Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Εσωτερικές Μεταφορές Επικίνδυνων Εμπορευμάτων, προσαρμογή ΟΔΗΓΊΑ (EE) 2016/2309 και ΟΔΗΓΊΑ 2008/68/ΕΚ (Μάθημα 7) 28 Μαρτίου 2017


Εσωτερικές Μεταφορές Επικίνδυνων Εμπορευμάτων, προσαρμογή ΟΔΗΓΊΑ (EE) 2016/2309 και ΟΔΗΓΊΑ 2008/68/ΕΚ (Μάθημα 7) 28 Μαρτίου 2017


20.12.2016   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
L 345/48

ΟΔΗΓΊΑ (EE) 2016/2309 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ
της 16ης Δεκεμβρίου 2016
για την τέταρτη προσαρμογή στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο των παραρτημάτων της οδηγίας 2008/68/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τις εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων
(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)
H ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη την οδηγία 2008/68/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Σεπτεμβρίου 2008, σχετικά με τις εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 1,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Το τμήμα I.1 του παραρτήματος I, το τμήμα II.1 του παραρτήματος II και το τμήμα III.1 του παραρτήματος III της οδηγίας 2008/68/ΕΚ αφορούν διατάξεις που περιλαμβάνονται σε διεθνείς συμφωνίες για τις εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων οδικώς, σιδηροδρομικώς και μέσω εσωτερικών πλωτών οδών, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 της εν λόγω οδηγίας.

(2)
Οι διατάξεις των εν λόγω διεθνών συμφωνιών επικαιροποιούνται ανά διετία. Συνεπώς, οι τροποποιημένες εκδόσεις αυτών των συμφωνιών θα εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2017, με μεταβατική περίοδο που λήγει στις 30 Ιουνίου 2017.

(3)
Το τμήμα I.1 του παραρτήματος I, το τμήμα II.1 του παραρτήματος II και το τμήμα III.1 του παραρτήματος III της οδηγίας 2008/68/ΕΚ πρέπει συνεπώς να τροποποιηθούν αναλόγως.

(4)
Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:
Άρθρο 1
Τροποποιήσεις στην οδηγία 2008/68/ΕΚ
Η οδηγία 2008/68/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:
1)
Στο παράρτημα I, το τμήμα I.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«I.1.   ADR
Στα παραρτήματα Α και Β της ADR, όπως θα εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2017, ο όρος “αντισυμβαλλόμενο μέρος” αντικαθίσταται από τον όρο “κράτος μέλος”, κατά περίπτωση.».

2)
Στο παράρτημα II, το τμήμα II.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«III.1.   RID,
Στο παράρτημα του RID, το οποίο επισυνάφθηκε ως προσάρτημα Γ στην COTIF, όπως θα εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2017, ο όρος “συμβαλλόμενο κράτος του RID” αντικαθίσταται από τον όρο “κράτος μέλος”, κατά περίπτωση.».

3)
Στο παράρτημα III, το τμήμα III.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«III.1.   ADN
Στους συνημμένους στην ADN κανονισμούς, όπως θα εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2017, καθώς και στο άρθρο 3 στοιχεία στ) και η) και στο άρθρο 8 παράγραφοι 1 και 3 της ADN, ο όρος “αντισυμβαλλόμενο μέρος” αντικαθίσταται από τον όρο “κράτος μέλος”, κατά περίπτωση.».
Άρθρο 2
Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο
1.   Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που απαιτούνται για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2017. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων.
Οι διατάξεις αυτές, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, περιλαμβάνουν παραπομπή στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από παρόμοια παραπομπή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Οι λεπτομερείς διατάξεις για την παραπομπή αυτή καθορίζονται από τα κράτη μέλη.
2.   Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.
Άρθρο 3
Έναρξη ισχύος
Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άρθρο 4
Αποδέκτες
Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.
Βρυξέλλες, 16 Δεκεμβρίου 2016.
Για την Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Jean-Claude JUNCKER


Εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων ΟΔΗΓΊΑ 2008/68/ΕΚ (Μάθημα 7) 28 Μαρτίου 2017

30.9.2008   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
L 260/13

ΟΔΗΓΊΑ 2008/68/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ
της 24ης Σεπτεμβρίου 2008
σχετικά με τις εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων
(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη:
τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 71,
την πρόταση της Επιτροπής,
τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),
Κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή των Περιφερειών,
Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης (2),
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Οι οδικές, σιδηροδρομικές και εσωτερικές πλωτές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων παρουσιάζουν σημαντικό κίνδυνο ατυχήματος. Πρέπει επομένως να ληφθούν μέτρα ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η διεξαγωγή των εν λόγω μεταφορών υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας.

(2)
Για τις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων θεσπίστηκαν ενιαίοι κανόνες με τις οδηγίες 94/55/ΕΚ του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 1994, για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τις οδικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων (3), και 96/49/ΕΚ του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1996, για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τις σιδηροδρομικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων (4), αντίστοιχα.

(3)
Για τη θέσπιση κοινού καθεστώτος, το οποίο θα καλύπτει όλες τις πτυχές των εσωτερικών μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων, οι οδηγίες 94/55/ΕΚ και 96/49/ΕΚ πρέπει να αντικατασταθούν από μία οδηγία, η οποία θα περιέχει επίσης διατάξεις για την εσωτερική ναυσιπλοΐα.

(4)
Η πλειονότητα των κρατών μελών είναι συμβαλλόμενα μέρη της ευρωπαϊκής συμφωνίας για τις διεθνείς οδικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων («ADR»), των κανονισμών για τις διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων («RID») και, στο μέτρο που τα αφορά, της ευρωπαϊκής συμφωνίας σχετικά με τις διεθνείς μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων μέσω της εσωτερικής ναυσιπλοΐας («ADN»).

(5)
Οι ADR, RID και ADN θεσπίζουν ενιαίους κανόνες για την ασφαλή διεθνή μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να επεκταθούν στις εγχώριες μεταφορές, ώστε να εναρμονισθούν σε όλη την Κοινότητα οι όροι μεταφοράς των επικίνδυνων εμπορευμάτων και να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της κοινής αγοράς μεταφορών.

(6)
Η παρούσα οδηγία δεν πρέπει να εφαρμόζεται στις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, σχετικές με τη φύση του χρησιμοποιούμενου οχήματος ή πλοίου, ή με την περιορισμένη φύση της πραγματοποιούμενης μεταφοράς.

(7)
Οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται ούτε στις περιπτώσεις μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων υπό την άμεση ευθύνη και συμμετοχή ή την εποπτεία των ενόπλων δυνάμεων. Η μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων από επαγγελματίες που εργάζονται βάσει σύμβασης για τις ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει, ωστόσο, να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας, εκτός αν οι συμβατικές υποχρεώσεις ασκούνται υπό την άμεση ευθύνη και συμμετοχή ή την εποπτεία των ενόπλων δυνάμεων.

(8)
Τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν ούτε αναμένεται να αποκτήσουν στο άμεσο μέλλον σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών θα βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση, υποκείμενα σε υποχρεώσεις άνευ αντικειμένου, αν έπρεπε να μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία και να εφαρμόσουν τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας που αφορούν τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Συνεπώς, τα συγκεκριμένα κράτη μέλη, για όσο χρόνο δεν διαθέτουν σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών, θα πρέπει να εξαιρούνται από την υποχρέωση μεταφοράς και εφαρμογής της παρούσας οδηγίας σε σχέση με τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

(9)
Κάθε κράτος μέλος πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα να εξαιρεί από την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων μέσω της εσωτερικής ναυσιπλοΐας, εφόσον τα εσωτερικά ύδατα της επικράτειάς του δεν συνδέονται, με εσωτερική πλωτή οδό, με τα εσωτερικά ύδατα άλλων κρατών μελών ή εφόσον στα εν λόγω εσωτερικά ύδατα δεν μεταφέρονται επικίνδυνα εμπορεύματα.

(10)
Με την επιφύλαξη της κοινοτικής νομοθεσίας και των διατάξεων του παραρτήματος Ι τμήμα Ι.1 (1.9), του παραρτήματος ΙΙ τμήμα ΙΙ.1 (1.9) και του παραρτήματος ΙΙΙ τμήμα ΙΙΙ.1 (1.9), τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ή να θεσπίζουν διατάξεις, για λόγους ασφάλειας των μεταφορών, σε τομείς που δεν καλύπτει η παρούσα οδηγία. Οι διατάξεις αυτές θα πρέπει να είναι σαφείς και συγκεκριμένες.

(11)
Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα να ρυθμίζει ή να απαγορεύει τις εγχώριες μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων, για λόγους μη συνδεόμενους με την ασφάλεια των μεταφορών, όπως για λόγους εθνικής ασφάλειας ή προστασίας του περιβάλλοντος.

(12)
Τα μεταφορικά μέσα που είναι ταξινομημένα σε τρίτες χώρες επιτρέπεται να εκτελούν διεθνείς μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων εντός των εδαφών των κρατών μελών, εφόσον πληρούν τις σχετικές διατάξεις των ADR, RID ή ADN και της παρούσας οδηγίας.

(13)
Κάθε κράτος μέλος μπορεί να εφαρμόζει αυστηρότερους κανόνες για τις εγχώριες μεταφορές που πραγματοποιούνται με μέσα μεταφοράς που είναι ταξινομημένα ή έχουν τεθεί σε κυκλοφορία στο έδαφός του.

(14)
Η εναρμόνιση των όρων που ισχύουν για τις εγχώριες μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων δεν θα πρέπει να εμποδίζει τον συνυπολογισμό ειδικών εγχώριων συνθηκών. Η παρούσα οδηγία πρέπει επομένως να παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να χορηγούν ορισμένες παρεκκλίσεις υπό συγκεκριμένους όρους. Οι εν λόγω παρεκκλίσεις πρέπει να καταγραφούν στην παρούσα οδηγία ως «παρεκκλίσεις σε εθνικό επίπεδο».

(15)
Για την αντιμετώπιση ασυνήθων και εξαιρετικών καταστάσεων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν δικαίωμα να εκδίδουν ειδικές άδειες για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων εντός της επικράτειάς τους, η οποία διαφορετικά θα απαγορευόταν από την παρούσα οδηγία.

(16)
Λόγω του ύψους των επενδύσεων που απαιτούνται στον συγκεκριμένο τομέα, πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να διατηρήσουν προσωρινά ορισμένες ειδικές εθνικές διατάξεις για τις κατασκευαστικές απαιτήσεις των μέσων ή του εξοπλισμού μεταφοράς και για τις μεταφορές μέσω της Σήραγγας της Μάγχης. Θα πρέπει επίσης να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να διατηρούν και να θεσπίζουν διατάξεις για τη σιδηροδρομική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων μεταξύ κρατών μελών και κρατών που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Οργάνωσης Συνεργασίας των Σιδηροδρομικών Επιχειρήσεων («OSJD»), έως ότου εναρμονιστούν οι κανόνες του παραρτήματος ΙΙ της συμφωνίας για τις διεθνείς εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές («SMGS») και οι διατάξεις του παραρτήματος ΙΙ τμήμα ΙΙ.1 της παρούσας οδηγίας και, συνεπώς, της RID. Εντός δέκα ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει τις συνέπειες των διατάξεων αυτών και, εφόσον χρειαστεί, να υποβάλει κατάλληλες προτάσεις. Οι εν λόγω διατάξεις πρέπει να καταγραφούν στην παρούσα οδηγία ως «πρόσθετες μεταβατικές διατάξεις».

(17)
Επιβάλλεται να υπάρχει η δυνατότητα ταχείας προσαρμογής των παραρτημάτων της παρούσας οδηγίας στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο, καθώς και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ιχνηλάτησης και εντοπισμού, προκειμένου ιδίως να λαμβάνονται υπόψη οι νέες διατάξεις που εισάγονται στις ADR, RID και ADN. Οι τροποποιήσεις των ADR, RID και ADN και οι αντίστοιχες προσαρμογές των παραρτημάτων θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Η Επιτροπή θα πρέπει να προσφέρει στα κράτη μέλη την απαιτούμενη οικονομική στήριξη για να μεταφράσουν στην επίσημη ή τις επίσημες γλώσσες τους τις ADR, RID και AND και όποιες τροποποιήσεις τους.

(18)
Τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας πρέπει να εγκριθούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή (5).

(19)
Συγκεκριμένα, πρέπει να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή να προσαρμόζει τα παραρτήματα της παρούσας οδηγίας στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο. Καθόσον τα μέτρα αυτά είναι γενικής εμβέλειας και αποβλέπουν στην τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας, μεταξύ άλλων διά της συμπληρώσεώς της με νέα μη ουσιώδη στοιχεία, πρέπει να εγκριθούν σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπει το άρθρο 5α της απόφασης 1999/468/ΕΚ.

(20)
Πρέπει επίσης η Επιτροπή να είναι σε θέση να αναθεωρεί τους καταλόγους με τις παρεκκλίσεις σε εθνικό επίπεδο και να αποφασίζει για την ισχύ και την εφαρμογή εκτάκτων μέτρων σε περίπτωση ατυχήματος ή περιστατικού.

(21)
Για λόγους αποτελεσματικότητας, τα χρονικά όρια που συνήθως εφαρμόζονται στο πλαίσιο της κανονιστικής διαδικασίας με έλεγχο πρέπει να συντομευθούν όσον αφορά την έγκριση των προσαρμογών των παραρτημάτων στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο.

(22)
Επειδή οι στόχοι της παρούσας οδηγίας, δηλαδή η εξασφάλιση ομοιόμορφης εφαρμογής των εναρμονισμένων κανόνων ασφαλείας σε ολόκληρη την Κοινότητα και η διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στις εγχώριες και διεθνείς μεταφορές, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν ικανοποιητικά από τα κράτη μέλη και μπορούν, συνεπώς, λόγω της κλίμακας και των συνεπειών της παρούσας οδηγίας, να επιτευχθούν καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα μπορεί να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας του ίδιου άρθρου, η παρούσα οδηγία δεν υπερβαίνει το αναγκαίο για την επίτευξη των εν λόγω στόχων μέτρο.

(23)
Οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας δεν θίγουν τη δέσμευση της Κοινότητας και των κρατών μελών της, στο πλαίσιο των στόχων που ορίστηκαν στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον και την ανάπτυξη (UNCED) στο Ρίο Ιανέιρο τον Ιούνιο του 1992, να καταβάλουν προσπάθειες για την εναρμόνιση των συστημάτων ταξινόμησης των επικινδύνων ουσιών.

(24)
Οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας δεν θίγουν την κοινοτική νομοθεσία που διέπει τους όρους ασφάλειας, υπό τους οποίους μεταφέρονται οι βιολογικοί παράγοντες και οι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί, όπως αυτοί ορίστηκαν με τις οδηγίες 90/219/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 1990, για την περιορισμένη χρήση γενετικώς τροποποιημένων μικροοργανισμών (6), 2001/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Μαρτίου 2001, για τη σκόπιμη ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον (7), και την οδηγία 2000/54/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Σεπτεμβρίου 2000, για την προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία (8).

(25)
Οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας δεν θίγουν την εφαρμογή άλλων κοινοτικών διατάξεων στους τομείς της ασφάλειας και της υγείας στον χώρο εργασίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, δεν θίγονται η οδηγία-πλαίσιο για την ασφάλεια και την υγεία στον χώρο εργασίας, η οδηγία 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 1989, σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία (9), και οι θυγατρικές της οδηγίες.

(26)
Η οδηγία 2006/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα πλοία εσωτερικής ναυσιπλοΐας (10), προβλέπει ότι κάθε πλοίο εφοδιασμένο με πιστοποιητικό βάσει του κανονισμού για τη μεταφορά επικίνδυνων ουσιών διά του Ρήνου (ADNR), μπορεί να μεταφέρει επικίνδυνες ουσίες σε όλο το έδαφος της Κοινότητας υπό τους όρους που προβλέπει το πιστοποιητικό. Λόγω της έκδοσης της παρούσας οδηγίας, η οδηγία 2006//87/ΕΚ θα πρέπει να τροποποιηθεί ούτως ώστε να καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη.

(27)
Θα πρέπει να παραχωρηθεί στα κράτη μέλη μεταβατική περίοδος έως δύο ετών για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας οδηγίας όσον αφορά την εσωτερική ναυσιπλοΐα, προκειμένου να έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρόνο για την προσαρμογή των εθνικών διατάξεων, τη θέσπιση νομικού πλαισίου και την κατάρτιση του προσωπικού. Γενική μεταβατική περίοδος πέντε ετών θα πρέπει να παραχωρηθεί για όλα τα πιστοποιητικά πλοίων και προσωπικού που έχουν εκδοθεί πριν ή κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας οδηγίας σχετικά με την εσωτερική ναυσιπλοΐα, εκτός αν στο πιστοποιητικό αναφέρεται μικρότερη περίοδος ισχύος.

(28)
Επομένως, οι οδηγίες 94/55/ΕΚ και 96/49/ΕΚ πρέπει να καταργηθούν. Για λόγους σαφήνειας και συνοχής, είναι επίσης αναγκαίο να καταργηθούν η οδηγία 96/35/ΕΚ του Συμβουλίου, της 3ης Ιουνίου 1996, σχετικά με τον διορισμό και την επαγγελματική κατάρτιση συμβούλων ασφαλείας για την οδική, σιδηροδρομική και εσωτερική πλωτή μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων (11), η οδηγία 2000/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2000, για τις ελάχιστες απαιτήσεις που εφαρμόζονται στις εξετάσεις των υποψήφιων συμβούλων ασφαλείας για την οδική, τη σιδηροδρομική και την πλωτή μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων (12), η απόφαση 2005/263/ΕΚ της Επιτροπής, της 4ης Μαρτίου 2005, με την οποία επιτρέπεται στα κράτη μέλη να εγκρίνουν ορισμένες παρεκκλίσεις σύμφωνα με την οδηγία 94/55/ΕΚ σχετικά με τις οδικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων (13), και η απόφαση 2005/180/ΕΚ της Επιτροπής, της 4ης Μαρτίου 2005, με την οποία επιτρέπεται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν σύμφωνα με την οδηγία 96/49/ΕΚ του Συμβουλίου ορισμένες παρεκκλίσεις που αφορούν τις σιδηροδρομικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων (14).

(29)
Σύμφωνα με το σημείο 34 της διοργανικής συμφωνίας για τη βελτίωση της νομοθεσίας (15), τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να καταρτίσουν και να δημοσιοποιήσουν, για τα ίδια αλλά και προς όφελος της Κοινότητας, δικούς τους πίνακες στους οποίους να απεικονίζεται, στο μέτρο του δυνατού, η συσχέτιση μεταξύ της οδηγίας και των μέτρων μεταφοράς της,
ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:
Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
1.   Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται στις οδικές, σιδηροδρομικές και εσωτερικές πλωτές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων εντός ή μεταξύ των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της φορτοεκφόρτωσης, της μεταφόρτωσης από ένα μεταφορικό μέσο σε άλλο και των στάσεων που χρειάζονται λόγω των συνθηκών μεταφοράς.
Δεν εφαρμόζεται για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων:
α)
με οχήματα, βαγόνια και πλοία που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις ή είναι υπό την ευθύνη τους·

β)
με ποντοπόρα πλοία σε θαλάσσιες οδούς που αποτελούν μέρος των εσωτερικών πλωτών οδών·

γ)
με πορθμεία που διασχίζουν απλώς μια πλωτή οδό ή έναν λιμένα· ή

δ)
που πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εντός της περιμέτρου κλειστής περιοχής.
2.   Το παράρτημα ΙΙ τμήμα ΙΙ.1, δεν εφαρμόζεται σε κράτη μέλη που δεν διαθέτουν σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών, για όσο χρόνο δεν είναι εγκατεστημένο τέτοιο σύστημα στο έδαφός τους.
3.   Εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, τα κράτη μέλη δύνανται να αποφασίσουν να μην εφαρμόσουν τις διατάξεις το παράρτημα ΙΙΙ τμήμα III.1 για έναν από τους κάτωθι λόγους:
α)
δεν έχουν εσωτερικές πλωτές οδούς·

β)
οι εσωτερικές πλωτές οδοί τους δεν συνδέονται, με εσωτερική πλωτή οδό, με τις πλωτές οδούς άλλων κρατών μελών· ή

γ)
δεν μεταφέρονται επικίνδυνα εμπορεύματα στις εσωτερικές πλωτές οδούς τους.
Εάν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να μην εφαρμόσει τις διατάξεις του παραρτήματος ΙΙΙ τμήμα III.1, κοινοποιεί την απόφασή του στην Επιτροπή, η οποία ενημερώνει σχετικά τα υπόλοιπα κράτη μέλη.
4.   Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν ειδικές απαιτήσεις ασφαλείας για τις εγχώριες και διεθνείς μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων εντός της επικράτειάς τους όσον αφορά:
α)
τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων με οχήματα, βαγόνια ή σκάφη εσωτερικής ναυσιπλοΐας που δεν καλύπτονται από την παρούσα οδηγία·

β)
όπου απαιτείται, τη χρήση προδιαγεγραμμένων διαδρομών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προδιαγεγραμμένων τρόπων μεταφοράς·

γ)
ειδικούς κανόνες για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων με επιβατικές αμαξοστοιχίες.
Η Επιτροπή ενημερώνεται σχετικά με αυτού του είδους τις διατάξεις και την αιτιολόγησή τους.
Ενημερώνει σχετικά τα άλλα κράτη μέλη.
5.   Τα κράτη μέλη μπορούν να ρυθμίζουν ή να απαγορεύουν, αυστηρά για λόγους μη συνδεόμενους με την ασφάλεια, τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων εντός του εδάφους τους.
Άρθρο 2
Ορισμοί
Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, νοείται ως:
1.
«ADR», η ευρωπαϊκή συμφωνία για τις διεθνείς οδικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων, η οποία συνήφθη στη Γενεύη στις 30 Σεπτεμβρίου 1957, καθώς και οι τροποποιήσεις της·

2.
«RID», οι κανονισμοί για τις διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων, οι οποίοι επισυνάφθηκαν ως προσάρτημα Γ στη σύμβαση για τις διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές (COTIF) που συνήφθη στο Βίλνιους στις 3 Ιουνίου 1999, καθώς και οι τροποποιήσεις τους·

3.
«ADN», η ευρωπαϊκή συμφωνία σχετικά με τις διεθνείς μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων μέσω της εσωτερικής ναυσιπλοΐας, η οποία συνήφθη στη Γενεύη στις 26 Μαΐου 2000, καθώς και οι τροποποιήσεις της·

4.
«όχημα», οποιοδήποτε μηχανοκίνητο όχημα που προορίζεται για οδική χρήση, το οποίο έχει τουλάχιστον τέσσερις τροχούς και είναι σχεδιασμένο για μέγιστη ταχύτητα άνω των 25 km/h, και τα ρυμουλκούμενά του, εξαιρουμένων των οχημάτων που κινούνται επί τροχιών, των κινητών μηχανών και των γεωργικών και δασικών ελκυστήρων εφόσον δεν κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη από 40 km/h όταν μεταφέρουν επικίνδυνα εμπορεύματα·

5.
«βαγόνι», κάθε σιδηροδρομικό όχημα χωρίς ίδια μέσα πρόωσης, το οποίο κινείται με δικούς του τροχούς επάνω σε τροχιές και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά εμπορευμάτων·

6.
«πλοίο», κάθε πλοίο εσωτερικής ναυσιπλοΐας ή ποντοπόρο πλοίο.
Άρθρο 3
Γενικές διατάξεις
1.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 6, δεν μεταφέρονται επικίνδυνα εμπορεύματα εφόσον απαγορεύεται η μεταφορά τους από το παράρτημα Ι τμήμα I.1, το παράρτημα ΙΙ τμήμα II.1 ή το παράρτημα ΙΙΙ τμήμα III.1.
2.   Με την επιφύλαξη των γενικών κανόνων για την πρόσβαση στην αγορά ή των κανόνων που εφαρμόζονται εν γένει στις μεταφορές εμπορευμάτων, οι μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων επιτρέπονται, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι όροι που καθορίζονται στο παράρτημα Ι τμήμα I.1, στο παράρτημα ΙΙ τμήμα II.1 και στο παράρτημα ΙΙΙ τμήμα III.1.
Άρθρο 4
Τρίτες χώρες
Οι μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών επιτρέπονται, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις των ADR, RID ή ADN, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στα παραρτήματα.
Άρθρο 5
Περιορισμοί για λόγους ασφάλειας της μεταφοράς
1.   Τα κράτη μέλη δύνανται, για λόγους ασφάλειας της μεταφοράς, να εφαρμόζουν αυστηρότερες διατάξεις για τις εγχώριες μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων, εξαιρουμένων των απαιτήσεων κατασκευής οι οποίες πραγματοποιούνται με οχήματα, βαγόνια και σκάφη εσωτερικής ναυσιπλοΐας που είναι ταξινομημένα ή έχουν τεθεί σε κυκλοφορία στο έδαφός τους.
2.   Εάν ένα κράτος μέλος, σε περίπτωση ατυχήματος ή περιστατικού εντός του εδάφους του, κρίνει ότι οι ισχύουσες διατάξεις ασφαλείας είναι ανεπαρκείς για να περιορισθούν οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μεταφορές και εφόσον υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα, το εν λόγω κράτος μέλος, κατά το στάδιο σχεδιασμού, κοινοποιεί στην Επιτροπή τα μέτρα που προτείνει να ληφθούν.
Η Επιτροπή, ενεργώντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 9 παράγραφος 2, αποφασίζει κατά πόσον πρέπει να εγκρίνει την εφαρμογή των μέτρων αυτών καθώς και τη διάρκεια εφαρμογής τους.
Άρθρο 6
Παρεκκλίσεις
1.   Τα κράτη μέλη δύνανται να επιτρέπουν τη χρήση γλωσσών, άλλων από τις προβλεπόμενες στα παραρτήματα, για τις μεταφορές που εκτελούνται στο έδαφός τους.
2.
α)
Με την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται η ασφάλεια, τα κράτη μέλη δύνανται να ζητούν παρεκκλίσεις από το παράρτημα Ι τμήμα I.1, το παράρτημα ΙΙ τμήμα II.1 και το παράρτημα ΙΙΙ τμήμα III.1 για τις μεταφορές, εντός του εδάφους τους, μικρών ποσοτήτων ορισμένων επικίνδυνων εμπορευμάτων, εξαιρουμένων των ουσιών μέσης ή υψηλής ραδιενέργειας, εφόσον οι συνθήκες της μεταφοράς αυτής δεν είναι αυστηρότερες από εκείνες των ανωτέρω παραρτημάτων.
β)
Με την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται η ασφάλεια, τα κράτη μέλη δύνανται επίσης να ζητούν παρεκκλίσεις από το παράρτημα Ι τμήμα I.1, το παράρτημα ΙΙ τμήμα II.1 και το παράρτημα ΙΙΙ τμήμα III.1 για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων εντός του εδάφους τους, εφόσον πρόκειται για:
i)
τοπικές μεταφορές σε μικρές αποστάσεις· ή

ii)
τοπικές σιδηροδρομικές μεταφορές σε ειδικές και συγκεκριμένες διαδρομές, οι οποίες εντάσσονται σε καθορισμένη βιομηχανική διαδικασία και υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο με σαφώς προδιαγεγραμμένους όρους.
Η Επιτροπή εξετάζει σε κάθε περίπτωση εάν πληρούνται οι όροι των στοιχείων α) και β) και αποφασίζει, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 9 παράγραφος 2, εάν θα εγκρίνει την παρέκκλιση και εάν θα την προσθέσει στον κατάλογο των με τις παρεκκλίσεων σε εθνικό επίπεδο στο παράρτημα Ι τμήμα I.3, στο παράρτημα ΙΙ τμήμα II.3 ή στο παράρτημα ΙΙΙ τμήμα III.3.
3.   Οι κατά την παράγραφο 2 παρεκκλίσεις ισχύουν για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα έξι έτη από την ημερομηνία έγκρισής τους, η οποία καθορίζεται με την απόφαση για την έγκριση. Όσον αφορά τις ισχύουσες παρεκκλίσεις του παραρτήματος Ι τμήμα Ι.3, του παραρτήματος ΙΙ τμήμα ΙΙ.3 και του παραρτήματος ΙΙΙ τμήμα ΙΙΙ.3, ως ημερομηνία εγκρίσεως θεωρείται η 30ή Ιουνίου 2009. Αν δεν ορίζεται διαφορετικά, οι παρεκκλίσεις ισχύουν για διάστημα έξι ετών.
Οι παρεκκλίσεις εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις.
4.   Εάν ένα κράτος μέλος ζητήσει παράταση της έγκρισης παρέκκλισης, η Επιτροπή επανεξετάζει τη συγκεκριμένη παρέκκλιση.
Εάν δεν έχει εκδοθεί τροποποίηση του παραρτήματος I τμήμα Ι.1, του παραρτήματος II τμήμα ΙΙ.1 ή του παραρτήματος III τμήμα ΙΙΙ.1 η οποία να αφορά το αντικείμενο της παρέκκλισης, η Επιτροπή, ενεργώντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 9 παράγραφος 2, ανανεώνει την έγκριση για άλλη μια περίοδο που δεν υπερβαίνει την εξαετία και καθορίζεται στην απόφαση για την έγκριση.
Εάν τα παραρτήματα Ι τμήμα I.1, ΙΙ τμήμα II.1 και ΙΙΙ τμήμα III.1 τροποποιηθούν κατά τρόπο που επηρεάζει το αντικείμενο της παρέκκλισης, η Επιτροπή, ενεργώντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 9 παράγραφος 2, δύναται:
α)
να δηλώσει την παρέκκλιση παρωχημένη και να την αφαιρέσει από το αντίστοιχο παράρτημα·

β)
να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της έγκρισης και να τροποποιήσει αναλόγως το αντίστοιχο παράρτημα·

γ)
να ανανεώσει την έγκριση για άλλη μια περίοδο που δεν υπερβαίνει τα έξι έτη από την ημερομηνία έγκρισης και η οποία καθορίζεται στην απόφαση για την έγκριση.
5.   Κάθε κράτος μέλος δύναται, κατ’ εξαίρεση και εφόσον δεν υπονομεύεται η ασφάλεια, να εκδίδει ειδικές άδειες για τη διεξαγωγή μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων εντός της επικράτειάς του, οι οποίες απαγορεύονται από την παρούσα οδηγία, ή για τη διεξαγωγή τέτοιων μεταφορών υπό όρους διαφορετικούς από εκείνους που ορίζει η παρούσα οδηγία, με την προϋπόθεση ότι οι μεταφορές αυτές είναι σαφώς καθορισμένες και χρονικά περιορισμένες.
Άρθρο 7
Μεταβατικές διατάξεις
1.   Τα κράτη μέλη δύνανται να διατηρούν, εντός της επικράτειάς τους, τις διατάξεις που αναγράφονται στο παράρτημα Ι τμήμα I.2, στο παράρτημα ΙΙ τμήμα II.2 και στο παράρτημα ΙΙΙ τμήμα III.2.
Τα κράτη μέλη που διατηρούν τις διατάξεις αυτές ενημερώνουν σχετικά την Επιτροπή. Η Επιτροπή πληροφορεί σχετικά τα άλλα κράτη μέλη.
2.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 1 παράγραφος 3, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να μην εφαρμόσουν τις διατάξεις του παραρτήματος ΙΙΙ τμήμα ΙΙΙ.1 έως τις 30 Ιουνίου 2011 το αργότερο. Στην περίπτωση αυτή, το οικείο κράτος μέλος συνεχίζει να εφαρμόζει τις διατάξεις των οδηγιών 96/35/ΕΚ και 2000/18/ΕΚ, για τις εσωτερικές πλωτές οδούς, όπως θα εφαρμόζονται στις 30 Ιουνίου 2009.
Άρθρο 8
Προσαρμογές
1.   Οι τροποποιήσεις που είναι αναγκαίες για την προσαρμογή των παραρτημάτων στην επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, καθώς και στη χρήση τεχνολογιών ιχνηλάτησης και εντοπισμού, στους τομείς που καλύπτει η παρούσα οδηγία, προκειμένου ιδίως να ληφθούν υπόψη οι τροποποιήσεις των ADR, RID και ADN, εγκρίνονται με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που ορίζει το άρθρο 9 παράγραφος 3.
2.   Η Επιτροπή θα προσφέρει στα κράτη μέλη οικονομική στήριξη, αναλόγως των αναγκών, για τη μετάφραση των ADR, RID και ADN και των τροποποιήσεών τους στις επίσημες γλώσσες τους.
Άρθρο 9
Διαδικασία επιτροπής
1.   Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων.
2.   Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζονται τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.
Η προθεσμία του άρθρου 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται τρίμηνη.
3.   Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζεται το άρθρο 5α παράγραφοι 1 έως 4 και παράγραφος 5 στοιχείο β) και το άρθρο 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.
Τα χρονικά όρια που προβλέπει το άρθρο 5α παράγραφος 3 στοιχείο γ) και παράγραφος 4 στοιχεία β) και ε) της απόφασης 1999/468/ΕΚ είναι διάρκειας δύο μηνών, ενός μηνός και δύο μηνών αντίστοιχα.
Άρθρο 10
Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο
1.   Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για τη συμμόρφωση προς την παρούσα οδηγία το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2009. Ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά.
Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα μέτρα που θεσπίζουν να περιέχουν ή, κατά την επίσημη δημοσίευσή τους, να συνοδεύονται από παραπομπή στην παρούσα οδηγία. Ο τρόπος της παραπομπής αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.
2.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εθνικού δικαίου που θεσπίζουν στον τομέα που διέπει η παρούσα οδηγία.
Άρθρο 11
Τροποποίηση
Το άρθρο 6 της οδηγίας 2006/87/ΕΚ διαγράφεται.
Άρθρο 12
Κατάργηση
1.   Οι οδηγίες 94/55/ΕΚ, 96/49/ΕΚ, 96/35/ΕΚ και 2000/18/ΕΚ καταργούνται από τις 30 Ιουνίου 2009.
Τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί βάσει διατάξεων των καταργούμενων οδηγιών εξακολουθούν να ισχύουν έως την ημερομηνία λήξης τους.
2.   Οι αποφάσεις 2005/263/ΕΚ και 2005/180/ΕΚ καταργούνται.
Άρθρο 13
Έναρξη ισχύος
Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άρθρο 14
Αποδέκτες
Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.
Στρασβούργο, 24 Σεπτεμβρίου 2008.
Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο Πρόεδρος
H.-G. PÖTTERING
Για το Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος J.-P. JOUYET



ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου