Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Γενικοί κανόνες σχετικά με τους δασμούς (Απόσπασμα Καν.(ΕΕ) αριθ. 1001/2013 (Μάθημα 3) 7 Αυγούστου 2014




Γενικοί κανόνες σχετικά με τους δασμούς (Απόσπασμα Καν.(ΕΕ) αριθ. 1001/2013 (Μάθημα 3) 7 Αυγούστου 2014

1.
Οι δασμοί που εφαρμόζονται στα εισαγόμενα εμπορεύματα, καταγωγής χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου ή με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει συμφωνίες που περιέχουν τη ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους από δασμολογική άποψη, είναι οι συμβατικοί δασμοί που αναγράφονται στη στήλη 3 του πίνακα των δασμών. Με την επιφύλαξη αντιθέτων διατάξεων, οι συμβατικοί αυτοί δασμοί εφαρμόζονται επίσης και σε εμπορεύματα, άλλα από εκείνα που αναφέρονται παραπάνω, που εισάγονται από κάθε τρίτη χώρα.
Οι συμβατικοί δασμοί που αναγράφονται στη στήλη 3 εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Οι αυτόνομοι δασμοί που αναγράφονται σε παραπομπή εφαρμόζονται όταν είναι κατώτεροι από τους συμβατικούς.

2.
Οι διατάξεις της παραγράφου 1 δεν εφαρμόζονται όταν προβλέπονται ειδικοί αυτόνομοι δασμοί για εμπορεύματα καταγωγής ορισμένων χωρών ή όταν εφαρμόζονται προτιμησιακοί δασμοί κατόπιν συμφωνιών.

3.
Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 δεν αποτελούν εμπόδιο για την εφαρμογή από τα κράτη μέλη δασμών άλλων από εκείνους του κοινού δασμολογίου, στο μέτρο που μια διάταξη του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιολογεί την εφαρμογή αυτή.

4.
Όταν οι δασμοί εκφράζονται σε ποσοστό, πρόκειται για δασμούς κατ' αξίαν.

5.
Η ένδειξη «EA» στη στήλη 3 σημαίνει ότι τα προβλεπόμενα προϊόντα υπόκεινται στην είσπραξη γεωργικού στοιχείου σύμφωνα με το παράρτημα 1.

6.
Η ένδειξη «AD S/Z» ή «AD F/M» στη στήλη 3 των κεφαλαίων 17 έως και 19 σημαίνει ότι ο μέγιστος συντελεστής συνίσταται από συντελεστή ad valorem και έναν επιπλέον πρόσθετο συντελεστή εφαρμοζόμενο για ορισμένες μορφές ζάχαρης ή στα άλευρα. Ο δασμός αυτός καθορίζεται σύμφωνα με το παράρτημα 1.

7.
Στο κεφάλαιο 22, η μνεία «€/% vol/hl» στη στήλη 3 σημαίνει ότι ο ειδικός δασμός υπολογίζεται βάσει ενός ορισμένου αριθμού ευρώ για κάθε εκατοστιαίο ποσοστό κατ' όγκο οινοπνεύματος ανά εκατόλιτρο. Συνεπώς, ένα ποτό με αλκοολικό τίτλο 40 % κατ' όγκο θα δασμολογείται ως εξής:
«1 €/% vol/hl» = 1 € × 40, δασμός 40 € ανά εκατόλιτρο ή

«1 €/% vol/hl + 5 €/hl» = 1 € × 40 + 5 €, δασμός 45 € ανά εκατόλιτρο.
Όταν εμφανίζεται το σύμβολο «ΜΙΝ» (π.χ. «1,6 €/% vol/hl MIN 9 €/hl»), αυτό σημαίνει ότι ο δασμός, που υπολογίζεται βάσει του ανωτέρω κανόνα, πρέπει να συγκρίνεται με τον ελάχιστο δασμό (π.χ. «9 €/hl») και να εφαρμόζεται ο μεγαλύτερος εκ των δύο.

Κοινοί γενικοί κανόνες για την ονοματολογία και τους δασμούς
1.
Εκτός από ειδικές διατάξεις, οι διατάξεις που αναφέρονται στην δασμολογητέα αξία εφαρμόζονται για να προσδιοριστεί, εκτός από την αξία βάσει της οποίας υπολογίζονται οι δασμοί στην αξία, και η αξία που χρησιμοποιείται σαν κριτήριο για τον καθορισμό ορισμένων κλάσεων ή διακρίσεων.

2.
Ως «δασμολογητέο βάρος», για τα εμπορεύματα που δασμολογούνται με βάση το βάρος τους και ως «βάρος», που χρησιμοποιείται σαν κριτήριο για τον καθορισμό ορισμένων κλάσεων ή διακρίσεων, θεωρούνται:
α)
ως «μεικτό βάρος», το συνολικό βάρος του εμπορεύματος με όλες τις συσκευασίες του·

β)
ως «καθαρό βάρος» ή «βάρος» χωρίς άλλο προσδιορισμό, το ίδιο το βάρος του εμπορεύματος γυμνό από κάθε συσκευασία.

3.
Η αντιστοιχία του ευρώ σε εθνικά νομίσματα, για κράτη μέλη άλλα από τα μετέχοντα κράτη μέλη όπως καθορίζονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 974/98 του Συμβουλίου (2) (κατωτέρω ονομαζόμενα «μη μετέχοντα κράτη μέλη»), καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου (3).


4.
Ευνοϊκό δασμολογικό καθεστώς στο οποίο μπορούν να υπαχθούν ορισμένα εμπορεύματα λόγω του ειδικού προορισμού τους:
Κάθε εμπόρευμα προοριζόμενο για ειδική χρησιμοποίηση, για την οποία ο εφαρμοστέος εισαγωγικός δασμός στο πλαίσιο του καθεστώτος του ειδικού προορισμού δεν είναι κατώτερος από εκείνον που πρέπει να εφαρμοστεί σ' αυτό, αγνοουμένου του εν λόγω προορισμού, πρέπει να κατατάσσεται στη διάκριση που επιτρέπει ο ειδικός προορισμός, χωρίς να εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 291 έως 300 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής

E-mail = ggioggaras@Gmail.com


Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση

Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου