Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014


Έλεγχοι Τελωνείου για συναλλαγματικές διατυπώσεις, Μάθημα 6, 21 Αυγούστου 2014


Γιώργος Γιωγγαράς

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ 
ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
Εισαγωγών- Εξαγωγών
(Απαγορεύσεις,  Περιορισμοί)

Ευρετήρια προϊόντων

Εκδόσεις, 2014
www.bookstars.gr
βιβλίο σελ. 165





Διαταγή Β Τελωνείου Πειραιά, (Μια ξεχασμένη διαταγή)

Αναδημοσίευση από «Εφημερίδα Ο Εκτελωνιστής» 18 Μαρτίου 1977
Θέμα: Περί συστάσεως και λειτουργίας παρά τω Β Τελωνείω Πειραιώς Ειδικού Γραφείου δια τον έλεγχον των συναλλαγματικών διαδικασιών επί των εισαγομένων μέσω του μεθ’  ημάς Τελωνείου αλλοδαπών εμπορευμάτων

Ως γνωστόν, αι Τελωνειακαί Αρχαί, πέραν των κυρίως αυτών καθηκόντων είναι επιφορτισμέναι και με ετέρας ποικίλης φύσεως αρμοδιότητας και καθήκοντα, μεταξύ των οποίων  και ο έλεγχος των συναλλαγματικών διατυπώσεων επί  των εισαγομένων, διαμετακομιζομένων και εξαγομένων εμπορευμάτων.

Εν τη εκτιμήσει της σοβαρότητας και ιδιαιτέρας σημασίας αλλά και μεγίστης ευθύνης επί του ως άνω τομέως και εν όψει της εκτεταμένης περιπτωσιολογικής μορφής των συναλλαγματικών διαδικασιών και της εκ το λόγου τούτου προβαλλομένης ανάγκης χρησιμοποιήσεως υπό της υπηρεσίας μας, ειδικευμένου προσωπικού δια τον έλεγχον αυτών ο οποίος ως γνωστόν διενεργείται ήδη υπό του συστεγασμένου μεθ’ ημών Ζ’  Τελωνείου Εισαγωγής και προς τον σκοπόν εξυπηρετήσεως των συναλλασσομένων και της υπηρεσίας συγκροτούμεν παρ΄ημίν Ειδικών Γραφείον δια τον έλεγχον των Συναλλαγματικών διατυπώσεων επί των εισαγομένων μέσω του Τελωνείου μας αλλοδαπών εμπορευμάτων βάσει και της σχετικής προς τούτο υπ’ αριθ, 150309/10.2.1977 εγκριτικής διαταγής Δ/νσεως Τελωνείων Αττικής.
Ειδικώτερον εις το Γραφείον τούτο εντίθενται αι κάτωθι αρμοδιότητες:
α) Ο έλεγχος των συναλλαγματικών διατυπώσεων επί των εισαγομένων βάσει κανονικών συναλλαγματικών εγγράφων αλλοδαπών εμπορευμάτων , συμφώνως προς τας υπ’ αριθ. 90500/72, 90502/72 κλπ σχετικές Υπουργικές αποφάσεις.
β) Ο έλεγχος των άνευ συναλλαγματικών διατυπώσεων εισαγομένων εκ της αλλοδαπής ειδών συμφώνως προς την υπ’ αριθ. 32302/53 απόφασιν του τ. ΣΕΕ.
γ) Ο έλεγχος των συναλλαγματικών διατυπώσεων επί των εφοδιασμών πλοίων εξωτερικού ως και επί της διαμετακομίσεως εμπορευμάτων.
δ) Ο έλεγχος επί των περιορισμών εισαγομένων εμπορευμάτων των περιλαμβανομένων εις τον πίνακα Α της υπ’ αριθ. 61910/75 απόφ. Υπ. Συντονισμού, ως και μηχανημάτων αυτών περιλαμβανομένων εις τον πίνακα Β της υπα’ αριθ. 70853/71 αποφάσεως τέως ΥΠΕΘΟ.
ε) Η αποπροσάρτησις των αντιγράφων αδειών εκτελωνισμού και η άμεσος αποστολή αυτών εις την Τράπεζαν Ελλάδος δεόντως βεβαιωμένων ως προς την ανάλωσιν των εν αυτοίς εμπορευμάτων.
Άπασαι αι καθ’ ημάς Υπηρεσίαι, Γραφεία και το Ελεγκτικόν προσωπικόν του Τελωνείου παρακαλούνται όπως μετά το πέρας της επαληθεύσεως των τελωνιζόμενων εμπορευμάτων παραπέμπωσιν το οικείον παραστατικών έγγραφον εις τον Ειδικόν εν προκειμένω Γραφείον δια τον έλεγχον των συναλλαγματικών διατυπώσεων. Ο έλεγχος ούτος και ιδίως εις ότι αφορά τας περιπτώσεις Α’  της υπ’ αριθ. 61910/75 αποφάσεως, είτε έγκρισις Β’ της υπ’ αριθ. 70653/71 αποφάσεως δέον ν’ ασκήται προηγουμένως και παρά του αρμοδίου Ελεγκτού.

Προσέτι οι κ. κ. Ελεγκταί παρακαλούνται όπως κατά τον τελωνισμόν των εμπυρευμάτων αναγράφουν επί της διασαφήσεως εις την θέσιν των βοηθητικών πράξεων, άπαντα τα στοιχεία άτινα απαιτούνται κατά περίπτωσιν δια τον προσδιορισμόν του οικείου συναλλαγματικού πίνακος κλπ.
Το πλαίσιον της πρακτικώς διαδικασίας και του τρόπου διεξαγωγής και ασκήσεως των εν λόγω  καθηκόντων θέλομεν καθορίσει δια νεωτέρας ομοίας.

Παρά τω ως άνω Ειδικό Γραφείω ελέγχου των Συναλλαγματικών διαδικασιών τοποθετούμεν επί του παρόντος τον Τελωνειακόν Γραμματέα Α’ Τάξεως επί βαθμώ 7ω ………………….  ήτις εντέλλεται δια την πιστήν εφαρμογήν των εν τη παρούση διαλαμβανομένων.

Ο Διευθυντής
Αντ. Κόνδης


Σχόλιο: Ο στόχος  αυτής της απόφασης, που ανασύρεται μετά από κοντά σαράντα χρόνια, έχει σκοπό να αναδείξει το αντικείμενο των συναλλαγματικών διατυπώσεων. Σήμερα όλες οι αποφάσεις τέτοιου περιεχομένου παίρνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε με κανονισμούς , είτε με οδηγίες.

Η αστάθεια της ολοκλήρωσης μιας τελωνειακής διαδικασίας υπάρχει και θα υπάρχει στο μέλλον. Η μοναδική λύση είναι η ανάθεση των τελωνειακών διαδικασιών σε Πιστοποιημένους Εκτελωνιστές με υψηλή επαγγελματική και φροντιστηριακή-  εργαστηριακή κατάρτιση.  Γνωστός είναι ο διάλογος μεταξύ εκτελωνιστών εκείνης της καλής εποχής: «Θα παραλάβεις αύριο το φορτίο;» «Να περάσω πρώτα από συνάλλαγμα», «Θέλω να ενημερώσω τον μεταφορέα……», «Σου είπα ……. να περάσω πρώτα από συνάλλαγμα».

Σημειώστε τον αριθμό και πόσο περίπλοκοι  είναι αυτοί  έλεγχοι………

Να αναφέρουμε εδώ ότι ο Αντώνης Κόνδης, ξεκίνησε την ενημέρωση αυτού του δύσκολου χώρου, με αλλεπάλληλες εκδόσεις βιβλίων του. Είναι ο πρώτος διδάξας, για την ομαλή ροή των τελωνειακών διαδικασιών. 


E-mail = ggioggaras@Gmail.com




Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά


Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου