Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Προοπτικές του Εκτελωνιστικού Επαγγέλματος 1055689 ΕΞ 2016 ΠΟΛ. 1103/2017, (COM(2005)608 τελικό Εκσυγχρονισμένος Τελωνειακός Κώδικας) (Μάθημα 4) 28 Αυγούστου 2017


Προοπτικές του Εκτελωνιστικού Επαγγέλματος  1055689 ΕΞ 2016   ΠΟΛ. 1103/2017,   (COM(2005)608 τελικό Εκσυγχρονισμένος Τελωνειακός Κώδικας)  (Μάθημα 4) 28 Αυγούστου 2017

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ (Κοινοποίηση της δέσμης του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (UCC) ΔΤΔ Α 1055689 ΕΞ 2016)
  • Δικαίωμα στον τελωνειακό αντιπρόσωπο να παρέχει υπηρεσίες ως τελων. αντιπρόσωπος σε Κ-Μ άλλο από το Κ-Μ της εγκατάστασής του, εφόσον πληροί τα 4 κριτήρια του ΑΕΟ.
  • Οι τελωνειακές αρχές δε ζητούν από πρόσωπο που ενεργεί ως τελων.αντιπρόσωπος και διεκπεραιώνει τακτικά πράξεις και διατυπώσεις να προσκομίζει κάθε φορά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διαθέτει εξουσιοδότηση, στο βαθμό που το εν λόγω πρόσωπο είναι σε θέση να προσκομίσει τα στοιχεία, εφόσον του ζητηθεί.
  • Από τα κείμενα των κατευθυντηρίων γραμμών για την εξαγωγή αλλά και για τις απλουστεύσεις καθίσταται πλέον σαφές ότι ο έμμεσος αντιπρόσωπος ενεργεί ως διασαφιστής (declarant).
  • Επίσης από τα κείμενα των κατευθυντήριων γραμμών για τις απλουστεύσεις προκύπτει ότι οι άμεσοι αντιπρόσωποι δεν μπορούν να κάνουν χρήση αδειών απλουστεύσεων με εγγραφή στις λογιστικές τους καταχωρήσεις πλην όμως διατηρούν τις υφιστάμενες άδειες μέχρι την επαναξιολόγησή τους (Μάιος 2019).



1. Οι υποκείμενοι στο φόρο οι οποίοι:
α) είναι κάτοχοι «άδειας Α.Ε.Ο. Authorised Economic Operator» ή κάτοχοι «αδειών απλουστευμένων διαδικασιών», σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα, εξαιρουμένων των άμεσων και έμμεσων τελωνειακών αντιπροσώπων, που έχουν άδειες σε ισχύ, ή

(Αριθμ. ΠΟΛ. 1103 (ΦΕΚ Β΄ 2536/21.07.2017) Επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου των υποκειμένων που έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους και είτε πραγματοποιούν κυρίως πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, είτε είναι κάτοχοι «άδειας Α.Ε.Ο. Authorised Economic Operator» ή «αδειών απλουστευμένων διαδικασιών».)


Απόσπασμα: Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών16.5.2006 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού (ΕΚ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και  του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (COM(2005)608 τελικό) (Εκσυγχρονισμένος Τελωνειακός Κώδικας)  (Μάθημα 4) 28 Αυγούστου 2017

2) Το δικαίωμα τελωνειακής αντιπροσώπευσης - Άρθρο 11
Στην τωρινή έκδοση του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα, το άρθρο 5 προβλέπει ότι τα κράτη  μέλη έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τον ένα από τους δύο τρόπους αντιπροσώπευσης  (άμεση ή έμμεση) μόνο για τους τελωνειακούς αντιπροσώπους που έχουν έδρα στο έδαφός  τους. Αυτό το επάγγελμα υπάρχει στα περισσότερα κράτη μέλη, εκτός της Γερμανίας και του  Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτή η δυνατότητα καταργείται στον εκσυγχρονισμένο τελωνειακό κώδικα.
Η εισηγήτρια συμμερίζεται τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία η εν  λόγω δυνατότητα δεν συμβαδίζει με το ηλεκτρονικό περιβάλλον και με τις αρχές της ενιαίας  αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες οι φορείς παροχής υπηρεσιών όλων των κρατών μελών πρέπει  να έχουν τη δυνατότητα να ασκούν τις δραστηριότητές τους σε ολόκληρη την Κοινότητα. 1 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 648/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 117 της 04.05.2005, σελ. 13)
Η εισηγήτρια αναγνωρίζει πάντως ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προσδοκίες των εν λόγω  επαγγελματιών, καθώς και των ΜΜΕ που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν οι ίδιες  εξειδικευμένο προσωπικό. Επομένως, πρέπει να αναπτυχθούν οι θέσεις απασχόλησης και όχι  να εξαλειφθούν. Κατά τα φαινόμενα, μια λύση θα ήταν να υπαχθούν αυτοί οι τελωνειακοί  αντιπρόσωποι στο καθεστώς των εξουσιοδοτημένων οικονομικών φορέων.


Παραγγείλετε αντίτυπα με το σύστημα PrePrint

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε

Βιβλιοθήκη
Τελωνείων, Εξωτερικού Εμπορίου, Διεθνούς Εμπορίου
Βιβλία με τίτλους και περιεχόμενα
Blogs = ektelonistivivlia.blogspot.com


Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου