Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Καθορισμός της αποζημίωσης για την παροχή υπηρεσιών από το Γενικό Χημείο του Κράτους προς οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες. Αριθμ. Γ.Χ.Κ.: 30/002/000/8788, Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2016 (Μάθημα 4) 9 Μαρτίου 2017


Καθορισμός της αποζημίωσης για την παροχή υπηρεσιών από το Γενικό Χημείο του Κράτους προς οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες. Αριθμ. Γ.Χ.Κ.: 30/002/000/8788, Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2016 (Μάθημα 4) 9 Μαρτίου 2017

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Άρθρο 1 Σκοπός
Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός του ύψους της αποζημίωσης που καταβάλλεται από οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες, για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτούς από το Γενικό Χημείο του Κράτους, όπως ορίζεται στα Παραρτήματα Ι και ΙΙ.
Άρθρο 2 Πεδίο εφαρμογής -
Υπόχρεοι καταβολής αποζημίωσης
1. Υπόχρεοι καταβολής αποζημίωσης στο Γενικό Χημείο του Κράτους (Γ.Χ.Κ.), για την παροχή των πάσης φύσεως υπηρεσιών του προς αυτούς, είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, τα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιποί Οργανισμοί και Υπηρεσίες του Δημοσίου, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
2. Δεν καταβάλλουν αποζημίωση:
α) οι υπηρεσίες του Δημοσίου, όταν απευθύνονται στο Γ.Χ.Κ. ως ελεγκτικές αρχές, για θέματα: αα) διασφάλισης των δημοσίων εσόδων
ββ) προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος
γγ) προστασίας της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών
β) οι αρχές του επισήμου ελέγχου τροφίμων
γ) οι Δικαστικές, Αστυνομικές και λοιπές διωκτικές αρχές.
3. Κατ’ εξαίρεση για δείγματα που προσκομίζονται στο Γ.Χ.Κ. από Υπηρεσίες του Δημοσίου καταβάλλεται αποζημίωση, όταν αυτά αφορούν:
α) σκοπούς που συνδέονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα φορέων/ιδιωτών/επιχειρήσεων, όπως είναι η αδειοδότηση βιολογικών καθαρισμών εργοστασίων, η ίδρυση κέντρων θαλασσοθεραπείας και ιαματικών φυσικών πόρων, η λειτουργία εμφιαλωτηρίων νερού, η έκδοση αδειών για καταλληλότητα βυτιοφόρων μέσων μεταφοράς νερού και τροφίμων και της αντίστοιχης ποιότητας των μεταφερόμενων προϊόντων, η έκδοση αδειών για πλωτές εξέδρες, κ.λπ.
β) τον επίσημο έλεγχο τροφίμων και υλικών σε επαφή με τρόφιμα τα οποία εισάγονται από τρίτες χώρες και αποστέλλονται από Αρμόδιες Αρχές (εκτός των προϊόντων αιθυλικής αλκοόλης αλκοολούχων ποτών, οίνου και ζύθου και εν γένει τροφίμων και ποτών που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης)
γ) τον έλεγχο για δασμολογική κατάταξη ή/και συμμόρφωση με τη νομοθεσία όλων των προϊόντων, που εισάγονται από τρίτες χώρες, στην περίπτωση κατάθεσης αίτησης δειγματοληψίας από τον ενδιαφερόμενο προς την Τελωνειακή Αρχή
δ) την έκδοση πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εξαγωγής κατόπιν αιτήματος εξαγωγέα, ανεξαρτήτως εάν δείγμα του προϊόντος έχει αποσταλεί από δημόσια αρχή στα πλαίσια ελέγχου
ε) την επανεξέταση τελωνειακού δείγματος σε περίπτωση αμφισβήτησης του εργαστηριακού αποτελέσματος από τον ενδιαφερόμενο, κατόπιν αίτησής του, για όλες τις κατηγορίες προϊόντων στ) συμβάσεις προμήθειας υλικών που συνάπτονται μεταξύ φορέων του Δημοσίου και προμηθευτών.
Άρθρο 3 Διαδικασία Παροχής Υπηρεσιών
1. Για την πραγματοποίηση εργαστηριακής εξέτασης ή άλλης εργασίας από το Γ.Χ.Κ. προϋπόθεση είναι η υποβολή εγγράφου αιτήματος, με έναν από τους τρόπους που προβλέπονται για την επικοινωνία των δημοσίων υπηρεσιών. Το αίτημα μπορεί να διατυπωθεί και μέσω του τυποποιημένου εντύπου που βρίσκεται στη διάθεση των ενδιαφερομένων στο διαδίκτυο.
2. α) Mε την επιφύλαξη της περίπτωσης β΄ της παρούσας παραγράφου, οι Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ. αποδέχονται ή όχι τα υποβαλλόμενα αιτήματα, λαμβάνοντας υπόψη τη διασφάλιση του ελεγκτικού έργου του Γ.Χ.Κ. και την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
β) Οι Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ. δεν αποδέχονται τα υποβαλλόμενα αιτήματα εφόσον υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων.
Εφόσον το αίτημα γίνει αποδεκτό και συμφωνηθούν οι όροι των υπηρεσιών που θα παρασχεθούν, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στην υπουργική απόφαση 3015595/8004/0078/1997 (ΦΕΚ Β΄ 714), όπως ισχύει.
3. Εάν η αιτούμενη υπηρεσία είναι εργαστηριακή εξέταση, μετά την ολοκλήρωσή της χορηγείται στον ενδιαφερόμενο έκθεση εξέτασης, στην οποία περιλαμβάνονται:
α) τα πλήρη στοιχεία του δείγματος
β) οι παράμετροι που προσδιορίστηκαν, οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα
γ) γνωμάτευση για τη συμφωνία του δείγματος με τυχόν ισχύουσα νομοθεσία (εθνική ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή με τους όρους υπάρχουσας σύμβασης που έχει κοινοποιηθεί στο Γ.Χ.Κ., εφόσον ζητηθεί.
Άρθρο 4 Υπολογισμός κόστους Εκπτώσεις
1. Το κόστος ανάλυσης για τις εργαστηριακές εργασίες ανά κατηγορία προϊόντος καθορίζεται στο Παράρτημα Ι και για τις μη εργαστηριακές εργασίες στο Παράρτημα ΙΙ.
Για περιπτώσεις εργαστηριακών εργασιών οι οποίες δεν κατονομάζονται στους Πίνακες 2 έως 20 του Παραρτήματος Ι, καθώς και για τις περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζεται εύρος τιμών, το κόστος της ανάλυσης προσδιορίζεται με βάση τις γενικές τεχνικές του Πίνακα 1 του Παραρτήματος Ι, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση της εξέτασης συμπεριλαμβανομένου και του κόστους προκατεργασίας του δείγματος, εάν αυτή απαιτείται.
2. Το τελικό κόστος συμμετοχής σε σχήματα διεργαστηριακών δοκιμών καθώς και το τελικό κόστος για την παροχή υλικών αναφοράς, καθορίζονται αθροιστικά ανά περίπτωση, με βάση το κόστος των επιμέρους διεργασιών όπως αυτές προσδιορίζονται στους Πίνακες 21 και 22 αντίστοιχα, του Παραρτήματος Ι.
3. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ζητείται η πραγματοποίηση δύο ή περισσότερων ειδών εξέτασης του Παραρτήματος Ι, για το ίδιο δείγμα, παρέχεται έκπτωση 10% επί της συνολικής αποζημίωσης. Το ίδιο ποσοστό έκπτωσης παρέχεται και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ζητείται η εκτέλεση δύο ή περισσοτέρων εργασιών του Παραρτήματος ΙΙ.
4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ζητείται για περισσότερα του ενός δείγματα το ίδιο είδος εξέτασης, παρέχεται έκπτωση 20% επί της συνολικής αποζημίωσης, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά στους Πίνακες του Παραρτήματος Ι.
5. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 2, η οφειλόμενη αποζημίωση περιορίζεται στο 60% της προβλεπόμενης τιμής (χωρίς τον υπολογισμό πιθανόν εκπτώσεων των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου) στις περιπτώσεις:
α) εξετάσεων υδάτων και τροφίμων, που ζητούνται από Δήμους, Κοινότητες ή τις αρμόδιες για τον έλεγχο υδάτων επιχειρήσεις τους
β) εξετάσεων τροφίμων, πόσιμου νερού, νερών λοιπών κατηγοριών (π.χ. από μονάδες Τεχνητού Νεφρού) και άλλου είδους δειγμάτων που ζητούνται από δημόσια νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία και συναφή ιδρύματα
γ) εξετάσεων πρώτων υλών οινοπνευματοποιΐας, σε εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας της σχετικής με την αιθυλική αλκοόλη
δ) εξετάσεων που ζητούνται από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς
ε) εξετάσεων για πιστοποιητικά και βεβαιώσεις σε προϊόντα που εξάγονται σε τρίτες χώρες.
5. Στις περιπτώσεις στις οποίες η αιτούμενη εξέταση ή εργασία εμπίπτει σε περισσότερες από μία εκπτώσεις, παρέχεται η μεγαλύτερη.
6. Για την ταυτοποίηση αγνώστου δείγματος συμφωνούνται μεταξύ του ενδιαφερομένου και του Γ.Χ.Κ. οι αναλύσεις που θα πραγματοποιηθούν και το κόστος υπολογίζεται με βάση τις προσδιοριζόμενες παραμέτρους και τις μεθόδους εξέτασης.
7. Εάν η αιτούμενη υπηρεσία είναι γνωμοδότηση, για την έκδοση της οποίας απαιτείται ειδική έρευνα, η χρέωση γίνεται με βάση τον απαιτούμενο αριθμό ανθρωποωρών ως εμπειρογνωμοσύνη, σύμφωνα με τον Πίνακα 4 του Παραρτήματος ΙΙ της παρούσας απόφασης.
Άρθρο 5 Καταργούμενες Διατάξεις Έναρξη ισχύος
Από την έκδοση της παρούσας απόφασης καταργούνται οι κάτωθι αποφάσεις:
3002640/1552/2002 (ΦΕΚ Β΄ 161), 3006857/3615/2002 (ΦΕΚ Β΄ 457), 3018886/9890/2002 (ΦΕΚ Β΄ 1327), 3000852/ 512/2003 (ΦΕΚ Β΄ 35), 30/002/1730/2011 (ΦΕΚ Β΄ 578), 3017646/10111/0078/1998 (ΦΕΚ Β΄ 1031) 3011239/ 6398/0078/1998 (ΦΕΚ Β΄ 607), 3017796/9619/2001 (ΦΕΚ Β΄ 1217), 3006358/3567/2001 (ΦΕΚ Β΄ 370).
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1
Εργαστηριακές   Εργασίες
Πίνακας 1. Γενικές τεχνικές
Πίνακας 2 τρόφιμα ποτά
Πίνακας 3 Φάρμακα ναρκωτικά
Πίνακας 4 Καύσιμα Λιπαντικά
Πίνακας 5 Χημικές ουσίες Βιομηχανική προϊόντα και αντικείμενα
Πίνακας 6 Υφάσματα
Πίνακας 7 Πλαστικά
Πίνακας 8 Υλικά σε επαφή με τρόφιμα
Πίνακας 9 Είδη γραφείου γραφική ύλη
Πίνακας 10 Ελαστικά
Πίνακας 11 Δέρματα υποδήματα
Πίνακας 12 Χαρτί
Πίνακας 13 Μέταλλα ορυκτά
Πίνακας 14 Σάπωνες απορρυπαντικά
Πίνακας 15 Λιπάσματα
Πίνακας 16 Φυτοφάρμακα εντομοκτόνα
Πίνακας 17  Ύδατα απόβλητα
Πίνακας 18 Μικροβιολογικές δοκιμές
Πίνακας 19  Καπνικά
Πίνακας 20  Πρωτεύουσες μέθοδοι αναφοράς
Πίνακας 21 Διεργαστηριακά Σχήματα (τιμές ανά κύκλο και συμμετέχοντα
Πίνακας 22 Υλικά αναφοράς (ανά μονάδα υλικού)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ
ΜΗ ΕΡΓΑΣΓΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Πίνακας 1 Επιθεώρηση ορθής εργαστηριακής πρακτική
Πίνακας 2 Έκδοση Πιστοποιητικών , βεβαιώσεων και αδειών (άφορα την έκδοση γνωμάτευση , πιστοποιητική ή άλλου έγγραφου την οποία ο ενδιαφερόμενος αιτείται γραπτώς για κάθε νόμιμη χρήση
Πίνακας 3 Παράβολα
Πίνακας 4 Λοιπές εργασίες


ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών


Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου