Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Καλύτερη Δασμολογική Κατάταξη, (Μάθημα 4 το μάνατζμεντ των Εκτελωνιστών) 18 Αυγούστου 2014



Καλύτερη Δασμολογική Κατάταξη, (Μάθημα 4 το μάνατζμεντ των Εκτελωνιστών) 18 Αυγούστου 2014




Βρέθηκα ωτακουστής στο τέλος της  δεκαετία το 80 μεταξύ δύο στελεχών της τελωνειακής υπηρεσίας. Ιδιότητες: επόπτης ο ένας με διδακτική πείρα και ελεγκτής ο άλλος με εύστοχη κρίση στη δασμολογική κατάταξη.
“ξέφτισε το επάγγελμα ιδιαίτερα η δασμολογική κλάση” λεει ο Δ/ντής
Απορία από τον συνομιλητή του “γιατί;”
“ξέρεις στην εποχή μου όταν πέρναγα το σεμινάριο για να ασκήσω τη θέση του ελεγκτή….”
Εγώ, ο ωτακουστής κατά λάθος  (δεν το συνηθίζω βλέπετε) τέντωσα περισσότερο το λαιμό μου.
“ βγαίναμε που λες, στο δρόμο και πηγαίναμε στις βιτρίνες των μαγαζιών, δύο δύο ή τρεις τρεις…..”
Η απορία μεγαλώνει του συνομιλητή ελεγκτή “και……”
«ξεκινούσαν οι ερωτήσεις: σε ποια κλάση πάει η κούκλα; αυτό το τραινάκι; εκείνο το στρώμα…»
“ύστερα καταλήγαμε στο  στοίχημα….. σε ποια κλάση ….. το  είδος …….»
Ο συνομιλητής του μένει με ……ανοικτό το στόμα χαμογελώντας και ρωτά σαν τον …αγαθό Βέγγο “γιατί ….”
‘Θέλαμε να μάθουμε, θέλαμε να δουλέψουμε, νομίζαμε ότι προσφέρουμε στο ελληνικό κράτος … στην υπηρεσία . …… σήμερα όμως;“

Δεν θέλησα να ακούσω περισσότερα. Προσπαθώ να κάνω συγκρίσεις. Μπα τίποτα. Τα ερωτηματικά το ένα μετά το άλλο. Ποιος φταιει;

Σωστή πάντως η θέση και άποψη εκείνων των στελεχών της τελωνειακής υπηρεσίας !!! Τώρα φαίνεται ξεκάθαρα.

Γιατί στη δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων στηρίζεται όλο το διεθνές εμπόριο. Μετά δε το 1987 διαμορφώθηκε το λεγόμενο Εναρμονισμένο Σύστημα των τεσσάρων αριθμών που έγινε αποδεκτό από όλα τα κράτη του κόσμου, ακόμα και απ΄ αυτές τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι με τέτοια εφόδια  άνοιξε ο δρόμος για την παγκοσμιοποίηση.

Γιατί η Ενωμένη Ευρώπη έχει στηρίξει την ύπαρξή της στη δασμολογική κλάση. Ολες οι επί μέρους αγορές (ντάμπινγκ, ποσοστώσεις, πριμοδοτήσεις, αγροτικά προϊόντα κά) “ακουμπούν» στις δασμολογικές κλάσεις. Ακόμα και ο απλός θεατής ξεφυλλίζοντας την Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα έβλεπε ότι και η πιο μικρή αγορά (σκόρδα πχ ) στηρίζεται στη δασμολογική κατάταξη.

Βέβαια η δασμολογική κατάταξη στη Ελλάδα διακονεύετο και διακονεύετε από τις Πρωτοβάθμιες Επιτροπές αλλά και από την ΑΕΤΑ. Έπαιζε η δασμολογική κλάση, πρωταρχικό ρόλο τότε, προ του 1987 (έτος ΦΠΑ), εξ αίτίας των υψηλών κυρίως δασμών και φόρων που επεβάλλοντο στα εισαγόμενα εμπορεύματα. Διαφορετικοί βέβαια ρόλοι αλλά αρκετά ουσιώδεις σαν κλειστή μικρή αγορά που ήταν η Ελλάδα.

Τι μπορεί όμως να αλλάξει σήμερα. Μπορεί παράδειγμα να εκσυγχρονισθεί, να προχωρήσει μπροστά στις νέες τεχνολογίες, να προστατεύσει την επαρχιακή ελληνική αγορά της Κοινότητας. Πως όμως;

Ένα πρώτο μέτρο είναι να «φορέσει τα γιορτινά της» κάθε απόφαση είτε ΠΕΤΑ είτε ΑΕΤΑ να έχει και φωτογραφία του είδους. Ακατανόητο σε χημικά προϊόντα να έχουμε χημική εξέταση  και σε γάντια ή αυτοκίνητα να έχουμε μόνο ……υποτυπώδη  περιγραφή. Εύκολο, πολύ εύκολο και για τις δημόσιες υπηρεσίες. ……ένας έγχρωμος εκτυπωτής αξίας………. από 30.000 δρχ και πάνω.

Ένα δεύτερο μέτρο είναι να στέλνονται οι αποφάσεις σε όλους στους Συλλόγους Εκτελωνιστών και στα Επιμελητήρια. Παράδειγμα ο ΣΕΠΑ του Πειραιά δεν έχει τις αποφάσεις  ΠΕΤΑ της Θεσσαλονίκης και αντίστροφα και λοιπά. Ακτινωτή λοιπόν  διανομή και να περιλαμβάνονται στους αποδέκτες τα Επιμελητήρια. Οργανισμοί με ισχυρή οργάνωση και επιρροή.

Ένα τρίτο μέτρο τα στελέχη (τελωνειακοί υπάλληλοι) που τελωνίζουν εμπορεύματα να είναι πιστοποιημένα επαγγελματικά. Επίσημη αναγνώριση της ειδίκευσης για κατάταξη του εμπορεύματος στο δασμολόγιο (μετεκπαίδευση κλπ). Από αυτή την επαγγελματική πιστοποίηση να μην λείψουν οι εκτελωνιστές.

Μήπως δηλαδή εμείς οι ίδιοι παραμελήσαμε τη δουλειά μας τελωνειακοί και εκτελωνιστές; δεν την ανανεώσαμε, δεν την εκσυγχρονίσαμε, δεν την επιβάλλαμε στους εμπλεκόμενους στο διεθνές εμπόριο με τη μορφή που παρουσιάζετε σήμερα (βλέπε Ιντερνέτ κλπ)


Μήπως είναι καιρός για …δουλειά;  

Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση

E-mail = ggioggaras@Gmail.com


Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου