειδών που έχουν ανασυσκευασθεί, θα πρέπει  η Αίτηση Ανασυσκευασίας να οριστικοποιηθεί από το Τελωνείο.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι - ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ
……………………………………………….
DA315
Αίτηση Ανασυσκευασίας
Εξωτερικός Χρήστης
Τελωνείο
DA328
Αποδοχή Αίτησης Ανασυσκευασίας
Τελωνείο
Εξωτερικός Χρήστης
DA316
Απόρριψη Αίτησης Ανασυσκευασίας
Τελωνείο
Εξωτερικός Χρήστης
DA313
Τροποποίηση Αίτησης Ανασυσκευασίας
Εξωτερικός Χρήστης
Τελωνείο
DA304
Αποδοχή Τροποποίησης Αίτησης Ανασυσκευασίας
Τελωνείο
Εξωτερικός Χρήστης
DA305
Απόρριψη Τροποποίησης Αίτησης Ανασυσκευασίας
Τελωνείο
Εξωτερικός Χρήστης


Ποια είναι η τελωνειακή διαδικασία μιας ανασυσκευασίας σε καθεστώς των υπόλοιπων καθεστώτων αποθήκευσης (φορολογική αποθήκη, αποταμίευση, κλπ);
Μια αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί σύμφωνα με την ψηφιακή τεχνολογία και για τα άλλα τελωνειακά καθεστώτα.

Ποια είναι η τελωνειακή διαδικασία για την Ελεύθερη Ζώνη;
Η Ελεύθερη Ζώνη  τύπου Ι βασίζεται στην ύπαρξη περίφραξης, της οποίας η περίμετρος και τα σημεία εισόδου - εξόδου, τα οποία καθορίζονται από την Τελωνειακή Αρχή, υπόκεινται σε τελωνειακή επιτήρηση.
Τα πρόσωπα καθώς και τα οχήματα που εισέρχονται στην Ε.Ζ υποβάλλονται σε έλεγχο και μπορεί να απαγορευθεί η είσοδός τους, εφόσον δεν παρέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα.
Ο έλεγχος των εισερχομένων και εξερχόμενων εμπορευμάτων ενεργείται από την τελωνειακή αρχή στα σημεία εισόδου - εξόδου της Ε.Ζ, γι αυτό πρέπει να προσκομίζονται και να κατατίθενται, στον τελωνειακό υπάλληλο που έχει ορισθεί αντίγραφα των εγγράφων μεταφοράς.
Συμπέρασμα: το Τελωνείο δεν υπεισέρχεται σε τέτοιες λεπτομέρειες αρκούμενο στον έλεγχο εισόδου και εξόδου των εμπορευμάτων.
Στην Ελεύθερη Ζώνη τύπου ΙΙ ακολουθείται μια παραπλήσια τελωνειακή διαδικασία όπως και στα τελωνειακά καθεστώτα «αποθήκευσης».

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Στον Εκτελωνιστή η επαναλαμβανόμενη επαγγελματική γνώση,
πρέπει να μετατρέπεται σε εργαστηριακή

Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου